![]() |
|
ПМС - Пред менструален синдром |
Внеси реплика ![]() |
страница 123 10> |
Автор | |||
Valerija ![]() Модератор ![]() ![]() Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Испратена: 02.Октомври.2015 во 21:13 |
||
Пременструален синдром (PMS – Premenstrual Mood Swings)ДефиницијаПМС сe однесува на збир на физички, бихејвиорални или емоционални симптоми кои се стремaт да започнат во втората половина од почетокот на менструалниот циклус (од 14 ден) или многу рано уште по првиот ден од вашата последна менструација. Симптомите обично завршуваат кога менструалниот циклус ќе започне или кратко време потоа. ЕтиологијаТочната причина за ПМС се уште не е јасно дефинирана. Се смета дека е поврзан со социјални, културни, биолошки и психолошки фактори. Флуктуациите во циркулирачкиот естроген и прогестерон предизвикуваат ефекти врз неуротрансмисијата во централниот нервен систем, посебно во серотонинергичните, норадренергичните и допаминергичните нервни патишта. Проценето е дека овој синдром афектира 75 % од жените во нивниот генеративен период. Почесто се јавува:
Физички симптоми
Психички симптоми
Важно е пратење на состојбата во тек на 3 месеци, појавата на симптомите, нивниот интензитет и времетраење. Тоа ќе му помогне на вашиот лекар да постави точна дијагноза и да препорача соодветен третман. Третман
Закажете преглед кај вашиот гинеколог доколку: 1. Симптомите не се повлекуваат со промените на животните навики; 2. Симптомите се толку сериозни што го ограничуваат вашето секојдневно функционирање. КомпликацииСимптомите можат да станат доволно силни за да спречат жените да функционираат нормално. Жените со депресија може да имаат повеќе тешки симптоми во текот на втората половина на нивниот циклус. Стапката на самоубиства кај жените со депресија e многу повисока во текот на втората половина од менструалниот циклус. Превенција
Изменето од Valerija - 02.Октомври.2015 во 21:15 |
|||
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|||
![]() |
|||
pajser ![]() Сениор ![]() ![]() kloshar Регистриран: 04.Март.2011 Локација: Lao People's Dem. Rep. Статус: Офлајн Поени: 13948 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
||
,,,ko buniki da jadete vo toj period ste,,,
![]() ![]() |
|||
nesluchajno ne veruvam vo sluchajnosti<>sekoja sluchajnost e kontrolirana
|
|||
![]() |
|||
BIBI_G_3 ![]() Модератор ![]() ![]() СТАРОСЕДЕЛЕЦ Регистриран: 21.Август.2013 Статус: Офлајн Поени: 2372 |
||
A jas sum mnogu nezgodna i denovive bas sum vo ovoj period!
|
|||
НЕПОПРАВЛИВ ОПТИМИСТ
|
|||
![]() |
|||
емил ![]() Сениор ![]() ![]() зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
||
Не сум јас таму , они се таму заради мене . Каде сум јас таму се и згодните женски
![]() |
|||
![]() |
|||
Kastro ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 17.Јули.2008 Статус: Офлајн Поени: 11937 |
||
![]() Tuku ti sega me vleces za jazik pa nemoj posle da places
![]() ![]() |
|||
Vistinskiot maz ima edna Lavica …a ne, stado od ovci…(ovcite na ovcharite)
|
|||
![]() |
|||
емил ![]() Сениор ![]() ![]() зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
||
па пии апчиња
![]() |
|||
![]() |
|||
Kastro ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 17.Јули.2008 Статус: Офлајн Поени: 11937 |
||
Uzhas I horror
![]() |
|||
Vistinskiot maz ima edna Lavica …a ne, stado od ovci…(ovcite na ovcharite)
|
|||
![]() |
|||
Gabriela_S ![]() Модератор ![]() ![]() Регистриран: 22.Февруари.2008 Локација: On the stone Статус: Офлајн Поени: 21943 |
||
ПМС- Потреба од Мир и Спокој
![]() |
|||
Никогаш немој да се каеш за нештото што си го направил, ако во тој момент си бил среќен
|
|||
![]() |
|||
Radmila Rada ![]() Нов член ![]() ![]() Регистриран: 12.Декември.2013 Статус: Офлајн Поени: 38 |
||
Потврдувам Ренатах, пред да добијам сум нервозна и се ме боли- на периоди, не цел ден. Кога ќе добијам првиот ден е ужасен истите болки (глава, стомак, половина, гради) само подолго траат а кога веќе ќе „пробие“ тогаш е се во ред.
![]() |
|||
![]() |
|||
ANITA11 ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 04.Јануари.2009 Статус: Офлајн Поени: 21488 |
||
![]() |
|||
![]() |
|||
BisernA ![]() Сениор ![]() Регистриран: 27.Јули.2008 Статус: Офлајн Поени: 4662 |
||
ја знаете таа,... I have PMS and GPS,... which means... Im a bitch and I will find you
![]() таква нешто е работава,... среќа што имам само некои емотивни периоди и преосетливост,... а не болки ![]() |
|||
![]() |
|||
ANITA11 ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 04.Јануари.2009 Статус: Офлајн Поени: 21488 |
||
![]() ![]() |
|||
![]() |
|||
MyWay ![]() Сениор ![]() ![]() Антиталенат на годината Регистриран: 05.Септември.2008 Локација: Aruba Статус: Офлајн Поени: 23914 |
||
samo Ketonal forte ............
inaku ke padne zrtva ![]() ali mavas edno dve ![]() |
|||
Како изгледа совршен маж..Он не изгледа..Он се понаша ...... ![]() |
|||
![]() |
|||
sanja-a ![]() Сениор ![]() ![]() Only God Can Judge Me! Регистриран: 12.Април.2009 Статус: Офлајн Поени: 13457 |
||
Прв пат нозете ме болеа...дури ко на ножеви да газам...неподнослива болка ![]() ![]() Јас ќе потврдам...недела дена пред циклус за мене е хорор...а после тоа немам гајле ![]() Изменето од sanja-a - 28.Ноември.2010 во 11:15 |
|||
Обожавам луѓе кои ме смеат.
Искрено, мислам дека смеењето е нешто што го сакам најмногу. Тоа лечи многу болести. Можеби тоа е најважното нешто кај човекот. Одри Хепберн |
|||
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница 123 10> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |