![]() |
|
Суетата на модерното општество и човечката личнос |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 78910> |
Автор | ||||||||||||||||||||||||
Messenger ![]() Администратор ![]() Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|||||||||||||||||||||||
Nema potreba od nikakvo repliciranje.
Ti go prasha tvoeto, jas go odgovoriv moeto... Vreme e za tishina. |
||||||||||||||||||||||||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
||||||||||||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||||||||||||
Tetratka ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 25.Септември.2008 Локација: дрвара Статус: Офлајн Поени: 5153 |
|||||||||||||||||||||||
е ова е во стилот на МАРКО СК...
уште он ни фали...
брее мессс ти докторат напиша...
![]() сега од кај да почнам да ти реплицирам...
има ли смисла да ја направиме темава (дуо - трио.)
или и другите да напишат нешто... ![]() Изменето од Tetratka - 08.Март.2010 во 00:55 |
||||||||||||||||||||||||
за секој случај - користете ГРОМОБРАН!!!
|
||||||||||||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||||||||||||
Messenger ![]() Администратор ![]() Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
|||||||||||||||||||||||
Suetata e manifestacija na egoto.
Trgni go egoto, kje trgnesh i suetata.
Rezultanta od negovoto genski mejkap, obrazovanieto, moralnte vrednosti, verskite ubeduvanja i nasobraniot bagazh od minatite generacii vo negovata komuna i nacija.
Karierata ne e toa, no taa pomalu ili povekje mozhe da ja reflektira lichnosta na chovekot.
Kako mozhe parite da bidat choveka lichnost? Parite se materijalna nagrada za vlozhen trud.
Nadvoreshniot izgled mozhe, no ne mora da ja reflektira lichnosta na chovekot.
Istiot odgovor kako na prethodnoto prashanje.
Laskanjeto mozhe da bide del od chovekovata lichnost, no najchesto pod nego se podrazbira delenje na komplimenti koga ima mesto za takvo neshto, kako oddavanje javen pochit i zadovolstvo od nechie odnesuvanje, znaenje ili rabota. Laksanje, kako umilkuvanje so namera da se kapitalizira na nego, ne se smeta za doblest ili kulturno odnesuvanje. No bezdrugo, kako takvo mnogu odgovara na chovekovata sueta.
Licemerieto mozhe da bide del od nechija lichnost.
Za ova ne sum potpolno siguren... zavisi kako gledash na taa rabota. Za nekoi lugje toa mozhe da znachi disciplina, za nekoi ogranichenost...
Toa nema realna smisla bidejki se bazira na imaginarna forma (egoto) konstruirana od sekojdnevniot um . Egoto za takviot um e "gazdata" namesto vistinskiot gazda (svesta). Suetata e karakterot na egoto i toa se manifestira preku nea... so nea se vozdiga, zashtituva, hrani... toa e nejzinata cel - odrzhuvanje vo zhivot i davanje vazhnost na egoto.
Toa bio vechen problem, ne samo denes. Dodeka ima lugje, kje ima sueta. Prosvetluvanjeto e individualen proces i za zhal toa ne se staknuva po nekoj avtomatizam so pristapuvanje vo nekoja verska grupa ili so zavrshuvanje na nekakov univerzitet.
Ednostavno... sekoj koj kje bide "in", znachi koga kje pristapi vo edna grupa, bidnuva prifaten kako "soborec", "istomislitel", "brat"...grupata ima kjar od nego i suetata tuka ne pretstavuva nekakov "deal breaker". Dali ima ili nema mir vo dushata e problem za individuata, a ne tolku za bratstvoto. Sekoj si ima nekakvi neraschisteni dilemi.
Normalno... za bratstvoto polezno e zgolemuvanjeto na brojnosta, a ne nejzino namaluvanje. Patem, kako shto vekje rekovme, pristapuvanjeto kon bratstvoto znachi podrshka i soborstvo, dodeka izlaganjeto kje znachi neslozhuvanje, odzemanje na podrshkata i so menuvanjeto na lichnite stavovi eventualno svrtuvanje protiv nego. Zatoa vo nekoi religii i sekti lesno se vleguva so dve noze, a ushte polesno se izlaga vo mrtovechki sandulk.
S'e e mozhno. Pojdi prvin od sebe...
Taka bilo sekogash... i nikogash ne bilo lesno. Ako beshe sprotivnoto denes ne kje mozheve da se razmineme od prosvetleni lugje.
Taka bilo sekogash. Ova ne e karakteristichno samo za nashiov sovremen svet. Mozhebi tebe taka ti izgleda bidejki ti ziveesh sega. Za srekja, imame sochuvani skoro negibnati zidovi koi bile potrupani so pepel od Pompei na koi togashnite lugje pishuvale murali tokmu so istite zborovi kako shto pishuvash i ti sega na ovaa tema. Sepak, deneshnite lugje se na povisoko svesno nivo otkolku onie pred nekolku iljada godini. Znam deka zvuchi neverojatno...
Taka bilo sekogash... i nikogash ne bilo lesno. Ako beshe sprotivnoto denes ne kje mozheve da se razmineme od prosvetleni lugje.
Taka bilo sekogash... i nikogash ne bilo lesno. Ako beshe sprotivnoto denes ne kje mozheve da se razmineme od prosvetleni lugje. Prosvetluvajeto e individualna rabota.
Chovekovoto dostoinstvoto i normalnost se menlivi kategorii koi zavisat od domashnoto vospituvanje, moralot, obrazovanieto, tradiciite, verata... taka da za niv ne e ednostavno da se govori. Za "nenormalniot" nenormalnosta e sosem normalna rabota.
Nekoi lugje sigurno bi se slozhile so tebe.
Kako shto rekovme, nemozhesh da izgubish onoa shto go nemash.
Toa e gore-dolu definicija za Budizam.
S'e e mozhno... i toa ne samo kako del od Budizmot.
Toa e gore-dolu definicija za Karma.
Kako shto rekovme, onoa shto bilo napishano po zidovite na kukjite vo Pompei bilo voocheno odamna... i si postoi i den denes. Изменето од Messenger - 08.Март.2010 во 01:01 |
||||||||||||||||||||||||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
||||||||||||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||||||||||||
kejt-d-grejt ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 05.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 6228 |
|||||||||||||||||||||||
изгледа ,,случајно,, ама сите големи дами, стануваат хумани во моментот кога нивните мажи ќе добијат премиерски или претседателски мандат
не си вистински хуман, ако со тоа се фалиш и таа темата тука на идивиди за хуманост, ич не ми се допаѓа |
||||||||||||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||||||||||||
Tetratka ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 25.Септември.2008 Локација: дрвара Статус: Офлајн Поени: 5153 |
|||||||||||||||||||||||
Е тоа сакам и ја да кажам ...
Значи човекот порано не се интересирал за идентитетот на авторот, а за суштината на содржината...
Ние денес просто навикнати сме да “купуваме“ автор, а не содржина...
И често се случува кога еден добар автор произведува едно прекрасно дело, и се останато после него е “суета и бизнис“...
за жал тоа е така скоро со сите “автори“... и сега можам да се навратам и на првите постови т.е. со ова би требало праволно да бидат разбрани...
Интересно е самото општество денес и неговата “етосна уреденост“ - како околностите (за човек да не остане на улица) го тераат да биде “панаѓур на суета“...
Па хуманоста е суетно лицемерие токму поради овие причини...,
дури па еден автор авва Јустин Попович се осмелува па вика: Хуманизам = Сатанизам, сатанизам, сатанизам...
дури сега живеејќи во ова време неговите зборови допреа до моето срце... и почнав да разбирам што сака да каже и на што мисли...
(хуманитерен концерт - панаѓур на суети... важно “хуманистите си направија добра реклама“, па цел свет знае дека они се хумани..., а не се замислуваат дека со финансиските сретства што ги издвојуваат за “организација на хуманитарните манифестации“ во целост може да ја покријат “целта“ на акцијата...
кажете ми - што е ова ако не “сатанизам“ ...
ако не панаѓур на лицемерие, гордос и суета...
п.с.
сатанизмот треба да се разбере во неговата суштинска етимолошка смисла а не комерцијално холиводската, како што денес нормално се разбира во светот... Изменето од Tetratka - 08.Март.2010 во 00:45 |
||||||||||||||||||||||||
|
||||||||||||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||||||||||||
kejt-d-grejt ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 05.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 6228 |
|||||||||||||||||||||||
нашата народна култура е пребогата со дела, ајде песни на пример, под кои на местото на авторот стои -народна песна- или -непознат автор-
Кога некој текст ќе ми фати око, ќе ме дрмне онака (а ме дал господ лесно здрмлива ![]() Знаеш што е ,,суетна реклама,,?????? еве ти пример, баш ми текна Сакаш да бидеш хуман? да помагаш на болни, сиромашни и други кои ги има многу околу тебе? ок, прави го тоа, секоја чест за тебе. Ама зошто мораш да се пофалиш после со тоа? Еј, знаете, јас донирав сретства за операцијата на она дете! Гледајте ме, чудете се, јас сум хуман!!! Глупост жива. Ако си стварно хуман, нема со тоа да се фалиш! И еве едно вакво смајли, оти ова секојдневно многу ме лути! ![]() |
||||||||||||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||||||||||||
|||||||||||||||||||||||
Значи ете уште ако на самиот почеток е тешко да се разговара за проблемите на “суетната душа“ интроспективно...
тоа нека биде за творечкиот дух, или дух на суетата во уметноста...
немам ништо против...
сепак тоа е поврзано со општеството денес и некогаш...
па затоа денес немаме “креативност“
на сила убавина не бидува!
треба огромна љубов за секоја работа, но љубов вистинска а не љубов суетна...
така е скоро за се што е поврзано со животот на човекот...
|
||||||||||||||||||||||||
|
||||||||||||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||||||||||||
|||||||||||||||||||||||
Мислам дека проблемот лично меѓу нас е решен на самиот почеток... затоа постојат и интерпункциски знаци... (а ја морам суетно да одговарам...
![]() “Суетна реклама“ не е “професија“... нели...
![]() Ја кога зборувам за ова, пред се мислам на проблемите сврзани со душата и самиот човек, за внатрешната борба:
- дали да го направам ова или не...?
- не требаше вака... но ете... се случи... и сл...
значи кога човек прави некоја работа свесно или несвесно за на тој начин да се “докаже“ (без да сака - во многу случаи), дека нешто “работи“; “разбира“ и сл...
Знаеш дека ете на пример кога станува збор за многу генијални дела од минатото, ние не знаеме кој е автор на истит...
Значи во тој случај или тоа време има многу такви примери (затоа има и такви дела) кај што човек од мал е воспитан да се бори против суетата, и затоа наквиот начин на живот или општо општествена практика е дел од секојдневието на човекот...
Сакам да кажам дека денес не е така!
и проблемот се состои во друго...
Факт е дека има премногу “кич“ (лажни) “уметници“ ...
денес се е сведено на ретроспективна критика, затоа користам термин “кич уметник“ бидејќи таков не постои, како што не постои и “кич дело“ - зашто се што е створено има своја вредност,... во некое време.
Дене имаме правила и граници што е кич а што не... што е суета, а што не... и сл...
За тоа викам и лично протестирам против многу работи...
ако станува збор за наука, историја, археологија, музика или нешто што е дефинирано, тогаш според современите стандарди се знае што е што...
Зашто денес нема пејач како Сариевски... или нема виолона како Садило...
многу јасно...
Старата екипа не живее и твори за “суетата на светот“ а за радоста на душата и чистотата на срцето... творат со љубов...
За жал денес таквите “уметници“ се маргинализирани и избришени од лицето на земјата! (тука мислам на тие што денес творат и работат во таков дух...)
п.с.
како најпрост секојдневен и достапен пример е “музиката“.
По ваквиот начин на расудуање, може да анализираме и прокоментираме многу работи...
сега мислам дека малку по малку се открива смислата на суштинската намена на темата...
целта е да навлеземе подлабоко и да размислуваме за овие навистина сериозни проблеми, а не да живееме секојдневен монотонски “ад“...
.....
![]() |
||||||||||||||||||||||||
|
||||||||||||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||||||||||||
Џо ![]() Сениор ![]() ![]() Каубоец Регистриран: 17.Ноември.2009 Статус: Офлајн Поени: 2121 |
|||||||||||||||||||||||
Се согласувам со првичните постови на Тетратка.
Бев суетен, имав таква ‘суета‘. Можеби само уживав во одредени доблести. Но потоа се променив , и откако ‘видов‘ некои работи , истите задоволства некако ги занемарив , престанаа да ми чинат живот.И откако ја изгубив суетата , изгубив и многу задоволства од животот , правопропорционално открив и многу нови , ситни но моќни и истрајни.Фактички ја најдов патеката до мирот и хармонијата. Но што највеќе ми пречи , е тоа што изгубив и многу пријателства , кога всушност јас отварав простори за нови. Сега сам ја орам таа патека , повремено ќе ми довикне некој , еј друже како иде , ја му викам да дојде да виде , овај ми врте грб... Ќе се обидам да дополнам со мислења во наредниве денови, лични искуства. |
||||||||||||||||||||||||
sjena je od zastora kula na nebesima u našim je prsima |
||||||||||||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||||||||||||
|||||||||||||||||||||||
а ако мислиш на рекламите за бизнисот, ги правам и јас
и да, во нив се фалам на велико, НЕМА ДРУГИ КАКО НАС!!!! ![]() ама тоа да го нарекуваме суета..... што знам..... |
||||||||||||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||||||||||||
|||||||||||||||||||||||
па да го поедноставиме тогаш
![]() значи мора денес да си направиш “суетна реклама“ за некој да ја види “твојата работа“... пример, јас сакам на нет просторите да ги пастирам моите песни. Зошто? за да си направам суетна реклама? ![]() Мојата професија е нешто сосема друго и нема никакви допирни точки со П од поезија. Ниеден сериозен критичар не би рекол за неа дека е добра. Ама мене ми е преубаво чувството кога го правам тоа и верувам дека и некој друг ќе го почувствува истото. Суетна сум? или... ти имаш потреба да дебатираш на разни теми кои тебе ти се интересни, и уживаш кога креираш издржани постови со кои го победуваш (условно се разбира) противникот. Нагласувам - приметливо е дека уживаш! Суетен си? |
||||||||||||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||||||||||||
|||||||||||||||||||||||
за внатрешната борба... и причините што ја поттикнуваат суетата, а ако сакаш да не бидеш суетен - ти си никој и ништо денес...
Никој не те гледа... без разлика што правиш...
значи мора денес да си направиш “суетна реклама“ за некој да ја види “твојата работа“...
ова е многу грубо кажано... зашто под “твоја работа“ спаѓаат многу формални и духовни добродетели... и тука настапува кулминација на “парадоксот“ за кој што ти говориш...
затоа има вистина во тоа... но нема дефиниција - т.е. не е така едноставно како што ти го кажуваш...
|
||||||||||||||||||||||||
|
||||||||||||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||||||||||||
|||||||||||||||||||||||
некако... ми се чини дека секогаш кога се на дневен ред човечките несовршености, ние се оградуваме од нив ставајќи ги во трето лице.
со тоа, на некој несвесен вообразен начин се претставуваме себе си како мали богови, издигнати високо над лошиот, лицемерниот, суетниот ЧОВЕК. Па се прашуваме бескрајно, Зошто има неправди по светот? Зошто е човек на човека волк? Зошто се луѓето лоши? ![]() Сте се фатиле ли себе си како под диригентска палка на сопствената суета, громогласно обвинувате некого дека е суетен? |
||||||||||||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||||||||||||
|||||||||||||||||||||||
Тоа е идеата... мислам дека ако не на друго место - човек може и во виртуелната реалност да ги “отвори“ овие проблеми...
работите се повеќе од јасни... а и причините за тоа се премногу...
едноставно со креирање на јавното мислење допринесуваме нешто да се промени... водени од “суетата“ или против “суетата“ ...
интересен парадокс...
добро би било ако има сериозни дискутанти...
|
||||||||||||||||||||||||
|
||||||||||||||||||||||||
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 78910> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |