IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Македонски божиќни песни
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Македонски божиќни песни

Внеси реплика Внеси реплика страница  12>
Автор
Порака Обратен редослед
Majkl Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Јуни.2008
Статус: Офлајн
Поени: 3019
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Majkl Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Тема: Македонски божиќни песни
    Испратена: 06.Јануари.2011 во 10:39
Втората строфа од коледарската песна содржи длабока христијанска духовна порака, но треба да се препознае:

„Денес е Коледе,
утре е Божиќ
ќе колеме теле
теле вика леле
не колете мене

ќе ви купам зеље
да месите пита
да јадете сите.„

"Оставете нè да живееме! Ве молиме, молиме не јадете нè!"

Изменето од Majkl - 06.Јануари.2011 во 10:46
Кон врв
zamislena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 03.Јануари.2010
Поени: 14566
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zamislena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Јануари.2011 во 09:56
Кон врв
-Goldi Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 09.Декември.2009
Поени: 750
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај -Goldi Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Јануари.2010 во 12:14
http://www.youtube.com/watch?v=XbUiCkibC34&feature=related

Bozikna Pesna.........................
-----G O L D I------
Кон врв
maria_magdalena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Регистриран: 25.Октомври.2007
Поени: 8706
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Јануари.2010 во 01:51
Ти благодарам Васил, преубави работи си поставил, еве сега ја слушам “Тивка Ноќ“, прекрасно

http://www.youtube.com/watch?v=6chWx7aJE-4&feature=related
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
Кон врв
VasilK Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Ноември.2008
Локација: Macedonia
Поени: 27
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај VasilK Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Јануари.2010 во 01:24
Среќен Божик, браќа и сестри во Исус!

Зашто Младенец ни се роди - Син ни се даде; власта е на рамењата Негови, и ќе Го наречат: Советник, Чудесни, Бог силен, Отец вечен, Кнез на мирот.
- Исаија 9:6

А ангелот им рече: „Не плашете се! Еве, ви навестувам голема радост, која ќе биде за сите луѓе; зашто денеска ви се роди во градот Давидов Спасител, Кој е Христос Господ; Ова ќе ви биде знак: ќе најдете повиен Младенец, кој лежи во јасли.”
- Лука 2:10-12

Исто, сега само што изработив уште едно ново видео на YouTube: „Божикната мистерија“

Дополнително, утре (четврток, 7.01.) ќе има два концерти на христијански божикни песни:
  • Салон 19.19 (КИЦ) од 12:00
  • Дом на АРМ од 19:00
Еве уште една можност да го прославиме Господ Исус!
Ако поминете, се гледаме таму!

Поздрав и Божји благослов!
ВасилК
Кон врв
Tetratka Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 25.Септември.2008
Локација: дрвара
Поени: 5153
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tetratka Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Декември.2009 во 23:15
Originally posted by Orthodul Orthodul напиша:

Originally posted by Tetratka Tetratka напиша:

ајде да ве прашам: Знаете каде може да се најдат линкови на нет со сецните од монахините од Струмица?
нели лани имаше некакво цд- со божиќни песни?

Прва песна од првата катавасија на Рождество Христово
Тропар на Рождество Христово
Кондак на Рождество Христово
Вечниот Бог

големо%20гушкањеголемо%20гушкањеголемо%20гушкање
за секој случај - користете ГРОМОБРАН!!!

Кон врв
Orthodul Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 30.Август.2008
Локација: Macedonia
Поени: 157
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Orthodul Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Декември.2009 во 22:01

ајде да ве прашам: Знаете каде може да се најдат линкови на нет со сецните од монахините од Струмица?

Прва песна од првата катавасија на Рождество Христово
Тропар на Рождество Христово
Кондак на Рождество Христово
Вечниот Бог

Изменето од Orthodul - 29.Декември.2009 во 22:02
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tetratka Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Декември.2009 во 13:19
Originally posted by Justinijana Justinijana напиша:

[QUOTE=Tetratka]радувај Пречиста Владичице!Дево, Мајко и Владичице,спаси ги оние што кон тебе прибегнуваатСвет, Свет, Свет си Пресвет Господи!

Bravo za pesnava Tetratka! Ete po sto ke poznaete vistinski pravoslaven vernik, po toa sto pokraj Isus ja velica i Bozjata Majka
Amin brate. Hristos posredi nas

Е и ќе биде во сите векови...

мислам дека треба правилно са се разбираме... нели се е со љубов,...

за благословот Христос кажал: благословувајте ги оние што ве мразат, љубете ги оние што не ве сакаат...

сакам да кажам... има многу други теми за овие проблеми...

дај тука да напишиме некоја убава Божиќна песна...

Кон врв
Justinijana Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член
Лик (аватар)

Регистриран: 13.Декември.2009
Поени: 32
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Justinijana Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Декември.2009 во 13:12
[QUOTE=Tetratka]радувај Пречиста Владичице!Дево, Мајко и Владичице,спаси ги оние што кон тебе прибегнуваатСвет, Свет, Свет си Пресвет Господи!

Bravo za pesnava Tetratka! Ete po sto ke poznaete vistinski pravoslaven vernik, po toa sto pokraj Isus ja velica i Bozjata Majka
Amin brate. Hristos posredi nas
BOGORODICE DJEVO RADUJ SJA
Кон врв
Justinijana Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член
Лик (аватар)

Регистриран: 13.Декември.2009
Поени: 32
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Justinijana Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Декември.2009 во 13:08
Originally posted by Bogoslov Bogoslov напиша:

Vasilik jas bi te zaprasal najprvo dali ti imas svestenicki cin za delenje blagoslovi i kako vtoro bi te zaprasal dali mozebi si clen na nekoja sekta poso gledam celo vreme vikas Isus Isus ? pa bi sakal da mi odgovoris ako moze

I jas se prasuvam istoto. Kako moze nekoj sto nema pravoslaven svestenicki cin da blagoslovuva?
I bravo za tocniot pogodok brate Bogoslov. I jas koga go procitav kako go spomnuva Isus znaev deka ne e pravoslaven vernik zatoa sto nie clenovite na ednata sveta i apostolska PRAVOSLAVNA CRKVA ne go spomnuvame Isus tolku cesto kako nepravoslavnite.
Hristos posredi nas! Moli se za mene!
BOGORODICE DJEVO RADUJ SJA
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tetratka Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Декември.2009 во 12:50
Изложба на Божикни обичаи на православни македонци Испечати Е-пошта

Esen.manastir1.jpg

На 07. 12. 2009. год. во Етнографскиот музеј во Загреб, беше отворена изложба "Македонски Божик", во соработка со Македонскиот Музеј од Скопје.

Esen.manastir1.jpg

На изложбата се прикажани Божикни обичаи на православни македонци, која е од извонредно значение како за македонците кои живеат во овој град, така и за градот, на која бројните посетители ке можат да се информираат за културата на нашиот народ.
Изложбата, која ке трае до 31. 01. 2010. год. ја отвори Н. Е. Данчо Марковски, амбасадор на Р. Македонија во Р. Хрватска.
Меѓу многубројните гости, на отворањето беше и парохискиот свештеник, протоереј Кирко Велински.

Esen.manastir1.jpg

Esen.manastir1.jpg

Esen.manastir1.jpg

Esen.manastir1.jpg

Esen.manastir1.jpg

Esen.manastir1.jpg

Esen.manastir1.jpg

Esen.manastir1.jpg

Esen.manastir1.jpg

Esen.manastir1.jpg

Esen.manastir1.jpg

Esen.manastir1.jpg

Од Загреб: Стојанка Тежак

п.с.

за да не отвораме нова тема... мислам дека на ова тука му е местото...

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tetratka Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Декември.2009 во 12:49
Originally posted by ahmar1 ahmar1 напиша:

В Е Ч Н И О Т     Б О Г   

Вчера ја едно саат време ја барав на интернет баш оваа песна(текст и музика) и ништо не најдов .
Изгледа до мене било

да ти кажам искрено... ја копирав од кај мене од ворд...
мислам дека ја нема на нет... па затоа преводот е онака како шо мене ми одговара..
голема%20насмевка.голема%20насмевкаголема%20насмевка

Кон врв
ahmar1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Октомври.2008
Поени: 712
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ahmar1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Декември.2009 во 12:43

В Е Ч Н И О Т     Б О Г   

Вчера ја едно саат време ја барав на интернет баш оваа песна(текст и музика) и ништо не најдов .
Изгледа до мене било

Изменето од ahmar1 - 29.Декември.2009 во 12:44
Илја дин,Илја бил ел Месија+++
нема друга вера освен правоверната,Христос е Месијата+++
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tetratka Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Декември.2009 во 12:37
благодарам... се разбравме добро за ова.
25 е празничниот ден... а тогаш светскиот или актуелен календар е 7-јануари... (јулијански, за да не се збуни некој)
големо%20гушкање
големо%20гушкање

Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  12>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,141 секунди.