IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Коментари, мислења, анализи
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Коментари, мислења, анализи

Внеси реплика Внеси реплика страница  123 6>
Автор
Порака Обратен редослед
gospel Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 01.Април.2008
Статус: Офлајн
Поени: 405
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај gospel Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Тема: Коментари, мислења, анализи
    Испратена: 24.Јули.2008 во 12:02
Originally posted by alone alone напиша:

sekoj koi gi prekrsuva 10-te BOZJI ZAPOVEDI ne vredi so i za nego da komentira....NO KOMENNT

А КОЈ Е ТОЈ ОД АДАМА ПА ДО СЕГА ШТО НЕ ГИ ПРЕКРШИЛ 10 БОЖЈИ ЗАПОВЕДИ, ОСВЕН ИСУС ХРИСТОС? НАБРОЈ НЕКОГО.
ЕВЕ ЛИЧНО ТИ, ДАЛИ СИ ПРЕКРШИЛ БАРЕМ ЕДНА ЗАПОВЕД ВО СВОЈОТ ЖИВОТ ОД КАКО СИ СЕ РОДИЛ ПА ДО СЕГА?
Кон врв
alone Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член

Регистриран: 24.Јули.2008
Поени: 25
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај alone Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Јули.2008 во 01:06
sekoj koi gi prekrsuva 10-te BOZJI ZAPOVEDI ne vredi so i za nego da komentira....NO KOMENNT
Кон врв
deshad Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 13.Мај.2008
Поени: 1350
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај deshad Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Јули.2008 во 00:16
Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

Е ако де, ќе почекаме децата да им наполнат по 18 години па потоа ќе им проповедаме христијанство голема%20насмевка И онака, колку некој е повеќе запознаен со јудаизмот, толку полесно е истиот да стане христијанин. Секако, доколку личноста има искрена потрага по Бог.

По Бога се трага со здрав разум и без никакви предрасуди.За тоа е потребно здрав разум,а не некакви си однапред подготвени шеми и пакетчиња.Не сме деца, па некој да не залажува со некакви си подароци. Тоа е манипулација а не проповедање .
Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Јуни.2008 во 00:58
Е ако де, ќе почекаме децата да им наполнат по 18 години па потоа ќе им проповедаме христијанство голема%20насмевка И онака, колку некој е повеќе запознаен со јудаизмот, толку полесно е истиот да стане христијанин. Секако, доколку личноста има искрена потрага по Бог.
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Јуни.2008 во 00:33
Se slozhuvam so tebe zidarski. Dali javno ke zapalish edna ili milion sveti knigi, za mene nema nikakva razlika. Toa go pokazhuva odnosot na lugjeto prema drugite veri. Strav, nesigurnost vo sopstvenoto veruvanje i vandalizam kon site drugi! Nishto pomalu.

Da ne zboram za podrshkata od vladata koja so oficijalen zakon zabranuva propovedanje na hristijanstvoto na maloletni (sto znachi na site onie koi se pomali od 16-18 godini) Toa znachi deka na roditelite "de jure" im e zabraneto da gi zapoznavaat svoite rodeni deca so hristijanstvoto!

I Izrael se deklarira kako demokratska zemja, krevajki silen glas ako vo nekoja druga drzhava evrejstvoto bide tretirano na ist nachin.

Изменето од Messenger - 22.Јуни.2008 во 00:38
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
zidarski Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 17.Декември.2007
Поени: 4385
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Јуни.2008 во 00:31
Месинџер, заради ваквите работи секој ден сум се посреќен што живееме на земји во кои такви работи се недозволиви и незамисливи. Од една страна - не се согласувам со проповедниците кои проповедаат Христијанство на малолетни - не е во ред, затоа што верата е право на избор. Од друга страна - не е во ред начинот на кој евреите се справуваат со таа ситуација, затоа што, повторно - верата е право на избор, без разлика на која група припаѓаш и што ќе избереш за себе си.
Do what is right, come what may...
Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Јуни.2008 во 00:17

Изгореле 200 Нови Завети, голема работа. Само Гидеоните заклучно со 2007 во тој регион имаат дистрибуирано околу 96 милиони бесплатни Нови Завети, а да не го спомнувам и бројот на сите цркви и христијански организации кои исто така печатат Нови Завети и ги раздаваат (бесплатно или по симболични цени). Плус минус 200 во споредба со неколкуте милијарди нови завети кои циркулираат таму е смешка жива. Од друга страна, ова горење на тие неколку Нови Заветчиња само ќе ја охрабри ревноста на мисионерите уште повеќе Нови Завети да дистрибуираат таму. Ова само покажува дека евреите се немоќни интелектуално да се справат со огромниот број на докази дека Христос е ветениот Месија, па затоа преминуваат на стариот вандализам кој го практикуваше римокатоличката црква во мрачниот среден век.

Нејсе, залудно се мачат евреите да го сокријат Новиот Завет од очите на заинтересираните меѓу нив. Христос вети дека...

"Небото и земјата ќе поминат, но Моите зборови нема да поминат."
(Матеј 24:35)

Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Јуни.2008 во 18:08
Ne sakam da postiram vakva negativna vest na aladinovata tema za sorabotkata megju evreite i hristijanite, pa zatoa pishuvam tuka.

Neodamna vo Izrael se sluchi eden nemil incident - bea zapaleni nekolku stotina Novi Zaveti kako reakcija na evreite vo vrska so se pogolemoto shirenje na hristijanstvoto megju niv. Ima poveke linkovi na internet za ovoj incident, no tuka go prilozhuvam onoj od CNN:

http://www.cnn.com/2008/WORLD/meast/05/28/bible.burning/

I mozhebi ke smetav deka ova e samo nekakva sluchajnost, nepovrzana od nikakov aspekt so Izraelskoto opshtestvo, ako ne doznav deka ima zakon koj zabranuva vo ovaa drzhava da se propoveda hristijanstvo na maloletni iako postojat zakoni za sloboda na izbor i propovedanje na verata, sloboda na govor i chovechki prava.

Изменето од Messenger - 21.Јуни.2008 во 18:24
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
svemirski_duh Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 29.Февруари.2008
Поени: 676
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај svemirski_duh Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Јуни.2008 во 23:46
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Neka bide tvojot zbor posleden.

Jas celo vreme se obiduvam da ti go dolovam mirisot na cvetot, a ne na kamilata...

Da se razbiravme,ke razberevme sto se krie pod poimot "kamila".
Kamilata e vsusnost vistinata. Nekoj ja znael pa ja izgubil i baral znaci nejzini na sekade.
Ostanatite,kako slusnale za znacite taka i veruvale a taka i prenesuvale vo potraga za niv.
Ovdeka mnogu oponasaat.

Koga Muhammed s.a.w.s go smenil sedloto od drvo (trupec) pa se prefrlil na mimber.Trupecot pocnal da place sto gi zbunil site prisutni i Ashabite.
Muhammed a.s go prasal: Sto places,zasto si tazen ?
Trupecot odgovoril: Dusava mi krvari zaradi razdelbata so mene.
Bev tvoja stolica,sega ete,stois na Mimber.
Prasal Resulullah: Dali sakas da bides Urma,od koja i Istok i Zapad ke saka da jade ?
Trupecot rekol: Sakam da bidam ona na sto nikogas kraj nema da ima.
Slusni go ova,i ne bidi nikogas ponizok od trupecot.

Ovoj trupec Ashabite go zakopale a na Sudniot den ke stane kako i covek i ke vleze vo Dzennet.

Slusni i zapamti: Allah kogo ke go povika,toj ostava i frla se' ovozemsko (dunjalucko).

Koj ke bide prosvetlen so Allahovoto upatstvo,toj ke najde pat za Ahiret.Nego nema da go zadrzi ovoj svet da toa ne go postigne.

A onoj koj nema nikakov aber za tajnite,
toj nemoze ni da svati kako trupecot zaplakal.

Ili ke potvrdi,no ne od srce,samo da ne mu recat deka e nevernik.

Takvi se tuka MNOZINSTVO KOI PISUVAAT.

Da ne se pokorelo drvoto na Allahovite zborovi KUN-Bidi,
ovie pejgamberovi zborovi bi bile nevistina.

Na mukalidite,koi prosto oponasaat,da se stotici,ako im frlis,
samo pola spmnez,tie ke se pokolebaat.

Zatoa sto nivnoto veruvanje e samo oponasanje,a ne ubesuvanje,a toa e ne sigurno.

Niskiot sejtan im frla sumnja i slepite gi spustaat glavite.

Nozete im se od drva na onie koi se sluzat so dokazi. Nemoze da se trca na drveni noze.

Se e drugo na drveni noze i povodlivo osven Kutba.
Radi negovata cvrstina,veruvanje i planinite padnale vo cudenje.

Nozete na onie koi ne gledaat im se samo stapovi koi im sluzat da ne padnat.

Slepite iako so stapovi odat po pat,tie se dvizat vo zdravjeto na golemite luge.

Koga ne bi bile onie sto gledaat,slepite bi poumirale.

Slepite ni rabotaat ni gradat niti trguvaat. Da ne e Allahoviot razmet,site bi se slomile so drveni noze.

Slepite vo srceto nozat dokazi i analogija,ama toa se shtuli,a tie gi zamisluvaat kako pravi noze

Ovie stapovi im sluzat kako pomagala,a onoj stap,kaj Musa a.s,mu go dal Onoj koj SE GLEDA.

Koga stapot ke postane sretstvo za tepanje,togas posluzi se so suv stap i zadovoli se.

Onoj stap daden vi e od Allah da moze da odite napred,a vie so toj stap po glava se biete.

Pogledni vo cudata Muhammedovi i Musaovi ! Kaj Muhammed a.s trupecot prozborel kaj Musa a.s stapot postanal zmija.

Zmija od stap i glas od trupec koi se slucile ne' upatuvaat denes da go cueme glasot na muezinot za povik na pet dnevni namazi.

Koga verata bi bila nesto nerazbirlivo,togas ne bi trebale ni cuda kako potvra

Se sto e razumlivo pametot go osvaja za dokaz.
"Za plimu i osjeku da ih vjerujemo,ne trebaju dokazi ubjedjenja" (rumi).

Ovoj nas pat e kako devojka. Treba da ja prifatis i primis odsrce i pokraj toa sto se' ne razbiras.

Od strav od covekot i divecot se preplasil i pobegnal na strana i vo krajot.

Od strav pred Mudzizite (cudata),munkirite glavata ja piknale vo trevata i ja zabile vpesok.

Toa e beganje od vistinata.Beganje od samite sebesi.

VO CEST NA VERNICITE ZIVEAT I SE ODRZUVAAT I ONIE KOI NE VERUVAAT,AMA SE LAZAT,DEKA NE SE ZNAE KOI SE I KAKVI SE.

Falsifikatorite koga pari falsifikuvaat se trudat da na toj falsifikat stavat i Carsko ime. So toa se krijat. Taka i so verata.

Od nadvor sakaat edinstvo vo serijatot,a od vnatre...

Filozofite nemaat snaga da go srusat serijatot. Verata e VISTINA KOJA SEKOGAS OSTANUVA POBEDNIK.

Nivnite dokazi se race i noze,no koga dusata ke prozbori,neja ja slusaat i racete i nozete.

Jazikot se' zboruva i dozvoleno mu e,dodeka ne se pokazat i pojavat racete i nozete protiv nego.

Изменето од svemirski_duh - 07.Јуни.2008 во 19:05
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Јуни.2008 во 20:40
Neka bide tvojot zbor posleden.

Jas celo vreme se obiduvam da ti go dolovam mirisot na cvetot, a ne na kamilata...

Изменето од Messenger - 06.Јуни.2008 во 20:42
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај svemirski_duh Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Јуни.2008 во 19:33
Messenger,
poveke jas okolu ova nema da pisuvam.
Dovolno e da se razgleda po porakite... Sam,macejki se da objasnis nesto kontradiktoren si do nemajkade.

Drugo,nema sto da mi se objasnuva na nekolku pati ti kazav koja ti e mislata i sto sakas da ni kazes.

Luge koi se bavat so izvestaceno znaenje,
gi opisuvaat osobinite na gajbot-skrienite raboti.

Filozofot dava objasnuvanje na svoj nacin.
Starite dijalekticari toa go objasnuvaat kroz nivnite polemiziranja.

Doagja tret covek pa gi pobiva so svojot govor i ednite
i drugite,a cetvrtiot ke dojde i ke iznese nesto sosema cetvrto.

Sekoj od ovie misli deka dal prav odgovor,
a na izgubenite luge gi stavaat vo zbrka.

Ustvari,znaj deka toa kazuvanje ne e stvarnost,
sto ne znaci deka se tie na sosema kriv pat.

Bez prava vistina nemoze da se doznae sto e krivo,
dodeka ne go vidis praviot pat,ne znaes za kriviot.

Da ne postoi vo svetot originalna novcanica-para,
falsifikatite nesmetano bi se sirele po svetot.

Da ne e vistinata,kako bi se znaelo sto e lagata,
lagata od vistinata dobiva vistinska svetlost.

Vo misli i nada deka nesto e vistina,nevistinata se toci tuka,
na ovoj nacin otrovot se kapa vo med i se jade.

Da ne e slatkata psenica vo jadenjeto,
kako bi se prepoznal gorcliv kukolj ?

Ne veli deka se' e krivo,
vo se ima pracka vistina.

So toa ne velime deka se e zalutano i krivo,ne postoi
ideologija a da nema zrno vistina.

Allah dz.s ja sokril nokta Lejletul Kadr,megju drugite noki,
da nebi pomislila dusata covekova na nea sekoja nok.

A zarem ne e sekoja nok Lejletul Kadr,
i niedna nok ne treba da bide prazna od ibadet.

Megju onie koi nosat "dokazi" eden e fakir,
rasprasaj se koj e na vistina i drzi se do nego.

Mu'minot (vernikot) e sretnik, i odlicnik so znacite,
pridruzimu se nemu,ako go baras.

Da ne se manite po svetov,
sekoja budala bi bila trgovec.

Koj e ucitel,koj Kamil,koj ne potpoln,ako si dobar mu'min,
toa ke mozes da go vidis. Ova ne e lesno da se razlikuva,ne moze onoj koj ne e vest da prepoznae sto e vesto.

Nema korist da se bara covek bez mani,
na drvoto ima mov,no ne e se' mov.

Vetuvanjeto i Zakanite se pomesani,
pa taka se pomesani i dobroto i zloto.

Taka e dadeno,pa vistinata so nevistinata e pomesana,
i pravite i krivite pari se pomesani vo svetot.

Potrebno e da se izvrsi bazdarenje da se znae sto e prav dukat,
za ova potreben e aparat da otkrie sto e prava a sto kriva para.

Da bi ja orkrila spravata koja e kriva para,
bi se znaelo za muzevirite koi podmetnuvaat pravo za krivo.

Receno e: Daj mleko,o Musaova Majko,
pa posle frligo po voda i ne misli za problemot.

Koj vo minatoto,na denot na sozdavanjeto,na poslednata trpeza,
ispil slatko mleko,toj ke moze da gi razlikuva mlekata.

Ako bides vo detinstvo kako Musa,
ke ti se rece kako na Musaovata Majka: Zadoj go.

Ke go vratime povtorno da go oseti majcinoto mleko,
da ne padne vo race na neodgojana dadilka.

Za kraj uste ova.

Ti si kako covekot koj ja zagubil Kamilata i baral od sekogo da mu go kaze belegot na Kamilata.

Ti neznaes ni kaj ti e kamilata
a znaes deka dadenite odgovori ne se nejzini belezi.

I onoj koj ne ja izgubil kamilata (sebesi),
odel i ja baral kako i onoj koj ja izgubil.

Velel: Da,i jas ja zagubiv kamilata,
i ke dadam nagrada koj ke mi kaze kade e.

Vo potraga po kamilata,mu se pridruzile i ostanatite luge i tie ja barale kamilata i se prasuvale za nea,da bi dobile nagrada.

Toj ne gi raspoznava vistinskite znaci od laznite,
toj ednostavno oponasa govor.

Site znaci koi gi kazuval sopstvenikot na kamilata i ovie drugite taka isto zboruvale a neznaejki gi stvarnite znaci.

Koga ke naides na prav znak vo zivotot,toa e znak
koj leci dusa i nosi miris na dusata.

Koga ke go doznaes vistinskiot znak,okoto poinaku ke ti zasjae,
nozete sami ke letaat a teloto ke go primi svojstvoto na dusata.

Zatoa iskreno,
kazi koi se znacite da ne bi gi otkril.

Toa se jasni znaci vo koi nema sumnja,
toa ke bide berat i spas koi dusata ke gi oseti.

Ako go znaes praviot opis na ona sto go baras,togas
pobrzaj,vremeto tece i sece kako mec. Kazi mi go mirisot na kamilata.

Koj ja bara "kamilata",ke ja najde po znacite,
ova vazi za onie koi veke imale "kamila".

Koj nikogas nemal "kamila",toj neznae sto bara,
toj odi,bara bez znaci.

Onie sto oponasaat tie samo se mesaat,
vo niv se pojavuva zed za ona sto ne go znaat.

Covek od vistina i covek od laga,ako se upatat da baraat nesto,
na kraj ke imaat razlicni rezultati.

Ke dojdat do planinata vo koja e "kamilata", sopstvenikot ke ja najde a onoj sto oponasa nema ni da ja prepoznae.

Onoj sto ja baral ke ja najde kako prezivuva,
a ostanatite nisto ne nasle,zatoa sto nisto i nemale.

Ne veli deka nema vrska.
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Јуни.2008 во 16:54
Originally posted by svemirski_duh svemirski_duh напиша:

Povtorno neshto se bunish...

Mislam deka zidarski e pravoslaven vernik, jas ne sum... no i dvajcata velime deka Bog e eden, isto kako i ti. Sto ima tuka nejasno ?

Ti velish "... deka EDEN E BOG. Se' e negov znak,se' e negova Tvorba...Se' sto gledame ni prestavuva znak Bozji,taka vo se' gledame kako vo Boga." Toa go velam i jas, a siguren sum deka toa go veli i zidarski. Ushte poveke, prodolzhuvajki spored tvojata misla, nie velime deka , so drugi zborovi, toa znachi deka Bog e vo se sto postoi i se shto postoi e vo Boga.

I povtorno, sto ima tuka nejasno, sto te buni i sto postojano se vrtish vo krugovi ?

P.S. Mislam deka so srceto go chuvstvuvash tochno onoa sto go velime i nie, no so umot se protivstavuvash bidejki toa nemozhesh da go prochitash vo k*ranot. A stom ne pishuva vo k*ranot, togash ili e pogreshno ili ne postoi, neli? Barem jas taka razbrav od dosegashnite muabeti so vas...

Messenger,
vie velite (kako sto jas do sega od vas razbrav) se e Bog. I nie sme sami za sebe Bogovi. Ova ne go cuvstvuvam so srceto ni so umot ni so svesta,,, cuvstvuvam deka Bog e eden,POGOLEM OD SE'.
Go cuvstvuvam kako KREATOR. Toj EDEN a se' ostanato Negova tvorba a ne se' ostanato del od Boga.

Zosto koga rekov deka ti mislis deka Bog e more a nie kapki vo moreto togas se izraduva.

Ako e taka,togas znaci spored tebe i vaseto mislenje deka Bog bez nas i bez tvorbata Negova ne postoi ! Zatoa sto nie spored takvoto mislenje sme del od Boga.

Jas velam Bog e ODVOEN OD SE'.
Ako tuka se razbirame vo red e i nema sto da odime ponataka i se e jasno.

Ima FUNDAMENTALNI razliki vo nash*te pogledi. Zatoa se gledame kako vo oglealo. Onoa sto za mene e desno, za tebe e levo.

Bog e eden. Seto drugo e Negova EKSPRESIJA, Negova MANIFESTACIJA kako DEL od Nego. Se sto gledesh e Toj vo edna od bezbrojnite Negovi mozhni formi. Edna od niv sme i nie lugjeto. Nie ne sme bogovi, no sme Negova manisfestacija sozdadeni spored Negovite osnovni atributi. Nie sme Negova esktencija vo limitite na kvalitetite i sposobnostite koi ni se dadeni od Nego.

Bog postoi i bez Negovata tvorba isto onaka kako sto postoel i pred da ja sozdade taa svoja tvorba. Kreatorot postoi i bez Kreacijata. Taa e samo Negova momentna ekspresija. Kreacijata ne e samo edno neshto, tuku taa e bezbroj kreacii koi se sozdavaat neprekinato sekoj moment i go pravat bezgranichniot mozaik koj nie go narekuvame svet i vo koj i nie aktivno egzistirame. Nie, lugjeto sme samo eden del od toj mozaik.

Bog ne e odvoen od se, BOG E VO SE STO E SOZDADENO BIDEJKI TOJ E TOA SOZDADENOTO. Nema nishto nadvor od nego bidejki SE E VO NEGO.

I koga ke se razbere ova, ke se razbere i Kreacijata, ke se razbere i Toj i togash se sluchuva chudoto na prosvetluvanjeto i togash se sluchuvaat site ostanati chuda koi za obichniot materijalen chovek se neshto nerazbirlivo i tainstveno.

Togash se razbiraat site Isusovi zborovi onaka kako sto toj imal intencija da bidat razbrani. Togash ke razberesh sto znachi koga rekol deka toj e sin chovekov i sin Bozhji, togash ke razberesh sto mislel koga rekol deka i posledniot megju lugjeto mozhe da pravi se onoa sto pravel i toj (pa i poveke od toa), togash ke razberesh sto znachi Sveto Trojstvo i togash ke znaesh deka Bog e so tebe sekogash, bez obzir kade se naogjash ili sto pravish.

Togash ke razberesh deka Bog nikogash ne te napushta, tuku deka ti si toj sto ne go gleda, ne go chustvuva i ne go osoznava.

I na krajot, togash ke razberesh zoshto chovekot sekogash mozhe da go pronajde Bog vo sebe i da se preobrazi od najgolem kriminalec vo najgolem svetec. Prochitaj go posledniot post na EvAngelos za taa transormacija i mislam deka rabotite ke ti stanat pojasni.

P.S. Ti blagodaram sto mi ja dade mozhnosta da se izjasnam ushte ednash za onoa sto tolku pati sakav da go prenesam na ovoj forum, no mozhebi nikogash ne sum umeel da go sintetiziram kako sega.

Изменето од Messenger - 06.Јуни.2008 во 18:59
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај svemirski_duh Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Јуни.2008 во 14:19

Povtorno neshto se bunish...

Mislam deka zidarski e pravoslaven vernik, jas ne sum... no i dvajcata velime deka Bog e eden, isto kako i ti. Sto ima tuka nejasno ?

Ti velish "... deka EDEN E BOG. Se' e negov znak,se' e negova Tvorba...Se' sto gledame ni prestavuva znak Bozji,taka vo se' gledame kako vo Boga." Toa go velam i jas, a siguren sum deka toa go veli i zidarski. Ushte poveke, prodolzhuvajki spored tvojata misla, nie velime deka , so drugi zborovi, toa znachi deka Bog e vo se sto postoi i se shto postoi e vo Boga.

I povtorno, sto ima tuka nejasno, sto te buni i sto postojano se vrtish vo krugovi ?

P.S. Mislam deka so srceto go chuvstvuvash tochno onoa sto go velime i nie, no so umot se protivstavuvash bidejki toa nemozhesh da go prochitash vo k*ranot. A stom ne pishuva vo k*ranot, togash ili e pogreshno ili ne postoi, neli? Barem jas taka razbrav od dosegashnite muabeti so vas...

Messenger,
vie velite (kako sto jas do sega od vas razbrav) se e Bog. I nie sme sami za sebe Bogovi. Ova ne go cuvstvuvam so srceto ni so umot ni so svesta,,, cuvstvuvam deka Bog e eden,POGOLEM OD SE'.
Go cuvstvuvam kako KREATOR. Toj EDEN a se' ostanato Negova tvorba a ne se' ostanato del od Boga.

Zosto koga rekov deka ti mislis deka Bog e more a nie kapki vo moreto togas se izraduva.

Ako e taka,togas znaci spored tebe i vaseto mislenje deka Bog bez nas i bez tvorbata Negova ne postoi ! Zatoa sto nie spored takvoto mislenje sme del od Boga.

Jas velam Bog e ODVOEN OD SE'.
Ako tuka se razbirame vo red e i nema sto da odime ponataka i se e jasno.

Templatus,sto ne ti e jasno vo tie Aeti ?

Tuka go kazuva ona sto ti go dadov kako pouka vo edna druga tema.

Tuka jasno zboruva deka cudata vo ona sto gi gledate ne se izvor od toa tuku deka doagjaat od SOZDATELOT.

Ako vidis osvetlen zid,da ne mislis deka zidot sveti. NE ZABORAVAJ GO SONCETO.
Ako Isus pravel cuda,togas cudata doagjaat od SOZDATELOT. Kako sto i samiot toj veli. "Jas nemozam da pravam nisto ako ne go vidam otecot da pravi"

Ili kazi mi potocno sto ne ti e jasno,insAllah ke ti objasnam.
Samo ti se molam bez provokacii,da ne te ignoriram,greota si i zal mi e da ti gi odbivam porakite,si se izmacil da gi napises.

Кон врв
Templarius Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Февруари.2008
Локација: Macedonia
Поени: 2754
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Јуни.2008 во 00:25
Originally posted by Templarius Templarius напиша:

Originally posted by svemirski_duh svemirski_duh напиша:

Gospod sozdade se sto postoi, se sto e vidlivo i nevidlivo ... Gospod e vo se... Se e vo Gospod.

A ti sega interpretiraj kako smetash deka e najrazbirlivo za tebe.

Neli i tuka si ti kontradiktoren.Ako veke odime da filozofirame.
Velis deka Gospod sozdal se i ponataka velis deka Gospod e vo se.

Da se vratam uste ednas. Ako izgradis ti most,toa ke bide znak na tvoeto postoenje i posle tvojata smrt. Sto poveke gradis tolku poveke tvoi znaci. Posto se' sozdal Bog se' e znak Bozji.... tuka e mislata.

Pa sto ti e tuka kontradiktorno be marsovec ili kontradiktorno za tebe e ubav pompezen zbor koj si go naucil pa sakas da go upotrebuvas ..... vprocem i tvojata religija go propoveda istoto

20:6 Njegovo je što je na nebesima i što je na Zemlji i što je između njih i što je pod zemljom!

20:50"Gospodar naš je onaj koji je svemu onom što je stvorio dao ono što mu je potrebno, zatim ga, kako da se time koristi nadahnuo."

22:35Allah je izvor svjetlosti nebesa i Zemlje! Primjer svjetlosti Njegove je udubina u zidu u kojoj je svjetiljka, svjetiljka je u kandilju, a kandilj je kao zvijezda blistava koja se užiže blagoslovljenim drvetom maslinovim, i istočnim i zapadnim, čije ulje gotovo da sija kad ga vatra ne dotakne; sama svjetlost nad svjetlošću! Allah vodi ka svjetlosti Svojoj onoga koga On hoće. Allah navodi primjere ljudima, Allah sve dobro zna.

i t.n pa nema jas da ti ja objasnuvam tvojata vera e more marsovec .....cccccc....

Marsovec so braca ti begate od onas sto vi go predociv kako lisici aaaa???
Pak se fativte za trojstvoto cccc???
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  123 6>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,141 секунди.