IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Фотографија, камери и видео
  Активни теми Активни теми RSS - Тражили сте, гледајте.
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Тражили сте, гледајте.

Внеси реплика Внеси реплика страница  123>
Автор
Порака Обратен редослед
GEMINI Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 01.Јануари.2009
Статус: Офлајн
Поени: 311
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај GEMINI Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Тема: Тражили сте, гледајте.
    Испратена: 08.Март.2009 во 17:47
Moze da e lazai moze nee. Vozo i trgan pa ke videme do kade ke stigne
Кон врв
branko_k Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 10.Јуни.2007
Поени: 682
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај branko_k Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Март.2009 во 14:01
Originally posted by GEMINI GEMINI напиша:

BRANKO VIDI JA OVAA CENA NA OVOJ LINK
http://www.entac-direct.com/?gclid=CNuOyqWsk5kCFQJMtAodaEyGaQ

super izgleda, ama ovie sajtovi se izmama. obicno koga cenite se premnogu dobri da bidat vistiniti, znaj deka e laga... najdov i nekoi predupreduvanja na internet za ovoj sajt: http://stock-photo.blogspot.com/2009/03/scam-alert-on-entacdirect-webshop.html

iskreno, jas bi naracuval samo od b&h, adorama i uste 2-3 slicni na niv (jessops, ritz - ovie zaradi recesijata mislam deka riknaa ili se mnogu blisku do toa), se drugo mi e somnitelno...

Изменето од branko_k - 08.Март.2009 во 14:03
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај GEMINI Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Март.2009 во 13:39
BRANKO VIDI JA OVAA CENA NA OVOJ LINK
http://www.entac-direct.com/?gclid=CNuOyqWsk5kCFQJMtAodaEyGaQ
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај GEMINI Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Март.2009 во 05:45
Tegla, Pod pisani mediumi ne gi podrazbiram samo vesnicite,
tuka imame cela edna paleta na ostanati m....
Inaku i jas ne kupuvam vesnici (edinstveno Refoto). Na utrinsskoto kafe vo kaficot samo pregleduvam naslovi (nema logika koga seto toa veke sum go cul prethodniot den)
Кон врв
Tegla Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 16.Април.2007
Поени: 2213
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tegla Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Март.2009 во 00:26

SE DODEKA POSTOJAT PISANI MEDIUMI KE ZIVEE I FOTOGRAFIJATA !!!!!!!

Tazno no vistinito. San Francisco Chronicle (glavniot vesnik vo SF) za zal propadna.
http://uk.reuters.com/article/marketsNewsUS/idUKN2444188820090225
That is called grain. It is supposed to be there.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај branko_k Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Март.2009 во 00:21
Originally posted by mdeni mdeni напиша:

[... Gi gledav fotkite od 5DI apskejluvan na 21MP i sporeden so 5DII, i ako se raspoznae koj e koj, eve na.
...

epa togas vidi gi semplovite na 5dII so downscale na 12mpix, pa vidi ja ostrinata i detalite (skrolaj malku podolu na sajtot): http://imaging-resource.com/PRODS/E5D2/E5D2RAW.HTM

btw, mozes da ja vidis i sporedbata vo odnos na shumot...

ostrinata ne e se...detalite sto gi vadi 21mpix sensor se daleku poveke od 12mpix i toa e pridobivkata na golemata rezolucija, a ne ostrinata...намигнување d3x i sony a900 vadat uste poveke detali (i pokraj toa sto mislam deka d3x e preskap, i toa kako bi sakal da go imam)... a lugje koi sto printale od 21 i od 12 mpix pogolemi printovi velat deka razlikata ne e zanemarliva, vo najmala raka. ne znam dali si napravil takva sporedba? web preview e edno, print e drugo...
Кон врв
mdeni Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 23.Август.2007
Поени: 719
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mdeni Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Март.2009 во 14:39
Originally posted by branko_k branko_k напиша:

e kolku sakate be da cini 21mpix full frame aparat so najnov senzor izlezen pred nepolni 6 meseci?

Izlezen e na 20-Avgust-2007 godina. Od tamu go dignaa, i turija poveke NR i ete ti. Inaku fotoaparatot koj site go baraat, ke bide tuka za godina dena od sega. A prviot 5D bese tolkav uspeh zaradi ostrinata, cistenjeto sum na senzorsko nivo, i FF. Gi gledav fotkite od 5DI apskejluvan na 21MP i sporeden so 5DII, i ako se raspoznae koj e koj, eve na.
Zasto go otupea (AA) dvojkata tolku, e za da se zgolemi blizinata na vrednostite na pikselite koi seedno do drugo. So toa poveke se gleda otstapuvanjeto na pikselot koj nosi najveke sum od okolnite, i se sreduva. So toa se tupee slikata uste poveke i se formiraat grupi na pikseli.
Od prisklepana kamera za mesec dena, tolku...
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај GEMINI Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Март.2009 во 13:50
Branko,
Nasite zelbi se nebitni.
SEKOJ STO KUPUVA SAKA DA KUPI POEFTINO A ONOJ STO PRODAVA SAKA DA PRODADE POSKAPO.
Kolku navistina CINI ke kaze PAZAROT.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај GEMINI Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Март.2009 во 13:49
Bravo Tegla,
Konecno da se soglasime.
Ama pak malku se razlikuvame. Oni mozat da promoviraat novi modeli, velis pazarot e prezasiten, STO ZNACI IM NEDOSTIGAAT kupuvaci, pa vo ekonomijata vazi praviloto POGOLEMA PONUDA PONISKI CENI. Tocno e deka ovie kompanii imaat odredeni zalihi vo kapital i delumno da balansiraat vo uslovi na kriza. MEGUTOA VO EKONOMIJATA IMA I DRUGO PRAVILO: KOLKU BIZNISOT E POGOLEM PO PROFITABILEN VEROJATNOSTA DA BANKROTIRA SE ZGOLEMUVA I TOA PO GEOMETRISKA PROGRESIJA. Firma so 10 vraboteni e daleku po fleksibilna... da ne ve zamoruvam so ekonometriski modeli.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај branko_k Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Март.2009 во 23:36

Jas nemam nisto protiv da ima i video, megutoa neka mi go ponudi istiot fotoaparat samo so Foto opcija, za pomalku pari. Megutoa za da ja drzat cenata izmisluvaat trakatanci i sl. JAS VAKA NEMAM IZBOR. Ako saka nekoj so video neka plati i ke ima.
...

e kolku sakate be da cini 21mpix full frame aparat so najnov senzor izlezen pred nepolni 6 meseci? vo b&h kit-kompletot so objektiv od 1000 eur cini 2700 evra (3500 $)... epa, bespari ne davaat... osven toa, videoto i ne ja opteretuva mnogu cenata, zatoa sto i ne e nekoja filozofija da se stavi video na dslr: http://hackaday.com/2008/09/23/canon-40d-hacked-to-record-movies/

Изменето од branko_k - 06.Март.2009 во 23:37
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tegla Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Март.2009 во 19:59

Jas nemam nisto protiv da ima i video, megutoa neka mi go ponudi istiot fotoaparat samo so Foto opcija, za pomalku pari. Megutoa za da ja drzat cenata izmisluvaat trakatanci i sl. JAS VAKA NEMAM IZBOR. Ako saka nekoj so video neka plati i ke ima.
Pecatenite mediumi nikogas nema da umrat toa e moe mislenje. Jas koga nesto najdam na internet ako tolku mnogu me interesira go pecatam za da podocna go proucam na mira.
Ke gi vidam sega proizvoditelite na FA so recesijata kade ke im bide glavata a kade g...t. Ocigledno e deka na pazarot nekoj rabpti se preceneti i mora da pocne faza na prevrednuvanje na nekoj stoki.

Trajko i mene mi e tesko da citam na monitor, ama za osnovnite dnevni vesti - mozam. Inaku imam i jas eden kup dobri knigi vo elektronski format, ama dodeka ne go isprintam ne mi ide. I najbitna rabota - ne se ide vo WC so laptop намигнување.
Pecatenite mediumi nema da umrat, ama se vo dlaboka kriza, a mnogu vo USA se propadnati.
http://gawker.com/tag/death-of-print/

Za cenata - nema sansi da ja namalat, podobro kje dodadat opcii odkolku da ja namalat cenata. Chista biznis logika.

Za vrednostite - normalno deka dojde vreme da se platat smetkite na ova dekadentno ziveenje kade ne sme musterii tuku potrosuvaci. Na 3 godini nov model na kola - ne moze. Zatoa kje propagjaat fabrikite. Pazarot e prezasiten - saturiran.

I mene ne mi se svigja, no sto e toa e.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај GEMINI Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Март.2009 во 19:42
Pecatenite mediumi nikogas nema da umrat toa e moe mislenje. Jas koga nesto najdam na internet ako tolku mnogu me interesira go pecatam za da podocna go proucam na mira.
Ke gi vidam sega proizvoditelite na FA so recesijata kade ke im bide glavata a kade g...t. Ocigledno e deka na pazarot nekoj rabpti se preceneti i mora da pocne faza na prevrednuvanje na nekoj stoki.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tegla Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Март.2009 во 18:52

Epa Tegla ne ser pravi na toso, pred pet godini kade bea digitalcite kade se sega kako od relativen taka i od realen aspekt. Odnosot na performansi cena, i ne samo toa moze i posebno da gi gledame samo performasite na digitalnite FA.

Digitalcite pred 5 godini bea isto sto i sega, samo so pomalku pixeli na senzorot. Seto drugo e samo pobrzi procesori koi mozat vekje da srabotat poslozeni matematicki operacii. Zatoa ima i povekje opcii, no generalno inovacijata e stara - kolku sto se stari CCD i CMOS senzorite. Za da se smeni nesto navistina bitno, treba da se smisli nov tip na svetlosen senzor.
Bidejki i videoto i fotografijata koristat ist tip na senzori zosto da nema video i foto vo edno? I tuka se menuvaat rabotite.

Pecatenite mediumi poleka umiraat, isto i starite elektronski. Se sto sakas da procitas i da vidis ima na internet. Jas licno ne kupuvam vekje nekolku godini peacateni vesnici - citam sabajle so kafe na internet. Ne velam deka mediumite kje zgasnat, tuku ednostavno kje idat na internet. Problemot e vo toa sto na internet konk*rencijata e bolno pregolema. Poseti ja bilo koja novinska veb strana - fotografii ima, ama so mnogu mala rezolucija (za da moze da se citaat na mobilen) koja e sosema dovolna za fotki od mobilen. Za takov medium nema potreba od DSLR. Site svetski pisani mediumi na stranite se povekje imaat video. Zosto da citam koga mozam da go gledam istoto kako video, a nekoj drug kje mi go cita na glas. Pa makedonskite televizii mozete da gi gledate na www.zulu.mk . I kade e sega rabotata? Mnooogu e daleku.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај GEMINI Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Март.2009 во 15:34
Epa Tegla ne ser pravi na toso, pred pet godini kade bea digitalcite kade se sega kako od relativen taka i od realen aspekt. Odnosot na performansi cena, i ne samo toa moze i posebno da gi gledame samo performasite na digitalnite FA.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  123>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,344 секунди.