IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Капиталистичката религија и нејзините догми
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Капиталистичката религија и нејзините догми

Внеси реплика Внеси реплика страница  123>
Автор
Порака Обратен редослед
Templarius Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Февруари.2008
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 2754
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Тема: Капиталистичката религија и нејзините догми
    Испратена: 27.Март.2011 во 23:48
Originally posted by spiros spiros напиша:

Originally posted by Templarius Templarius напиша:

Toj nikade ne spomenuva evangelie... Taka da ne drzi voda. ...

Одсрце ти посакувам се' најдобро, ... и те молам да се преиспиташ !

Se presipituvam jas no ti nikako na nisto odogovor da dadesh. A ovdeka na forumov sme neli da diskutiram da si postavuvame prashanja da osoznavame. I jas na tebe ti posakuvam se najdobro i se drugo naj naj naj dobro.
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
spiros Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Јули.2008
Локација: На пат
Поени: 4490
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Март.2011 во 23:39

Toj nikade ne spomenuva evangelie... Taka da ne drzi voda. ...

Одсрце ти посакувам се' најдобро, ... и те молам да се преиспиташ !

Originally posted by Marko sk Marko sk напиша:

eve eden ubav link, slikovito za March of Demcracy, ima uste dva dobri na ovoj web, Imperial History , i History of Religion...kje pomognat za debatava kolklu tolku...:)

http://www.mapsofwar.com/ind/march-of-democracy.html

Марко, Христовата демократија е Теократија на Љубовта БОЖЈА, која - за разлика од некои други - никогаш не познавала, нити познава крвопролевање, прогон и насилство!

п.с. Споменикот на Империја стои во истиот град во кој Јан Хус 1415 е спален, додека укажувал на Христа и Неговите следбеници, за кои прекрасно сведочи Светото Писмо!

п.п.с Оваа година е 50та јубилејна на Amnesty International која - помеѓу другото - се залага за социјална праведност!
Зборот Amnesty упатува на Милоста !

Изменето од spiros - 27.Март.2011 во 23:44
Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free,
in Time & Eternity!

БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...!

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Март.2011 во 22:38
Toj nikade ne spomenuva evangelie... Taka da ne drzi voda. A toa za sovrshen kapitalizam i sovrshen humanizam e jako...
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Март.2011 во 16:35

На Исус му ги нуделе највредните работи, најдобрите камили, ... но Тој - за да се исполни Светото Писмо - јавал само на нејаваното осле!

Чудесна е Радосната Вест (Евангелието) Кое е отелотворувањето на Спасителната Милост БОЖЈА! Чудесна!

Тоа е Совршената Вистина, Тоа е единствениот спас за сите нас! Да се разбудиме за Совршениот БОГ и Неговото Царство, е поважно од сите пари и секој капитал, бидејќи во Него е Совршеното Јудејство, Совршеното Христијанство, Совршениот Ислам, Совршената Духовна Будност (Будизам), Совршениот Капитализам, Совршениот Хуманизам, Совршениот Хуманизам, ... и многу, многу повеќе е во полнотата БОЖЈА!

Амин

Ако, пак, е и покриено Евангелие за Кое сведочиме, тогаш тоа е покриено за оние што пропаѓаат: за оние, на кои богот од овој свет им ги заслепил нивните безверни умови, за да не ги осветли светлината на Благовестието за славата на Христос, Кој е слика на (невидливиот) Бог.

(2 Коринт. 4:3+4)

Изменето од spiros - 27.Март.2011 во 16:39
in Time & Eternity!

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Март.2011 во 16:15

Таа Вистина, тој факт, не е романтична идологија (!) туку реалност, но - за жал - човекот со загаден (или подобро речено успан) дух, се’уште не е во состојба да Ја види, се’уште Радостната вест не ја сваќа и затоа се подлабоко и подлабко во мрежата на похлепата (ѓаволот) се фаќа !

Темпо, не го сваќај ова како критика само кон твојата личност, туку општа критика која се однесува кон сите нас и чија цел е да ни помогне да се разбудиме за Вистината и Спасението!

Поздрав

п.с. Отелотворението на БОЖЈАТА Милост (Исус) постојано одеше пеш со своите прачисти и прескапи Спасителни Нозе, додека луѓе како мене (а најверојатно и тебе) се возат и летаат (илјадници километри) со десетици, стотици и илјадници “коњи“ под здникот, правејќисе попаметни од Христа - Неговите Апостоли Очевидци - и вистински следбеници!

Поздрав

[COLOR=red]Едни - со *коли, други - со коњи, а ние само со Името на Господа, нашиот БОГ, се фалиме!
Tие се препнаа и паднаа, а ние се кренавме и стоиме прави!

Kritikata e ok i sekogash e dobredojdena.

Velish, zagaden, uspan duh, kade ima normi po koi nie treba da go razvivame nashiot duh i po cii merila toj ce bide okarakteriziran kako zagaden ili uspan. Po tvoi, moi ili na nekoj tret cetvrt... Duhot na covekot treba da e sloboden da osoznava i so toa da se razviva bez nikakvi stegi pa duri i od Boga... Toa e onaa sto ne pravi posebni i sto ne izednacuva so Boga...

Ne znam za kakva radosna vest zboruvash, zivotot e poln so radosni i zalni vesti, no toa e del od toa da se bide covek, ne moze za nekogo radosna vest da bide neshto za koe toj ne znae ili pak ne mu e bitno, tuku mu e nametnato od strana na nekogo, toa ne e ok... Taka da taa radosna vest za koja ti zboruvash, mozebi, no samo mozebi za nekogo e radosna no za nekogo voopshto ne e bitna ili pak ne mu e jasno sto e... E sega ti mozes da objasnuvash do sabajle koja e taa radosna vest no togash ja nametnuvash kako takva i pak za nekogo ce bide radosna za nekogo nema da e...

Pohlepata ne e tvorba na djavolot, taa e covecka tvorba i e normalna kaj site nas site nie imame potrebi golemi ili mali i sme pohlepni po nesto ...

Da se razbudime od sto Spirose, od sonot vo koj Bog ne stavil, ili da se razbudime i da veruvame vo neshto vo shto ti veruvash, nikoj ne objasnuva shto ce stane koga ce se "razbudime", mozebi e poubavo da sonuvame a mozebi seto ovaa vsushnost i ne e son, tuku realnost...

Isus so apostolite odel pesh, no ijaval na magare, siguren sum deka vo toa vreme da imale automobili, avioni, vozovi bi gi koristele zatoa sto vo toa nema nishto losho...

Pozdrav
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Март.2011 во 15:18

... Ubavo e da se idealizira i romanticno da se zboruva za duhovnoto, no sekj den, na sekoj od nas mu trebaat pari za da prezivee, i ne vidam nisto losho vo toa. ...

Многу поважно од пари е чистата (незгадена) земја, чистата вода, чистото семе, чистиот леб, ... Чистoто Чедо БОЖЈЕ, ... кои ни се бесплатно (без пари) и без сопствена заслуга дарени од Вистинскиот БОГ, Творецот на Небото и земјата!
Во сите овие средства за живот - но и во многу поголемото од ними - е материјализиран доказот за Милоста БОЖЈА - Која Единствениот БОГ за спасение на сите Ја отелотвори во Исуса Христа - Која е безкрајно повредна и понеопходна за живот од сите човечки пари, филозофии, учења, системи, ... и без Која воопшто неможе да има живот и вистински напредок, нити на планетата земја, нити билокаде на друго место!

Таа Вистина, тој факт, не е романтична идологија (!) туку реалност, но - за жал - човекот со загаден (или подобро речено успан) дух, се’уште не е во состојба да Ја види, се’уште Радостната вест не ја сваќа и затоа се подлабоко и подлабко во мрежата на похлепата (ѓаволот) се фаќа !

Темпо, не го сваќај ова како критика само кон твојата личност, туку општа критика која се однесува кон сите нас и чија цел е да ни помогне да се разбудиме за Вистината и Спасението!

Поздрав

п.с. Отелотворението на БОЖЈАТА Милост (Исус) постојано одеше пеш со своите прачисти и прескапи Спасителни Нозе, додека луѓе како мене (а најверојатно и тебе) се возат и летаат (илјадници километри) со десетици, стотици и илјадници “коњи“ под здникот, правејќисе попаметни од Христа - Неговите Апостоли Очевидци - и вистински следбеници!

Поздрав

Едни - со *коли, други - со коњи, а ние само со Името на Господа, нашиот БОГ, се фалиме!
Tие се препнаа и паднаа, а ние се кренавме и стоиме прави!

Пс. 19 (20):7+8

Изменето од spiros - 27.Март.2011 во 16:21
in Time & Eternity!

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Март.2011 во 22:39
Demokratija kako opshtestveno ureduvanje e komunizam zavitkan vo ubava hartija so pandelka.
Demokratijata na pocetok e slatka i ubava no so vreme stanuva gorcliva, pregolema sloboda dadena na covek ne e sloboda zatoa sto taa se izopacuva, mutira i na kraj stanuva se drugo samo ne sloboda. Demokratijata e kako morkov pred magareto, kolku sakash trcaj po nea nema da ja imash no sepak si uveren deka e tuka ja gledash pred tvoite oci. Taa so vreme sozdava se povece i povece zakoni, zasto ludjeto se povece i povece se osloboduvaat a toa vodi kon potreba od postojano donesuvanje na zakoni koi pak vodat kon komunizmot (vo losha smisla na zboort) taka da ne se zanesuvame premnogu so demokratijata zasto taa ne e sovrshena.
Istorijata pokazala deka sepak najpostojani i najprosperitetni (kolku tolku) ureduvanja se monarhiite.

Inaku mnogumina tuka zboruvaat deka ne treba da sme robovi na materijalnoto. A na sto drugo da sme robovi ????
Na duhovnoto ???? Pa duhovnoto e tolku tesno povrzano so mateijalnoto sto ako probash da gi odvoish ce umres za sedum dena pregladnet i dehidriran. Ubavo e da se idealizira i romanticno da se zboruva za duhovnoto, no sekj den, na sekoj od nas mu trebaat pari za da prezivee, i ne vidam nisto losho vo toa. Namesto da se borime protiv materijalnoto zasto da ne se adaptirame i ne go prifatime, na toj nacin ce dojdeme do nekoj balans ponedju duhovnoto i materijalnoto sto e i najvece sto mozeme da postigneme. Svetot e takov zasto nie takov sme si go napravile i nikoj ne ni e kriv za toa, taka da ni ostanuva da uzivame vo materijalnoto i duhovnoto onolku kolku sto go imame.
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
Marko sk Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 08.Ноември.2008
Поени: 887
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Marko sk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Март.2011 во 23:44
eve eden ubav link, slikovito za March of Demcracy, ima uste dva dobri na ovoj web, Imperial History , i History of Religion...kje pomognat za debatava kolklu tolku...:)

http://www.mapsofwar.com/ind/march-of-democracy.html

Изменето од Marko sk - 24.Март.2011 во 00:07
Кон врв
Македон Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Регистриран: 20.Јули.2008
Поени: 9928
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Март.2011 во 13:11

Originally posted by Македон Македон напиша:

Материјализмот постоел и во антиката, феудализмот, постои и во капитализмот, постоел и тоа мошне многу и во социјализмот, а ќе постои секогаш. Важен е односот на човекот кон материјалното, односно неговата свест за улогата на материјалните нешта во неговиот живот и можноста да изгради правилен однос за вредноста и употребата кон истите. Без сето тоа, можноста да стане роб на материјализмот е присутна, независно дали живее во капитализам, социјализам или родовско-племенско уредена заедница.

Ако малку подлабоко загледаме и размислиме, засигурно ќе дојдеме до заклучок дека се’ што поседуваме и го сметаме за наше сопствено, всушност е само Милостив дар (на Небесниот Цар)!

Значи, секое гордеење, секое вржување, секое (претерано кажано) поседување и сопственост ... е една врста неправда кон Совршената Вистина на Небесниот ОТЕЦ, кому се’ припаѓа!

Интересен е фактот што на Вистинските Апостоли и следбеници Христови, се’ им било заедничко! (Дела Ап. 2:44 )

Македоне, кога Инкарнацијата на Мудроста БОЖЈА (Исус) зборува критично за материјализмот, тогаш се мисли на негативниот (похлепниот, грабливиот, алчниот, сопствено настојувачкиот ...) однос кон материјалното и се сложувам со тебе (и секого) дека таквиот треба (и мора) од сите нас да се преиспита и стави во прашање.
Таквиот материјализам, (со БОЖЈА помош ти ветувам) засигурно нема секогаш да постои, бидејќи на оваа земја деновите му се одброени!

Поздрав

... Јас ви велам: создадете си пријатели преку неправедно богатство, па, кога тоа ќе исчезне, да ве примат во вечните живеалишта.

(Лука 16:9)

Spriros, кога кажав дека ќе постои секогаш, мислев на постоењето на старата земја и небо, не на новата земја и небо.
Кон врв
Македон Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Регистриран: 20.Јули.2008
Поени: 9928
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Март.2011 во 13:08
Originally posted by sk sk напиша:

Vodecka sila vo kapitalizmot e demokratijata, za koja tvrdam deka e religija, zoshto proizleguva od helenizmot, koj pak e meshavina od razni paganski pravila i zakoncinja voglavno prezemeni od egipetskata paganska religija.

Koja e taa sila koja gi sozdava opshtestvata i shto e najvazno, nitu edno od tie opshtestva ne e bazirano na Bozjite zakoni i principi, tuku bash naprotiv se e naopaku.

Штом веќе тврдиш дека демократијата произлегува од паганските религиозни правила, би ни било мило истото и да го поктрепиш тврдењето со историски факти. А особено ме интересира кога во дредвниот Египет имало демократија.

Јас колку што знам демократијата нема никаква врска ниту со древната грчка, а ниту со древната египетска религија, но, човек учи додека е жив.

Ima mnogu materijal na internet za ovaa tema. Demokratijata e novo ime za stara rabota. Ke ti go navedam patokazot pa sekoj neka proveri: egipetskata mitologija koja e bazirana na mnoguboshtvo i e prenesena od Aleksandar Makedonski, koj pak ja ima pomeshano taa religija so helenizmot (eden od egipetskite duhovni vodaci oficijalno e priznat od strana na Aleksandar kako negov duhoven tatko; Aleksandar se smetal za bog;). So tek na vreme zapadnoto carstvo go ima prifateno ucenjeto na aleksandriskata shkola so isto/slicno ucenje kako i egipetsko-helenistiockiot pogled na svetot. Na istok toa se pretvorilo vo babilonsko ucenje, sekako nadogradeno. Se ova se slucuva postepeno, so promena na nazivite, no sushtinata e ista. Imam potrosheno mnogu godini na ova za da ja najdav/uvidam vrskata, taka da ovaa informacija e samo nafrluvanje na glavnite tocki. Rimskata imperija go ima prifateno toa ucenje, pretvoreno vo zakon kako oficijalno ucenje. Denes toa isto ucenje e nareceno demokratija.

Сакаш да ми кажеш дека Римската Империја и Античка Македонија биле демократски држави?

Александар воопшто не го признал египетскиот духовен водач како негов татко, туку се прогласил за син на Амон Ра, согласно египетската традиција, со што станал и фараон.

Ниту Александар, ниту било кој имски Император, го црпеле легитимитето од народот, за да говориме за некаква демократија, а ниту организирале избори, па за да се види расположението на народот. Тие биле автократи. Зарем треба да објаснуваме ноторни факти какви што се прогоните на Христијаните, ѕверствата на Нерон, политиката на Римската Империја, што се нешта што мошне добро ги знаеме?

Ниту Западното Царство, ниту било кое друго прифатило демократско учење. Сите тие Империи биле автократски држави.

Мошне многу ме интересира за кој закон говориш дека имал демократски караткер во стариот Рим. Јас го имам изучувано римското право, па дури и римското статусно право, кое е дел од севкупното римско право, па никаде не се сретнав со закон кој го потврдува демократското уредување на државата. Повели, презентирај го тој закон, многу ќе биде интересно да го видам.
Кон врв
sk Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 25.Јануари.2010
Поени: 515
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Март.2011 во 02:47

Vodecka sila vo kapitalizmot e demokratijata, za koja tvrdam deka e religija, zoshto proizleguva od helenizmot, koj pak e meshavina od razni paganski pravila i zakoncinja voglavno prezemeni od egipetskata paganska religija.

Koja e taa sila koja gi sozdava opshtestvata i shto e najvazno, nitu edno od tie opshtestva ne e bazirano na Bozjite zakoni i principi, tuku bash naprotiv se e naopaku.

Штом веќе тврдиш дека демократијата произлегува од паганските религиозни правила, би ни било мило истото и да го поктрепиш тврдењето со историски факти. А особено ме интересира кога во дредвниот Египет имало демократија.

Јас колку што знам демократијата нема никаква врска ниту со древната грчка, а ниту со древната египетска религија, но, човек учи додека е жив.

Ima mnogu materijal na internet za ovaa tema. Demokratijata e novo ime za stara rabota. Ke ti go navedam patokazot pa sekoj neka proveri: egipetskata mitologija koja e bazirana na mnoguboshtvo i e prenesena od Aleksandar Makedonski, koj pak ja ima pomeshano taa religija so helenizmot (eden od egipetskite duhovni vodaci oficijalno e priznat od strana na Aleksandar kako negov duhoven tatko; Aleksandar se smetal za bog;). So tek na vreme zapadnoto carstvo go ima prifateno ucenjeto na aleksandriskata shkola so isto/slicno ucenje kako i egipetsko-helenistiockiot pogled na svetot. Na istok toa se pretvorilo vo babilonsko ucenje, sekako nadogradeno. Se ova se slucuva postepeno, so promena na nazivite, no sushtinata e ista. Imam potrosheno mnogu godini na ova za da ja najdav/uvidam vrskata, taka da ovaa informacija e samo nafrluvanje na glavnite tocki. Rimskata imperija go ima prifateno toa ucenje, pretvoreno vo zakon kako oficijalno ucenje. Denes toa isto ucenje e nareceno demokratija.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Март.2011 во 23:45

Материјализмот постоел и во антиката, феудализмот, постои и во капитализмот, постоел и тоа мошне многу и во социјализмот, а ќе постои секогаш. Важен е односот на човекот кон материјалното, односно неговата свест за улогата на материјалните нешта во неговиот живот и можноста да изгради правилен однос за вредноста и употребата кон истите. Без сето тоа, можноста да стане роб на материјализмот е присутна, независно дали живее во капитализам, социјализам или родовско-племенско уредена заедница.

Ако малку подлабоко загледаме и размислиме, засигурно ќе дојдеме до заклучок дека се’ што поседуваме и го сметаме за наше сопствено, всушност е само Милостив дар (на Небесниот Цар)!

Значи, секое гордеење, секое вржување, секое (претерано кажано) поседување и сопственост ... е една врста неправда кон Совршената Вистина на Небесниот ОТЕЦ, кому се’ припаѓа!

Интересен е фактот што на Вистинските Апостоли и следбеници Христови, се’ им било заедничко! (Дела Ап. 2:44 )

Македоне, кога Инкарнацијата на Мудроста БОЖЈА (Исус) зборува критично за материјализмот, тогаш се мисли на негативниот (похлепниот, грабливиот, алчниот, сопствено настојувачкиот ...) однос кон материјалното и се сложувам со тебе (и секого) дека таквиот треба (и мора) од сите нас да се преиспита и стави во прашање.
Таквиот материјализам, (со БОЖЈА помош ти ветувам) засигурно нема секогаш да постои, бидејќи на оваа земја деновите му се одброени!

Поздрав

... Јас ви велам: создадете си пријатели преку неправедно богатство, па, кога тоа ќе исчезне, да ве примат во вечните живеалишта.

(Лука 16:9)

Изменето од spiros - 22.Март.2011 во 00:09
in Time & Eternity!

Кон врв
KINGDAVID Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Регистриран: 09.Октомври.2008
Поени: 9420
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Март.2011 во 19:32

Se soglasuvam so vasite mislenja deka materijalizmot postoel od sekogas.

Zatoa treba da vnimavame da ne staneme negovi robovi i parite da ni stanat bog. да
   SOLI DEO GLORIA
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Март.2011 во 06:53
Tokmu taka.

Od materijalnoto ne mozhe da se izbega bidejki i samite sme del od nego, no zatoa mozhe da se osoznae i da se vospostavi soodveten odnos kon nego.
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  123>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,219 секунди.