|
Nikon 24-70/2.8 |
Внеси реплика |
Автор | |
ivotoyota
Сениор Регистриран: 22.Јуни.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 290 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Испратена: 20.Август.2010 во 16:07 |
Да, ги ценам Toyota, таков ми е потписот уште од дете, пред некое време се мислев и да го сменам. Ве молам да не ме цените по него. Инаку работам како новинар од областа на автомобилизмот, и тука се сметам како многу стручен... Бидејќи и ти даваш послободни коментари, ако си земел Toyota (Corolla претпоставувам), не само што немало да се заебеш, туку ќе си земел подобра кола. Не ме сваќај тука погрешно.
Значи повлекувањето возила не е ништо ново. Да, Toyota сега повлече многу возила, но бидејќи јас подлабоко ги следам работите, повлекувањето во Америка, а тоа сега се докажува, е тешка пропаганда на американската администрација... Како може само таму да има изолирани проблеми со возилата, а на ниту едно друго место во светот? Но тоа е друга приказна... Муабетот ми беше, денес сите грешки многу полесно се распространуваат и се збори за цела работа. Тоа што се конструира во CAD, може само да ја олесни и подобри работата, не знам зошто при таков начин на работа работите би испаѓале полоши!? Бидејќи имам и учено конструирање (на машински сум), денес моделите на конструирање овозможуваат само подобар квалитет, а никако помал. Проблемот што денес се јавува е квантитетот, односно производството. Порано, се се правело во помали серии, што овозможувало посветување на поголемо внимание на еден производ. Денес не е така - се оди во серија, па дури и Leica има ленти за производство за леќите од Panasonic. Тие леќи може колку сака да се добро конструирани, што е и факт, но не се рачно правени во Leica, туку си одат на лента во Pana... Значи што поголем квантитет, тоа поголем процент на грешка, но во производството... Не во конструирањето! Патлиџаните, да тешко е да најдеш добри, ама искрено се сомневам дека порано не било така и дека кај и да земеш ќе си земел добри патлиџани. Да, инаку, розевите се најдобри! П.С. Не можеме туку така да ги мериме работите. Денес со дигиталциве, дури и аматерите штракаат 10 пати повеќе, што значи дека за 1 година апаратот ќе има 10 пати повеќе окинувања. Па нормално дека ќе трае помалку! Изменето од ivotoyota - 22.Август.2010 во 06:03 |
|
fichot
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Регистриран: 26.Ноември.2007 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 783 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
И двете страни се во право. Едните што велат дека премногу се кука за се и сешто, другите кои тврдат дека работите денес не се прат ко на времето. А патлиџаните дека не ги бива, то е факт. :D
|
|
mickeymkd
Сениор Регистриран: 03.Август.2006 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 368 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Кога сме кај патлиџаните купи од оној што е со порозева боја. Доста повкусен е.
|
|
Tegla
Сениор Регистриран: 16.Април.2007 Статус: Офлајн Поени: 2213 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
@Ivo Od potpisot razbiram deka gi cenis Toyota, ili mozebi i rabotis za niv (nebitno) kazi mi koga Toyota povlekla najgolem volumen na vozila? Pred 30 godini, ili pred edna godina? Ne me razbiraj pogresno, i jas zamalce kje zemev Toyota namesto Lancer (malku falese), i nemase nisto da mi fali
Procesot na konstruiranje e odamna zavrsen kaj lekjite, se ponatamu se finesi. I motorot so vnatresno sogoruvanje odamna e zavrsen, i zatoa seuste moze da se vozi oldtajmer. Sega e moderno da dizajniras lekja vo CAD, a ne so maketi, pa zatoa kje propusti svetlo kade ne treba. A, patlidzanite deka ne gi biva... go vrtam cel pazar dodeka da najdam dobar patlidzan, i toa sakam da go vidam presecen na pola za da se uveram deka e dobar. Ama toa se vekje vkusovi. |
|
That is called grain. It is supposed to be there.
|
|
ivotoyota
Сениор Регистриран: 22.Јуни.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 290 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
E tuka ne mozam da se slozam... Site proizvodi, sekogas imale greski, nema perfekten proizvod. A deka denes se se razviva od marketingot, i toa kako ne e tocno. Procesot na konstruiranje samo odi napred, nikako nazad. Toa sto marketingot poveke navleguva e normalna rabota, ne e nisto novo.
Denes novata rabota e sto ako nekoj proizvod ima nekoja maana, toa vednas se rasprostranuva, odnosno i mediumite se mnogu pobrzi, a i site nie sme del od niv, forumi itn. Porano ne mozelo taka. Imas problem so lekjata, kolata, televizorot i odis na servis. Toj problem moze go imale uste milion luge, ama ti ne znaes, od ednostavna pricina sto na proizvoditelot mu e polesnod a go skrie toa. Denes nema krienje, ako ima nekoj problem, eve odma pisuvame na forumi, pa ke pise nekoj drug, tret i posle, op site znaat. Znaci deka denes proizvodive ne gi biva, a porano gi bivalo, e samo zastaren muabet i voopsto ne drzi voda. Eve kako sto veli Zoran, negovoto iskustvo kazuva deka toa e najdobriot Nikonov objektiv sto go koristel dosega! P.S. Ova me potseka na muabetite od majka mi koga jadam nekoj zelencuk, eve domat. Probuva i ona i vika, nisto, denes nie ne sme znaele sto e domat, porano abe koga ke si go griznel ti ja ispolnuval ustata! Drn drn jarinja! |
|
Zoran K
Модератор Регистриран: 17.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 3244 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Se slozhuvam deka dokolku neshto ima shto ne bi trebalo da postoi, no vo sushtina ne e bitno ili mozhebi e bitno za samo nekoi mnogu specifichni situacii, togash ne bi trebalo da se kreva panika. Dobro e da se posochi kako zabeleshka shto mozhebi nekomu nekogash bi mu pomognala, no da se pravi tragedija od toa...
Dodeka ne prochitav tuka, jas pojma nemav za posochenoto bidjeki nikogash ne sum imal takov problem. Ova mi nalikuva isto kako onie dushegrizhnici koi postojano pishuvaat kako navodno zabelezhale nekoi mali strugotinki vo vnatreshnosta na 70-200/2.8 VRII, a ne se sigurni dali toa menuva neshto negativno vo optichkite kvaliteti ili ne...ama mnogu konvencionalno e da se krivi opremata za sopstvenata nespoosobnost da se napravi kvalitetna fotografija. Jas mozham da svedocham deka nikogash ne sum imal podobro Nikonovo staklo vo zhivot (podobro i od 24-70/2.8), deka sekogash me vosh*tuvalo so rezultatite, deka so laboratoprijska preciznost mi kazhuva kade gresham vo fotografiranjeto i dodeka ne gi prochitav tie komentari ne mi padna na um da gledam shto ima i shto nema vo negovata vnatreshnost. A dokollku poentata na zhiveenjeto i rabotenjeto e da se bide dushegrizhnik, togash definitvno mozhe da se najdat po nekolku "problemi" i vo najsovrshenite i najskapi proizvodi vo svetov, pochnuvajki od MontBlanc penkala i zavrshuvajki so Patek Philippe chasovnici, Ferrari avtomobili, Napoleon konjak, Leica i Hasselblad foto kameri i Carl Zeiss stakla. Изменето од Zoran K - 17.Август.2010 во 18:07 |
|
mdeni
Сениор Регистриран: 23.Август.2007 Статус: Офлајн Поени: 719 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Tocno Tegla. Toa ne ubiva site, marketingot. Ama tamu lezi parata i toa e. Nema spas, ne samo za fotografija tuku i za skoro se drugo, kako sto kaza.
Ama problemot lezi tuka. Zoran ako dosega ne si zabelezal nisto, a mozebi i imalo nesto znnaci deka e nebitno. Odkoga ke ti kaze nekoj deka ima problem, naednas stanuva problem, inaku na nikoj ne mu smetalo. Istiot muabet so iPhone4, istiot muabet so mrtvi pikseli... Go preteruvaat lugeto, nema drug problem. 100% ako gi proverite site objektivi od site proizvoditeli poslednive 50 godini, ke vidite deka mnogu go imaat ovoj efekt, samo nikoj ne primetil. |
|
Tegla
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Vo posledno vreme alatot e dizajniran od marketing oddelot na kompaniite, a ne od inzinerite koi si ja znaat rabotata. Zatoa noviot iPhone4 ima los priem, skapi laptop kompjuteri so mrtvi pixeli, povlekuvanje na milioni vozila od Toyota, itn, itn...
Vo odnos na lekjata, ova e chist mehanicki propust, a toa znaci deka inzinerite ne si ja naucile lekcijata, nesto sto e nezamislivo za Nikon do pred 10 godini. Ili za iPhone 4, ja integrirale taka antenata vo dizajnot sto koga kje zboris so telefonot, gi dobiras dvete anteni i signalot pagja. Pa toa pred 15 godini i decata go znaeja. Ako se fatat dvete anteni na televizorot - nema slika. Ama takvi anteni ne videle mladite dizajneri i mislele deka sve sto leta se jade. Ete zatoa se problemite. A, idejata e deka proizvodite na Nikon nemaat falinki, i taka bi trebalo da bide. |
|
|
|
Zoran K
Модератор Регистриран: 17.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 3244 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Interesno... jas ne sum zabelezhal neshto takvo, no od druga strana ne fotografiram so dolgi vreminja na 50-55mm fokalna dolzhina. Potochno, osven nekolku pati, nikogash ne sum fotografiral so vreminja podolgi od sekunda-dve.
Bilo kako, ova definitivno pokazhuva deka sekoj proizvod, bez razlika kolku e skap ili tehnichki metikulozno napraven, ne znachi deka e sovrshen i deka verojatno ima nekoja maana. Odlichno posocheno Tegla. Treba da go testiram mojot zum, kolku da znam na shto da vnimavam ako treba da koristam dolgi ekspozicii. P.S. Im se javiv na Nikon servisot kaj mene i mi rekoa deka ovaa pojava bila zabelezhana kaj prvata proizvedena serija zumovi. Novive serii se modificirani i kaj niv ova povekje go nema. Изменето од Zoran K - 16.Август.2010 во 17:34 |
|
Tegla
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Po internet se postiraat losi iskustva od Nikon 24-70/2.8 zatoa sto propusta svetlo. Najdobriot 24-70 zum na pazarot propusta svetlo od prozorceto koe ja prikazuva dolzinata na fokusot. Ova e strasen gaf za Nikon.
Video http://www.robgalbraith.com/bins/content_page.asp?cid=7-10053-10796 Ona sto e najstrasno e sto korisnicite se srekjni deka moze da se resi so crn selotejp. Da kupis najnova lekja od preku 1000$ i da lepis selotejp na nea e katastrofa. Sto e najstrasno, vakvi raboti ne potojat so lekjite od pred 30-40 godini. Ete ova e tehnoloski progres, najnova lekja so selotejp |
|
|
|
Внеси реплика | |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |