|
Систематски прегледи на учениците |
Внеси реплика | страница 12> |
Автор | |
brza
Сениор Регистриран: 06.Февруари.2006 Локација: vidiFOTOupotpis Статус: Офлајн Поени: 34534 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Испратена: 14.Ноември.2011 во 14:04 |
....i ako e seto toa ....bez pari !!
|
|
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein |
|
Renatax
Сениор Регистриран: 27.Декември.2008 Статус: Офлајн Поени: 11613 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Зошто фушерски? Се зема крвна слика,се прави уринарен статус,се проверува видот,стапалата,состојбата на рбетниот столб и доколку се забележат одредени аномалии/симптоми се препорачува посета на специјалист. |
|
Мирно движи се низ галамата и хаосот, секогаш имајќи на ум каков мир постои во тишината.
|
|
Паланчански
Сениор Регистриран: 01.Декември.2007 Локација: Dubrovnik Статус: Офлајн Поени: 1655 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Имам постирано на оваа тема малку погоре, но изгледа никој не го сфатил сериозно овој виц. А вицот е права вистина. Инаку систематските се прават колку да се каже дека се направени. Никаква корист од нив, бидејќи се прават фушерски. А, некој за тоа зема дебели пари.
|
|
Не знаев што е среќа, додека не се оженив. Но сега веќе е доцна.
|
|
mamamd
Сениор Почесна конзулка Регистриран: 02.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 25679 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
mamamd
Сениор Почесна конзулка Регистриран: 02.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 25679 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Неколку години наназад во Скопје покрај редовните ситематски прегледи кои с евршат во блиските поликлиники започна една пракса која вреди да се одбележи.
Наиме многу деца имаат проблеми со говорот односно аномалии во правилен изговор на одредени гласови кои со вежби со логопед за кратко време се надминуваат. Бидејки наставниците НЕ СМЕАТ да наложуваат, односно се остава на слободната воља на родителот дали ќе го носи детето на официјално дијагностицирање и корегирање, сега одговорни/стручни лица од овие институции доаѓаат во училиштата и вршат еден вид систематски преглед, а потоа на децата им даваат белешки за информации на родителите. Такви прегледи се вршат и на полето на ортопедијата, односно телесни аномалии настанати заради неправилно седење, држење на телото. Жалосно е што многу родители овие прегледи и сугестии не ги сфаќаат сериозно и не ги почитуваат овие препораки за д адојде до корекции навреме. |
|
Dimon
Група Регистриран: 21.Август.2008 Статус: Офлајн Поени: 66 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Систематските прегледи за учениците се сфатени многу несериозно и се прават колку да се рече дека има и во Македонија систематски прегледи. А сега измислиле уште нешто ново како да исперат повеќе пари и во пакет со ваучерите делат и лекарски упати за бесплатно проверување на крвната слика на студентите, демек за да си го провериш здравјето, а уствари на ливчето е заокружено само испитување на креатинот и триглицеридите и ќе си мислисш дека одиш да си го провериш здравјето, а уствари ти прават прикриен нарко - тест, а всушност тоа би значело дека матичниот лекар ќе земе повеќе плата, затоа што ќе прикже дека има еден куп пациенти.
|
|
emilyXX
Група Регистриран: 05.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 53 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ја немам проблеми од ваков тип одам исправено. Можеби тајната е во тоа што со другарка ми што седи до мене се иаме договорено она да носи книги па одредени предмети ја по другите. Така да секогаш имаме по 1на книга на клупа.
|
|
Just Be Who You Wanna Be...Not What Others Wanna See!!!
|
|
nelson
Сениор НАИВЕН НА МАЈКА Регистриран: 11.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 6313 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
a kaj se tuka teskite torbi...po 2 teratki i po dve knigi od sekoj predmet ...pa pomnozete toa so 14 predmeti vkupno ili so 6-8 predmeti dnevno...pa mnogu e
|
|
Zeleo bih da te, vezanih ociju, prepoznajem u hiljadama.Ala bih se napipao!
|
|
Martina_3
Група Регистриран: 04.Декември.2008 Статус: Офлајн Поени: 41 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Vaka ne moze da ocekuvame deca bez deformacii na rbetot koga 90% od ucenicite vremeto go pominuvaat pred kompjuter i televizor po cel den samo jadat i voopsto ne sportuvaat!e sega vladava demek za da se zgolemi brojot na ucenici koi ke sportuvaat vovede i tret cas sport vo nedelata, samo sto zaboravi edna mnogu vazna rabota za odrzuvanje tret cas vo ucilistata nema nikakvi uslovi Profesorite edvaj uspevaat da se organiziraat za dva casa nedelno a kamo li za tri! ne moze da ima rezultati koga pocnuvame nesto a ne go zavrsuvame.I kako rezultat na seto ova se sozdava mladina so izobilstvo na delikventi, narkomani t.e. deca koi nemaat na sto da ja potrosat celata negativna energija koja ja poseduvaat
|
|
Паланчански
Сениор Регистриран: 01.Декември.2007 Локација: Dubrovnik Статус: Офлајн Поени: 1655 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Кај нас вака се врши систематски преглед:
Слушаш ли? Слушам. Гледаш ли? Молам? |
|
Не знаев што е среќа, додека не се оженив. Но сега веќе е доцна.
|
|
mamamd
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
...Nekoj negde spomna deka novinarite crpat informacii od forumite... Neka crpat...ako ja otkrivaat golata vistina ...i ako gi koristat za podobruvanje na uslovite na decata vo nash*te ucilishta...
Триесет отсто од учениците во земјава страдаат од деформитети на ‘рбетот заради недоволна физичка активност. Причина за тоа, меѓу другото, е и недостигот од спортски сали во многу училишта во земјава. Професорите, колку и да се трудат да им овозможат на учениците квалитетна настава и без спортски сали, не можат да го постигнат тоа во зимскиот период, кога метеоролошките услови не дозволуваат часови на „отворено“. Додека сите училишта да добијат соодветен простор за вежби, податоците за деформитетите ќе станат уште поалармантни. Za ova nie diskutiravme, sega se potvrduva... Nabrojavme del od pricinite. Podatocite od sistematskite pregledi nikoj ne gi esapi. A treba..treba mnogu da se analiziraat... |
|
Sunny
Сениор Fantasy girl Регистриран: 01.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 19874 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
ајде бе какви систематски мислите дека стварно успеваат за ден да ги изанализираат сите тие резултати?
мене секош ми најдвеа некој калцити во мокрача и слабокрвност а на редовна контрола то го немав. штета е баш би требало да се посериозни овое систематски ама добро рече Зајчев пар непар е работава |
|
mamamd
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
...ushte edna pojava koja ja otkrivaat sistematskite pregledi...anemijata kaj ucenicite... mnogu cesta... a ocigledno deka ako ne se sistematskite pregledi nema ni da se otkrie...
|
|
mamamd
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
,,, se soglasuvam i so dvete... negde vleguvaat 1 po 1... so nastavnickata...pa ako ima potreba gi vikaat roditelite... no negde... buljuk...site naednash...pa posle urlaat kako decata galamele...
...inaku sistematskite pregledi se poveke se svakaat seriozno, bidejki tokmu na ovie pregledi se otkrieni mnogu anomalii kaj decata od koi 99% navreme se koregiraat. Mnogu cesto pak, roditelite voopshto ne citaat shto e napishano, pa doaga do vloshuvanje na situacijata kaj decata... |
|
Внеси реплика | страница 12> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |