|
ВЕРБАЛНА ХИГИЕНА |
Внеси реплика | страница 12> |
Автор | |
pagane
Сениор Регистриран: 21.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 13044 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Испратена: 26.Април.2009 во 15:14 |
заборавам на неа само на...утакмици.
|
|
Lithium
Сениор Регистриран: 01.Декември.2008 Статус: Офлајн Поени: 9407 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
``Пред што и да кажеш прво изброј до десет``
|
|
You think you are perfect? Well, try walking on water...
|
|
mamamd
Сениор Почесна конзулка Регистриран: 02.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 25679 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
...Сите ние некогаш добиваме нагон за јака вербална палба со сите зачини и фонд на зборови од кои и кочијашите на дивиот запад би с е посрамотиле, ама затоа постојат кочници.
Лично ми смета вулгарноста, ми смета речник полн со размавтани половите органи ко со диригентска палка, поови дејанија ко да е праење пинџур...односно нивно користење онаму кај што не им е местото. |
|
Biolica
Сениор Регистриран: 09.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 808 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Obozavam verbalna higiena i retko pcujam , no makedonskiot mi e od roditeli koj zboruvale Mk koga bile mladi i so mnogu dijalekt , i ako ne pcujam ne mie Mk dovolno razvien , taka da higienata e solidna
|
|
Spirit
Сениор Регистриран: 20.Јануари.2009 Статус: Офлајн Поени: 1610 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Вербалната хигиена ,ДА, треба да се негува поради нас самите . Но не секаде и по секоја цена ,а посебно не во ,,нехигиенски,, услови .
|
|
Anarchy
Сениор Фатенко Регистриран: 19.Март.2009 Статус: Офлајн Поени: 6676 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Mislam deka vo razlicna sredina, razlicno se odnesuvam i vnimavam na mojot vokabular, vo zavisnost od toa so kogo sum momentalno. Znaci pred postari nema sansi, da se kazi navredliv ili vulgaren zbor. Nekogas se raspravam i so moite drugari/ki ako nekoj pocne so vulgarnosti. I odobeno vnimavame pred zenski sto se zboruva. Ne moze ako mu tekne na nekoj da si pcue cela vecer a drugite da go tolerirame.
E sega koga sum samo so cimerite, togas e dozvoleno se da si se praj muabet , da se ispukame nabrzina, za da nema potreba toa da go pravime pred drugi |
|
Анастеа
Администратор ПИПИ долгиот чорап Регистриран: 07.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 35441 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Да, пцуењето е вид на вербална агресија, но темава ја замислив малку пошироко, вклучувајќи го тука и вулгарното изразување, уличарски (да не кажам простачки) говор со користење експлицитно пикантни или навредливи зборови, без разлика дали се однесува на лична или јавна комуникација.
Сведоци сме дека таквиот говор се’ почесто може да се слушне и во училишта, на телевизии, по медиуми (на интернет и да не зборувам)... Не сум пуританка, но многу често ми смета ваков говор кај одредени луѓе, кои не бираат место и друштво да го испукаат нивниот арсенал. |
|
Kali
Сениор Storyteller Регистриран: 30.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4947 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Pcuenjeto e vid na verbalna agresija, neli? Tuku, ova prvoto boldirano e povekje slengovski recnik, ne? Mene nekako ne mi odi taka, ama ona "peer, kaj si" e epten skopski sleng:) A vtoroto boldirano...eee toa e vekje primitivizam, a i navreduvanje plus. Toa nikako. |
|
Анастеа
Администратор ПИПИ долгиот чорап Регистриран: 07.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 35441 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Да не се разбереме погрешно: вербалната нехигиена не е исто што и агресија... и воопшто тоа не беше целта на темава. Значи, не зборуваме за можност за слободно изразување на чувства, туку за начин на изразување на чувства, мисли, ставови... поточно, за начин на вербална комуникација. Спомнуваш претежно негативни чувства: нервоза, лутина, бес... кои е најнормално да се покажат и исфрлат од себе и кај нив најчесто се манифестира таквиот говор. Арно ама и кога се радосни, среќни, вљубени.. луѓето знаат да кажат: кај си бе, да те е***...; педер, ај на по едно пивце...; маче, у п**** материну, ептен ми се свиѓаш... Е сега, без забрани и ограничувања...? Дали ти пред твое дете ќе ја опцуеш продавачката оти не ти вратила кусур... или учителката, оти го укорила или му ставила кец? Дали на деловен (или било каков официјален) ручек можеш да си дозволиш од уста да ти “летне“ некој полов орган? Дали тоа е “хигиенски“? |
|
Marko Polo 1
Сениор venecijaner Регистриран: 20.Ноември.2008 Статус: Офлајн Поени: 9693 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Koristete "colgate", za podobra verbalna higiena!
|
|
ANITA11
Сениор Регистриран: 04.Јануари.2009 Статус: Офлајн Поени: 21488 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
nekogas da...
|
|
Anarchy
Сениор Фатенко Регистриран: 19.Март.2009 Статус: Офлајн Поени: 6676 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Jas gledam da se vozdrzuvam od vulgarnosti pred postari luge, mora da se pokazi pocit...ama ako nekoj mi go pukne filmot, kako striko mi pred 2 dena, odma u k*rac ke go oteram, bez razmisluvanje...
glej si vo dvorceto tvoe i ostaj si me na raat |
|
pmmladen
Сениор Регистриран: 21.Август.2008 Статус: Офлајн Поени: 333 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ме мачи ова прашање: Зошто еден збор се смета за вулгарен а друг збор не иако и двата збора означуваат иста работа?
Пример: "к*рац" е вулгарност, неговата замена "Пенис" или "машки полов орган" е невулгарен отмен израз иако осначуваат иста работа, барем кога ке се спомне било кој од овие изрази менталната слика сто се создава во умот е иста Изменето од pmmladen - 13.Април.2009 во 22:43 |
|
brza
Сениор Регистриран: 06.Февруари.2006 Локација: vidiFOTOupotpis Статус: Офлајн Поени: 34534 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
treba da imash "debeli" zivci,...za da bidesh ,..chist!
|
|
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein |
|
Внеси реплика | страница 12> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |