|
Што е насилство? |
Внеси реплика | страница 123 5> |
Автор | |
aurelianus
Сениор Регистриран: 29.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 202 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Испратена: 10.Септември.2013 во 23:12 |
primer....Силувана на погребот на својата сестра.... http://kanal5.com.mk/vesti_detail.asp?ID=16750 |
|
8"
|
|
ekszi88
Сениор In Love Регистриран: 10.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 7008 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Се што присилно ни ги руши границите и ни влегува во забранет простор за пристап. Што знам како да го дефинирам...
|
|
Never apologize for being sensitive or emotional. Let this be a sign that you've got a big heart aren't afraid to let others see it. Showing your emotions is a sign of strength!!
|
|
ekszi88
Сениор In Love Регистриран: 10.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 7008 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Се си носи свое, зависи кој како ќе ги земе. И зборот утепува но и пораката која што ја носи шамарот на пример. А особено кога се во комбинација... уфф.
Има емоционално злоупотребување. Тука спаѓаат навредите и понижувањата, манипулациите итн. Огромен дел од нас го искусиле ова, само не секој секогаш е спремен да види. Страшно е кога овие работи се случуваат во детството. Кога гледам како си играат некои игри со децата просто ми се крева косата. Тоа што за нас е шега за детето може да биде страшно. Физичкото насилство.. не можам да кажам што е полошо, па и не е така сеедно да живееш на место кај што некој те превртува од стол и ти става раце на врат. А да не заборавиме дека физичкото насилство е проследено со зборови кои пуштаат емоционални отрови, а и самиот удар е знак на понижување. Сексуалното злоупотребување е исто така една ужасна форма на насилство која што никогаш нема да ја оправдам. Да не почнам да образложувам за последиците, има многу што да се каже. А што се автодеструктивноста? И тоа е еден модел на насилство. Имам многу луѓе кои употребуваат дроги, прекумерно пијат алкохол, си прават гребаници по рацете или си патат од анорексија и булимија. Ова според мене е најстрашната форма на насилство, но е научено од горенаведените форми на насилство. Никој не се раѓа со автодетруктивност, таа според мене се учи. Ако ми текне нешто подоцна да дообразложам, ќе пишам пак. |
|
macedonian1
Сениор Регистриран: 22.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 136 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
za nasilnicite , Nasilstvoto e nacin da si ja ublazat bolkata od svojot neuspeh, povreduvajki gi drugite psihicki ili fizicki,
|
|
anakin
Сениор Unidentified Flying Object Регистриран: 08.Август.2005 Локација: Machku Pichku Статус: Офлајн Поени: 18535 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
( nitu nekogas se smetalo) na prv pogled nekako definicijata ti e vred no mora da postoji posle boldiranite uste nesto so pocnuva so OSIM..... e vidi vaka protiv mojata volja se doneseni pravilata koi mi smetat zabrana za pusenje na javni mesta, zebrite za premin na ulicite, vlez vo avtobus samo na predna vrata , i milioni drugi koi ne samo sto ne gi smetam za nasilije nego i ne e nasilie zatoa sto se toa odredeni normi i pravila za da nedojde do vistinskoto nasilstvo pa bi bilo dobro da ja prosiris definicijata oti bi sakal da ja procitam ako voopsto ja prosiris .............VOZI MISHO................ Изменето од anakin - 29.Октомври.2007 во 21:26 |
|
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
|
becenevem
Сениор Регистриран: 27.Септември.2007 Статус: Офлајн Поени: 2108 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
|
zbunet
Сениор Претседник Зеленковски Регистриран: 24.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 15549 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Originalen natprevar megu edinkite i narodite, izraz na iskonskata perverzija na tvorecot
|
|
emilijana
Нов член Регистриран: 28.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 17 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
dobro luge jas bev zrtva na psihicko maltretitanje vo klasot celi cetiri godini pa seto toa go staviv na strana i prodolziv so zivotot iako sekogas ke bidam ogorcena i sekogas ke nosamtragi od toa nasilstvo sepak se boram bez alhohol ili bilo kakvi opojni supstanci poentata e dali ve napravilo posilni ili mali plackovci ako ste stanale plackovci togas tie pobedile ako prodolzite bez da se svrtite i go iskoristite toa za da stanete pojaki togas ste pobednici
|
|
orlov
Сениор army veteran 2001 Регистриран: 26.Јули.2007 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 11342 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Насилство= терор.
|
|
,,СЕКОГАШ ВО СЛУЖБА НА ТАТКОВИНАТА,,
|
|
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Nasilstvo e seto onoa sto ti e napraveno protiv tvojata volja. Apsolutno se - fizichki i psihichki, iako ti e recheno duri deka toa se pravi za "tvoe dobro". Taka se pravi zatoa sto ne te prifakjaat takva kakva sto si, so tvoite pogledi, svakjanja i potrebi. Drugite ednostavno sakaat da te napravat ili da ti napravat onoa sto sakaat i vrednuvaat tie...
Toa pochnuva od ragjanjeto vo semejstvoto, prodolzhuva preku maaloto, uchilishteto, religijata, opshtestvoto, rabotnolto mesto i t.n. Ovaa poojava stanala tolku voobichaena vo sekojdnevniot zhivot sto poveke ne se ni zabelezhuva dokolku nema nekoi podrastichni posledici. Popravo, nasilieto vrz lichnosta vo najgolem broj sluchai poveke ne se smeta za nasilie, tuku za norma vo sekojdnevnoto zhiveenje... |
|
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|
Isis
Сениор CATALYST Регистриран: 19.Јануари.2007 Статус: Офлајн Поени: 5871 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
.
Изменето од ACELERA - 27.Мај.2010 во 20:02 |
|
chuchuliga
Сениор Регистриран: 27.Мај.2006 Статус: Офлајн Поени: 893 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ма верувам, сигурно има многу нешта кои не ни можам да си ги замислам... ама убаво е да се продискутира што или како би требало , во случај да....
на пример: дали треба на насилството да се одговори со насилство? Дали е добро да се функционира по принципот „око за око, заб за заб?
Мое лично мислење е дека не треба, дека осветата само го продлабочува проблемот. Иако во природата на човекот е да сака да се свети. На ист или полош начин.
|
|
vanesa
Сениор Регистриран: 19.Јуни.2007 Статус: Офлајн Поени: 1588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Колку што разбрав прашањето беше што треба да прави мажот ако психички го малтретира жената.Е сега тоа психичкото малтретирање потешко се докажува, па затоа треба да мажот да биде и поснаодлив.
Верувај така прават и некои(не се многу, ама ги има) жени.
|
|
chuchuliga
Сениор Регистриран: 27.Мај.2006 Статус: Офлајн Поени: 893 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
да,да ја(или Го, ако е мажот оној кој врши насилство) пријави - се согласувам. ама ако ја обвини со лажни докази, тогаш прави само полошо, не ти се чини така? со тоа не решава ништо во врска со неа, со себе или со врската, напротив, само се влошува односот и се создава уште поголема тензија и омраза. личноста која врши такво насилство би требало некако да сфати дека има проблем. методата на освета е најлошата, односно најпогрешната метода.
|
|
Внеси реплика | страница 123 5> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |