|
Пофалби и жалби за Македонија |
Внеси реплика | страница <1 7891011 17> |
Автор | ||
brza
Сениор Регистриран: 06.Февруари.2006 Локација: vidiFOTOupotpis Статус: Офлајн Поени: 34534 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
...da...toa e prashanjeto....dali ima neshto pametno...ama od chovek napraveno , vo zemjava?
...vo poslednive 20-tina godini! Изменето од brza - 02.Февруари.2011 во 15:25 |
||
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein |
||
mamamd
Сениор Почесна конзулка Регистриран: 02.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 25679 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Еве дека не сме само за во отпад
Политички барометар - 39% за предвремени избори За избори повеќе притискаат Албанците (62,2 отсто) наспроти мнозинството Македонци (49,7 отсто), кои сметаат дека излез од политичката криза е опозицијата да се врати во Собранието ... |
||
Joshua_Tree
Сениор Регистриран: 27.Јуни.2007 Статус: Офлајн Поени: 6477 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
najubava si...bogastija na zemjata tvoja sto sekoj drug,sem nas ovde,bi ja sakal za svoja.Na tvoeto tlo i sperma da stavis...covek ke izrasne...se samo ne ona sto go ragjaat majkite nasi kako kletva za tebe.
Davas se,imas se...sekoja cest! Nekoi drugi od pustina plodna pocva pravat,a tvoite obratno Nekoi drugi bi napravile raj za eden grst luge od tebe,a tvoite pekol Tie drugi go imaat seto pravo da te imaat,oti vistinski te sakaat Ostavi gi svoite,za da bides srekna so tie...nekoi drugi... |
||
“Talk, talk, talk: the utter and heartbreaking stupidity of words.”
― William Faulkner, Mosquitoes |
||
brza
Сениор Регистриран: 06.Февруари.2006 Локација: vidiFOTOupotpis Статус: Офлајн Поени: 34534 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
od premnogu zalbi....pofalbite nemaat efekt!
|
||
||
Kali
Сениор Storyteller Регистриран: 30.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4947 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Зар не мислиш дека и Македонија добро ја научила таа лекција на егоцентричност...само на малку поинаков начин ја применува од западот? Зар не мислиш дека и тука луѓето го гледаат само својот интерес, не мислејќи на целата слика, на народот и државата? За 5 кг урда или нов автомобил луѓето не само што земаат туѓ пасош, туку се подготвени и да им слугуваат на големите партии. Како е тоа во полза на Македонија? Не би ги потценувала материјалните потреби на луѓето....оти тие го вртат светот, како и нашава политичка реалност. Оддамна мислам дека докажувањето на нашите вистини е однапред изгубена битка....Секој околу нас има своја теорија за..нас. Што добиваме со тоа? Како на тој начин ја чуваме својата земја??? Па обидувајќи се да му докажеме на светот кои сме и што сме, ја губиме сегашноста. И доаѓаме до тој момент на нов пасош за 5 кг урда. Колку повеќе остануваме на оваа линија, толку повеќе ќе се одродуваме и селиме, а внатрешните граѓански состојби кои се како вулкан пред ерупција, само слеп човек може да не ги види.... Зошто да и помагам на државата со приватен бизнис? Што видов јас од даноците кои ги плаќам? Скопје 2014? Ужасно здравство? Искомерцијализирано, а неквалитетно образование? Знаеш дека покрај министрите, и новите професори на факултет се на возраст од 25 год? Партизирана администрација? Се согласувам со тебе дека критиката е упатена на власта, не на земјата. Но не можеш да одбегнеш да ја коментираш и свеста, нели? Не можат да се одвоени едно од друго, власта од народот. Јас и ти можеме да дискутираме на темава, и да зборуваме за тоа дали надежта и вербата ги чува вредностите покрај лошата економска и политичка ситуација ( нешто не сум убедена во тоа)...но веројатно штом имаме време да зборуваме за ова и за идеалите, значи дека ние сме добро стокмени во системов, нели? Дали сме свесни за тоа како всушност човекот во Македонија живее во овој момент...тоа не се ’’некои индивидуи’’, туку огромен и статистички значаен процент од населението. И на крајот на краиштата, дали сето ова погоре нас не загрижува, и сметаме дека треба да се реагира во однос на истото? Оти грижата за Македонија денес е грижа и за иднината и за идните поколенија, т.е. грижа за човекот. Изменето од Kali - 23.Јануари.2011 во 14:03 |
||
marsovec
Сениор Регистриран: 18.Април.2010 Статус: Офлајн Поени: 3378 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Пофалба до ОВИЕ...не догураа до дното...белким нема каде веќе надолу....а и можеби народот ќе ја најде кубурата за злу не требало....а и има подуки дури и од Африка...и така тоа...Па и поделбите се чини завршија...поделија се што можеше да се подели од луѓето до народните пари...Белким ова ќе го свести народецов???
|
||
СЕ Е КОНЕЧНО САМО ГЛУПОСТА Е БЕСКОНЕЧНА - САМО КАЈ НАС
|
||
Platenik
Сениор Регистриран: 29.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 3600 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Таквиот однос само го распламнува огнот, а колку што ми е познато со долевање нафтени деривати оган не се гасне. Ако бедна држава незаслужува пофалби, а притоа не се прави ништо да се порменат работите, тогаш таа држава ќе биде осудена да остане бедна. Па што ви се чинеше вам, дека со воведувањето на плурализмот и демократијата дека сите проблеми ќе беа решени преку ноќ?! Колку луѓе толку мислења, толку начини како треба да се стигне до иделаното општество. Напротив, квантитетот на мислења не секогаш резултира во квалитет, а во услови на немање демократска култура резултатот може да биде само неквалитет и ѓубре. Во вакви услови ова што се случува, не само во Македонија туку во сите транзициски земји и земји во развој, повеќе наликува на онаа латинската, раздели па владеј. Од таквата состојба, некој се офајдува, а сигурно тоа не е Македонија или сите оние кои ја делата истата транзициска судбина. Таквите односи и аномалии постојат во сите држави во светот, без разлика на нивниот степен на развиток. Разликата е во стартните позиции. Во некои змеји диференцијацијата меѓу капиталот и оние кои можат да ја продаваат само сопствената работна сила и знаење е завршена. За жал таа диференцијација во Македонија сеуште не е завршена, а во услови на недостаток на ресурси и капитал, аномалиите се повидливи, а последиците поболни. Што ти останува друго сем да се бориш и да се надеваш дека еден ден ќе зграбиш поголемо парче од колачот. |
||
Гроф Игнатиев: "Ви се обрнувам Вам (г-дин Бахмачев), дека ЈАС ЈА СОЗДАДОВ ВЕЛИКА БУГАРИЈА, ЗАРАДИ РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ на исток "- (М.Цемовиќ - " Маќедонски проблеми и Маќедонци", Београд, 1913 ,33.)“
|
||
Platenik
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Надежта, мотивираност, здравиот дух и вербата се главните параметри кои треба се стимулираат за да се стигне до саканата цел. Многу е тешко кога ќе се изгуби надеж. Се додека има светлинка на крајот од тунелот се дотогаш ќе се стремиме да стигнеме до неа. |
||
Гроф Игнатиев: "Ви се обрнувам Вам (г-дин Бахмачев), дека ЈАС ЈА СОЗДАДОВ ВЕЛИКА БУГАРИЈА, ЗАРАДИ РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ на исток "- (М.Цемовиќ - " Маќедонски проблеми и Маќедонци", Београд, 1913 ,33.)“
|
||
brza
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
...a i toa go ima i nekoj drug prashuvano, ...tuku,.koga ke vidi chovek kako nekoi doagjaat do bogatstva bukvalno preku nokj ,...odvrakja pomislata ti da angazirash svoj kapital( ako go imash) vo neshto, ...a, bidejki lugjeto ja pravat edna drzava ,...taa postoi poradi niv,...znachi deka taa e odgovorna za postapkite na nekoi od narodot , shto znachi , i taa treba da si go ''krka'' ako neshto ne e vo red vo nea,...pogotovo shto tie shto se ''nafatirale'' preku nokj,..na cel glas laat deka rabotat za dobroto na nivnata zemja ,..ama retko koj gleda deka toa go pravat poradi toa shto istovremeno si go polnat i svojot djeb... ...znachi...bedna drzava ne zasluzuva pofalbi,...barem dodeka se gleda deka bukvlno sekoj koj stapnal nekade na nejzino "chelo" ...momentalno'' si go onezbeduva i svojot i zivotot na nekoi negovi bliski ... ...uostalom...toa i im e namerata koga prifakjaat da ''sednat'' nekade ......... ... |
||
||
Platenik
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Одговорот го дадов во мојот предходен пост. Има неколку убави македонски поговорки, ќутењето е злато или ќути, трај има и полошо. Колку да се добри овие поговрки, сепак треба да се има чувство кога треба да се крене, како и против кого да се крене гласот. Ако некоја политичка опција го заслужува тоа, go for it, тоа е демократија. Има начини на кои тоа може да се прави достоинствено, без булгаризми, а сепак да се пласира поентата. Критиката е оправдана кога е уптена кон некоја политичка алтернатива, но не и према татковината. Ако Црвенковски, Груевски, Ахмети или било кој друг заслужуваат критика ради природата на функцијата која ја обавуваат, мислам дека Македонија тоа не го заслужува. |
||
|
||
Platenik
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Веројатно мислеше намене кога пишуваше дека некои лупаат глупости?! Види сега, никој како поединец неможе да нарави ништо, меѓутоа таквата констатација за оптимистите и агилните луѓе е само дефетистички став. Како поединец некој може само да жртвува дел од своето време и се ангажира како алтурист во добротворни органзиации, културно ументички друштва, невладини прганизации, формира нова политчка партија, им помогне на некои стари изнемоштени лица, учествува во некои удранички акции.... од сето тоа некој ќе има полза, вклучувајќи ја и државата. Втората алтенатива е покрај времето поединецот да ангажира и сопствен капитал и знаење па да почне некој бизнис. Да вработи некој, па да и плаќа на државата даноци од кои ќе има полза и државата и поединците кои ја сочинуваат државата. Вака како стојат работите во Македонија, може да се види само кукање, незадовлство, критзерство, плукање... Многу малку луѓе се спремни да се жртвуваат да си помогнат пред се себеси, а потоа и на државата. Се чини дека секој еден го бара и покусиот и полесниот пат. 1. вработување во државната админстрација (никаков ризик, мала плата, сигурна работа) 2. мигрирање во странство (поголем ризик, додуша непознато, маргиналец по однос на првата генерација, ама пари колку сакаш, парите растат на дрва и само треба да ги собереш) Изменето од Platenik - 18.Јануари.2011 во 17:03 |
||
|
||
marsovec
Сениор Регистриран: 18.Април.2010 Статус: Офлајн Поени: 3378 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Предлагам наместо материјално...да им се даде верба и дух...на оние сиромашните и загрозените...
|
||
СЕ Е КОНЕЧНО САМО ГЛУПОСТА Е БЕСКОНЕЧНА - САМО КАЈ НАС
|
||
brza
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
''Македонија е над се, а најмногу над незадовлените матриајлни потреби на некои незадовлни индивидуи.''
ajde de sega...kako chovek da go sfati ova...ako ne kako ,...kjutete i trajte,..najvazno e samo deka ste,..( e...i) makedonci... ...barem taka moze da se zakluchi od vakva i takvi rechenici ! |
||
||
Platenik
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Прашањето го поставив од причина што сметам дека одговорот кој го понуди врска мојот предходен пост неодговара. Затоа си земам за право да добјаснам или прецизирам што сум сакал да кажам со мојот коментар. Светот, чиј еден мал дел е и Македонија, за жал сеуште не функционра врз основа на алтруизмот. За да можеш да опстанеш (како држава) во овај егоцентричен свет, каде секој еден само ги гледа сопствените интереси и ние како Македонци треба да бидеме поучени од туѓите искуства и го примениме истиот кодекс на оденусвање. Зарем тоа не е предуслов за влез во ЕУ. За жал кога една Македонија е оспорувана на секој еден чекор и кога знаеме дека е опкружена со соседи кои сметааат за себе дека сонцето изгрева од нивните задници, тогаш нам не ни преостанува ништо друго, туку да веруваме дека Македонец неможе да биде ништо друго сем привилегија, прва радост. Кога нормите во светот ќе се променат, јас сум првиот кој ќе прифати да биде космополит, вситински граѓанин на светот. Зарем неможеме да учиме од гршките, туѓи и сопствени? Зарем неможеме да сватиме дека откорнатото дрво има мала веројатност да преживее? Зарем пак ќе си дозолиме за 5 килограми урда да менуваме вера или за “подобар живот“ ќе зимаме пасоши од оние кои не негираат?! Сигурен сум дека тие што го имаат тоа веќе направено ќе најдат логично оправдување за донесеното решение. Меѓутоа тоа решение незначи дека треба да се плука по сопствената татковина, без разика во каква состојба таа се наоѓа. Затоа прави што ќе правиш, нов бунар копај, на стариот неплукај. Македонија е над се, а најмногу над незадовлените матриајлни потреби на некои незадовлни индивидуи. Патем, јас веќе го правам она што семтам дека е исправно да се прави, како замене лично, така и за Македонија. Изменето од Platenik - 18.Јануари.2011 во 16:14 |
||
|
||
Внеси реплика | страница <1 7891011 17> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |