|
Љубовна поезија |
Внеси реплика | страница <1 678910 34> |
Автор | |
lotus flower
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Регистриран: 08.Септември.2008 Статус: Офлајн Поени: 6937 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ne vjeruj - Aleksa Šantić
Ne vjeruj u moje stihove i rime Kad ti kazu, draga, da te silno volim, U trenutku svakom da se za te molim I da ti u stabla urezujem ime - Ne vjeruj No kasno, kad se mjesec javi I prelije srmom vrh modrijeh krša, Tamo gdje u grmu proljeće leprša I gdje slatko spava naš jorgovan plavi, Dođi, čekaću te U časima tijem, Kad na grudi moje priljubiš se čvršće, Osjetiš li, draga, da mi tjelo dršće, I da silno gorim ognjevima svijem, Tada vjeruj meni, i ne pitaj više Jer istinska ljubav za riječi ne zna; Ona samo plamti, silna, neoprezna, Niti mari, draga, da stihove piše |
|
~Live the life you love, love the life you live~
|
|
pagane
Сениор Регистриран: 21.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 13044 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Браво бе aurin...да не си обожавател? |
|
anakin
Сениор Unidentified Flying Object Регистриран: 08.Август.2005 Локација: Machku Pichku Статус: Офлајн Поени: 18535 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
I kao da se vracas Tu postar ne zvoni |
|
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
|
BiBi_G
Сениор СТАРОСЕДЕЛЕЦ Регистриран: 27.Мај.2010 Статус: Офлајн Поени: 3175 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Опомена
Чуј, рећи ћу ти своју тајну:
Могу ми се учинити
Може ми се учинити
Може ми се учинити
Или могу ком рећи у томе
О, не остављај ме никад саму
Учиниће ми се црн лептир један неко пева и горким цветом у непреболну рану срца дира. О, не остављај ме никад саму, Никад саму, Кад неко свира. Десанка Максимовић |
|
NO MATTER WHAT WILL HAPPEN I WILL ALWAYS SMILE! |
|
anakin
Сениор Unidentified Flying Object Регистриран: 08.Август.2005 Локација: Machku Pichku Статус: Офлајн Поени: 18535 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
zemi me, toa navistina e sudbina
postojat zeni, koi go zaklucuvaat svoeto srce kako da e skapocen kamen jasenko houra |
|
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
|
Анастеа
Администратор ПИПИ долгиот чорап Регистриран: 07.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 35441 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Тркалезни форми
(Пофалба на жената) Тркалезни ти се очите Тркалезна ти е устата Тркалезни ти се рамената Тркалезни
ти се дојките Тркалезни ти
се брадавиците Тркалезни ти се слабините, Тркалезна
ти е половината Тркалезен ти е папокот Тркалезни ти се колковите Тркалезни
ти се колената Тркалезна ти е прегратката Тркалезна ти е трпезата Тркалезно ти е јаболкото Тркалезна е
водата Тркалезно
е и семето Тркалезно е сонцето и сончогледот Петре М. Андреевски |
|
Andjelina
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Miss High Hill’s Регистриран: 07.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 14129 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Умилкување
Ќе ги отпретам сите горештини од твојата глава, ко суво дрво на сува рида реките ќе ги заковам. Ќе те претплатам на вечна љубов и вечни времиња ќе те љубам и губам и во пости и пред гости само да ме сакаш. Ќе ги поткупам сите човечки сетила и патила. Сите светлосни преѓи пресијазол ќе ги врзам, сите денови и ноќи на својот почеток ќе ги вратам, ќе ти дадам се што е солено и молено само да ме сакаш. Ќе спијам во движење, сенката своја ќе ја прескокам ќе ги затнам сите извори, се што гори ќе отворам. Ќе направам да не се знае кај е лево и десно, ќе ти наберам ѕвезди, ќе ти влепам шлаканица само да ме сакаш. Ќе ги шпионирам сите крадци на твоите часови. Ќе ги исфрлам од употреба страните на светот и светот, по црна ноќ, одмижанка ќе го истрчам и ќе те фалам и кудам под сите небеса само да ме сакаш. Кај ќе стасам ќе разделам топло од студено, на шеќерот ќе му забранам да се споредува со тебе, не ќе оставам растојание што ќе биде меѓу нас, со ова што го велам и слепо и глуво ќе исцелам само да ме сакаш. Петре М.Андреевски
п.с
уште некој да ви ја изрецитира на увце и филингот би бил комплетен
|
|
Никогаш не научив дали е подобро да носиш патики или штикли кога ќе тргнеш во потрага по делот од душата кој ти недостасува
|
|
Andjelina
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Miss High Hill’s Регистриран: 07.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 14129 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Сон на студена плоча
Како лекар на око болно капки кога цеди капка по капка сон капе во полноќ. Земјо волчозаба гладнице ревни, изревни се израсни в пена. Трево, отреви се надвјасај ме до рамења. Живеам- крв сум и месо коса и пламење и око неспокојно. Живеам- јас жена, жена, жена жива над мртов песок. Жена сум Мартинова. Мартине, омартини ме осемени ме (ќе никнам јаболкница) и скини ме. На две дланки одамнешни (едната камен за удар другата леб до рамо за љубов) на две дланки две јаболки нишни. Ох...и каменот и лебот две коски се бели а беа и земја и небо. Мартине, стани и стани месо омартини нокти во двете јаболки зарини зрееле, ќе презреат. Или ќе станам Шара: коски и трева или ќе се оросам до грло сладок товар ќе заносам. Зошто вака месото на рог јарци ми го бодат волци го кинат ветар во него со бич змии гони и самиот змиест, па крвта му е горка не се оплодува и не се пие. Мартине, твоето племе уште како глутница скита и на свадби крв од ками лее; доброто на зло го гони и злото пак на зло го враќа- на покопи пие и пее. Мартине, стани и биди со нив жив меѓу живи браќа. На врба грозје родило коза за волчи пород готви пелени рибје чедо проодило набрекнал камен од млеко да ги подои тревите зелени. А мене коските Мартинови ме распнале ме заориле нивоорци. Слатко пиштам, деницо уште неродена, слатко се давам и не знам што имам и што немам сон или јава... Славко Јаневски
|
|
Никогаш не научив дали е подобро да носиш патики или штикли кога ќе тргнеш во потрага по делот од душата кој ти недостасува
|
|
sanja-a
Сениор Only God Can Judge Me! Регистриран: 12.Април.2009 Статус: Офлајн Поени: 13457 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
кој, кој бе ги сонува моите сонови?
кому, кому му се исполнуваат моите желби? бакнежите, тие, каде ми се, а и љубовта моја? кој живее таму? а јас само во песните мои |
|
Обожавам луѓе кои ме смеат.
Искрено, мислам дека смеењето е нешто што го сакам најмногу. Тоа лечи многу болести. Можеби тоа е најважното нешто кај човекот. Одри Хепберн |
|
pagane
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
|
Andjelina
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Лепото
Ко би могао смислити
реч лепшу реч изворнију
мирнију
неоспорнију
немирнију
Лепото
Име ти спомињем непрестано
и рекламирам те са еланом
ја ти не заповедам
Лепото
твој службеник сам предан
Жак Превер
|
|
|
|
pagane
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
|
Dianna
Сениор Регистриран: 06.Јануари.2010 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 118 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Pablo Neruda..
Ne volim te zato jer te volim i od ljubavi do nevoljenja stizem i do cekanja kada te ne cekam, srce mi prolazi od zime do plamena. Volim te jedino zato jer te volim, mrzim te beskrajno i mrzeci te molim i mjera moje ljubavi skitnicke jeste da te ne vidim i volim kao slijepac. Mozda ce izjesti januarsko svjetlo, surova mu zraka, cijelo moje srce i ukrasti mi kljuc spokojstva. U ovoj prici umirem samo ja i umrijet cu od ljubavi jer te volim, jer te ljubim, ljubavi, krvlju i vatrom. |
|
"Zivotot im e komedija na onie koi mislat, a tragedija na onie koi cuvstvuvaat" Pablo Picasso
|
|
zamislena
Сениор Регистриран: 03.Јануари.2010 Статус: Офлајн Поени: 14566 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
ТАА И ТОЈ Таа беше капка роса која ја гасеше неговата жед Тој беше трагач по малите тајни Таа го зароби неговото срце,го стори мед Тој се заљуби во нејзините очи сјајни Тој го проколнуваше животот без неа,умираше тажно Таа го остави во неговата душа погледот вечен Тој го гледаше светот со гнев и лага,за него се беше лажно Таа сега е скриена во некоја туѓа душа Тој се бори против бранот на љубовта темен Таа нечии усни до крајот на животот ќе слуша Тој ќе остане окован во синџирите на суровиот живот земен Младоста пред нив брзгу протекува Тој се крие зад спомените мили Таа секоја вечер иднината ја сонува Тој е при крај,не може,го напуштаат неговите сили Таа се буди,гласот на новата љубов однекаде одѕвонува Љубовта нивна умира,во бездната на заборавот полека истекува Тој гледа нови цвеќиња пред него како венат Таа ја разубавува градината шарена и бујна Тој сака нов живот,силите на радоста не можат да го кренат Таа лебди над успехот,пред неа поминува љубовта стара и повеќе нечујна И кога повторно ќе се спојат нивните тела Темните гласови ќе запрат,ќе стивнат Од светлината при допирот нивен ќе протече љубовта цела Нивните души во небесата ќе се вивнат И се ќе биде како некогаш Таа или тој,еден ќе го грее среќа Неизгаснетиот архаичен љубовен жар ќе гори засекогаш Во темнината,покрај замокот на љубовта ќе гори уште една свеќа Но зад сенката на тагата се крие светлината Еден ден некој ќе говори немо за нив За таа и тој, оние кои ја убија болката во темнината Во љубовта слепо се сака, никој не е крив.............. |
|
Внеси реплика | страница <1 678910 34> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |