IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - ЏИНОВИТЕ И МЕЛЕКИТЕ
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

ЏИНОВИТЕ И МЕЛЕКИТЕ

Внеси реплика Внеси реплика страница  123 6>
Автор
Порака Обратен редослед
dejanpp Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 30.Април.2008
Статус: Офлајн
Поени: 893
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај dejanpp Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Тема: ЏИНОВИТЕ И МЕЛЕКИТЕ
    Испратена: 11.Јануари.2013 во 11:04
dzinovite   stanuvaat dzinovi od obicni lujde i obicni lujdze stanuvaat meleci vo zavisnost od funkcijata koja ja imaat za vladeejne vo sistemot i vo zavisnost od kaznata koja treba da ja odplatat   kon vlasta vo tajnost .seto   toa se sproveduva so pomos na garderobata koja ja nosat i domot vo koj sto ziveat.garderobata koja se prinudeni da ja nosat im ja odreduva nivnata finansiska sostojba i nivniot prodavac od kade sto kupuvaat garderoba a domot kade sto zivieat dali ke gi napravi golemci ili potcineti   odnosno dzinovi ili meleci go kontroliraat majstorite    koi se na usluga na domot finansiskata sostojba na domajcinot   i prodavacite koi vi prodavaat mebel i drugo za doma.seto se sveduva na vladeejne preku elektronskite praznini i polnezi na slobodnite atomi koi gi ispustaat alistata sto gi nosime i domot vo koj ziveeme.da si melek , potcinet, ili vo hristijanstvoto poznato kako kamenuvajne,e mnogu losa sudbina citiram   non stop e bolki vo nozete strav vriskotnici i krckajne so zabite.vo hristijanstvoto bludnicite imale   sudbina da bidat kamenuvani t.e. da ziveat vo sredina kade sto ima materijali od tipot na pvc.za   ova ima mnogu sto da se napise no posto mislam deka ova nesto   im e so vekovi poznato na lujdzeto na nazad uste od vremeto na vizantija. .....................................................................
Кон врв
DOMOSTROJ Кликни и види ги опциите
Група
Група
Лик (аватар)

Регистриран: 30.Декември.2012
Поени: 55
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (1) Благодарам(1)   Цитирај DOMOSTROJ Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Јануари.2013 во 11:14
Во исламот не постои систематска борба со светот на злите духови. Се смета дека Алах сам го штити човекот. Ако човекот е опседнат (а во исламскиот свет тоа e многу раширена појава. Со свои очи имам видено сличен проблем во Ижевск, кога проповедав таму. Муслиманка падна во несвест, почна да се тресе кога го цитирав Светото Евангелие), се смета дека неопходно е да се прочита Куранот и џинот ќе се смири.
Патем кажано, тоа не се случува и затоа исламскиот свет е опфатен од страшен страв од уроци. Ако некој бил во Турција или Египет, на Исток во општо, сигурно ги забележал амајлиите против уроци, при што кон тоа се однесуваат прилично сериозно – се смета дека ракавот на Фатима реално е неопходен на човекот, за на некој начин да се заштити од нападите на џиновите. Без тоа, човек никако, ни на било кој начин, нема да са избави. Затоа муслиманите се наоѓаат во состојба на непрестајна паника. Од христијанска гледна точка, тоа навистина е реален факт – факт заснован на тоа дека човекот не е заштитен од насилството на ѓаволот, дека се наоѓа под сенката на смртта, бидејќи е без заштитата која ја дава Светото Крштение.
Кон врв
Група
Група
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DOMOSTROJ Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Јануари.2013 во 11:11
Џиновите, за разлика од ангелите, се битија кои имаат два пола – машки и женски. Тие можат меѓу себно да стапуваат во брак, можат да стапат во брак со луѓе. На пример, во 2004 година имаше голема полемика во исламските новини во Татарстан за прашањето дали според шеријатот е дозволено официјално да се склопуваат бракови со џинови! Зошто? Не знам зошто во 2004 год. тоа беше актуелна тема во Татарстан, но повторно тоа е факт. Со свои очи ги видов татарските весници, кои темелно го обработуваа тоа прашање.Џиновите можат да му нанесат штета на човекот: да го гушат, да наведуваат зло на него. Водичот на побунетите џинови-незнабошци е Ибилис, т.е. сатаната, шејтанот. Согласно со исламското учење, Ибилис и неговите џинови ќе бидат казнети на крајот од краиштата, ќе бидат фрлени во геената, заедно со оние кои го отфрлиле исламот.
Кон врв
Група
Група
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DOMOSTROJ Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Јануари.2013 во 11:08

Освен ангели, постојат и други духовни битија, кои ги нарекуваат џинови [21]. Џиновите се битија од не ангелска природа, создадени од бездимен оган и поделени на два вида битија: постојат џинови-муслимани и џинови - незнабошци.
На кој начин се појавило учењето дека постојат џинови-муслимани? Во една прилика, додека сеуште бил на самиот почеток од своето пратеништво, Мухамед пошол да проповеда во еден од градовите на Арабија. Додека сеуште немал армија,се обидел својот збор да го донесе со помош на проповед. Го прогониле. Тој многу вознемирен се враќа назад и тука имал откровение дека всушност не отишол залудно, бидејќи од цела Арабија се собрале џинови за да ја чујат неговата проповед. Тие и го примиле исламот. На тој начин, сепак својата мисија ја исполнил. Така Мухамед добил утеха. Така се појавило учењето за џиновите - муслимани.
21. Џин (арапски - дух) - според Куранот - фантастично битие од "чист" (без димен) оган, создадено од Алах. Џиновите се поврзани со Иблисот, некои од нив веруваат во Мухамед.

Кон врв
Muslima_23 Кликни и види ги опциите
Група
Група
Лик (аватар)

Регистриран: 14.Октомври.2009
Локација: Palestine
Поени: 47
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Muslima_23 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Октомври.2009 во 02:52
dobro utro na site, intresni sliki imate
Кон врв
spiros Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Јули.2008
Локација: На пат
Поени: 4490
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Октомври.2009 во 00:45
Те сакам многу, многу повеќе од големината на твоето сознание, но те молам не го ограничувај ВЕЧНОТО СЛОВО БОЖЈЕ само на Најсветото Писмо, кое прекрасно сведочи за истото!      

Барај одсрце и (засигурно) ќе најдеш!

Ficus carica + Ficus religiosa

Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free,
in Time & Eternity!

БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...!

Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Октомври.2009 во 00:23
Originally posted by spiros spiros напиша:

Што би рекол ти кога некој би ти го отворил срцето и ти кажал дека - според неговата вера - баш од тоа суво дрво е и Крстот Христов направен ?

Би му рекол дека има интересна вера, но дека Неговата вера не е библиска, дека Неговата вера е негова лична фантазија, а не и Божјо откровение.
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Октомври.2009 во 18:27
Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

Во Библијата, токму во посочениот стих (Битие 3:7), пишува дека Адам и Ева си сплетоа листови од смоква (а не од листовите на дрвото за познавање на доброто и злото) и дека од тие смоквини лисја си направија покривачи...

"Тогаш на двајцата им се отворија очите, и согледаа дека се голи. Сплетоа смоквини лисја и си направија прекривачи."(Битие 3:7, Библијата)

Евангелосе, зошто баш од смоквините лисја направија прекривачи?
Зошто Исус (предвреме) баш од смоквата, бараше плод?
Што би рекол ти кога некој би ти го отворил срцето и ти кажал дека - според неговата вера - баш од тоа суво дрво е и Крстот Христов направен ?

Originally posted by Fise_Bilillah Fise_Bilillah напиша:

... ke vi recitiram recenica kaj so gospod gi pokril ѕо bariera a ne so listovi ...

бариерата БОГ им ја дава покасно, додека кога двајцата грешат им се отвараат очите за срамот и тие од дрвото што јаделе - веднаш - си направиле покривка!
in Time & Eternity!

Кон врв
Fise_Bilillah Кликни и види ги опциите
Група
Група

Регистриран: 10.Октомври.2009
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Fise_Bilillah Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Октомври.2009 во 03:17
da taka ama loso ste informirani od bashata segashna biblija inshallah ke ja najdam starata biblija i ke vi recitiram recenica kaj so gospod gi pokril os bariera a ne so listovi od smokva ili bilo koj list od rajskoto drvo.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Октомври.2009 во 01:27

greshka ste melecite, mu e poklonija na adem,pred da greshi so polodot,shto go izel a so livcinja od drvo ne gi pokrile nivnite stramni mesta tuku,gospod im dal kako bariera edna i taka bile pokrieni a vrska nema deka toa bile listovi od smokva ili ne znam tamo sto po nashe a po vashe vie znaete naj dobro,samo toa ne e vistina kaj vas deka od smokva ili ne znam sto se pokrile,

Фисе, јас само го изнесов христијанскиот/библискиот став по ова прашање. Јас сум христијанин и верувам во Библијата која го тврди она што јас го пишав погоре.
Од друга страна, ти си муслиманка и логично е да не веруваш во Библијата и во нејзините објави. Мора да прифатиш дека по ова прашање ние, христијаните и муслиманите, се разиденуваме. Ние веруваме во Библијата, а вие во Кyранот. Тоа што е напишано во Библијата, за вас е лага, но за нас е вистина. Тоа пак што е напишано во Кyранот за вас е вистина, но за нас е лага. По ова прашање ние имаме различни убедувања, разлина вера. И јас би сакал да не е така, и јас би сакал исто да веруваме, но ете, не е така. Тоа е жална, но вистинита реалност и ние мора да ја прифатиме како таква.

Изменето од EvAngelos - 13.Октомври.2009 во 01:28
Кон врв
Fise_Bilillah Кликни и види ги опциите
Група
Група

Регистриран: 10.Октомври.2009
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Fise_Bilillah Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Октомври.2009 во 01:15
greshka ste melecite, mu e poklonija na adem,pred da greshi so polodot,shto go izel a so livcinja od drvo ne gi pokrile nivnite stramni mesta tuku,gospod im dal kako bariera edna i taka bile pokrieni a vrska nema deka toa bile listovi od smokva ili ne znam tamo sto po nashe a po vashe vie znaete naj dobro,samo toa ne e vistina kaj vas deka od smokva ili ne znam sto se pokrile,
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Октомври.2009 во 00:49
Originally posted by spiros spiros напиша:

Но со прилично голема вероватност се знае - после јадењето од дрвото на сознанието - дека баш од неговите лисја, Адам и Ева, си ја покриле спознаената срамота! (Битие 3:7)

Во Библијата, токму во посочениот стих (Битие 3:7), пишува дека Адам и Ева си сплетоа листови од смоква (а не од листовите на дрвото за познавање на доброто и злото) и дека од тие смоквини лисја си направија покривачи...

"Тогаш на двајцата им се отворија очите, и согледаа дека се голи. Сплетоа смоквини лисја и си направија прекривачи."
(Битие 3:7, Библијата)

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Октомври.2009 во 23:46

vaka sega po k*ranot, ke ti kazam, adem a.s. bil vo dzennetot, koga allah go sozdal, adem a.s im naredil na melecite da mu se poklonat od pocit bidejki adem a,s, bil poslanik, prviot poslanik, i prviot covek, na oovj univerzium, im naredl na melekite da mu se poklonat od pocit da mu napravat sedzde no! ne i da go obozavaat nego,tuku od pocit e sega tuka imalo nesoglasnost megu adem i iblis shejtanot. Allah im naredil na melecite i melecite ne go odbile Allah da mu se poklonat na adem a,s, no iblis odbil i rekol: Koj e toj jas na nego da mu se poklonam, ...

Не да се поклонат сите на Адам, туку - *БОЖЈАТА Совршена Волја беше и е - да се поклонат сите битија на БОЖЈАТА Прасветла *МУДРОСТ и БОЖЈИОТ Прачист *ДУХ, Која/Кого БОГ му Го вдахна, му Ја вли на Адам и Која/Кој навистина беше во неговото срце, сè додека тој не згреши!

За несреќа Адам погреши, прекрши, се испрла и навистина го изгуби правото за да мораат сите да се поклонат пред него обожавајќи Го БОГА, за што шејтанот се радуваше (и радува)!

Но за наша среќа *БОГ баш Таа Прасвета *МУДРОСТ - наместо земја, машко семе или билокаква поинаква творба - ја отелотвори во Исус, Тој Прачист *ДУХ Го изли врз и во Него, та сè што е на Небото и земјата (сè освен БОГ ) да Му се поклони и така да биде спасен!

Адам е стариот - земјен, грешен и испрлан - човек од стариот завет, додека Исус е Новиот - БОЖЈИ Духовен, Прачист, Безгрешен - човек од Вечно Новиот завет, на Кого сè (освен БОГ) ќе Му се поклони ако сака да влезе во рајот!

Кој ангел, мелек, човек ... или билокое друго битие ја пропушта таа БОЖЈА нова шанса, тој му се противи на БОГА, Кој лично е присутен во срцето на Исус Христос!

п.с. името шејтан т.е. сатан значи противник БОЖЈИ и затоа те молам, не и се противи на Совршената ВОЛЈА БОЖЈА!

in Time & Eternity!

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Октомври.2009 во 22:45
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

... no ne e jabolko i nikoj ne znae sto bilo toa, Toa e plodot koj daval soznanie za razlikata megju dobroto i zloto.

Се извинувам што се вмешувам вака ...

Јаболкото - низ римската историја и култура - е земено бидејќи во латинскиот јазик зборот јаболко (mālum ) и зборот зло (malum ), се многу слични зборови!

Но со прилично голема вероватност се знае - после јадењето од дрвото на сознанието - дека баш од неговите лисја, Адам и Ева, си ја покриле спознаената срамота! (Битие 3:7)

in Time & Eternity!

Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  123 6>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,234 секунди.