|
Пожар во манастирот Св. Јован Бигорски |
Внеси реплика | страница 123 7> |
Автор | |
alankan
Сениор Регистриран: 15.Март.2010 Статус: Офлајн Поени: 201 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Испратена: 13.Април.2010 во 00:44 |
Manastirot e poznat po vencavki,tuka sekojdnevno gi ima,i ne se samo za privilegirani jas sum so takva sreca da koga i da otidam vo poseta,ima vencavka vo crkvata i uzivam vo cinot.Imam i mnogu sliki napraveno iako e zabraneto slikanje vnatre Mnogu Grcki turisti sekojdnevno organizirano go posetuvaat i ostavaat donacii i prilozi za obnova.Samo dva dena pred da se zapali Manastirot prisustvuvav na vencavka na 60 godishni mladozenci
|
|
mamamd
Сениор Почесна конзулка Регистриран: 02.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 25679 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Iskreno mene mi se dopagjaat cinovite na vencavki na vakvi mesta. Samo ne znam dali moze i obicni smrtnici da go storat toa. Znam deka vo manastirite kade ima monashki drushtva e po strogo. Zatoa i s eposheguvav za plakjanjeto. Kako i da e ubav cin na ozivuvanje na verskite objekti.
|
|
zabegan
Модератор Другарот на Мона Лиза Регистриран: 06.Април.2007 Статус: Офлајн Поени: 9774 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
|
размисли пред да напишеш глупост
|
|
mamamd
Сениор Почесна конзулка Регистриран: 02.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 25679 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ci pocnaa so vencavki znaci deka se sredija rabotite i se sobraa dovolno pari za opravka.Ocigledno i so organiziranje vencavki se pridonesuva za sobiranje pari, pa neli se plakja za vencakite
Јанакиески се венчаше во Бигорски |
|
zagor
Сениор Уникатен песимист Регистриран: 27.Септември.2007 Локација: Congo Статус: Офлајн Поени: 12850 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
....kolku pari sobravte?
slusam,moze i apartman za gosti da se izgradi,kako vo Sv Naum....
...ne e loso i ponekoja akcija da kupime,ako se izdade.
|
|
...zagor e ziv,se drugo e laga.
|
|
novace
Сениор Регистриран: 06.Август.2007 Статус: Офлајн Поени: 3067 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Извештрајот..е само кажување на еден аматер..во тие работи ...а кои се овде подложени на анализа.
-Самиот ХАССАП стандард..во основа ...подразбира ИНТЕЗИВНО користење на можностите кои (ни) ги пружа електричната енергија...и према тоа ..за да се воведе стандардот..потребно е ПРЕТХОДНО да се исполнат сите СТАНДАРДИ за електричната мрежа..со што ОДНАПРЕД се ЕЛИМИНИРААТ овдепосочените „можни„ маани..
Се останатото ...е шпекулација.
пс
ЗАКЛУЧОТ би бил..според моето мислење:
-ИСПОЛНЕТИ (ли) се сите барања за воведениот стандард во кујната на манастирот?
Ако е ДА....тогаш..треба да се бара „проблемот„ надвор од кујната..
Ако е НЕ..да се наложи на ИЗВЕДУВАЧОТ на работите...на свој трошок..но сега под појачан надзор..да го наново изведе реставрирањето...
|
|
Не сум доктор , ама стално сум опкружен со пациенти
|
|
zagor
Сениор Уникатен песимист Регистриран: 27.Септември.2007 Локација: Congo Статус: Офлајн Поени: 12850 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
„По пожарот во манастирот ‘Свети Јован Бигорски‘, истрагата се фокусира на кујната и на електричната инсталација во старите конаци. Ја испитуваме веројатноста за предизвикување на пожарот од електричната инсталација или висок напон што можел да се појави во текот на ноќта, како последица на варирање“, рече Османи.
....seto ova mozes gosp.Osmani da go kazes i da poveruvaat slatkarite ili konobarite,ama ne ke da e taka....
...postoi zastita od visok napon!!!taa ne moze da zatai ili zastari,pa neka e i pred pola vek,duri i kablite da se dotraeni, ako ne se" kalemeni "zastitite ..taa ke bide vo funcija.
dotraeniot kabel popusta samo ako se vkluci predimenzioniran potrosuvac i kalemen osiguruvac!...normalno so pretpostavka deka bila montirana atestirana armatura..provodnik!
mozebi e prasanjeto:- ...sto aparat rabotel na struja taa nok...vo 03.00h?
|
|
...zagor e ziv,se drugo e laga.
|
|
mamamd
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Изјавите за подметнат пожар па и давањето изјави со тешки кфалификации на причините за наводното палње на манастирот за намерно горење на некои книги и уништување на трагите на некакви докази паднаа во вода. Извештајот е јасен. Не е јасно дали повиканите за ’’пироманство’’ ке остават се да покрие прашината на заборавот или ке бараат перење на лагата и осудата од нивното име.
Пожарот во Бигорски не е подметнат |
|
МАРШАЛ
Сениор ГРОБАР ДО ГРОБА Регистриран: 06.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 44396 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
пракса која турчинот е спроведувал за да разграничи ист или сроден народ ..........
|
|
Buggyman
Сениор Регистриран: 26.Јуни.2009 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 1308 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Тоа е пракса на повеќе народи, за оваа пракса се нема ексклузивност... |
|
Homo homini lupus est...
|
|
МАРШАЛ
Сениор ГРОБАР ДО ГРОБА Регистриран: 06.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 44396 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
едноставно ......... тоа е пракса која им успева ..... запали , уништи па буни се
Изменето од МАРШАЛ - 12.Октомври.2009 во 16:04 |
|
Buggyman
Сениор Регистриран: 26.Јуни.2009 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 1308 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Немој да се чудиш, едновремено католиците на миса молитвите ги изговарале на латински а немале поим што значи, сега Албанците (муслимани) муслиманските молитви ги изговараат на арапски а немаат поим што значи... Во Галичник “шкретовите“ (Фрчковски шкретот или мијак) поповите проповедале на Албански до пред 30 години па се изменило сето тоа... Што се однесува до манастирот, нема дилема, овој гаф на историчарот треба да се “среди“.... |
|
Homo homini lupus est...
|
|
zabegan
Модератор Другарот на Мона Лиза Регистриран: 06.Април.2007 Статус: Офлајн Поени: 9774 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
како прво логиката ни кажува дека кога не сакаш некакви документи, не палиш манастири туку ги уништуваш самите документи
како второ, дали само 1% од Албанците биле некогаш православни како трето, како што вика буги, албанско писмо тогаш немало како четврто, па и да се моткале некогаш православни Албанци околу манастирот, тоа во никој случај не значи дека тие го изградиле и му дале име мене една работа ме мачи, можно ли е да е запален манастирот само за да има вакви нови излагања и бесмислени конфликти? еве на пример зошто никој не ги покажа тие документи дека постоеле и зошто чекаа да се запали манастирот за да некој се буни? Изменето од zabegan - 12.Октомври.2009 во 16:02 |
|
размисли пред да напишеш глупост
|
|
МАРШАЛ
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
и ја чудим |
|
Внеси реплика | страница 123 7> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |