IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Филозофија и психологиjа
  Активни теми Активни теми RSS - Ароганција
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Ароганција

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 7891011 15>
Автор
Порака Обратен редослед
eptendosadno1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
ОРТОДОКСЕН АТЕИСТ

Регистриран: 30.Март.2010
Статус: Офлајн
Поени: 1149
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај eptendosadno1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Мај.2010 во 18:40
Originally posted by MyWay MyWay напиша:

Vo posledno vreme sretnav mnogu arogantni luge koi se nesto pomalku od mene ili od nekoj drug-  no so svojata arogancija uspevaat da go napravat ona sto najmnogu me iritira...da izigravaat luge so stav okolu koi mora da se vrti svetot pa i jas..I sto.......... za da bidam jas popametna fina i kulturna i da ne se karam so nikogo, moram da im prekutam mnogu raboti i da se pravam deka toa sto go kazale ne sum go slusnala ili pak e vo red..          I sto air od toa sto bev jas dobra a tie arogantni, na kraj izleguva deka jas sum zagubena i neznam da kazam dva zbora  a tie nekoi se nedopirlivi i najpametni...Sepak sekoj slucaj e razlicen i odnosot so sekoj covek treba da bide razlicen, no so nekoja odredena kategorija bogami treba arogantnost...

Незнам дали е соодветен пример , но тетеравењето на тетребот :

е класичен пример , според мене , на манифестација на ароганција .
Он тоа го прави за да биде забележан за да може да го затвори животниот циклус .
И чинам дека ароганцијата кај луѓето е еден вид на перчење со што стануваат позабележителни , поуспешни , понаметливи .
Кон врв
eptendosadno1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
ОРТОДОКСЕН АТЕИСТ

Регистриран: 30.Март.2010
Поени: 1149
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај eptendosadno1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Мај.2010 во 18:26
Originally posted by connected connected напиша:

Originally posted by eptendosadno1 eptendosadno1 напиша:

svativ deka vo zivotot covek treba da bide aroganten, samo taka ke go pocituvaat i ke se vrtat site okolu nego..........

Ароганцијата е составен дел , последица на убавината , памета , силата , моќта . Наместо да се губи силата и времето во презрањето на арогантните , треба истото да се искористи да се направи нешто да се биде побогат , помоќен , поубав и сл.
Доколку се постигнат тие нешта , ароганцијата е твојот сојузник и заштитник од “ моралните “ и добри по душа

ако арогантниот има моќ, тогаш зошто му е таа заштита од „моралните и добри по душа“?

Не , моќта го прави арогантен , ароганцијата , арогантното држење ги држи на пристојно растојание од „моралните и добри по душа“ .
Кон врв
connected Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 17.Јули.2007
Поени: 2787
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај connected Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Мај.2010 во 17:16
Originally posted by bingo bingo напиша:

морам да си признам дека мене ме сметат за таков тип сите мислат дека сум арогантен а уствари јас сум многу срамежлив ароганцијата не е толку лоша само не се применува како што треба во нашата држава и маџарите се понашат арогантно во многу случаеви незнам како да се понашам дал да плачам ил се смеам иначе кога некој е со мене таков за разлика од мај веј која како што читате преќутувала јас ги напаѓам со сета сила тие за мене се непријатели и ич не ги тииит     

незнам дали е случајно или си читал „Гордост и Предрасуди“, ама болдираниот текст ми беше омилен цитат од книгата, многу ми помогна на времето.
е фала ти што ме потсети да
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Мај.2010 во 17:05
Originally posted by eptendosadno1 eptendosadno1 напиша:

Драги ми колега , си ја утнал темата , а таа е :Ароганција
Без разлика дали истата се презентира е од позиција на сила , моќ , како сакаш наведи го , таа сепак е АРОГАНЦИЈА .Тоа е темата .

Незнам зашто сите ја ставате во негативен контекст , стварно не разбирам зашто .

Сите Вие , вкључувајки ја и мојата маленкост истата ја применуваме , практикуваме во секоја згодна прилика кога ќе ни се укаже . Нема потреба од хипокризија и лажен морал . Се ми наликува на проповеди со религиозна содржина , но за кого е таа ?

Mozhesh da zboruvash za sebe, a ne za drugite. Mozhebi ti ja primenuvash arogancijata, mozhebi za tebe toa e pozitivna karakterna osobina, mozhebi spored tebe i zhivotnite se arogantni i treba da se ugleduvae na nivnoto odnesuvanje, mozhebi za tebe tvoeto odnesuvanje e vistinskiot iskren moral, a seto drugo e hipokrizija, laga, nekakva religiozna filozofija i ne znam shto drugo.

I seto toa e vo red, dokolku trgnuvajki od sebe ova ne go generalizirash na site lugje. Oti togash sprotivnite razmisluvanja i ubeduvanja kje ti izgledaat kako nekakov tendenciozen napad na tvojata lichnost.

P.S. Patem, zabelezhav deka chesto pati se zanimavashe so klarificiranje na upotrebenata terminologija od strana na chlenovite, pa ti se pridruzhiv bidejki najdov deka toa ti se dopagja. Gledam deka celo vreme za "sila" upotrebuvash termin "mokj". Izvini ako pogreshno sum te razbral.

Изменето од Messenger - 10.Мај.2010 во 17:15
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
bingo Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 25.Јануари.2010
Поени: 2522
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај bingo Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Мај.2010 во 15:19
морам да си признам дека мене ме сметат за таков тип сите мислат дека сум арогантен а уствари јас сум многу срамежлив ароганцијата не е толку лоша само не се применува како што треба во нашата држава и маџарите се понашат арогантно во многу случаеви незнам како да се понашам дал да плачам ил се смеам иначе кога некој е со мене таков за разлика од мај веј која како што читате преќутувала јас ги напаѓам со сета сила тие за мене се непријатели и ич не ги тииит     
Кон врв
bingo Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 25.Јануари.2010
Поени: 2522
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај bingo Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Мај.2010 во 15:12

Vo posledno vreme sretnav mnogu arogantni luge koi se nesto pomalku od mene ili od nekoj drug-  no so svojata arogancija uspevaat da go napravat ona sto najmnogu me iritira...da izigravaat luge so stav okolu koi mora da se vrti svetot pa i jas..I sto.......... za da bidam jas popametna fina i kulturna i da ne se karam so nikogo, moram da im prekutam mnogu raboti i da se pravam deka toa sto go kazale ne sum go slusnala ili pak e vo red..          I sto air od toa sto bev jas dobra a tie arogantni, na kraj izleguva deka jas sum zagubena i neznam da kazam dva zbora  a tie nekoi se nedopirlivi i najpametni...Sepak sekoj slucaj e razlicen i odnosot so sekoj covek treba da bide razlicen, no so nekoja odredena kategorija bogami treba arogantnost...
bravo
Кон врв
MyWay Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Антиталенат на годината

Регистриран: 05.Септември.2008
Локација: Aruba
Поени: 23914
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај MyWay Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Мај.2010 во 15:05
            Vo posledno vreme sretnav mnogu arogantni luge koi se nesto pomalku od mene ili od nekoj drug-  no so svojata arogancija uspevaat da go napravat ona sto najmnogu me iritira...da izigravaat luge so stav okolu koi mora da se vrti svetot pa i jas..I sto.......... za da bidam jas popametna fina i kulturna i da ne se karam so nikogo, moram da im prekutam mnogu raboti i da se pravam deka toa sto go kazale ne sum go slusnala ili pak e vo red..
          I sto air od toa sto bev jas dobra a tie arogantni, na kraj izleguva deka jas sum zagubena i neznam da kazam dva zbora  a tie nekoi se nedopirlivi i najpametni...Sepak sekoj slucaj e razlicen i odnosot so sekoj covek treba da bide razlicen, no so nekoja odredena kategorija bogami treba arogantnost...

Како изгледа совршен маж..Он не изгледа..Он се понаша ......

Кон врв
zbunet Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Претседник Зеленковски

Регистриран: 24.Февруари.2007
Поени: 15549
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zbunet Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Мај.2010 во 14:40

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај connected Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Мај.2010 во 14:39
среќа

Изменето од connected - 10.Мај.2010 во 14:44
Кон врв
Joshua_Tree Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 27.Јуни.2007
Поени: 6477
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Joshua_Tree Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Мај.2010 во 14:37
Na ubavite dusi sto ja slavat arogancijata so skromnost im sleduvaat uste nekolku zivoti....na ostanatite sto nema da najdat smisol vo istoto seta ljubov na svetot.
“Talk, talk, talk: the utter and heartbreaking stupidity of words.”
― William Faulkner, Mosquitoes
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај connected Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Мај.2010 во 14:29
ако нема друга работа, нека најде начин.
ќе види дека нема потреба, и готово.
финтата е да го испровоцираш да несака да најде начин
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Претседник Зеленковски

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zbunet Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Мај.2010 во 14:27
Kaj kosmijata ? Ne go potcenuvaj, ke najde nacin da ti gi preprati  смеење
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај connected Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Мај.2010 во 14:25
Originally posted by zbunet zbunet напиша:

Tuku ? Sakaj gi site ? смеење. Pusti gluvci doma i sakaj gi togas

игнор бе
ќе ги сакам повише од „страна“
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Претседник Зеленковски

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zbunet Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Мај.2010 во 14:24
Tuku ? Sakaj gi site ? смеење. Pusti gluvci doma i sakaj gi togas
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 7891011 15>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,141 секунди.