IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Фотографија, камери и видео
  Активни теми Активни теми RSS - Совети за развивање црно-бел филм
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Совети за развивање црно-бел филм

Внеси реплика Внеси реплика страница  12>
Автор
Порака Обратен редослед
GEMINI Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 01.Јануари.2009
Статус: Офлајн
Поени: 311
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај GEMINI Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Тема: Совети за развивање црно-бел филм
    Испратена: 21.Март.2010 во 18:57
Maks praaanjeto mozese da go postaves kaj nekoj so so godini spal so Rolefleksi, Yashiki (dvooki) Lubiteli i sl.
Aodgovoro ke bese .........
http://www.youtube.com Chesma Sharena
Кон врв
Tegla Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 16.Април.2007
Поени: 2213
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tegla Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Март.2010 во 08:38
Originally posted by metomax metomax напиша:

zdravo,neznam dali ima tema veke otvoreno za ova,pa prasuvam ovde,dali nekoj znae kade mozam vo skopje da kupam 60mm film,dobiv poklon kamera rolleiflex,pa sakam da ja probam,vo Stip nema nikade 60mm film
pozdrav

eve link od aparatot:
http://www.flickr.com/photos/metomax/4447709815/

FIlmot za ovaa kamera e 60mm no se imenuva kako 120 film (bez "mm") so koj se pravat 12 sliki na 6x6. I postoi i 220 film koj go ima poretko, a so koj se pravat 24 sliki, no samo so ponovi kameri.
Toj Rolleiflex sto go imas e Rolleiflex 3.5. Poeftinata i poslabata verzija na Rolleiflex so 75/3.5 lekja. Super kamera ako e ispravna i dobro cuvana.
Jas doma imam Rolleiflex E 2.8 Planar izraboten od 1956-1959 sprema seriskiot broj. Neverojatna lekja, neveroratna mehanika. Dosta podobar i poskap od 3.5 verzijata. Eve svezhi sliki od nego намигнување

Na fotkite e Igor so negoviot nov (star, ama kako nov намигнување) Nikon FM2 i Milan Strezovski.
Za filmovi - nema vo Skopje novi. Naogjam stari so pominat rok. Pisi mi licna poraka ili Facebook mail, kje ti najdeme nesto za da se zabavuvas намигнување Probaj svrti dva tri filma, ako ti prai merak so srekja nova kamera намигнување

Изменето од Tegla - 21.Март.2010 во 08:41
That is called grain. It is supposed to be there.
Кон врв
dimi Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Септември.2005
Поени: 406
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај dimi Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Март.2010 во 00:50
60mm film nikade nema da najdesh!

pobaraj duplo pogolem... okolu 120 mm :)

BTW ako go prodavas Rolleiflex-ot ili pak ako sakas da go poklonis da znaes deka sum zainteresiran

Pozdrav,
Dimi
Кон врв
Janus Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Август.2005
Поени: 499
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Janus Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Март.2010 во 22:41
Baraj kaj Tegla...
Кон врв
metomax Кликни и види ги опциите
Група
Група
Лик (аватар)

Регистриран: 19.Февруари.2010
Поени: 89
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај metomax Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Март.2010 во 18:43
zdravo,neznam dali ima tema veke otvoreno za ova,pa prasuvam ovde,dali nekoj znae kade mozam vo skopje da kupam 60mm film,dobiv poklon kamera rolleiflex,pa sakam da ja probam,vo Stip nema nikade 60mm film
pozdrav

eve link od aparatot:
http://www.flickr.com/photos/metomax/4447709815/

Изменето од metomax - 20.Март.2010 во 18:54
http://metomax.110mb.com/
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tegla Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Февруари.2010 во 16:22
Originally posted by kavadar66 kavadar66 напиша:

За практикантите:
Дали е ова можно???

Развивање на филм во кафе!!!

Mnogu vozmozno i se praktikuva kaj lugje koi sakaat da experimentiraat
Eve grupa na Flickr so fotki od Cafenol (kako sto go narekuvaat razvijacot od instant kafe намигнување)
http://www.flickr.com/groups/53495661@N00/pool/

Eve i diskusii za recepturi намигнување
http://www.flickr.com/groups/53495661@N00/discuss/

Chudna rabota e filmot голема%20насмевкаголема%20насмевка
Кон врв
kavadar66 Кликни и види ги опциите
Група
Група
Лик (аватар)

Регистриран: 18.Февруари.2008
Поени: 87
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај kavadar66 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Февруари.2010 во 15:01
За практикантите:
Дали е ова можно???

Развивање на филм во кафе!!!
Кон врв
within Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 11.Јуни.2008
Поени: 119
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај within Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Февруари.2010 во 01:05
Па во Охрид на пазар и не се продаваат филмови, всушност, не сум забележал :)

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tegla Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Февруари.2010 во 01:00
Moj sovet - troshi filmovi намигнување. Novi, so pominat rok, crni, beli, kolor, slajd - sho ti padne pod raka намигнување. Deka nemas golem izbor kaj, nas koga i samite foto studija tvrdat deka filmot povekje ne se proizveduval голема%20насмевка A, rendgen snimkite na hartija gi pravat намигнување
Samo vnimavaj na pazarskite filmovi, moze da kupis neorginalen i da se razocaras. Duri i mene letovo toa mi se sluci. Sakav Kodak Gold za na odmor i na pazar go gledam 100 denari so dobar rok. Aj kje go kupam i katastrofa. Duri nemase ni oznaki na samiot film odkoga se razvi. Kojznae kade e praven.
Кон врв
сашо Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 08.Декември.2006
Поени: 538
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај сашо Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Февруари.2010 во 23:22
ne se sekiraj za masinata
probaj so onaa emulzija sto ti e najdostapna... probaj eftino, ako sakas sam da si igras, za da vlezes vo stos... probaj... :-)

objektiv pred aparat, subjektiv pozadi
Кон врв
within Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 11.Јуни.2008
Поени: 119
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај within Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Февруари.2010 во 15:36
Ангелчо,
Би го имал тоа во предвид за понатака, ако сеуште го имаш.

Дими,
Kodak BW400CN изгледа доста добар филм, читав доста пофалби за него на нет, а истото и на твоите слики (фала за линковите).

Владимир,
Веројатно трите типа на филмовите се добри и со мали разлики кои е добро да се знаат, и како што велиш зависи од сцената и вкусот при фотографирањето.

Во фотостудиото во охрид имаат FUJI скенер и fuji frontier машина, па мислиш попаметно би било да се користи Fuji Neopan 400CN? (од карактеристиките што ги кажа овај веројатно би ми одговоарал најмногу).

Фала ви,
поздрав.

Изменето од within - 12.Февруари.2010 во 15:36
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tegla Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Февруари.2010 во 12:49
Kako za informacija ima i Fuji C-41 B&W film. Fuji Neopan 400CN. Gi imam koristeno site tri tipa na B&W C-41 i moite iskustva se deka Ilford XP2 e najkontrasten, Kodak BW400CN e so najvekje sivi tonovi, a Fuji Neopan 400CN e negde pomegju. Mene licno Fuji najvekje mi se svigja, ama site tri imat razlicni karakteristiki i site se dobri vo zavisnost sto kje fotografiras.
Fuji i Ilford imaat neutralna celuloidna baza i koga kje se razvijat se kako normalen B&W film i od niv moze da se pecatat tradicionalni racni B&W printovi.
Kodakoviot film e namenet za mashinsko printanje vo FotoLab i ima portokalova baza kako color negativ. Kaj ovoj film funkcionira DigitalICE tehnologijata za Dust&Scatch removal koja ja ima na site skeneri na digitalnite masini za printanje kako i kaj podobrite flatbed skeneri so moznost za skeniranje na negativi (kako mojot V700). Kodak go napravi ovoj film zaradi fotografite koi rabotat svadbi, pa rezultatite mozat da bidat gotovi mnogu brzo.
Bilo koj da go zemes nema da zgresis намигнување. Samo ako gi najdes kaj nas, ili da si naracuvas od B&H.

Изменето од Tegla - 12.Февруари.2010 во 12:51
Кон врв
dimi Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Септември.2005
Поени: 406
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај dimi Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Февруари.2010 во 11:40
Within http://9livez.net/wp-content/uploads/2008/05/kodak.jpg e odlicen film ako uspees da go najdes nekade vo drzavava :)

daleku povekje mi se dopagja od c-41 bw filmot na Ilford, a ima pomalku maltretiranje od racno razvivanje na bilo koj crno bel film

eve ti nekolku fotki napraveni so Kodakot

Кон врв
nikola_bb Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 19.Јануари.2006
Локација: Macedonia
Поени: 201
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај nikola_bb Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Февруари.2010 во 22:30
anq3l4o ti pisav privatna poraka
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  12>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,156 секунди.