IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Вехабии во Македонија - верска дискусија
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Вехабии во Македонија - верска дискусија

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 7891011 16>
Автор
Порака Обратен редослед
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Статус: Офлајн
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Февруари.2010 во 16:38
Okean-Ljubavi, ostavi gi zgradite vo Njujork... se nadevam deka ne velish oti seloto se odnarodilo poradi toa.

Da ne vrtime "kao kisha oko Kraguijevca" i da ne filozofirame, konkretno te prashuvam, dokolku toa shto e objaveno e tochno, dali ti ja pozdravuvash i ja podrzhuvash vahabistichkata separacija na seloto od drzhavata, voveduvanjeto na vizi, dali go podrzhuvash naoruzhuvanjeto na lugjeto vo nego, isfrlanjeto na drzhavniot jazik i voveduvanjeto na arapskiot, zamenuvanje na patokazite so novi napishani na arapski, kako i isfrlanjeto na drzhavniot zakon i voveduvanjeto na sherijatskiot?

Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Okean-Ljubavi Кликни и види ги опциите
Група
Група

Регистриран: 25.Јануари.2010
Поени: 88
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Okean-Ljubavi Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Февруари.2010 во 15:53
Messenger,kazav mnogu jasno od kade i kako i na koja osnova doagaat "vehabiite".
Znaci,skoro isto kako i Protestantite,koi poveke mani i prepki naogaat kaj Ortodoxite odkolku kaj drugite.
Ti zboram opsto za Islamot. Koga lugeto labavo ja zedoa rabotata vo islamot i pocnaa da se odalecuvaat,se pojavi Abdul Vehab,kako sto kaj protestantitetoa bese Martin Luter,koj ke donese eden balans.
Kako da psujam jas po Abdul Vehab,daleku da e od sekoj Musliman toa,koga ja znam negovata istorija,negovoto znaenje i negovata iskrenost? Toj son nema da se vidi. Pa ne da me smetas za Vehabija,ne da me smetas za Terorista.....

Denes sto i megu samite nim se napravija poveke grupi,toa e drug problem. Toa e fitnata,spletkite na onie koi so svetot sakaatda zavladeat.
Nadzri samo na samiot start,napadot na Kulite Bliznacki.... sto se stori samo gnev da vsadat vo srcata na lugeto. Veruvas li deka toa Muslimani go napravija ?
Toa bese samo pocetok za ova denes,vaka da veruvate i vaka da gledate na Muslimanite. Koga ke se spomne terorizam,odma so umot da se nasocite kon Islamot.Koga Mudzhedin ke se spomne,odma da zamislete covek so bomba vo raka.... a ne vi paga na pamet deka Mudzahid e i onoj koj vo kasnite sati kaj nekoj siromav bez razlika sto e,ke mu ostavi paket so prehrana a toa kasno go pravi zaradi toa sto ne saka nikoj da znae deka podelil.

Ima i takvi naivnici,kazavme,kako sto ima sekade i kaj site.No,za da gi obvinam jas na nekoi koi negi poznavam,toa ne mi e dozvoleno od Allah. Ne im go znam ni problemot ni pricinata ni namerata... osven deka gi zarobija neznam nisto drugo za niv. Na mediumi NE VERUVAM. Ako pravele nepravda,teror,nasilstvo,sto e STROGO ZABRANETO VO ISLAMOT togas neka sto im go napravile toa.

Za ona sto si me citiral,jas eve uste neznam kade gledas problem vo toa i ostrenje na rabotava.
Kazav i povtorno ti rekov pogore i povtorno ti velam. Za "Vehabiite" i nivnata prva cel nema za sto da se obvinat. A za poedinci sto pravat,sekoj ke si odgovara.
POSTOI KONECEN SUD.
Pocetocite na Sufizmot site gi znaeme ama denes ne se takvi,za zal. A ke bidat... toa veteno ni e od Sozdatelot. Sekoj si zema i na sekoj Allah mudava sveka vo race dagi gleda rabotite kako sto treba.

A vie ucete od CNN i od BBC za Islamot.
Кон врв
Tetratka Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 25.Септември.2008
Локација: дрвара
Поени: 5153
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tetratka Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Февруари.2010 во 12:47
Многу ме интересира кој стои зад ова учење?

Ме интересира кој ги финансира ваквите структури, зашто во последни речиси на секаде може да се забележат луѓе со таков имиџ.

Буквално на секаде и на места за кои човек не може да си претпостави дека би ги имало...

Ако тие самите се толку популарни помеѓу муслиманите, тогаш што навистина тие прават...

ете кај христијаните се знае - јеховините сведоци и другите протестантски деноминации даваат убави пари за да се биде дел од нив...

дали и со вехабизмот е така?

Дали Саудиска Арабија стои зад сето ова?

А најмногу од се ме интересира историјата на вехабизмот во Македонија, поточно на овие простори?

Колку што знам... ова (вехабизмот како учење кај нас) треба да е нова работа....

Порано никој не носел долги бради освен ибрикчиите......

Изменето од Tetratka - 07.Февруари.2010 во 12:48
за секој случај - користете ГРОМОБРАН!!!

Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Февруари.2010 во 22:21
Originally posted by Okean-Ljubavi Okean-Ljubavi напиша:

Messenger,namesto da padnes na koroz ti i ponataka tvrdoglavo isprevrtuvas.
Nemas poima kolku mi e zal sto mora vaka da ti vozvratam.

Цитирај
Od edna strana velish deka jas odam nadvor od temata zatoa shto govoram za vahabistite vo Bosanskoto selo za da vidime dali i kako toa bi se reflektiralo vo Makedonija, a od druga strana postavuvash prashanja za Srebrenica, shkorpioni i nekoi popovi???

Sto ima vo Bosansko selo da odis za da ja vidis situacijata vo Makedonija. Gledaj si ja tuka ! Site znaeme kakva e situacijata vo Makedonija. Ako sakas da ja pokrenes istata fama tuka,da predizvikas bunt megju nas,toa si e drugo. A deka ima potreba da odis do Bosna za da ja razberes situacijata vo Makedonija,ne drzi voda.

Цитирај
E sega shto e temata? Vahabistite so onoa shto napravile vo seloto ili Srebrenica i popovite? Koj ima vrska za predavanjeto vo shkolite na arapski i vostanuvanje na sherijatski zakon - vahabistite ili popovite?

Pa i jas istoto sakav da te prasam. Ako ti vo Bosna otide za da ja vidis situacijata tuka i jas pojdov.
Cekaj,mozebi i tuka popovite blagoslovuvaat nekoi Tigri ili Lavovi ili Orli ili sto znam sto.

Ke ispadne deka poddrzuvam na nekoi. Jas ne im ja znam situacijata vo drzavata,toa si e nivna rabota,ete,si ja resavaat.

Цитирај

Toa e toa - nema direktna osuda na svoite, nema odreknuvanje od niv, namesto toa sekogash se bara opravduvanje i se napagja drugiot! Celiot svet e kriv!

Koga ti ke gi osudis site Srbi za zlostorstvata sto gi napravija vrz Bosanskite Muslimani togas jas ke gi osudam site "Vehabii" za "gomilanje oruzje" za postavuvanje svoi zakoni itn.
Kako mislis da gi osudam site "Vehabii" koga jas znam druga prikazna i koja ti ja napisav po LP na koja ne mi vrati,na koja se oglushi,zatoa sto verovatno sakas prasina da dignes tuka.

Da go razbiras malku barem Rumi,vakvi temi nema da dozvolis ili vo politika ke gi odneses a ke ostavis tema od tipot "Islamski Naucnici" vo koi mozeme da prosolzime da vidime kako Islamot rastel,kako se prositil i so sto se prositil.....

Jasno e deka ne sakash javno da govorish za onoa sto napravile grupata vahabisti vo Bosna. Verojatno i ti si vahabist, pa sekoe nivno direktnio i konkretno osuduvanje bi bilo nekorisno za tebe. Toa go razbiram, kako shto razbiram ako kazhesh deka ne sakash da komentirash, a ne razbiram da go napagjash celiot svet kako odgovoren za onoa shto se sluchilo vo seloto.

Privatnoto LP ne go odgovaram zatoa shto za javno pokrenata diskusija ne prifakjam prvatni objasnuvanja po LP. Toa ne e doblesno i ne e vo red vo odnos na site chlenovi koi znaat samo za onoa shto e javno napishano na ovaa tema. Tvoeto pismo nemashe nikogash da go spomnam dokolku ti samiot ne go iznese tuka na videlina. Barash da se krene prashina okolu toa pismo? Ajde, bidi moj gostin. Jas LP ne objavuvam, a bidejki e tvoe, poveli napishi go tuka site da go prochitaat.

Ako NAVISTINA sakash da si iskren, i da ne sedish na dve stolici, togash iskazhi se javno.

Kazhi go javno tvojot stav kon posochenite vahabisti vo Bosna, kazhi go svojot stav za vahabistite vo Makedonija, kazhi dali ima razlika megju onie vo posochenoto selo i vas vo makedonskite sela i gradovi, kakva islamska doktrina propovedate vie i koja e razlikata od drugite, dali i takvite kako niv se potrebni za gradenje na islamskata kukja, dali se potpirate na takvi idei za shirenje na islamot i sherijatot niz svetot, dali i ti mozhesh vo nekoj sluchaj da bidesh radikalen kako niv, dali i vahabistite vo Makedonija ja izvrshuvaat svojata dolzhnost so sobiranje oruzhje za odbrana na Islamot i t.n. Bujrum, no konkretno i bez prikazni i paraboli za opshtata ljubov i mir, sozhivot i respekt kon drugite religii i veri, zatoa shto vo navedeniot sluchaj nema nishto voopshteno, tuku s'e e konkretizirano.

A temata prashuva tokmu toa: ako vahabistite vo Bosna taka gi konkretizirale svoite islamski idei za ljubov, sozhivot i branenje na drzhavata vo koja zhiveat, togash kako na toa reagiraat vahabistite vo Makedonija, koj e nivniot stav za posochenoto selo i kako tie kje se postavat vo odnos na takvite svoi sovernici?

P.S. Chitaj od pochetok i vidi kako i do kade dojde celava diskusija. Vidi koj so kakvi izjavi isprovocira muabetov da zeme vakov tek, pa pridonese duri i administratorot da se zamesha, neshto shto ne se sluchuva taka chesto...

Islamot e Islam... nema Radikalen ili Neradikalen...
Istiot jas mozam da bidam vo nekoj slucaj radikalen vo nekoj slucaj neradikalen.

Za da izgradis edna Kukja,Messenger,potrebni ti se tesari,zidari,armiraci.... Ako si po gradjevinata,ke vidis deka sekoj od ovie gi poprava na drugite,bidejki ako armiracot ne si ja obavi propisno rabotata problem ima tesarot. Nie sme taka...

se pojavuva i Abdulvehab koj ke donese eden balans te. ke gi osvesti lugeto da ne se zanesuvaat, ustvari,pravat bogovi od sebe bez toa da go primetat.

"Vehabiite" postojat mnogu mnogu odavna.... a mnogu mnogu skoro pocnavte da gledate na Islamot kako religija koja povikuva na terorizam.
Znaci,toa e pokasno smisleno i iskrivokolceno.

Sekoj Musliman,dolzen e za svojata vera da se zrtvuva sekako. Kako sto sekoja drzava ima Armija,koja ke ja brani Islamot bara da se ima Armija koja ke go brani,bidejki,ocigledno e deka Islamot e napadnat od site strani. Kazavme,Islamot e program na zivot i toj po sekoja postapka se naogja a ne samo vo dzamija.

Изменето од Messenger - 06.Февруари.2010 во 22:46
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
aladin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 30.Октомври.2006
Поени: 2043
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај aladin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Февруари.2010 во 21:11
sosema solidno i vo kratki crti.........objsneto i obrazlozeno.......

bravo ..................................
Кон врв
Templarius Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Февруари.2008
Локација: Macedonia
Поени: 2754
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Февруари.2010 во 20:52
Ocean kontradiktoren si so samiot sebe ...

Inaku najnovite aktivnosti na vehabiite vo makedonija mozzete da gi najdete tuka.....

a i tuka ima ...

Poznato e deka dejstvuvaat vo makedonija vece podolgo vreme no ete zemaat zamav vo posledno vreme , sto e i normalno zemajci gi vo ogled svetskite tendencii na islamskiot radikalizam i strateshkite planovi na site pogolemi teroristicki organizacii. Makedonija, Kosovo, Bosna im se najpogodni mesta za nivno grupiranje i strateshko preraspodeluvanje za nivnite operacii po cela evropa..

Verskata zabludenost e kako droga - samo onie shto se navleceni nikogash toa nema da go priznaat...Posebno e jasno deka nivnoto vlijanie e se pogolemo vo Makedonija.. Zashto e taka ???

Sega doadjame do prashanje koga celiot svet govori za Vehabiite vo Makedonija, ovdeka na forumov imame nekoi clenovi od muslimanska veroispovest koi toa go negiraat i ne lazat so prikazni za sozivot i sto jas znam... Na kogo da veruvame ... ???
Neli e toa del na smisleno dejstvuvanje (Makedonija e mala zemja, taka da dejstvuvanje po forumi ne nishto cudno) ???
??????????????????????????????????????????????????????

Изменето од Templarius - 06.Февруари.2010 во 21:04
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
Група
Група

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Okean-Ljubavi Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Февруари.2010 во 14:01
Messenger,namesto da padnes na koroz ti i ponataka tvrdoglavo isprevrtuvas.
Nemas poima kolku mi e zal sto mora vaka da ti vozvratam.

Цитирај
Od edna strana velish deka jas odam nadvor od temata zatoa shto govoram za vahabistite vo Bosanskoto selo za da vidime dali i kako toa bi se reflektiralo vo Makedonija, a od druga strana postavuvash prashanja za Srebrenica, shkorpioni i nekoi popovi???

Sto ima vo Bosansko selo da odis za da ja vidis situacijata vo Makedonija. Gledaj si ja tuka ! Site znaeme kakva e situacijata vo Makedonija. Ako sakas da ja pokrenes istata fama tuka,da predizvikas bunt megju nas,toa si e drugo. A deka ima potreba da odis do Bosna za da ja razberes situacijata vo Makedonija,ne drzi voda.

Цитирај
E sega shto e temata? Vahabistite so onoa shto napravile vo seloto ili Srebrenica i popovite? Koj ima vrska za predavanjeto vo shkolite na arapski i vostanuvanje na sherijatski zakon - vahabistite ili popovite?

Pa i jas istoto sakav da te prasam. Ako ti vo Bosna otide za da ja vidis situacijata tuka i jas pojdov.
Cekaj,mozebi i tuka popovite blagoslovuvaat nekoi Tigri ili Lavovi ili Orli ili sto znam sto.

Ke ispadne deka poddrzuvam na nekoi. Jas ne im ja znam situacijata vo drzavata,toa si e nivna rabota,ete,si ja resavaat.

Цитирај
Toa e toa - nema direktna osuda na svoite, nema odreknuvanje od niv, namesto toa sekogash se bara opravduvanje i se napagja drugiot! Celiot svet e kriv!

Koga ti ke gi osudis site Srbi za zlostorstvata sto gi napravija vrz Bosanskite Muslimani togas jas ke gi osudam site "Vehabii" za "gomilanje oruzje" za postavuvanje svoi zakoni itn.
Kako mislis da gi osudam site "Vehabii" koga jas znam druga prikazna i koja ti ja napisav po LP na koja ne mi vrati,na koja se oglushi,zatoa sto verovatno sakas prasina da dignes tuka.

Da go razbiras malku barem Rumi,vakvi temi nema da dozvolis ili vo politika ke gi odneses a ke ostavis tema od tipot "Islamski Naucnici" vo koi mozeme da prosolzime da vidime kako Islamot rastel,kako se prositil i so sto se prositil.....

Изменето од Okean-Ljubavi - 06.Февруари.2010 во 14:05
Кон врв
Група
Група

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Okean-Ljubavi Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Февруари.2010 во 13:52
Originally posted by KINGDAVID KINGDAVID напиша:

Originally posted by deshad deshad напиша:

Секако дека не поучува!Но насилството раѓа насилство,омразата омраза, тероризмот, тероризам.

Еве јас јавно ги осудувам таквите грозоморни чинови, не само во Чеченија туку секаде во светот каде што се застапени.

Но, дали ти КИНГДАВИД, ќе ги обвиниш Русите дека прават терор во Чеченија, Американците во Авганистан, Израелците во Палестина итн?

Дали ти ќе им укажеш на твоите браќа по вера дека тоа што го прават е спротивно од христијанските норми, и дека најбедна, најмизерна тактика е пленот да се прикажува ловец а ловецот плен?

Deshad, sekoja cest sto gi osuduvas tie grozomorni cinovi napraveni od t.n. muslimani.

Isto i jas gi osuduvam i ne gi smetam za Hristijani-brakja po vera onie koi ubivaat nevini mazi, zeni i deca Muslimani ili od bilo koja druga religija, bez razlika vo koj del od svetot.

Ne ja opravduvam vojnata vo Irak,(nikogas ne sum ja ni opravduval) nitu vo Cecenija , nitu vo Avganistan, nitu vo Palestina. Toa ludilo mora da prestane!

Mora site zaedno da ziveeme na ovaa planeta kako brakja i sestri i taka treba da bide.

Отсекогаш според она што го пишуваш сум те ценел за смирен, конструктивен и разбран човек. Сега со овој пост уште повеќе тоа го потврди.

Секоја чест!

Blagodaram za ubavite zborovi deshad.

Bi sakal site forumdzii koi pisuvaat ovde da ja "smirat topkata" . Svojata vera ne se brani so napagjanje na drugata.

Sekako, moze da si ukazuvame na razlikite koi postojat vo ucenjata ili obicaite, no toa treba da go pravime so pocit.

Site sme deca Bozji na ovoj svet i taka treba da se odnesuvame eden sprema drug, so pocit, ljubov i razbiranje za razlkite koi postojat.

Imam nekolku prijateli muslimani koi mi se kako brakja i mnogu gi sakam i pocituvam.

Inaku, mnogu mi se dopadnaa stihovite od Quranot sto gi citirase Okean-Ljubavi i koi se vo sklad so moite ubeduvanja kako Hristijanin, ovde ke gi citiram pak:

Ali-Imran)134. za one koji, i kad su u obilju i kad su u oskudici, udjeljuju, koji srdzbu savladjuju i ljudima prastaju – a Allah voli one koji dobra djela cine:

135. i za one koji se, kada grijeh pocine ili kad se prema sebi ogrijese, Allaha sjete i oprost za grijehe svoje zamole – a ko ce oprostiti grijehe ako ne Allah? – i koji svjesno u grijehu ne ustraju.

(En-Nahl)90. Allah zahtijeva da se svacije pravo postuje, dobro cini, i da se bliznjima udjeljuje, i razvrat i sve sto je odvratno i nasilje zabranjuje; da pouku primite, On vas savjetuje.

....milost Allaha je doista blizu onih koji dobra djela cine. (El-E'raf,56)

Ova e mnogu slicno na mojata religija. Imame tolku zaednicki raboti. BOG neka ni dade mir i razbiranje megju nas ! AMIN !

Sekoja cest prijatele,tebe i na tvoeto Odnesuvanje.
Ti si so svojata vera jas so svojata.I toa e Qur'anski aet. Za toa nepostoi sila koja moze da te prisili.
Sonceto koe Bog go postavi,podednakvo site ne gree. Vodata koja ja pieme,ne mu e skratena na nikoj,nitu dozdot. Ona sto Allah go dava,ne e nameneto posebno za nikogo tuku za SITE. Ako Sozdatelot so SITE taka postapil,koi sme nie da go skratime.

Nekoj covek otisol kaj Ibrahim a.s a ovoj,Ibrahim go docekal,kako sto mu dolikuvalo.
Mu zapalil ogan i go ostavil da se zagree dodeka mu donese hrana da go nahrani.Koga Ibrahim se vratil,videl kako covekot go obozava ognot. Koga toa Ibrahim a.s go primetil,go izbrkal covekot.
Odma mu dosol glas od Allah: Ibrahime,jas 40 godini go znam deka e vatropoklonik i go hranam 40 god. a ti eden den nemozes da go podneses ? Taka bil ukoren i naredeno mu bilo da go vrati i da go nahrani kako COVEK.

Neznam zosto se macat uporno da gi iskrivat napisanite poraki. Jasno e kazano deka strogo zabraneto e da se pravi nasilstvo,toa veke se podrzabira,koj retardiran bi poddrzal nasilstvo i ubivanje i masakriranje i teror.
Koj ova go pravi a veli deka toa go pravi za ime Bozje a vo isto vreme se smeta za prav i strog Musliman,od nego nema nisto. Samo,vredi malku da se razmisli. Koj se,sto se... tvrdat deka se strogi muslimani a ne postapuvaat po Qur'anot.

Nekoj tuka uslovi za mozen nacin na dijalog postavuva a istiot ne se drzi do tie uslovi.
1. Saka site da gi mrazime onie koi TOJ misli deka treba da se mrazat.
2. Treba da gi sakame site koi Toj misli deka treba da se sakaat.

Jasno e. Nie Gnasni postapki i dela mrzime bez razlika cii se. Neznam do kade da mu e bradata ako delata mu se sprotivni na Qur'anot i Sunnetot dzaba mu e.
Za vreme na Halifetot na Omer r.a. Sinot na nekoj Namesnik,koj go imal postaveno Omer r.a (Halifata-Vladarot) se natprevaruval so nekogo no vo natprevarot,sinot na Namesnikot-Musliman,go izgubil natprevarot i vo lutina go udril na nemuslimanot-koj pobedil.
Koga za toa slusnal Halifata,gi povikal dvajcata pa na nemuslimanot mu naredil da go udri na sinot na namesnikot onoklu kolku sto toj nego go udril.
Vakva vlast bara Islamot. Koga prava ke poseduvaat BUKVALNO ISTO site. A ne da se smeta nekoj za posebna sorta,za izbran bozji narod,,, da se veruva vo necija vetena zemja.....

Samo,nekoj saka koga ke recam za site: "GI MRAZAM".
Toj son nem da go vidi,bidejki znam deka ne se site takvi.

Изменето од Okean-Ljubavi - 06.Февруари.2010 во 16:49
Кон врв
KINGDAVID Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Регистриран: 09.Октомври.2008
Поени: 9425
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Февруари.2010 во 11:07

Секако дека не поучува!Но насилството раѓа насилство,омразата омраза, тероризмот, тероризам.

Еве јас јавно ги осудувам таквите грозоморни чинови, не само во Чеченија туку секаде во светот каде што се застапени.

Но, дали ти КИНГДАВИД, ќе ги обвиниш Русите дека прават терор во Чеченија, Американците во Авганистан, Израелците во Палестина итн?

Дали ти ќе им укажеш на твоите браќа по вера дека тоа што го прават е спротивно од христијанските норми, и дека најбедна, најмизерна тактика е пленот да се прикажува ловец а ловецот плен?

Deshad, sekoja cest sto gi osuduvas tie grozomorni cinovi napraveni od t.n. muslimani.

Isto i jas gi osuduvam i ne gi smetam za Hristijani-brakja po vera onie koi ubivaat nevini mazi, zeni i deca Muslimani ili od bilo koja druga religija, bez razlika vo koj del od svetot.

Ne ja opravduvam vojnata vo Irak,(nikogas ne sum ja ni opravduval) nitu vo Cecenija , nitu vo Avganistan, nitu vo Palestina. Toa ludilo mora da prestane!

Mora site zaedno da ziveeme na ovaa planeta kako brakja i sestri i taka treba da bide.

Отсекогаш според она што го пишуваш сум те ценел за смирен, конструктивен и разбран човек. Сега со овој пост уште повеќе тоа го потврди.

Секоја чест!

Blagodaram za ubavite zborovi deshad.

Bi sakal site forumdzii koi pisuvaat ovde da ja "smirat topkata" . Svojata vera ne se brani so napagjanje na drugata.

Sekako, moze da si ukazuvame na razlikite koi postojat vo ucenjata ili obicaite, no toa treba da go pravime so pocit.

Site sme deca Bozji na ovoj svet i taka treba da se odnesuvame eden sprema drug, so pocit, ljubov i razbiranje za razlkite koi postojat.

Imam nekolku prijateli muslimani koi mi se kako brakja i mnogu gi sakam i pocituvam.

Inaku, mnogu mi se dopadnaa stihovite od Quranot sto gi citirase Okean-Ljubavi i koi se vo sklad so moite ubeduvanja kako Hristijanin, ovde ke gi citiram pak:

Ali-Imran)134. za one koji, i kad su u obilju i kad su u oskudici, udjeljuju, koji srdzbu savladjuju i ljudima prastaju – a Allah voli one koji dobra djela cine:

135. i za one koji se, kada grijeh pocine ili kad se prema sebi ogrijese, Allaha sjete i oprost za grijehe svoje zamole – a ko ce oprostiti grijehe ako ne Allah? – i koji svjesno u grijehu ne ustraju.

(En-Nahl)90. Allah zahtijeva da se svacije pravo postuje, dobro cini, i da se bliznjima udjeljuje, i razvrat i sve sto je odvratno i nasilje zabranjuje; da pouku primite, On vas savjetuje.

....milost Allaha je doista blizu onih koji dobra djela cine. (El-E'raf,56)

Ova e mnogu slicno na mojata religija. Imame tolku zaednicki raboti. BOG neka ni dade mir i razbiranje megju nas ! AMIN !
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Февруари.2010 во 23:17

Цитирај
I povtorno odbegnuvanje odgovor, povtorno deflektiranje na druga strana, sega nekoj pop bil kriv zoshto seloto stana drzhava vo drzhava, zoshto decata vo uchilishteto uchat arapski, zoshto natpisite se na toj jazik, zoshto zakonot na drzhavata ne vazhi tamu i sproveden e sherijatskiot...

Messenger,zosto ne gledas deka ustvari i vie odbegnuvate prasanja so ista tezina ?
Sto mi e mene gajle sto pravel nekoj vo Bosna. Zosto bi bil Islamot kriv ako vo Avganistan nekoi si tamu lokalni klanovi imaat nekakvi si tradicii.
Zosto koga ke ti dademe primeri od vasi teroristicki organizacii,koi masakrirale i masakriraat po svetot gluvi se pravite ?
Pa zarem ima pogolem teror od onoj koj go vrsat Amerikancite nad Muslimanite ? Zosto samo vo muslimanite vpernuvate prst a drugata strana ne ja gledate ?

Kolku samo umees da isprovociras,sekoja cest.Za toa edinstveno ti simnuvam kapa.

Nepravda,Nasilstvo,Teror,NIKOJ NE PODDRZUVA,koj ova go poddrzuva,daleku e od Allahovata vera.Sto ne ti e jasno ?

Pogledni kakva uloga si imas zedeno. Pa pogledni prvo na uslovite za dijalog koj gi postavi i pogledni vo ovaa poraka:
Цитирај
OK, shtom ne gi obvinuvash i ne se ograduvash od takviot odnos vo seloto, togash znachi deka implicitno gi podrzhuvash. Dobro, rechi taka bez zaobikoluvanje i bez napagjanje drugi shto nemaat vrska so toa.

Ova tolku odvratno zvuci.

Temava e za Vehabiite vo Makedonija. Po svetov ima razen narod,Messenger.

Nie izgleda zboruvame razlichni jazici ili postojat nekoi razlichni logiki... navistina ne znam vo shto e problemot?

Te molam diskutiraj po temata i ne shiri popusto nasekade.

I navistina e odvratno koga javno ne govorish za svoite sovernici kako shto zasluzhuvaat, tuku eksplicitno ili implicitno gi branish barajki sekakvi mozhni izgovori za nivnite akcii.

Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Nema nikogash da najdeme zadnichka osnova za dijalog dodeka najostro ne se osudat svoite sovernici koi ne gi ispolnuvaat pogore navedenite neshta i ne se prevzemat konkretni chekori toa da se smeni.

Sekogas napagate,ako nekoj vi napise kontrareplika,togas za buntovnik go smetate. Sekogas,mnogu odavna sum go sledel ovoj Forum,sekogas Muslimanite bile pristojni vo nivnite poraki,za razlika od nekoi clenovi,kako eden Orto,Templarus.... taka mislam deka bea....

Messenger,Rumi veli: Od okoto treba krvavi solzi da ti protecat dodeka beganjeto od sebe go izvadis.
Ako edna malecka raska ti padne vo oko,nemozes da gledas jasno... ako sakas da gledas pojasno togas treba da burickas onamu kade sto si naj osetliv.

Цитирај
Nema nikogash da najdeme zaednichka osnova za dijalog dodeka edniot postojano tvrdi deka drugiot e protiv nego.

Koga na drugi Forumi bi me cital,ke reces deka ne se raboti za istata osoba. Ne e nitu malku dvolicnost.
Znaes kako uste veli Rumi: Tesko onoj na kogo teloto mu e kako kafezot na pticata.
Taa ptica ne znae za drugi vodi sem onaa koja vlasnikot vo fildzan mu ja tura.

Dodeka si na zemjava,veli Mustafa Mahmud,nemozes da primetis deka taa se vrti. Ako odnadvor ja gledas,ke primetis deka Sepak se vrti.

Izlezi i ti malku od sebe,prijatele Messenger,mnogu se zamisluvas.

Rumi e apsolutno vo pravo - pticata ne znae za drugi vodi sem onaa koja vlasnikot vo fildzan mu ja tura.

Кон врв
Templarius Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Февруари.2008
Локација: Macedonia
Поени: 2754
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Февруари.2010 во 22:45

Цитирај
I povtorno odbegnuvanje odgovor, povtorno deflektiranje na druga strana, sega nekoj pop bil kriv zoshto seloto stana drzhava vo drzhava, zoshto decata vo uchilishteto uchat arapski, zoshto natpisite se na toj jazik, zoshto zakonot na drzhavata ne vazhi tamu i sproveden e sherijatskiot...

Messenger,zosto ne gledas deka ustvari i vie odbegnuvate prasanja so ista tezina ?
Sto mi e mene gajle sto pravel nekoj vo Bosna. Zosto bi bil Islamot kriv ako vo Avganistan nekoi si tamu lokalni klanovi imaat nekakvi si tradicii.
Zosto koga ke ti dademe primeri od vasi teroristicki organizacii,koi masakrirale i masakriraat po svetot gluvi se pravite ?
Pa zarem ima pogolem teror od onoj koj go vrsat Amerikancite nad Muslimanite ? Zosto samo vo muslimanite vpernuvate prst a drugata strana ne ja gledate ?

Kolku samo umees da isprovociras,sekoja cest.Za toa edinstveno ti simnuvam kapa.

Nepravda,Nasilstvo,Teror,NIKOJ NE PODDRZUVA,koj ova go poddrzuva,daleku e od Allahovata vera.Sto ne ti e jasno ?

Pogledni kakva uloga si imas zedeno. Pa pogledni prvo na uslovite za dijalog koj gi postavi i pogledni vo ovaa poraka:
Цитирај
OK, shtom ne gi obvinuvash i ne se ograduvash od takviot odnos vo seloto, togash znachi deka implicitno gi podrzhuvash. Dobro, rechi taka bez zaobikoluvanje i bez napagjanje drugi shto nemaat vrska so toa.

Ocean - kazi za koja hristijanska teroristicka organizacija mislish ...???? Ce mi bide zadovolstvo da ti odgovoram ???

Изменето од Messenger - 05.Февруари.2010 во 22:50
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
Група
Група

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Okean-Ljubavi Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Февруари.2010 во 22:38
Цитирај

Цитирај

Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Февруари.2010 во 22:00

Pa, koi se onie shto go napravile ova:

------------
Околу 600тини припадници на полицијата утрината влегла во селото Горња Маоча, своевидна држава во дражва, оаза на најрадикалниот ислам, заедница која живее по строгите шеријетски закони.

До селото да се стигне е многу тешко, прво поради теренот, второ како проблем се патоказите напишани на арапски јазик.

Во селото има училишта, но тука децата учат на јордански јазик и не е под министерство за образование, а џамиите не се под контрола на исламската верска заедница.
-------------

Spored podatocite toa sigurno ne se hristijani, budisti ili hindusi.

Neznam dali Administratorot ke te predupredi koja e temata.

Ova e odgovor? Predupreduvanje ili zakana so administrator?

Ne znam koja e temata?

Povodot na temata se zbidnuvanjata vo Bosna i nivnata refleksija vo Makedonija. Ako ne go razjasnime onoa shto se sluchuva vo Bosna kako mozheme da govorime dali istoto se sluchuva ili mozhe da se sluchi i vo Makedonija?

Ako ne sakash javno da govorish za tvoite sovernici oti Knigata ti go zabranuva toa ili zatoa shto se plashish od nivntata reakcija bidejki te poznavaat vo taa sredina, togash kazhi deka ne sakash da odgovorish, no ne mi se zakanuvaj so administratorski predupreduvanja.

Celo vreme zboruvame za iskreno odnesuvanje i ti prethodno mi potvrdi deka tvoeto e tokmu takvo. Ovoj odgovor go negira toa. Izbegnuvanjeto na vistinata i napagjanje na sogovornikot ne e iskrenost. Toa e sokrivanje na vistinata.

Ako moze paralela so Bosna da napravis,togas imaj posirok pogled kon toa i seti se na masovnite grobnici kade sto se zakopuvani iljadnici muslimani,masakrirani.... ako ti spomnam sega Srebrenica,nema vrska ke mi reces.

Koj gi vooruzuva tamu beretkite,skorpionite....

Zosto ne prajte muabet za ovie ? Ili nim se' im e prosteno,veke gi pokrsti popot i gi blagoslovi ?
A sto napravija istite onie koi popot gi pratil vo imeto na Isus,Gospod da cuva i da brani.

... Celiot svet e kriv, svetot se dogovoril na nekoja tajna konferencija da bide protiv Islamot, potoa gi sobrale site lugje i im porachale da bidat protiv muslimanite... im bile ljubomorni ili se zdruzhile so gjavolot, koj znae?

... zatoa vo seloto so pravo napravile onoa shto go napravile.

... I da ne sme gi gledale i zboruvale za niv, tuku da gledame shto pravi Amerika, Anglija, Izrael, popovite, Crkvata, Obedinetite Nacii, organizaciite za pomosh od prirodni nepogodi, univerzitetite, shkolite, snegot shto pagja zimno vreme, zheshtinata na leto...

Изменето од Messenger - 05.Февруари.2010 во 22:02
Кон врв
Група
Група

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Okean-Ljubavi Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Февруари.2010 во 20:42

Pa, koi se onie shto go napravile ova:

------------
Околу 600тини припадници на полицијата утрината влегла во селото Горња Маоча, своевидна држава во дражва, оаза на најрадикалниот ислам, заедница која живее по строгите шеријетски закони.

До селото да се стигне е многу тешко, прво поради теренот, второ како проблем се патоказите напишани на арапски јазик.

Во селото има училишта, но тука децата учат на јордански јазик и не е под министерство за образование, а џамиите не се под контрола на исламската верска заедница.
-------------

Spored podatocite toa sigurno ne se hristijani, budisti ili hindusi.

Neznam dali Administratorot ke te predupredi koja e temata.

Ova e odgovor? Predupreduvanje ili zakana so administrator?

Ne znam koja e temata?

Povodot na temata se zbidnuvanjata vo Bosna i nivnata refleksija vo Makedonija. Ako ne go razjasnime onoa shto se sluchuva vo Bosna kako mozheme da govorime dali istoto se sluchuva ili mozhe da se sluchi i vo Makedonija?

Ako ne sakash javno da govorish za tvoite sovernici oti Knigata ti go zabranuva toa ili zatoa shto se plashish od nivntata reakcija bidejki te poznavaat vo taa sredina, togash kazhi deka ne sakash da odgovorish, no ne mi se zakanuvaj so administratorski predupreduvanja.

Celo vreme zboruvame za iskreno odnesuvanje i ti prethodno mi potvrdi deka tvoeto e tokmu takvo. Ovoj odgovor go negira toa. Izbegnuvanjeto na vistinata i napagjanje na sogovornikot ne e iskrenost. Toa e sokrivanje na vistinata.

Ako moze paralela so Bosna da napravis,togas imaj posirok pogled kon toa i seti se na masovnite grobnici kade sto se zakopuvani iljadnici muslimani,masakrirani.... ako ti spomnam sega Srebrenica,nema vrska ke mi reces.

Koj gi vooruzuva tamu beretkite,skorpionite....

Zosto ne prajte muabet za ovie ? Ili nim se' im e prosteno,veke gi pokrsti popot i gi blagoslovi ?
A sto napravija istite onie koi popot gi pratil vo imeto na Isus,Gospod da cuva i da brani.

Изменето од Okean-Ljubavi - 05.Февруари.2010 во 20:54
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 7891011 16>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,313 секунди.