IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Филозофија и психологиjа
  Активни теми Активни теми RSS - Конк*ренција
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Конк*ренција

Внеси реплика Внеси реплика страница  12>
Автор
Порака Обратен редослед
Anarchy Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Фатенко

Регистриран: 19.Март.2009
Статус: Офлајн
Поени: 6676
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Anarchy Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Тема: Конк*ренција
    Испратена: 07.Април.2010 во 02:43
Originally posted by Тор Тор напиша:

Lithium,

Мое мислење е дека конк*ренцијата е здрава и потребна, еден пример е на нашиот северен сосед, Србија, само погледни што значи да се има 3 конк*рентни авио компании во Белград, не сум многу информиран но она што го слушнав е дека билетите за Европските дестинации паднаа преку ноќ, цената дека се движи помеѓу 50 до 99 евра, па почни од таму.

Доколку нема конк*ренција за еден одреден производ или услуга, компанијата/фирмата може да ја крени цената на нивниот производ/услуга, од друга страна доколку имаш фирми/компании кои го нудат истиот производ/услуга на пазарот цените ќе паѓаат а се разбира, доколку една од овие компании ја зголеми цената на нивниот производ, логички е дека ќе почнат полека да го губат пазарот.

Да ме види мојот професор по бизнис дека дискутурам на ова тема(иако без многу факти, дефиниции), страв ми е да помислам на последиците. Лол

Поздрав :)

Од болдираното може да се види дека економската конк*ренција е корисна за самите потрошувачи, а не и за фирмите кои што нудат услуги. Фирмите во денешно време сакаат само монопол, осакатена конк*ренција, фрлена на страна која нема да биде во можност да го прикаже своето најдобро.

Слично како монополот во мобилната и фиксната телефонија, која долго беше присутна во Македонија.
Кон врв
brza Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Февруари.2006
Локација: vidiFOTOupotpis
Поени: 34534
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај brza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Април.2010 во 21:39
изненадување...jas pa  mislev deka si nekoja,...top-ka!намигнување

kako i da e,..kaza prosto i razbirlivo  za sekoj ,shto e toa konk*rencija,..iako bash tuka ne veruvam deka  na toa mislel toj shto  ja osnoval temta...a, kako shto vekje vide, ima i nekoi koishto za da se dokazat i pokazat,...znaat i te kako da go iskompliciraat ....ochiglednoto.голема%20насмевка
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein
Кон врв
Тор Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член

Регистриран: 06.Април.2010
Локација: Macedonia
Поени: 8
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Тор Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Април.2010 во 21:17
Брза,

Тоа беше само шега од моја страна за мојот професор лол.

И ако значи нешто

<----- Машко во реалноста лол
Кон врв
brza Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Февруари.2006
Локација: vidiFOTOupotpis
Поени: 34534
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај brza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Април.2010 во 21:02
Originally posted by Тор Тор напиша:

Lithium,

Мое мислење е дека конк*ренцијата е здрава и потребна, еден пример е на нашиот северен сосед, Србија, само погледни што значи да се има 3 конк*рентни авио компании во Белград, не сум многу информиран но она што го слушнав е дека билетите за Европските дестинации паднаа преку ноќ, цената дека се движи помеѓу 50 до 99 евра, па почни од таму.

Доколку нема конк*ренција за еден одреден производ или услуга, компанијата/фирмата може да ја крени цената на нивниот производ/услуга, од друга страна доколку имаш фирми/компании кои го нудат истиот производ/услуга на пазарот цените ќе паѓаат а се разбира, доколку една од овие компании ја зголеми цената на нивниот производ, логички е дека ќе почнат полека да го губат пазарот.

Да ме види мојот професор по бизнис дека дискутурам на ова тема(иако без многу факти, дефиниции), страв ми е да помислам на последиците. Лол

ubavo kazano i napishano so "prosti" zborovi!да

...e pa shto ako i da te ..."vidi"?збунетостизненадување...vazno e deka si ja sfatila sushtinata na konk*rencijata...ostaj gi gornite filozofdjiiнамигнување,..od konk*rencija vo neshto nema nishto "pozdravo" ...mislam za onie shto go konsumiraat "dobroto" od konk*rentnite.....zatoa shto lesno e da se vidi shto stanuva  koga nema konk*rencija na bilo koe pole vo zivotot...
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein
Кон врв
Lithium Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 01.Декември.2008
Поени: 9407
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Lithium Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Април.2010 во 20:55
..“конк*ренцијата во бизнисот овозможува да понудувачите ги прилагодат своите цени наспроти конк*рентите, со цел да се задоволат потребите на купувачите и да се оствари добивка....“ така нешто беше а, не ме држи за зборма%20ајде

Идејата ми беше да добијам малку пофилозофски размислувања за тоа колку конк*ренцијата му помага или му одмага на човекот. Колку човекот може да се сноси со конк*ренцијата. Ама добро, и оваа пазарна конк*ренција се прифаќа од аспект на економија и бизнис смешен

Изменето од Lithium - 06.Април.2010 во 21:04
You think you are perfect? Well, try walking on water...
Кон врв
Тор Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член

Регистриран: 06.Април.2010
Локација: Macedonia
Поени: 8
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Тор Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Април.2010 во 20:41
Lithium,

Кон врв
anakin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Unidentified Flying Object

Регистриран: 08.Август.2005
Локација: Machku Pichku
Поени: 18535
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Април.2010 во 19:38
pak se sl*gam i ne se sl*gam

nivnata denesna filozofija za pazar i dominacija na pazarot kako nacin da se opstane e ustanovena tek 1946 vo dvorecot na togasniot car po atomskite bombi

mozam za toa i da napisam vo individui ne tuka

a nivnata tradicija , kako pocit kon pretcite i do nekade budisticka religija koja kasno ja primile za vreme na shogun ima samo vlijanie na zacuvuvanje na taa terorija do den denesen

oti nerazlilivo e ako dominiras na svetskiot pazar deka kje prezivees

vistinata e ako dominiras ubavo kje zivees, no nie taa teorija ne ja ziveeme samo ja razbirame, tie tradicionalno ja ziveat i denes kako da e 1946 pola godina posle nagasaki

Изменето од anakin - 06.Април.2010 во 19:41
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Април.2010 во 19:20
Kaj niv ne vazhi istiot poim za konk*rencija kako kaj zapadnite opshtestva.

Tokmu zatoa se odnesuvaat taka kako shto se odnesuvaat. Imash pravo deka toa e refleksija na nivnata zhivotna filozofija koja se bazira na Budizam, Zen i Taoizam, pa toa ne se sluchuva vo poslednive sheesetina godini, tuku korenot se naogja iljadnici godini porano.

Nie, zapadnite lugje, go gledame rezultatot na nivnata zhivotna filozofija vo modernive vreminja zatoa shto tokmu sega imame sekojdneven direkten ekonomski i kulturen kontakt so niv.

Изменето од Messenger - 06.Април.2010 во 19:21
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Април.2010 во 18:57
pa vidi mesi

ne e tolku ednostavna rabotata  toa so japonskata filozofija za konk*rencijata

treba da imas nivna i pazarna filozofija- kako so velat,, treba da dominirame na pazqarot za opstanok na japonskata nacija

za da vazi nivna teorijata za konk*rencijata

znaci karakter na filozofija kon pazarot doma i kon svetot ja diktira i odredena filozofijata kon svojot konk*rent

Изменето од anakin - 06.Април.2010 во 18:58
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Април.2010 во 18:53

Japoncite se potpolno vo pravo.

Sekoj e daren so unikatna vrednost i dava onolku kolku shto mozhe vo tie ramki... i samo zaedno, bez egoizam i sueta, se postigaat golemi neshta.

Konk*rencijata e izmislica na zapadnoto opshestsvo. Vo osnova e negativna bidejki eksplicitno veli oti nekoj, spored nekakvi kriterijumi, potrebi ili prichini, "ne e dobar", "ne e vreden", "ne e na nivo" i t.n.

Osobeno ima negativni, pa i katastrofalni posledici kaj decata od najrana i shkolskata vozrast, koga nivnite unikatni kvaliteti i vrednosti, kako originalni i nikogash povtorlivi chovechki sushtestva, se stavaat vo konk*rencija i taka osven edno ili dve od niv, site ostanati se proglasuvaat za pomalu vredni.
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Април.2010 во 18:40
postojat razlicni gledista za konk*rencija

no najiteresno e japonskoto glediste na konk*rencijata

tamu radi odredeni pricini se uci deka:::::

konk*rent tretiraj go kako najdobar prijatel
pomagaj mu na konk*rentot i ne dozvoluvaj toj da propadne

malku e porazlicno glediste od visokoraszienite zemji i zemjite vo razvoj

Изменето од anakin - 06.Април.2010 во 19:02

Кон врв
Lithium Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 01.Декември.2008
Поени: 9407
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Lithium Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Април.2010 во 18:24
Сте се запрашале ли некогаш дали конк*ренцијата која што се јавува во сите области од нашиот живот е добра или не? Дали е здрава или не?
Кога зборувам за т.н. добра конк*ренција мислам на она дали конк*ренцијата што се јавува е полезна односно добредојдена за да ги тестираме нашите способности, да видиме до каде сме и што сме, колку сме издржливи и успешни во она што го работиме, па и да видиме дали нашите нерви можат да ја издржат истата.
Колку вас ви смета таа конк*ренција во работата, во љубовта, во друштвото и општо во самиот ваш живот?
Дали воопшто вие сметате некого или нешто за конк*ренција?
Дали ќе се исплашите од новата (поуспешна) личност која се вработила таму каде што работите и вие и се сомневате дека можеби таа ќе ве смести едно скалило подолу?
Или едноставно тоа ви е уште еден предизвик плус да ги покажете и докажете вашите способности?
Или воопшто не се грижите за неа?
Или ќе се обидете што побрзо да ја шутнете од вашата близина за да вашата територија не биде загрозена?

You think you are perfect? Well, try walking on water...
Кон врв
Glenn Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Тата-Мата

Регистриран: 14.Јануари.2008
Поени: 3166
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Glenn Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Јануари.2009 во 00:39
Не сум натпреварувач по природа освен ако не морам, и не сум обожавател на конк*ретни ситуации особено на работа.
Најдобро работам без притисок.
Кон врв
zbunet Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Претседник Зеленковски

Регистриран: 24.Февруари.2007
Поени: 15549
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zbunet Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Јануари.2009 во 12:55
Samo neka e fer ocenuvanjeto

Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  12>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,297 секунди.