|
Свјатаја Свјатих |
Внеси реплика | страница 123 4> |
Автор | ||
bratljube
Сениор Регистриран: 27.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 147 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Испратена: 01.Ноември.2008 во 14:54 |
|
nieden pravoslaven na forumot ne znae dali pie krv ili vino?
ili imate strav da kazete? ajde de, ne se sramete, ne pieme krv nie. |
||
makarios
Сениор Регистриран: 20.Октомври.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 1282 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Срценца
|
||
Tetratka
Сениор Регистриран: 25.Септември.2008 Локација: дрвара Статус: Офлајн Поени: 5153 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
[QUOTE=bratljube]tetratce, za pricesta, imas mnogu lesno prasanje ovde, ajde odgovori go.
http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=8103&KW=vinoto&PID=1404479#1404479[/QUOTE] ТРЕБА ДА СЕ ПОКАЕШ, ДА СЕ ИСПОВЕДАШ, И ДА СЕ ПРИЧЕСТИШ...
ТОГАШ КЕ ОСТЕИШ И РАЗБЕРЕШ ШТО Е!!!
|
||
за секој случај - користете ГРОМОБРАН!!!
|
||
bratljube
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
tetratce, za pricesta, imas mnogu lesno prasanje ovde, ajde odgovori go.
http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=8103&KW=vinoto&PID=1404479#1404479 |
||
Tetratka
Сениор Регистриран: 25.Септември.2008 Локација: дрвара Статус: Офлајн Поени: 5153 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
ТАКА Е !!!
ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦА Е КОРАБ НА ТИЕ ШТО САКААТ ДА СЕ СПАСАТ...
Ако Христос на Тајната вечера (Ефхаристија) ни заповедал тоа да го правиме (преку апостолите како први епископи, подоцна презвитерите и ѓаконите ) - ОБРАЗОТ НА ПРВАТА ЦРКВА (ХРАМ)...
Тоа е Тоа што дава Живот вечен - САМИОТ ХРИСТОС НА ЕФХАРИСТИЈАТА !!!
ТЕЛОТО И КРВТА ХРИСТОВА!!!
Во олтарот има една трпеза на која ХРИСТОС НЕПРЕКИНАТО ЈА ПРОЛИВА СВОЈАТА КРВ ЗА НАС ДА ИМАМЕ ЖИВОТ ВЕЧЕН!!! - КАКО ШТО ОН НИ ЗАПОВЕАЛ!!!
КОЈ ГО ЈАДЕ МОЕТО ТЕЛО И ЈА ПИЕ МОЈАТА КРВ ЈАС КЕ БИДАМ ВО НЕГО И ТОЈ ВО МЕНЕ ...
И КАКО ОНОЈ ШТО НЕ ОПШТИ СО ХРИСТОС - НЕ СЕ ПРИЧЕСТУВА - САКА ДА ИМА ЖИВОТ ВЕЧЕН
|
||
|
||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Јас добро знам Кој спасува и Кој дава живот вечен и добро знам дека Тој повеќе нема никаква врска со олтарот, ама според тебе изгледа Марија спасува и таа дава живот вечен...
|
||
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
||
Tetratka
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Како е можно оклу злоба да се собере во еден човек -
АБЕ КАЈ ИМАТ ТУРИСТИЧКИ ОЛТАР?
зарем ова не е навреда и хула?
п.с.
ЗА ПОСЛЕДНАТА ЖРТВА ИМАМ СПЕЦИЈАЛНО ПРАШАЊЕ ДО ТЕБЕ
КОЈ СПАСУВА И КОЈ ДАВА ЖИВОТ ВЕЧЕН?
ТОГАШ КЕ РАЗБЕРИШ ШТО Е ОЛТАР!
|
||
|
||
bratljube
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
kakov argument!? klasicen pravoslaven sovinizam. zenite se za cistenje, za sto drugo. |
||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ма не прашувај јас за мене, јас воопшто немам потреба да влегувам во олтарот, а и кога сум влегол, тоа сум го направил само за да разгледам, слично како што сум влегол и во џамија, онака како турист.
Но не ми е јасно зошто вие влегувате во олтарот? Што мајка барате вие таму? На тоа место, пред да биде принесена посладната Жртва - Христос, таму се принесувале жртви за гревовите на луѓето. Но сега, откако е принесена последната Жртва - Христос, олтарот нема никаква функција - освен туристичка. Секоја принесена жртва таму, па макар било тоа и едно мало свеќиче, ја погазува Хрисовата Жртва и ја прогласува истата за недоволна!
Ве евангелијата е јасно евидентирано дека храмската завеса која го одделуваше олтарот од останатиот дел од Храмот, во моментот кога Христот умре на крстот, се расцепи на средината, одозора надоле, а тоа беше потврда дека се укина човечкото посредништво (свештенство) меѓу Бога и луѓето и дека сега сите, буквално сите, имаат право на директен пристап до Бог - без употреба на никаков олтар, никакви свештеници, никакви крвни или бескрвни жртви, никакви свеќи, кандила, темјани..
Во Новиот Завет Светиот Дух повеќе не пребива во никаков ракотворен Храм, туку телата на христијаните се храмот на Светиот Дух...
"Или не знаете дека вашето тело е храм на Светиот Дух, Кој е во вас,"
(1 Коринтјаните 6:19)
Прашањето е уште пошироко: Шо мајка бара па било кој да влезе? Изменето од EvAngelos - 01.Ноември.2008 во 13:51 |
||
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
||
La Ninja
Сениор She Hulk Регистриран: 13.Јуни.2006 Статус: Офлајн Поени: 1605 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Добро другар не се дери
тоа ми беше јасно.. Изменето од blueprayer - 01.Ноември.2008 во 13:41 |
||
Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
|
||
Tetratka
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
НЕ МОЖЕ СЕКАЈ ДА ВЛЕЗЕ!!!
А НАЈМАЛКУ ЕРЕТИЦИТЕ ... (Т.Е. ОНИЕ ШТО НЕ СЕ ЧЛЕНОВИ НА ЦРКВАТА)
|
||
|
||
La Ninja
Сениор She Hulk Регистриран: 13.Јуни.2006 Статус: Офлајн Поени: 1605 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
А на крај краева па шо мајка бара секоја да може да влезе
|
||
Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
|
||
Maran Ata
Сениор Регистриран: 29.Август.2008 Статус: Офлајн Поени: 3669 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Доколку читаше се што ти напиша Тетратка, ќе ти станеше јасно. Само со благослов може било кој да влезе, а доколку нема и мажот благослов, тогаш ни тој нема да влезе. Компренде? |
||
+ Љубовта покрива многу гревови +
|
||
Tetratka
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ме изнасмеа ... Олтарот не е место за секој - а како што ти тврдиш таму најмалку можеш да влезиш ти (како неправославен)...
Таму влегува оној што има благослов...
Ти тие работи никогаш нема да ги разбереш пошо не си член а Праославната Црква...
Ела зачлени се и се ке ти стани јасно...
ТОА ВАЖИ ЗА СИТЕ ШТО НЕ ГИ РАЗБОРААТ НЕКОИ РАБОТИ ....
|
||
|
||
Внеси реплика | страница 123 4> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |