![]() |
|
Henry Cartier-Bresson groteska |
Внеси реплика ![]() |
страница 12> |
Автор | ||
Mire ![]() Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор ![]() ![]() Регистриран: 15.Септември.2005 Статус: Офлајн Поени: 1594 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Испратена: 10.Ноември.2007 во 23:58 |
|
I tokmu tuka naletuvame na ogradata. Se e do licnite afiniteti. Kogo sto go dopira. Ako nekoj smeta deka fotografijata koja ja napravil Bresson, trebala da bide ... ne ... MOZELA da bide izvedena poinaku, ne gledam pricina toa da ne go kaze i ne gledam sto ja pravi taa kritika neizdrzana. Sto se odnesuva do individualnata percepcija ... mene seuste me plenat fotografiite na Ansel ili Bertrandt na primer. Samiot izbor dava na znaenje zosto Bresson ne mi e na listata ![]() Kubrick e vece druga prikazna ![]() |
||
Da se obideme da pomogneme i na onie, navidum izgubeni slucai. Za preporacana postapka klikni TUKA
|
||
![]() |
||
Zoran K ![]() Модератор ![]() ![]() Регистриран: 17.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 3244 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
I tokmu toa e rabotata okolu koja sekogash se krshat kopjata koga ne se razbira nejzinata sushtina. Se raboti za individualna percepcija izgradena i potpirana od akumuliranoto teoretsko i praktichno znaenje, iskustvoto, tradicijata, moralnite normi, religijata, domashnoto vospituvanje, opshtestvenite estetski i zhivotni normi, kako i od talentot i kreativnosta na nabljuduvachot. Toa e vsushnost nashata duhovna kvantitativna i kvalitativna vrednost koja se eksponira kako refleksija od videnoto delo. Vprochem, ako odime do vistinskite i najdlabokite koreni na procesov, komentarite i kritikite ne go opishuvaat videnoto, tuku tie vsushnost go opishuvaat komentatorot (gledachot) koj samo si go interpretira percepiranoto delo spored gore posochenite kriterijumi i vo aktot na komentiranjeto se opishuva samiot sebe si. Objektot na nabjuduvanjeto e samo ogledalo vo koe se ogleduva nabljuduvachot. Nishto poveke i nishto pomalu. Zatoa imalo, ima i ke ima sekakvi komentari za sekakvi neshta. Sekako deka mora da bide taka bidejki nas ne imalo, ne ima i ke ne ima sekakvi za sekogash. Sekoja apsolutna uniformiranost e neprirodna i lazhna. Изменето од Zoran K - 10.Ноември.2007 во 23:34 |
||
![]() |
||
branko_k ![]() Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор ![]() ![]() Регистриран: 10.Јуни.2007 Статус: Офлајн Поени: 682 |
|
![]() toa e celata poenta na muabetot, a ne dali nekomu se dopagja ili ne... sekoj ima pravo da kaze dali nesto mu e po keif ili ne, no razlikata od izdrzana kritika do "kritika samo zaradi kritika" e vo individualnata percepcija, i bas zaradi taa individualna percepcija, ne moze sekoj da bide Bresson ili Kubrick ![]() |
||
![]() |
||
Kumba ![]() Нов член ![]() ![]() Регистриран: 10.Октомври.2007 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 24 |
|
Очите играат. Поаѓам по скалите надолу и ме носат до бајкерот. Погледот влече и по долниот дел на скалите директно под фотографот. Двата зида лево и десно држат нема кај да бегаш со очите, а оградата за тоа време ме прави салата.
Зоран, се согласувам со тоа што го напиша и лично фала за добриот и поучен пост!
Изменето од Kumba - 10.Ноември.2007 во 20:30 |
||
"There is nothing worse than a sharp image of a fuzzy concept"
Ansell Adams |
||
![]() |
||
Bob Rock ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 13.Февруари.2006 Статус: Офлајн Поени: 188 |
|
![]() Гледајки ја фотографијава доживувам вртоглавица..вертигово со скаливе кулминира со велосипедистов во движење.Тоа за мене ја прави фотографијава безвременска...критиките остануваат недоречени ако се гледаат повшно и само од технички аспект |
||
_______
Niz mojot zivot pominuvaat mnogu budali-samo jas ostanuvam _______ Zdenko |
||
![]() |
||
JANE971 ![]() Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор ![]() ![]() Canon-џија Регистриран: 20.Декември.2006 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 1711 |
|
Sekogas koga se sretnuvam so vakvi nesta mi paga naum prikaznata na Brakata Grim, Carevata nova obleka... I kako dopolnitelna lektira ja predlagam "Baj Ganjo" na Aleko Konstantinov.
Mislam deka potsetubvanjeto na niv ili nivnoto povtorno procituvanje mnogu nasi situacii smesni ili seriozni ke se rascistat samite. ![]() ![]() |
||
Born to be alive...
http://on.net.mk/galerija/jane-ljorovski |
||
![]() |
||
aboskovski ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 09.Октомври.2005 Статус: Офлајн Поени: 336 |
|
Abe ne ja osporuvam jas magijata, i jas gi sakam filmovite na chaplin i muzikata na beatles. I jas velam deka se toa trajni vrednosti.
![]() Ne treba da se ismejuvaat lugjeto poradi toa sto se 'drznale' da go kazat svoeto mislenje okolu edna 'sveta' fotografija, vodeni isklucivo od svojata percepcija. Naprotiv, smesni se ismejuvacite, koi nebare nesto razbiraat, a svojot stav go gradat vo zavisnost od imeto na avtorot i nestata procitani vo nekoj ucebnik po fotografijata. Fotografijata e nesto poveke od toa..... |
||
![]() |
||
Tegla ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 16.Април.2007 Статус: Офлајн Поени: 2213 |
|
Do nekade kje se slozam so Angel, no ima nesto sto se vika magija, trajna vrednost, itn, itn.... I denes kje vidis eden kup podobri filmovi odkolku od tie na Charlie Chaplin, kje chuesh muzika koja e podobro izvedena i pokvalitetno snimena odkolku od Elvis ili Beatles. No sepak vo tie remek dela so trajni vrednosti ima nekoja magija.
Zhiveeme vo brzo vreme, nemame vreme da gi dozhivuvame delata na raat. Pregolem izbor. Bla, bla, bla....boli glava, nemam vreme za povekje ![]() ![]() Da dopolnam. Treba da se zeme vo predvid i vremeto vo koe tvorele. Pred 30 godini se znaelo kako se gleda film. Samo vo kino. I toa bile rituali. Fanatizam. Sekoe vreme si ima svoi vrednosti i svoi heroi. Изменето од D'Dalton - 09.Ноември.2007 во 23:43 |
||
That is called grain. It is supposed to be there.
|
||
![]() |
||
Испрати лична порака
Најди пораки од член
|
Nema da se smejam Angel... ce se slozam
![]() Sepak, ima nesto cudno privlecno ... nedefinirano za mene |
||
Da se obideme da pomogneme i na onie, navidum izgubeni slucai. Za preporacana postapka klikni TUKA
|
||
![]() |
||
aboskovski ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 09.Октомври.2005 Статус: Офлајн Поени: 336 |
|
Jas na internet sekoj den gledam barem 5-10 fotografii sto se podobri od ovaa. (svesen sum za rizikot da ispadnam ekstremno smesen so ovaa izjava) Na primer, jas bi go fotografiral istoto so podolga ekspozicija, da se zasili efektot na dvizenje. Duri mislam deka i na B. ne mu ispadnalo kako sto si zamisluval, tuku motion blur-ot , vo ovaa mera vo koja sto e postignat, e rezultat na edna greska vo izvedbata. Smejte se slobodno kolku sto sakate, maka nemam. Изменето од aboskovski - 09.Ноември.2007 во 22:31 |
||
![]() |
||
Испрати лична порака
Најди пораки од член
|
Toa sto tipot prasa dali Bresson e tipot sto go vozi tocakot e sepak preterano.
Sepak, moram da se slozam so Zoran. Kako prvo, fotografijata kako umetnost ima tolku pravci, sto nema sansi da otpratite se sto golemite majstori pravele. Osobeno ako spadja vo zanr koj ne vi e blizok. Znaci, nisto cudno i da ne prepoznaete nekoja od fotografiite na Bresson. Vo krajna linija, moze da ne prepoznaete i nekoja slika na majstor koj vi e idol, pa nikomu nisto. Ako ne e mnogu eksploatirana, se biva. Najiskreno, da ne napisa Kumba, nemase da znam deka e na nekoj od majstorite. Ima dodusa nekoja cudna privlecnost (svetlo i kompozicija), no i komentarite sto gi dadoa nekoi od ludjeto ne se sosema neizdrzani. Edno e sigurno, cisto se somnevam deka bi me voodusevila kako fotografija. Postojat ilijadnici vljubenici vo deloto na Bresson i tesko deka mislenjeto moe, ili na tie nekolku na koi ne im se dopadna slikata e pomerodavno. Sepak, toa ne znaci deka e eres covek da rece deka ne mu se dopadja. |
||
|
||
![]() |
||
Zoran K ![]() Модератор ![]() ![]() Регистриран: 17.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 3244 |
|
Vidi sega, ako e dozvoleno slobodno komentiranje, togash treba da se ochekuvaat sekakvi kritiki. Istoto go imame i nie na nasiot sajt. Imame prekrasni fotografii koi minuvaat nezabelezhano ili na koi im se davaat neuki kritiki i ima, isto taka, osredni ili nikakvi sliki koi dobivat akoladi i neverojatno visok broj na bodovi.
Dali treba na toa da se smeeme? Da placheme? Da se nervirame? Da go ignorirame? Mislam deka toa e dobar primer za razbiranje na realnosta vo koja zhiveeme, kako i za spoznavanjeto na znaenjeto, estetskite normi, pa i psihata na lugjeto koi doagjaat na sajtot. Ima chlenovi koi se razbiraat vo umetnosta, profesionalno ja praktikuvaat i imaat visoki estetski normi. Najchesto ovie chlenovi ne se javuvaat mnogu chesto so komentari, no koga go pravat toa umeat precizno, detalno, a ponekogash i poopshirno da go iznesat svoeto mislenje. Del od chlenovite moshne pozitivno gi prifakaat takvite komentari, a del za zhal, ne naogja nishto popametno da kazhat od prefrlanje deka komentatorot e "sitnichar" deka "bara vlakno vo jajce" ili "ako znae tolku mnogu neka go pokazhe toa so svoi fotografii". Ochigledno egoto kaj tie chlenovi e staveno na najviskok piedestal, a umot, duhot i dobrite maniri se zafrleni vo nekoj zaboraven kjosh. Od druga strana, ima chlenovi koi nemaat nekoe osobeno znaenje i iskustvo od fotografskata umetnost, no zatoa poseduvaat ogromna ljubov kon nea i se obiduvaat, kolku sto umeat, da razmenuvaat mislenja so ostanatite, ne plashejki se tolku mnogu deka nekade eventualno ke pogreshat ili mozhebi ke pokazhat deka se ushte ne gi znaat site tajni na zanaetot. Takvite chlenovi se za pofalba, a ne za potsmev. Lichno znam nekolku od niv koi tokmu poradi svojata otvorenost i neskriena zhelba da nauchat sto poveke, pocnaa da davaat izvonredni rezultati za neverojtno kuso vreme. Jas sum osobeno sreken sto tie lugje se nashi chlenovi i sto znam deka so svojata natamoshna rabota ke go zbogatat ovoj nas sajt i na najdobar nachin ke se grizhat za novite mladi chlenovi koi ke dojdat, isto kako niv, da nauchat neshto poveke za fotografijata. Na krajot, za zhal, postojat i chlenovi koi se prisutni nasekade za raspravanje, potsmevanje i kudenje bez da pokazhat osnoven chovechki respekt i razbiranje kon bilo koj, osven kon onie koi se poglasni, pogrubi i posurovi od niv. Zatoa, jas povtorno bi rekol deka, koga ke naideme na neznaenje, treba da pouchime, koga ke naideme na tenzii treba da relaksirame, koga ke vidime nedorazbiranje treba da razjasnime. I seto toa, ako mozhe, da go pravime kolku sto mozheme poskromno. Togash zivotot ke bide mnogu poubav za site nas. |
||
![]() |
||
Kumba ![]() Нов член ![]() ![]() Регистриран: 10.Октомври.2007 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 24 |
|
OK e, se razbirame, mislam. Ne e problem toa dali tokmu ovaa fotografija vredi ili ne da ja izbrisat od delete-me forumot na Flickr. Pa i neka bila edna od najpoznatite na priznaen majstor. Niedno delo, pa i od kakov i da e Majstor, ne e "sveto".
Problemot e vo neznaenjeto i samosigurnosta deka moze javno da se sudi/kritikuva iako vrska se nemalo za toa za sto se sudi/kritikuva. Sekoj koj saka fotografija bi trebalo ponekogas barem da zeme vo raka kniga za fotografija. Togas najverojatno ke go sretnel imeto HC-B i mnogu verojatno ke ja videl bas ovaa fotografija. Mislam, demokratija, dozvoleno e da se pisuvaat komentari i bez vrska da se imalo, ama i mene mi e dozvoleno da im se iznasmeam. Ne deka jas znam nesto mnogu za fotografija, ama za HC-B se pogodilo da znam.
Gi vide/vidovte li komentarite? Kako na Mozart koga mu rekoa- imas mnogu noti... Too grainy. Next time use a tripod. Why is the staircase so "soft"?. Everything is blurred. Eden duri i zacuden sto tolku go spomnuvaat nekoj si Bresson prasa dali e toj deckito sto go vozi tocakot! Krvavo ![]() Изменето од Kumba - 08.Ноември.2007 во 19:54 |
||
"There is nothing worse than a sharp image of a fuzzy concept"
Ansell Adams |
||
![]() |
||
|
Vsushnost tuka nema nishto neobichno... kolku lugje - tolku ochi, kolku ochi - tolku dozhuvuvanja.
Sekoj chovek gi dozhivuva slikite na svoj nachin i mislam deka ne e korektno da gi ismejuvame onie koi ne go delat nasheto mislenje ili nasheto voodushevuvanje od nekoja fotografija, film, pesna ili likovno delo. Sepak se raboti za intimna rabota, produhovenost, iskustvo i tradicija sto ne se dobiva preku nok, tuku se steknuva i neguva celiot zhivot. Mislam deka porano dosta zboruvav na ovaa tema, pa sega ne bi dolzhel povtorno okolu toa... Patem, na strana od posochenata fotografija, mene ne mi se dopagja sekoja fotografija napravena od Bresson. Sepak, ne se site negovi fotografii remek dela. Toa vprochem vazhi za site poznati tvorci vo site umetnichki pravci. |
||
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница 12> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |