![]() |
|
Нов државен грб–црвен лав наместо житното поле?! |
Внеси реплика ![]() |
страница 123 6> |
Автор | ||
LiDivio ![]() Модератор ![]() Регистриран: 19.Мај.2010 Статус: Офлајн Поени: 7265 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Испратена: 16.Декември.2014 во 23:22 |
|
како што мене ми се чини сегашниов грб ќе си остане уште лонг лонг тајм..
![]() |
||
![]() |
||
Radijator ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 18.Ноември.2009 Статус: Офлајн Поени: 153 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
Ne mora da se smeni.
Jas na drzavniot grb gledam kako nesto sto ni e ostaveno od nasite dedovci, konkretno, mojot pokoen dedo koj bil del od taa antifasisticka borba, se borel za nie da imame drzava i se gordeam so toa. I ne samo jas, site treba da se gordeeme. Toa e nase zaednicko nasledstvo i del od nasata istorija koe sto otslikuva eden mnogu znacaen period za nasata drzavnost i postoenje. Petokrata ja trgnaa, bidejki ne sme veke komunizam, vo red. No, ne heraldicari ne ne znam uste shto i koj, ne moze da me razubedi deka ova sega sto go predlagaat od avion se gleda deka e za inaet........ Navistina nema smisla, kako sakas kazi. Menuvanjeto na drzavniot grb spored mene e i brisenje na sopstvenata istorija, i iskreno toa mnogu me iritira. |
||
Just because i see the world with my own eyes, that doesn't make me a sinner !!!
|
||
![]() |
||
zabegan ![]() Модератор ![]() ![]() Другарот на Мона Лиза Регистриран: 06.Април.2007 Статус: Офлајн Поени: 9774 |
|
Radijator, грбот мораше да ги смени хералдичките симболи за државното уредување... на пример круната и формата на штит се во ред... е сега сликата може да биде различна
според мене грбот требаше да биде едноставен исто како знамето |
||
размисли пред да напишеш глупост
|
||
![]() |
||
outlook123 ![]() Сениор ![]() ![]() Maya Регистриран: 16.Октомври.2014 Статус: Офлајн Поени: 1633 |
|
вива ла грб!
![]() |
||
едно е - не се две
|
||
![]() |
||
Radijator ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 18.Ноември.2009 Статус: Офлајн Поени: 153 |
|
Momentalniot grb e SIMBOL na borbata za sloboda i sozdavanjeto na denesnata drzava posle mnogu vekovi, i ne gledam sto e tuka problem.
Koe e znacenjeto na momentalniot drzaven grb: 1941 godina makedonskiot narod i ostanatite nacionalnosti vo Makedonija se opredelija da zastanat na stranata na antifasistickata koalicija i 4 godini podocna se sozdade DRZAVATA. Kolku i da ne mu odgovara ova na nekoj i so petni zili se obiduva da go izbrise, vo istorijata e zapisano i ke ostane zapisano deka Makedonija kako drzava e formirana na prvoto zasedanie na ASNOM 2 avgust 1944 so odluka od vtoroto zasedanie na AVNOJ 29-30 Noemvri 1943 t.e. priznavanje na nacionalnite prava na site narodi vo Jugoslavija (Makedonci, Srbi, Hrvati, Slovenci, Bosanci, Crnogorci). Sto dobivme nie od toa: 1.Formiranje na Makedonska drzava kako posebna vo ramkite na Jugoslavija (so ustav, drzaven grb, zname, himna) 2.Priznavanje na Makedonskiot narod kako poseben narod vo Jugoslavija 3.Pravo da sozdademe Pravopis na Makedonskiot literaturen jazik (spored mene NAJVAZNOTO) blagodarenie na golemiot poet, pisatel, filolog, lingvist Blaze Koneski so cija pomos sme dokazale deka sme poseben narod so poseben IDENTITET. I malku pokasno Avtonomnost na MPC od SPC 1967 (VAZI ZA SITE STO TVRDAT DEKA RELIGIJATA BILA ZABRANETA) iako mene nisto ne mi znaci. Za sekoj slucaj, da ne povredam necie nacinalno cuvstvo, site vostanija niz istorijata se isto znacajni kolku sto i borbata na nasiot narod za vreme na 2-ta svetska vojna, ama za zal , neuspesni obidi za da se realizirat pogore napisanite fakti. No za sreka nekoj ja odrzal taa ideja i go iskoristil momentot 3 ipol decenii posle Ilindesnoto vostanie i sozdal DRZAVA so ustav, drzavno zname, drzaven grb i himna. Nekoj da objasni, so sto LAV kako iden drzaven grb bi ja otslikuval denesnata drzavnost? So toa sto drzavata sto ni ja ostavija nasite predci i borci dozvolivme teroristi da ja vodat i da ni zboruvat za demokratija ??? Izvinete ama mnogu poveke mi se dopagja simbolikata na segasniot drzaven grb. Изменето од Radijator - 16.Декември.2014 во 15:38 |
||
Just because i see the world with my own eyes, that doesn't make me a sinner !!!
|
||
![]() |
||
zagor ![]() Сениор ![]() ![]() Уникатен песимист Регистриран: 27.Септември.2007 Локација: Congo Статус: Офлајн Поени: 12850 |
|
...fala bogu i nie da imame...GRB.
|
||
...zagor e ziv,se drugo e laga.
|
||
![]() |
||
Messenger ![]() Администратор ![]() Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
|
ПРЕДЛОГОТ Е ДОБАР, НО МОРА ДА ПРЕТРПИ МАЛИ ИЗМЕНИ Обележјето на територијата на Македонија отсекогаш бил лавот без разлика дали е на црвена или на жолта заднина, заклучија историчарите и хералдичарите што учествуваа на денешната јавна дебата на Филозофскиот факултет за предлогот на Владата за нов државен грб. |
||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
||
![]() |
||
evangeline ![]() Модератор ![]() ![]() Регистриран: 22.Август.2011 Локација: Naxos Статус: Офлајн Поени: 6759 |
|
Boc boc, oftopik ste so bockanjeto
![]() A i pripazete na zborovite shto gi izbirate koga se obrakjate eden kon drug. |
||
Внимавај кому му веруваш.
И ѓаволот еднаш беше ангел. Being RICH is not about how much you have, BUT about how much you GIVE |
||
![]() |
||
д4 б3 ![]() Сениор ![]() Регистриран: 17.Јули.2014 Статус: Офлајн Поени: 1206 |
|
знам дека ништо не си разбрал има 2 вида луге - едните гледат паковката другите гледот содержината |
||
old d4b3
|
||
![]() |
||
zabegan ![]() Модератор ![]() ![]() Другарот на Мона Лиза Регистриран: 06.Април.2007 Статус: Офлајн Поени: 9774 |
|
|
||
|
||
![]() |
||
Орка ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 30.Август.2008 Статус: Офлајн Поени: 44580 |
|
Ти сега ова дефанзивно или пак боцкаш?
![]() |
||
![]() |
||
|
ма ништо не сум рекол бе даже ве поддржувам да ставите лавот за герб незнам оти се палите вака ви каже човек нето и вие одма во офанзива а ве боцна - а во офанзива а ве боцна - а во офанзива а ве боцна - а во офанзива а ве боцна - а во офанзива а ве боцна - а во офанзива |
||
old d4b3
|
||
![]() |
||
|
Како бе рилскиот манастир на македоснка териториа? не окупиравте ли бе? |
||
old d4b3
|
||
![]() |
||
|
...значи пун е балканов со искомплексирани створења насекаде... да се замаравте малце сите со економија, наместо со вакви споредни глупости, супер ќе ни беше и не е „Станете да ви ослобода“, туку „Станете да ви освобода“, и знамето на востанието не е слично ниту со бугарскииот, ниту со предложениот македонски грб |
||
|
||
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница 123 6> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |