Автор |
Тема Пребарувај Опции за темата
|
Valerija
Модератор
Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 19.Март.2015 во 08:47 |
Кој може да одбие чоколаден десерт со крем кој се топи во уста? Одговорот ќе го откриете само ако ги подготвите овие брзи коцки. 
Потребни состојки (за 8 лица): За пандишпан: - 4 јајца
- 100g шеќер
- 3 големи лажици брашно
- ½ прашок за печиво
- 200g путер
- 150g чоколадо за готвење
Прелив: Крем: - ½ l слатка павлака
- 500g чоколадо за готвење
- 50g путер
Подготовка: Добро измешајте ги јајцата со шеќерот. Додадете го брашното и прашокот за печиво. Стопете го чоколадото заедно со путерот, па додадете го во смесата. Печете ја кората 30 минути на 180 степени. Во меѓувреме загрејте ја слатката павлака и тргнете ја пред да зоврие. Додадете ги чоколадото и путерот. Мешајте додека не се растопат. Откако ќе се испече пандишпанот прелијте го со мешавината од млеко и рум, па додајте го кремот. Без да го сечете колачот оставете го да се олади во фрижидер. Пред послужување може да декорирате со рендано чоколадо или овошје по желба. 


|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
 |
Valerija
Модератор
Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 28.Февруари.2015 во 09:38 |
Популарната и вкусна Нутела може да ја додадете буквално во сè, па така и во овој сочен колач од гриз. 
Кога ќе добиете напад за нешто слатко или треба да пречекате гости, а не знаете што да послужите, имаме една чоколадна идеја. Потребни состојки: - 200g гриз
- 120ml млеко
- 100g чоколадо за готвење
- 4 лажици Нутела
- 4 лажици шеќер
- 1 портокал
- 2 јајца
Подготовка: Изматете ги јајцата со шеќерот, па додајте го ги гризот и млекото. Потоа додадете ја Нутелата и промешајте. На крај исцедете го сокот од портокалот, изрендајте малку кора и додадете во смесата. Добиената смеса претурете ја во мрсна тепсија на која ќе ставите и брашно. Колачот печете го на 180 степени 40 минути. Додека е уште топол може да го прелиете со неколку лажички Нутела или стопено чоколадо, па да наредите ореви или лешници. 
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
 |
Valerija
Модератор
Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 26.Февруари.2015 во 08:40 |
НАЈДОБРИОТ РЕЦЕПТ ЗА "ЧОКОЛАДНА ЛАВА" НА СИТЕ ВРЕМИЊА | | Овој десерт е толку добар, што го сакаат дури и оние кои не се големи љубители на чоколадото. Одличен е за сите пригоди, а ние ви го пренесуваме рецептот за најдобрата и најлесната верзија на сите времиња! Дали сте во потрага по неодолив чоколаден десерт? Потрагата може да заврши токму сега. Чоколадната лава не само што е уживање за вашите очи, таа е уживање и за вашето сетило за вкус! Состојки:
● 150гр чоколадо за готвење ● половина (голема) шолја брашно ● една мала лажичка екстракт од ванила ● 4 јајца ● половина маргарин за готвење ● 3/4 шолја шеќер ● сладолед од ванила  Подготовка:
Стопете ги чоколадото и маргаринот, па промешајте ги додека да се соединат. Кога масата ќе се изедначи, оставете ја малку да се олади.
Во друг сад ставете ги јајцата, сматете ги со миксер, додадете го шеќерот, па дополнително повторно изматете. Додадете ја аромата од ванила, соединете со чоколадната смеса и додадете го брашното. Крајната смеса изматете ја рачно, а потоа ставете ја во калапи за мафини и печете 8 минути во рерна која претходно сте ја загреале на 230 степени Целзиусови.
Послужете топло, бидејќи во спротивно чоколадото во внатрешноста ќе се стегне и повеќе нема да имате чоколаден лава колач, туку само обичен чоколаден колач.
Колачот по желба може да го послужите со сладолед од ванила. Добар апетит!  |
Изменето од Valerija - 26.Февруари.2015 во 08:41
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
 |
Valerija
Модератор
Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 25.Февруари.2015 во 18:02 |
Сникерс торта: Врвен десерт за сечиј вкус
Сникерсот е еден од најпопуларните безвременски чоколади – во тоа можат да се согласат сите, млади или стари. Постојат разни модификации на овој добро познат вкус на кикирики, карамела и чоколадо, прилагодени за домашна подготовка.
Веќе ви имаме претставено еден рецепт за вкусна Сникерс торта, а овој пат ви претставуваме еден поинаков. 
ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ За тестото: - 10 белки
- 15 лажици шеќер
- 1 лажица оцет
- 4 лажици презла
- 1 лажица брашно
- 10 лажици мелени кикирики
За филот со кикирики: - 1 литар млеко
- 300 гр шеќер
- 3 лажици густин
- 2 лажици брашно
- 1 кесичка пудинг од карамел
- 2 лажици шеќер
- 250 грама путер (или маргарин)
- 200 гр млеко во прав
- 250-300 гр мелени кикирики
За чоколадниот фил - 5 белки
- 15 жолчки
- 300 гр шеќер
- 100 гр чоколадо за готвење
- 250 гр путер (или маргарин)
За глазурата од чоколадо - 150 мл слатка павлака
- 150 гр чоколадо за готвење
- плус уште 200 мл слатка павлака
ПОДГОТОВКА Тесто
Изматете ги белките, па додадете ги шеќерот и оцетот и сето тоа заедно изматете го за да добиете цврста пена. Потоа додадете ги презлата, брашното и мелените кикирики, па полека промешајте со лажица за состојките да се соединат. 
Добиената смеса истурете ја во тавче обложено со хартија за печење, и ставете го во претходно загреана рерна на 200 степени и кога малку ќе потемни извадете го. Најдобар начин да проверите дали тестото е готово да го боцнете со чепкалка за заби.

Фил со кикирики
За филот со кикирики најпрво карамелизирајте 300 грама шеќер, со промешување во тенџере ставено на оган. Потоа, во карамелизираниот шеќер додадете 800 мл млеко, па варете се додека карамелот се стопи и млекото проврие.

За тоа време изматете ги густинот, брашното, шеќерот и пудингот од карамела со 200 мл млеко, па потоа сето тоа како пудинг сварете го.

Оставете го филот да се олади, па потоа соединете го путерот кој претходно пенасто сте го изматиле со млекото во прав. На крајот додадете и мелени, пржени, несолени кикирики, па сето тоа заедно добро изматете го со миксер. 
Чоколаден фил
Изматете 5 белки со 300 гр шеќер, па додадете 15 жолчки и оставете ги да се проварат малку на пареа. Пред да бидат готови, додадете го чоколадото. Готовиот фил оставете го да се олади, па потоа соединете со претходно изматениот путер.

Врз испечената кора прво рамномерно нанесете половина од филот со кикирики, а потоа нанесете го чоколадниот фил, па врз него и останатата половина од филот со кикирики.


Глазура
Изматете 200 мл слатка павлака, па премачкајте ја преку филот со кикирики. Загрејте до точка на вриење 150 мл слатка павлака, па потоа тргнете ја од оган и додадете го чоколадото. Мешајте додека чоколадото не се растопи, а потоа оставете да се олади, па прелијте го преку готовата торта.

|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
 |
Valerija
Модератор
Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 22.Февруари.2015 во 17:45 |
ЧОКОЛАДО И ПОРТОКАЛ – СОВРШЕНА КОМБИНАЦИЈАКрцкавите кругчиња освен тоа што се вкусни, изгледаат многу интересно за послужување. Состојки, за 30 колачиња200 г. брашно лажичка прашок за пециво 100 г. шеќер јајце 100 г. путер 20 г. какао во прав лажица ликер рендана кора од портокал Подготовка:Во посеаното брашно измешајте од прашокот за пециво, додадете шеќер, парче путер и јајце. Брзо замесете глатко тесто и поделете го на два дела. Во едната половина ставете какао, рендана кора од портокал и ликер. Тестото одставете го во ладилник да се олади 30 минути. Од темното тесто направете ролат со дијаметар од 2, 5 см. Чоколадниот ролат замотајте го со светлото тесто, оладете го 30 минути, исечете на кришки со дебелина од половина сантиметар, наредете во тепсија обложена со хартија за печење и печете во рерна загреана на 175 степени околу 15 минути. Оладете ги кругчињата, посипете ги со шеќер во прав или украсете ги со сушено овошје.
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
 |
Valerija
Модератор
Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 13.Февруари.2015 во 14:02 |
Кокос торта која ќе ве воодушеви
Крцкавиот кокос во тестото и избалансираноста на белиот фил едноставно ќе направат да уживате во секој залак.
Потребни состојки: - 5 јајца
- 300 гр. шеќер + 3 лажици
- Сок од лимон
- 100 гр. брашно + 8 лажици
- 150 гр. кокос
- Лажица прашок за пециво
- Шолја топло млеко
- 1 литар млеко
- 250 гр. путер или маргарин
- 100 гр. шеќер во прав

Потребно:
Изматете ги 5-те белки со 300 гр. шеќер, па додадете го прашокот за печење, кокосот, 100гр. брашно и лимоновиот сок. Испечете го тестото, па топло прелијте го со шолја млеко и пресечете го на пола, така што ќе добиете две кори.
За филот изматете ги 5-те жолчки со 3 лажици шеќер, додадете 8 лажици брашно и сварете ги како пудинг во литар млеко.
Кога ќе се излади, додадете го путерот изматен со 100 гр. шеќер во прав. Распоредете го филот преку едната кора, поклопете со другата и по желба посипете го рендано чоколадо или кокос.
Пријатен апетит.
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
 |
Valerija
Модератор
Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 12.Февруари.2015 во 09:45 |
Трагате по чоколаден деликатес кој ќе го приготвувате повторно и повторно? Ви предлагаме чоколаден колач со сунѓереста основа и кремаст слој во кој ќе се заљубите по првиот залак. СОСТОЈКИПандишпан2 шолји | шеќер | 2 шолји | брашно | ½ шолја | масло | 2 лажици | какао | ½ литар | јогурт | 1 лажичка | сода бикарбона |
Фил200 мл. | млеко | 9 лажици | шеќер | 200 гр. | чоколадо за готвење | 2 лажици | какао | 250 гр. | маргарин (1 коцка) |
ПОДГОТОВКА- Во длабок сад ставете ги јогуртот и маслото и мешајте со миксер. Постепено додавајте ги останатите состојки за пандишпанот. Мешајте со миксерот додека смесата не се соедини.
- Добиената смеса претурете ја во тава број 32, претходно премачкана со масло и поросена со малку брашно. Разнесете ја смесата рамномерно и ставете ја да се пече на 220°C околу половина час. Извадете го пандишпанот од рерната и оставете го да се олади.
- Млекото ставете го во длабок сад на оган. Откако ќе започне да врие, веднаш додајте ги во него шеќерот и какаото наменети за филот и чоколадото за готвење. Мешајте додека да почне да се згуснува. Тргнете го филот од оган и оставете го да се лади. Важно е да не дозволите филот премногу да се олади.
- Во одделен сад измешајте го маргаринот со миксер, а потоа во него додајте го направениот фил. Повторно промешајте за да добиете хомогена смеса.
- Врз изладениот пандишпан, нанесете го филот и размачкајте го рамномерно по целата површина.
- За крај, изрендајте одгоре чоколадо.
Изменето од Valerija - 12.Февруари.2015 во 09:46
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
 |
Valerija
Модератор
Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 12.Февруари.2015 во 09:32 |
Кога ќе ве фати напад за слатко, посегнете по овој рецепт кој ќе го совладате дури и ако сте почетник во кујната. 
За овој супер едноставен колач ви се потребни само 2 состојки кои веројатно веќе ги имате дома. - 4 големи јајца
- 250g Нутела (или друг крем по желба)
Подготовка: Загрејте ја рерната на 180 степени. Земете малечка тава или сад за печење и ставете мрсна хартија. 
Јајцата мешајте ги со миксер 5 - 7 минути, додека волуменот двојно не им се зголеми. 
Нутелата или кремот кој го одбравте ставете го во шолја и загрејте го во микробранова околу 1 минута. 

Потоа постепено додавајте го растопениот крем во јајцата и внимателно мешајте. 

Подготвената смеса истурете ја во калапот и печете 30 минути. 
Проверете ја средината на колачот со чепкалка, па ако има потреба допечете уште 5-10 минути. Кога колачот ќе биде готов, чепкалката ќе остане чиста. 
Оставете го колачот да се олади, посипете со шеќер во прав или какао, па исечете коцки. 
Браунис колачињата се готови! 

|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
 |
Valerija
Модератор
Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 08.Февруари.2015 во 18:30 |
Омилениот десерт со вкус на кафе во малку поинаков облик. Идеален за после ручек или топлото попладневно кафе. 
Состојки: За кора - 4 јајца
- Малку сол
- 80g шеќер
- 125g брашно
- ½ лажичка прашок за печиво
- Кесичка ванилин шеќер
За крем - 150g крем сирење
- 10g какао
- 250g маскарпоне сирење
- 100g шеќер
- 3 лажици инстант кафе
- 300g слатка павлака
Какао во прав и зрна кафе за декорација Подготовка: Рерната загрејте ја на 200 степени. Одвојте ги белките од жолчките и заматете цврст снег од белките со малку сол. Во друг сад кремасто изматете ги жолчките со шеќер и ванилин шеќер. Одозгора ставете го снегот од белки и промешајте. Додадете го брашното. Смесата распоредете ја на тава обложена со мрсна хартија и печете 10 минути. Печената кора ставете ја на крпа обложена со шеќер, одлепете ја хартијата и замотајте го пандишпанот заедно со крпата. Крем сирењето, маскарпонето, какаото, кафето и шеќерот добро изматете ги. Изматете ја слатката павлака и 2/3 додадете во филот со сирење. Оладениот бисквит премачкајте го со кремот, па замотајте го како ролат. По желба декорирајте со преостанатата слатка павлака, посипете какао и зрна кафе. 

Изменето од Valerija - 08.Февруари.2015 во 18:31
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
 |
Valerija
Модератор
Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 07.Февруари.2015 во 09:46 |
ФРАНЦУСКА ЧОКОЛАДНА ТОРТА Колку и да се трудам вкусот нема да можам да ви го доловам, затоа припремете ја и уживајте во неверајотниот вкус на чоколадата. Потребни состојки: – 140 гр маргарин – 140 гр шеќер – ванилин шеќер – 6 јајца – 140 гр мелени ореви или лешници – 3 реда чоколада – вашата омилена – една лажица какао – рум За филот: – 125 гр путер – 125 гр шеќер во прав – ванила – 3 реда чоколада – една лажица какао – 2 јајца Подготовка: Со миксер пенесто изматете ги маргаринот, ванилата и шеќерот. Додајте ги една по една жолчките, матејќи се додека смесата не се изедначи. Потоа додајте го какаото и растопената чоколада, а на крајот лешниците или оревите. Посебно изматете ги белките во цврст снег и полека додајте ја смесата во чоколадната смеса. Ставете го и румот. Во калап за печење ставете масло, а потоа и брашно па сипете ја смесата и ставете ја да се пече во загреана рерна на 250 степени. Печете 10 минути, а потоа намалете ја температурата на 200 и печете уште 15-20 минути. Филувајте кога тестото ќе биде потполно изладено. За филот: Пенесто изматете ги путерот, шеќерот во прав, ванилата па додавајте ги една по една жолчките, потоа какаото, растопената чоколада и рум. Пенесто изматете ги белките и додајте ги во чоколадниот фил. Филот ставете го во фрижидер да се излади, а потоа филувајте го тестото.
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
 |
Valerija
Модератор
Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 05.Февруари.2015 во 13:18 |
ЕКСПРЕС ЧОКО ТОРТАПотребни состојки: – 150 гр путер – 200 гр брашно – Половина кесичка пециво – 30 гр какао – 170 гр шеќер – 1 кесичка ванила – 4 јајца – 125 мл јогурт За филот: – 100 гр путер – 200 гр црна чоколада – 200 мл слатка павлака – 70 гр шеќер во прав Подготовка: За филот растопете ги сите состојки на тивок оган и мешајте повремено. Кога ќе добиете хомогена смеса тргнете го садот од оган и оставете на собна температура. За бисквитот растопете го путерот и малку изладете го. Во длабок сад ставете ги брашното, јајцата, какаото, пецивото, шеќерот, ванилата и убаво измешајте. Додадете го јогуртот, путерот и убаво затворете го садот. Енергично протресете го садот неколку пати. Сипете ја смесата во плех обложен со хартија за печење и ставете го во рерна да се пече околу 30 до 40 минути на 160 степени. Оставете го бисквитот да се излади, и по 5 мин извадете го од плехот. Пресечете ја кората на два дела и филувајте ја едната кора, па преклопете и целата торта премачкајте ја со остатокот од филот.
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
 |
Valerija
Модератор
Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 02.Февруари.2015 во 19:24 |
СЕ ТОПИ ВО УСТА: НЕСТЛЕ ТОРТА Состојки: Кора: 6 белки 6 лажици шеќер 5 лажици мелени ореви 2 лажици брашно Прелив за кора: 300 гр чоколадо 125 гр маргарин Фил: 1 л млеко 18 жолчки 10 лажици брашно 10 лажици шеќер 250 гр маргарин 200 гр Несквик Топ фил за цела торта: 300 гр шлаг крем 400 мл минерална вода Подготовка: Изматете ги со миксер потребните состојки за кора. Кората се пече на 180 степени додека не добие златно-кафена боја. Откако ќе се олади кората се филува со чоколадо и маргарин кои претходно сте ги стопиле на пареа. Изматете ги жолчките со брашно и малку млеко кое ќе го издвоите од литарот, а во остатокот млеко додадете шеќер и сварете го. Во врелото млеко додадете ги матените жолчки и добро мешајте да не загори. Тргнете го кремот од оган и оставете да се олади. Изматете го маргаринот и додадете го во ладниот фил со жолчките. Додадете и Несквик прав и добро измешајте. Изматете ги шлаг кремите со минерална вода. Додадете од кремот врз кората со чоколадо, прво кафен крем, а потоа и шлаг крем. И така се додека не се потрошат корите.
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
 |
Valerija
Модератор
Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 25.Јануари.2015 во 10:36 |
Брз колач со јаболка
Колачот со јаболка секогаш се наоѓа на листата на омилени десерти. Лесен е за правење, а на вкус е сочен и неодолив. Еве како да го направите: Состојки:- 2 јајца
- 1 шолја јогурт
- ½ шолја масло
- 2 шолји брашно
- 4 јаболки со средна големина
- 1 кесичка прашок за печиво
- 1 кесичка цимет
- 100 гр шеќер
- 100 гр мелени ореви
Подготовка:
- Исчистете ги јаболкат, а потоа изрендајте ги на покрупната страна од рендето.
- Во еден сад измешајте ги јајцата, јогуртот, маслото, брашното и прашокот за печиво и добро изматете ги со миксер.
- Обложете го тавчето за печење со хартија за шечење и во него истурете половина од смесата која ја матевте со миксер. Врз неа во тавчето распоредете ги ренданите јаболка, потоа попрскајте ги со шеќерот, оревите и циметот.
- Јаболката прекријте ги со остатокот од смесата. Печете на најнискиот дел од рерната на 200 степени, додека тестото не добие црвенкаста боја. Кога ќе се подолади, исечете го добиениот колач на коцки и уживајте!
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
 |
Valerija
Модератор
Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 21.Јануари.2015 во 21:44 |
СУНЃЕР ТОРТА Состојки: 200 гр маргарин 200 гр шеќер 1 ванилин шеќер 5 јајца 200 гр брашно 1 прашок за печиво изрендана кора од лимон сок од еден лимон 350 гр хопла со шеќер џем од малини или јагоди шеќер во прав за посипување Подготовка: Маргаринот пенесто се мати со двата вида на шеќер, изренданата кора и сокот од лимонот. Во еден сад со вилушка се матат јајцата и постепено се додаваат на изматениот маргарин. Се меша со миксер додека не се добие мазна крема. Во еден сад се мешаат брашното и прашокот за пециво и постепено се додаваат во смесата од јајца и маргарин. Калап за торта се премачкува со маргарин и во него се става тестото. Тестото треба да биде високо. Се пече во рерна загреана на 180°С околу 30 минути (со чачкалица се проверува дали е печено). Печеното тесто се остава да се излади и потоа се сече хоризонтално на 2 дела. Едната кора се мачка со подебел слој од џем или слатко од јагоди или малини. Врз џемот се става цврсто изматената хопла и се поклопува со втората кора. Врз втората кора се посипува шеќер во прав. Може и да се украси со свежо овошје.
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
 |