|
Ученички екскурзии |
Внеси реплика | страница 123 5> |
Автор | |
mamamd
Сениор Почесна конзулка Регистриран: 02.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 25679 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Испратена: 09.Јули.2010 во 09:09 |
Цццц..и помалку болно ли ке беше цената-ке се намалеше ли ако “учителката не ја болеше главата или не шетаа низ дуќани“???? Кутри учителки не смее да ги боли глава, не смее да добијат менструација... Знае ли некој воопшто дека според законот за екск*рзии (туризам)-туристичките агенции се должни да обезбедат обучен водич, лекар, воспитувачи кои ке дежураат ноќе (ама ним полесно им е тоа да го прават учителките за ич пари). Незнаењето не го амнестира родителот од одговорноста дека прифатил оти сите прифатиле и демек ај да не го двои своето дете. (Ние имавме на нашата екск*рзија водич и децата беа информирани за секое ќоше кое го видоа, е лекарот не ни беше еким/ беше психолог) .
Редно е да научиме дека се треба да се стави на хартија, писмено. Лично пред неколку години ја работев програмата за екск*рзија и до ден денес се почитува во моето школо . Обврзна е и во неа јасно стои анкета за родители, договор дека ги прифаќаат условите под кои се оди. Сака шоферите да измрдаат од договорот-веднаш им мафтавме со програмата-маршутата и оп...се враќаа на договорот. Фала богу знаеја и децата, ја имаа програмата и самите веднаш реагираа на лице место (нормално малку посоветувани (со ишарет -кога и што да кажат)) Еве во Шпанија немаше учителки, беа со дел од родители ама децата поминаа трагично. |
|
Andjelina
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Miss High Hill’s Регистриран: 07.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 14129 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
екск*рзиите продолжуваат...а толку се надевав дека еден ден ние родителите ќе се освестиме па ќе кажеме не на овие глупави екск*рзии кои бар за мене немаат никаква логика освен начија заработка... кога ќерка ми беше во 3 одделение на тридневна екск*рзија низ Македонија секој ден разговорите меѓу мене и неа течеа отприлика вака-
-сине,каде сте?
-не знам...овде има некое езеро,некои споменици...шо знам?
-абе не ви кажуваат кај сте сега?кај е наставничката?
-во автобус е ја болела главата,спие...па шо знам,никој не ни кажа кај сме
-а друг наставник има со вас?
-аха,ене го пуши цигара...
Следниот ден
-сине,кај сте?
-ами низ Охрид се шетаме
-со кого?
-сами,ни рекоја да бидиме на клупиве кај езерово и да шетаме само по главнава улица:
-а наставничката кај е?
-отиде со другите наставнички низ продавници па ќе ручале,ние ќе ги чекаме овде
А ги носат да ја запознаат МАкедонија
А оваа година син ми ќе оди во Полска,Чешка,Австрија.Екск*рзијата трае 6 дена...можам да замислам како ќе поминат.
И што е најсимптоматично,први ги пријавуваат децата оние кои едвај врзуваат крај со крај во месецот,земаат кредит,да не ги делеле децата
Абе кога еднаш ќе почнеме да размислуваме правилно???
Нема екск*рзии се додека се возат по три деца на две седишта со раскантани автобуси,со спиење по мотели од Ш категорија,со цени како да ќе одат во Дубаи...е народе Македонски
|
|
Никогаш не научив дали е подобро да носиш патики или штикли кога ќе тргнеш во потрага по делот од душата кој ти недостасува
|
|
mamamd
Сениор Почесна конзулка Регистриран: 02.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 25679 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
И сега открија топла вода А постојано се зборува дека цените се многу високи, дека некои профитираат на сметка на децата, дека родителите треба да внимаваат, дека просветните работници никој не ги слуша, дека...дека...
„Фантоми“ носат деца на екск*рзии |
|
mamamd
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
И ова се случува и фрла сенка на доживувањата на децата. Место убав помин, хорор
Екск*рзија без храна и вода |
|
mamamd
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
brza
Сениор Регистриран: 06.Февруари.2006 Локација: vidiFOTOupotpis Статус: Офлајн Поени: 34534 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
muzi, muzi, muzi,..muzi..molzi,...a be ....dok' ima budali,..ke ima i ...muzenje !
|
|
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein |
|
mamamd
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Поминаа 2 години и троа денови од кога ја отворив оваа тема со надеж дека некој релевантер фактор ќе го прочита ова и барем малку ќе се променат работите во феноменот ученички екск*рзии. За жал ама баш ништо не се променило па дури ни трач муабетите за дневниците на учителите. Ги шетаат до Дебар по цена за Тасос Од сите нелогичности родителите се фатија токму за дневниците. Зошто ме растажува ваквава нелогичност? Не гледаат колку заработуваат агенциите и транспортните претпријатија (не ми текнува во моментот несоцијалистичкиот термин) !!!! Наставниците не одлучуваат за екск*рзиите-имаат законска обврска да ги испланираат и барем 80% од нив молат бога во септември и април/мај да е лошо времето за да не се реализираат екск*рзиите. И сега по ред 1. за еднодневна ниеден наставник не добива дневница бидејки тоа се третира за работа во работен ден. 2. за повекедневна земаат законски пропишана дневница како за секое службено патување, смештај и храна. Никој, ама никој не сака да разбере дека тие луге не одат на конгрес, состаок, седница која трае додека трае и потоа се повлекуваат во соба и одмараат, туку грижата за децата е 24 часа (секој од нас барем еднаш бил на екск*рзија и знае дека ова е жива вистина). Ниедна агенција досега не понудила/платила воспитувачи кои ноке ќе дежураат. Цел профит останува за нив бидејки наставниците ја обавуваат таа работа за онаа фамозна дневница кој сите толку ја зборуваат. Богами кога го читав ова искрено си помислив, епа драги родители (и јас сум родител) друго и не заслужуваме бидејки кога не можеме по самарот маваме по... |
|
mamamd
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Nekoj se vratija, nekoj ke odat a nekoj ne mozat zaradi nenavremeno vadenje pasoshi.
На битолски матуранти им пропадна екск*рзијата |
|
BisernA
Сениор Регистриран: 27.Јули.2008 Статус: Офлајн Поени: 4662 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
имавме и ние понуда за во турција... односно, имаше три понуди,... сите по 9 дена
- виена, прага и будимпешта - не ја одбравме оти ќе треба да се спуваме во автобус, а те носат во некое хотелченце во будимпешта
- потоа беше за турција, ама никој не сакаше таму да оди
- и последната, албанија, до италија со траект, па надоле, хрватска, црна гора и македонија... оваа беше одбрана
единствено што мене ме загрижува е цената - не сакам да се испозанесат, на крај краева, не е работата да одиме еден автобус, туку сите...
п.с. а за губење часови... не дека многу, многу се замараме со тоа... не дека правиме нешто посебно на школо
|
|
Sunny
Сениор Fantasy girl Регистриран: 01.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 19874 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Nas ne ne' odnesoa nikade nadvor... prvo bese Sarsot, potoa Svinskiot, na fakultet pa Pticjiot, pa ne ni dozvolia od ministerstvo
Baksuz neviden |
|
Пријателите се како ѕвездите. Не ги гледаш секогаш, но знаеш дека се тука некаде!
|
|
Lithium
Сениор Регистриран: 01.Декември.2008 Статус: Офлајн Поени: 9407 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Не е само за часовите, најинтересни се зезанциите во автобус
посебно ако е на подолга релација е тогаш е вистинско уживање Па пеењето песни, па му се качуваш на шоферот на глава со музичките желби: Чичко дај врати ја шестата песна А тој сиротиот не знае кај му е главата БисернА, со среќа ако одите во Италија. Минатата година јас со мојот клас бевме 3 дена во Истанбул - Турција Прекрасно беше. Таквите патувања се паметат долго |
|
You think you are perfect? Well, try walking on water...
|
|
Sunny
Сениор Fantasy girl Регистриран: 01.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 19874 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Kolku samo se raduvaat ucenicite na tie eksk*rzii, bilo kade neka odat, samo da se gubat casevi
Opasni se ... i jas bev takva |
|
Пријателите се како ѕвездите. Не ги гледаш секогаш, но знаеш дека се тука некаде!
|
|
BisernA
Сениор Регистриран: 27.Јули.2008 Статус: Офлајн Поени: 4662 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
ние одиме во италија годинава.... додуша... така ни кажаа... кога ќе ја кажат цената, мислам дека пола ќе се откажат...
|
|
atanasovska
Нов член Регистриран: 10.Јануари.2010 Статус: Офлајн Поени: 1 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
koga bi razmislile dobro eksk*rziite se nekoe ubavo slucuvanje za decata, no nastavnicite treba da go napravat toa dozivuvanje nezaboravno, zaedno so decata da se prosetaat, da ifraat so niv da im raskazat nekoj podatok za mestoto vo koe se naogaat i slicno. taka decata ke raskazuvaat i nema da ja zaboravat taa eksk*rzija. sto se odnesuva do poznatata ,, nastava vo priroda ,, navistina se uci poubavo vo priroda kade sto se mozes da vidis , da dopres da pocuvstvuvas, mozebi edinstvena mana e toa sto ne se sredeni detskite odmoralista. |
|
Внеси реплика | страница 123 5> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |