|
Конк*ренција |
Внеси реплика | страница 12> |
Автор | |
Anarchy
Сениор Фатенко Регистриран: 19.Март.2009 Статус: Офлајн Поени: 6676 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Испратена: 07.Април.2010 во 02:43 |
Од болдираното може да се види дека економската конк*ренција е корисна за самите потрошувачи, а не и за фирмите кои што нудат услуги. Фирмите во денешно време сакаат само монопол, осакатена конк*ренција, фрлена на страна која нема да биде во можност да го прикаже своето најдобро. Слично како монополот во мобилната и фиксната телефонија, која долго беше присутна во Македонија. |
|
brza
Сениор Регистриран: 06.Февруари.2006 Локација: vidiFOTOupotpis Статус: Офлајн Поени: 34534 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
...jas pa mislev deka si nekoja,...top-ka!
kako i da e,..kaza prosto i razbirlivo za sekoj ,shto e toa konk*rencija,..iako bash tuka ne veruvam deka na toa mislel toj shto ja osnoval temta...a, kako shto vekje vide, ima i nekoi koishto za da se dokazat i pokazat,...znaat i te kako da go iskompliciraat ....ochiglednoto. |
|
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein |
|
Тор
Нов член Регистриран: 06.Април.2010 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 8 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Брза,
Тоа беше само шега од моја страна за мојот професор лол. И ако значи нешто <----- Машко во реалноста лол |
|
brza
Сениор Регистриран: 06.Февруари.2006 Локација: vidiFOTOupotpis Статус: Офлајн Поени: 34534 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
...e pa shto ako i da te ..."vidi"?...vazno e deka si ja sfatila sushtinata na konk*rencijata...ostaj gi gornite filozofdjii,..od konk*rencija vo neshto nema nishto "pozdravo" ...mislam za onie shto go konsumiraat "dobroto" od konk*rentnite.....zatoa shto lesno e da se vidi shto stanuva koga nema konk*rencija na bilo koe pole vo zivotot... |
|
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein |
|
Lithium
Сениор Регистриран: 01.Декември.2008 Статус: Офлајн Поени: 9407 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
..“конк*ренцијата во бизнисот овозможува да понудувачите ги прилагодат своите цени наспроти конк*рентите, со цел да се задоволат потребите на купувачите и да се оствари добивка....“ така нешто беше а, не ме држи за збор
Идејата ми беше да добијам малку пофилозофски размислувања за тоа колку конк*ренцијата му помага или му одмага на човекот. Колку човекот може да се сноси со конк*ренцијата. Ама добро, и оваа пазарна конк*ренција се прифаќа од аспект на економија и бизнис Изменето од Lithium - 06.Април.2010 во 21:04 |
|
You think you are perfect? Well, try walking on water...
|
|
Тор
Нов член Регистриран: 06.Април.2010 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 8 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Lithium,
Мое мислење е дека конк*ренцијата е здрава и потребна, еден пример е на нашиот северен сосед, Србија, само погледни што значи да се има 3 конк*рентни авио компании во Белград, не сум многу информиран но она што го слушнав е дека билетите за Европските дестинации паднаа преку ноќ, цената дека се движи помеѓу 50 до 99 евра, па почни од таму. Доколку нема конк*ренција за еден одреден производ или услуга, компанијата/фирмата може да ја крени цената на нивниот производ/услуга, од друга страна доколку имаш фирми/компании кои го нудат истиот производ/услуга на пазарот цените ќе паѓаат а се разбира, доколку една од овие компании ја зголеми цената на нивниот производ, логички е дека ќе почнат полека да го губат пазарот. Да ме види мојот професор по бизнис дека дискутурам на ова тема(иако без многу факти, дефиниции), страв ми е да помислам на последиците. Лол Поздрав :) |
|
anakin
Сениор Unidentified Flying Object Регистриран: 08.Август.2005 Локација: Machku Pichku Статус: Офлајн Поени: 18535 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
pak se sl*gam i ne se sl*gam
nivnata denesna filozofija za pazar i dominacija na pazarot kako nacin da se opstane e ustanovena tek 1946 vo dvorecot na togasniot car po atomskite bombi mozam za toa i da napisam vo individui ne tuka a nivnata tradicija , kako pocit kon pretcite i do nekade budisticka religija koja kasno ja primile za vreme na shogun ima samo vlijanie na zacuvuvanje na taa terorija do den denesen oti nerazlilivo e ako dominiras na svetskiot pazar deka kje prezivees vistinata e ako dominiras ubavo kje zivees, no nie taa teorija ne ja ziveeme samo ja razbirame, tie tradicionalno ja ziveat i denes kako da e 1946 pola godina posle nagasaki Изменето од anakin - 06.Април.2010 во 19:41 |
|
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
|
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Kaj niv ne vazhi istiot poim za konk*rencija kako kaj zapadnite opshtestva.
Tokmu zatoa se odnesuvaat taka kako shto se odnesuvaat. Imash pravo deka toa e refleksija na nivnata zhivotna filozofija koja se bazira na Budizam, Zen i Taoizam, pa toa ne se sluchuva vo poslednive sheesetina godini, tuku korenot se naogja iljadnici godini porano. Nie, zapadnite lugje, go gledame rezultatot na nivnata zhivotna filozofija vo modernive vreminja zatoa shto tokmu sega imame sekojdneven direkten ekonomski i kulturen kontakt so niv. Изменето од Messenger - 06.Април.2010 во 19:21 |
|
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|
anakin
Сениор Unidentified Flying Object Регистриран: 08.Август.2005 Локација: Machku Pichku Статус: Офлајн Поени: 18535 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
pa vidi mesi
ne e tolku ednostavna rabotata toa so japonskata filozofija za konk*rencijata treba da imas nivna i pazarna filozofija- kako so velat,, treba da dominirame na pazqarot za opstanok na japonskata nacija za da vazi nivna teorijata za konk*rencijata znaci karakter na filozofija kon pazarot doma i kon svetot ja diktira i odredena filozofijata kon svojot konk*rent Изменето од anakin - 06.Април.2010 во 18:58 |
|
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
|
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Japoncite se potpolno vo pravo. Sekoj e daren so unikatna vrednost i dava onolku kolku shto mozhe vo tie ramki... i samo zaedno, bez egoizam i sueta, se postigaat golemi neshta. Konk*rencijata e izmislica na zapadnoto opshestsvo. Vo osnova e negativna bidejki eksplicitno veli oti nekoj, spored nekakvi kriterijumi, potrebi ili prichini, "ne e dobar", "ne e vreden", "ne e na nivo" i t.n. Osobeno ima negativni, pa i katastrofalni posledici kaj decata od najrana i shkolskata vozrast, koga nivnite unikatni kvaliteti i vrednosti, kako originalni i nikogash povtorlivi chovechki sushtestva, se stavaat vo konk*rencija i taka osven edno ili dve od niv, site ostanati se proglasuvaat za pomalu vredni. |
|
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|
anakin
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
postojat razlicni gledista za konk*rencija
no najiteresno e japonskoto glediste na konk*rencijata tamu radi odredeni pricini se uci deka::::: konk*rent tretiraj go kako najdobar prijatel pomagaj mu na konk*rentot i ne dozvoluvaj toj da propadne malku e porazlicno glediste od visokoraszienite zemji i zemjite vo razvoj Изменето од anakin - 06.Април.2010 во 19:02 |
|
|
|
Lithium
Сениор Регистриран: 01.Декември.2008 Статус: Офлајн Поени: 9407 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Сте се запрашале ли некогаш дали конк*ренцијата која што се јавува во сите области од нашиот живот е добра или не? Дали е здрава или не?
Кога зборувам за т.н. добра конк*ренција мислам на она дали конк*ренцијата што се јавува е полезна односно добредојдена за да ги тестираме нашите способности, да видиме до каде сме и што сме, колку сме издржливи и успешни во она што го работиме, па и да видиме дали нашите нерви можат да ја издржат истата. Колку вас ви смета таа конк*ренција во работата, во љубовта, во друштвото и општо во самиот ваш живот? Дали воопшто вие сметате некого или нешто за конк*ренција? Дали ќе се исплашите од новата (поуспешна) личност која се вработила таму каде што работите и вие и се сомневате дека можеби таа ќе ве смести едно скалило подолу? Или едноставно тоа ви е уште еден предизвик плус да ги покажете и докажете вашите способности? Или воопшто не се грижите за неа? Или ќе се обидете што побрзо да ја шутнете од вашата близина за да вашата територија не биде загрозена? |
|
You think you are perfect? Well, try walking on water...
|
|
Glenn
Сениор Тата-Мата Регистриран: 14.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 3166 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Не сум натпреварувач по природа освен ако не морам, и не сум обожавател на конк*ретни ситуации особено на работа.
Најдобро работам без притисок. |
|
zbunet
Сениор Претседник Зеленковски Регистриран: 24.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 15549 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Samo neka e fer ocenuvanjeto
|
|
Внеси реплика | страница 12> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |