IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Забранета храна во Христијанството!!
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Забранета храна во Христијанството!!

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 789
Автор
Порака Обратен редослед
sk Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 25.Јануари.2010
Статус: Офлајн
Поени: 515
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Септември.2010 во 07:17
Da prijatelu, greshish. Cista i necista hrana ne e dadena na evreite, tuku na Bozjite lugje, na onie koi go pocituvaat Negoviot zbor.

Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Септември.2010 во 01:23
Buggyman, hristijanite go priznavaat Stariot Zavet, no onoa shto go navede, kolku shto mi e mene poznato, ne se odnesuva za niv, tuku za evreite. Ne se veli popusto deka preku Hristos se napravi Nov Zavet megju Boga i negovite cheda.

Ako gresham, dozvoluvam da bidam popraven.

Изменето од Messenger - 26.Септември.2010 во 01:24
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
spiros Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Јули.2008
Локација: На пат
Поени: 4489
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Септември.2010 во 01:13

Јас можам да ти гарантирам дека од вчерашната случка, со враќање на јадењата, никој не се повика - директно - на книга, туку на нешто во срцето што ги натера да го сторат тоа!

темпо, дали ти би јадел или пиел крв?

Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free,
in Time & Eternity!

БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...!

Кон врв
Templarius Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Февруари.2008
Локација: Macedonia
Поени: 2754
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Септември.2010 во 00:29
Apsurd e 21 vek da ima zabraneta hrana na osnova na religijsko veruvanje. Zarem slobodta na duhot i na covekovoto bitie ne toa sto treba da opredeli sto e dobro za nego a sto ne. Zarem deneksa koga naukata e tolku napred treba da se vodime po stari knigi, za da znaeme sto e dobro za jadenje i a sto ne...

Inaku pogore na nekolku mesta se spomenuva nechista hrana .... Nechista, moze li nekoj da go definira toa nechista, so shto e izvalkana taa hrana ?????
Ovaa mu dojde isto kako so spasenieto sekoj se spasuva od neshto nikoj ne znae konkretno od shto ....

Mnogumina velat deka taka e zapishano vo bozjata kniga (biblija, k*ran itd). Vi se molam kako da kazeme za nekoja kniga deka e bozja koga znaeme deka bog ne ja pishuval i deka e chovecka tvorba koja minuvala niz niza prepravki nadopolnuvanja i ispravki (vazi i za Biblijata i za k*ranot a i za drugi "sveti knigi").....??????
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
spiros Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Јули.2008
Локација: На пат
Поени: 4489
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Септември.2010 во 22:34

ГОСПОД е ЖИВ!   

Ноќеска баш сакав да ја отворам темава

Вчера бев поканет на прослава ... и кога го донесоја јадењето - без нешто да знам или видам - станав со најмалечкиот гостин за да му правам друштво, додека неговите вечераат.

После 20тина минути се вративме внатре во ресорантот и невидовме баш најсреќни лица.

Скоро сите го беја вратиле јадењето бидејќи било во крв!

Мојата ќерка беше единсвена што нарача риба и слатко си вечера.   

Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free,
in Time & Eternity!

БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...!

Кон врв
Buggyman Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 26.Јуни.2009
Локација: Macedonia
Поени: 1308
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Buggyman Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Септември.2010 во 22:19
ЛЕВИТ - ТРЕТА КНИГА МОЈСЕЕВА
Глава 11                   

1 Господ им рече на Мојсеја и Арона:
2 „Кажете им на Израелевите синови вака: ‘Еве ги животните што од сите четвороношци можете да ги јадете:
3 секое што има копита, но раздвоени копита и што прежива, можете да го јадете.
4 Но овие, иако преживаат или имаат копита, не смеете да ги јадете: камилата, зашто иако прежива, нема раздвоени копита - нечиста е за вас;
5 и зајакот, зашто иако прежива, нема раздвоени копита - нечист е за вас;
6 дивиот зајак, иако прежива, нема раздвоени копита - нечист е за вас.
7 А свињата, иако има копита, не прежива - нечиста е за вас.
8 Не јадете го нивното месо, ниту да се допирате до нивната мрша - тие се нечисти за вас.’
9 ‘А од сите водни животни можете да ги јадете овие: сè што живее во водата, било во морињата, било во реките, а има перки и лушпи, можете да јадете.
10 А што нема перки и лушпи во морињата и реките - од сè што плива во водата и од сè што живее во водата - се нечисти за вас.
11 Тие нека се нечисти за вас; не јадете го нивното месо и гнасете се од нивните трупови.
12 И така, сè што е во водата а нема перки и лушпи нека е одвратно за вас.’
13 ‘Од птиците нека ви се одвратни овие и нека не бидат јадени - одвратни се: орелот, орелот стрвник и јастребот;
14 тетребот и соколот од кој и да е вид;
15 гавранот од кој и да е вид;
16 нојот, јастребот кокошкар и галебот; ластовичката од сите видови;
17 бувот, нуркачот, утот;
18 лебедот, неситот и свраката;
19 штркот, чапјата од секој вид; пупунецот и лилјакот.’
20 ‘Сите крилести бубачки што одат на четири нозе нека ви се нечисти!
21 Од сите тие крилести бубачки што одат на четири нозе, можете да ги јадете само оние што имаат на своите ножиња листови за да скокаат по земјата.
22 Од нив можете да ги јадете: секој вид на скакулците, салемот, арголата и зелените скакулци.
23 А сите други крилести бубачки нека ви се одвратни!’
24 ‘И од нив ќе станете нечисти: кој и да се допре до нивната пцовисаница нека биде нечист до вечерта;
25 секој што ќе понесе пцовисаница од нив, нека ја испере својата облека и ќе биде сметан за нечист до вечерта;
26 и животните со нераздвоени копита што не преживаат се нечисти за вас, и секој што ќе се допре до нивната мрша, нека биде нечист!
27 Сите четвороножни животни, што одат на шепи, нечисти се за вас. Секој што ќе се допре до нивната мрша, нека биде нечист до вечерта.
28 А оној што ќе ја понесе нивната мрша, нека ја испере својата облека и нека биде нечист до вечерта. Тие се нечисти за вас.’
29 ‘Од животните што лазат по земјата нека се нечисти за вас овие: невестулката, глушецот и секој вид гуштери;
30 ежот, камелеонот, дождовникот, зелениот гуштер и кртицата.
31 Тие животни, од сите што ползат, се нечисти за вас. Секој што ќе ги допре мртви, нека биде нечист до вечерта.
32 А врз она на што некое од нив ќе падне мртво, нека биде нечисто: било некаков дрвен предмет или облека, или кожа или мев и секоја работа што се употребува. Секој таков предмет нека се накваси во вода и нека остане нечист до вечерта. Тогаш ќе стане чист.
33 Ако падне некое од нив во некаков земјан сад, скрши го; сè е нечисто во него.
34 А ако капне вода од таков сад на некаква храна, што се јаде, ќе биде нечиста.
35 А сè врз кое ќе падне нешто од нивниот труп, нека биде нечисто; ако тоа биде печка или огниште, нека бидат разурнати: нечисти се за вас и нека бидат нечисти за вас.
36 А изворот или водособиралиштето што држи вода нека бидат сметани за чисти. Но кој ќе допре мрша на животно, нека е нечист.
37 И ако нешто од нивната мрша падне на житно семе што ќе биде посеано, тоа останува чисто;
38 но ако семето се накваси со вода, а тогаш падне на него нешто од нивната пцовисаница, нека е нечисто за вас.’
39 ‘Ако пцовиса некое животно што ви служи за храна, оној што ќе се допре до неговата мрша нека биде нечист до вечерта,
40 а секој што ќе касне од неговата пцовисаница, нека ја испере својата облека и нека биде нечист до вечерта; а кој ќе го понесе неговиот труп, нека ја испере својата облека и нека биде нечист до вечерта.’
41 ‘Секое животно, што ползи по земјата, е нечисто за вас; нека не се јаде.
42 Ништо што ползи по мевот, ништо што оди на четири нозе или на повеќе нозе - никаков ползач што лази по земјата, не јадете, зашто се одвратни.
43 Немојте да се онечистите сами себеси со сите тие лазачи што ползат; не осквернувајте се со нив, за да не станете и вие нечисти заради нив.
44 Зашто Јас Господ Сум ваш Бог: осветувајте се да бидете свети, зашто Јас Сум свет! Не валкајте ги вашите души ниту со едно животно што ползи по земјата!
45 Да, Јас Сум Господ; ве изведов од Египетската Земја за да ви бидам Бог. И така бидете свети, зашто Јас Сум свет!’
46 ‘Тоа е закон за добитокот, за птиците и за сите животни, што живеат во водата, и за сите животни што лазат по земјата,
47 за да го разликувате нечистото од чистото; и животните, што можат да се јадат, од животните што не смеат да се јадат.’”

Се прашувам, какви верници сме кога ги игнорираме своите свети книги и ги толкуваме како нам ни одговара?

Дали верноста кон црквата и религијата ја гледаме само од некаков материјален аспект или само си велиме дека сме рисјани. Дали нашето верување е духовно или популистичко поради Х причини.

Левит глава 11

Изменето од Buggyman - 25.Септември.2010 во 22:25
Homo homini lupus est...
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 789
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,594 секунди.