|
Стручни прашања |
Внеси реплика | страница <1 7891011 14> |
Автор | |
La Ninja
Сениор She Hulk Регистриран: 13.Јуни.2006 Статус: Офлајн Поени: 1605 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Проблеми со коленото кај кучињата Честопати додека кучињата од малите раси трчаат во тревникот, одненадеж заквичуваат од болка и завлекуваат една од задните нозе по земја. Кратко потоа криват на три нозе. Обично десетина минути подоцна ја спуштаат повредената нога долу и продолжуваат да ја употребуваат нормално. Ваквите епизоди можат да се јават дури и еднаш неделно. Предиспонирани раси кај нас се пинчерите, пекинезерите, пудлите. Опишаните симптоми се карактеристични кај исчанчувањето на чашката. Исчанчувањето може да го повреди мошне сериозно. Кучињата можат да ја држат ногата подигната неколку дена. Кучињата со луксација на пателета на двете нозе се движат само со помош на предните, балансирајќи како циркуски кучиња или го спуштаат својот заден дел од телото на земја. Патела е коската која нам ни е позната како чашка. Вдлабнатината на крајот од бутната коска $ дозволува на пателата да лизга нагоре и надоле кога зглобот на коленото е свиткан наназад или нанапред. Целиот систем е константно подмачкан со зглобна течност. Работи така што таму има тотална слобода на движењето помеѓу структурите. Кај некои кучиња, поради деформација или траума, пателата излегува надвор од вдлабнатината и тоа најчесто навнатре. Симптомите ќе ги препознаеме кај повеќето кучиња од средни години со историја на наизменична кривење во афектираната нога (нозе). Едно заболено куче обично застанува и се жали на болка доколку трчало пред тоа. Заболената нога ќе биде истегната во задниот дел и некое време, кучето ќе биде онеспособено да ја врати назад во нормална позиција. Некоригиран, пателарниот гребен ќе се троши, вдлабнатината ќе биде поплитка и кучето поизразено ќе криви. За да се спречи оваа појава, неопходна е добра проценка на ветеринарот во рана фаза. Конзервативниот третман има мали корективни можности за разлика од хируршкиот. Сепак, и тој не е неопходен за секоја индивидуа. Со оглед на генетските врски, кучињата со овие аномалии не би требало да се одгледуваат за размножување. |
|
Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
|
|
La Ninja
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ima i luge so razlicna boja na oci. toa ne e stetno. toa genetski e taka.
|
|
|
|
Glenn
Сениор Тата-Мата Регистриран: 14.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 3166 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Загор ова фоткава нигде ја нема,ама текстот на линков укажува на некоја сијамска мачка или мешавина
Се надевам ќе ставиш слика од мачето во темата слики од нашите миленичиња. |
|
Beauty fades, dumb is forever
|
|
zagor
Сениор Уникатен песимист Регистриран: 27.Септември.2007 Локација: Congo Статус: Офлајн Поени: 12850 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
...isto vakvo e... da mu.....
Изменето од zagor - 30.Април.2009 во 15:14 |
|
...zagor e ziv,se drugo e laga.
|
|
Glenn
Сениор Тата-Мата Регистриран: 14.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 3166 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Не може да му пречи на видот зашто има и мачки и кучиња што се раѓаат со различна боја на очите, освен ако не се работи за слепило на едно од очите, или двете. Обично слепите животни се препознаваат не само по очите туку и под движењата, некоординирани се, немаат добра рамнотежа. Твоево маче Загор бело ли е? Ако е така беличко, со долги или полудолги влакна значи дека може да води потекло од или е Ванска мачка. Ванските мачки потекнуваат од Турција и се специфични по тоа што имаат различна боја на очите а тоа обично се едно сино, едно зелено око и ништо не им фали, најнормални мачки се, таква им е сортата. Изменето од GlenKlouz - 30.Април.2009 во 14:16 |
|
Beauty fades, dumb is forever
|
|
zagor
Сениор Уникатен песимист Регистриран: 27.Септември.2007 Локација: Congo Статус: Офлајн Поени: 12850 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
zosto na mojata macHe, ednoto oko i e zeleno a drugoto sino?...moze li toa da i smeta na vidot?
|
|
|
|
La Ninja
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ti probaj prvo vaka so hranava..i poveke tecnosti. Izbegnuvaj da mu davas tvrda hrana. Da vidime toa prvo kako ke bide.
|
|
|
|
Kali
Сениор Storyteller Регистриран: 30.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4947 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
kucence e, masko.
Veterinarot rece deka toa e cest problem kaj kucinjata. I jas mislev polesna hrana da mu kupam za sekoj slucaj. |
|
La Ninja
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Posto rece zaviva sigurno za kuce se raboti. Ne znam veterinarot kako od prv pogled utvrdil deka se raboti za zlezdite...sepak za toa se potrebni dodatni ispituvanja. Jas bi rekla mozebi stanuva zbor za opstipacija (zapek) a da se proveri dali e toa taka denovive drzete go pod sekundarna hrana (kuceska od konzervi) deka e tecna i ne bi trebalo da mu ja zatvrdnuva stolicata. Ako moze da mi kazes dali e zensko ili masko...deka spomnuvas zlezdi da imam nekakov dolov do kucenceto.
|
|
|
|
Kali
Сениор Storyteller Регистриран: 30.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4947 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
malovo moe ne e arno
cudno zaviva koga saka da kaka, i prestana da jade, se grci cudno.. dojde veterinar sabajle, ni kaza deka so zlezdite si imalo maka, mu dade i antibiotik... sto preporacuvate da jade dodeka ne se opravi? |
|
La Ninja
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Zagor aj te molam...
|
|
|
|
zagor
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
...dodeka vie se izjasnite sto mu e kako mu e,toa garant ....pcoFisa!
|
|
|
|
La Ninja
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
|
|
|
La Ninja
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
|
|
|
Внеси реплика | страница <1 7891011 14> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |