|
Дали БОГ е беспомошен? |
Внеси реплика | страница <1 678 |
Автор | |
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Obiduvajki se da bidam konkreten i koncizen izgleda deka ti zaliciv maglovit i konfuzen. Ti blagodaram sto me povika da elaboriram na drug nacin.
Ako bi ja sledel konciznosta uste ednas, togas bi dodal samo dve misli. Prvata definitivno go eksponira glavniot chovekov problem: - Slobodnata volja i mokta za kreiranje impliciraat neodbezhna lichna i opstestvena ODGOVORNOST. Za onie na koi ne im se jasni konsekvencite od prvata misla, sledi vtorata, mnogu dobro poznatata pogovorka: - Sto ke seesh, toa ke zhneesh. Smetam deka sekoj obrazovan covek vednas ke razbere koi se konsekvencite od ovie zborovi. Ne sakajki da te ostavam nezadovolna so lakonstvoto na mojot odgovor ke si dadam sloboda da elaboriram na malu posirok i podrug nachin… (Za onie koi sakaat da chitaat dolgi tekstovi, podolzuva vo sledniot post) |
|
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|
butel2
Сениор Регистриран: 26.Јули.2005 Статус: Офлајн Поени: 4138 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Interesno messenger, od edna strana potpolno covekot da mu se pokori na Boga i da mu se predade, da mu predade se, slobodata ( pazi te molam, nezasluzena, na koj nacin treba da ja zasluzime), a od druga strana , nikogas da ne go krivime Bog i da ne barame pomos , tuku samite sme sposobni da si pomogneme....kako ako mu se pokorime i predademe?
Koga sme srekni, da go velicame Boga i da mu se zablagodaruvame, a koga sme vo maka, pa toj ne moze ni da slusne? Ova do sega ne sum go cula.....iako jas i koga sum srekna i koga sum tazna Bog nema nikakva vrska so toa |
|
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Bog e se ona sto postoi, pez pochetok i kraj. Toe e Ednoto i Edinstveno, nedelivo i bezvremensko. Toj ne spie i zatoa ne se budi. Toj e Segashnosta, sekogas vo egzistencija i vo postojana manifestacija vo realizacijata na bezgranicnite moznosti. Toj e omniprezent i omnipotent . Toj e Kreatorot i Kreacijata vo edna celina, edinstvo koe egzistira kako neprekinato realiziranje na veke se-sozdadenoto.
Kreatorot ja ljubi Kreacijata, oti taa e toj samiot. Sozdava od ljubov, zapoznavajki se sebe si vo site mozni aspekti na svoite moznosti. Eden takov aspekt od negovata Kreacija e i covekot, sozdaden so site Kreatorovi atributi, po negov lik, so nezavisna i slobodna volja, beskrajno ljuben od svojot Tvorec. Site bolovi i stradanja niz koi sto minuva covekot se plod samo od onoa sto go sozdava covekot, poteknuvaat od negovoto Ego, toa e izborot na negovata slobodna volja...mizerijata i patenjeto nikogas ne doagja od Boga... Zatoa ne go vikajte popusto svojot Tvorec da vi podade raka vo dubiozata na vasite kreacii... Toj nema ushi za takvi molbi i zatoa ne se chudite zosto ne vi odgovara i ne gi brishi vasite gorki solzi. I ne frlajte kamenja po Nego, tuku pomognete si samite, bidejki toj vi ja dade seta potrebna mok da go storite toa. Povikajte go Boga edinstveno koga ke resite da go pogrebate svoeto Ego. Povikajte go koga ke resite potpolno da mu se predadete na Negovata milost. Povikajte go koga ke resite da mu ja vratite vasata nezasluzena sloboda, onaa koja Toj tolku velikodusno vi ja podari da ja upotrebuvate samo so ljubov... I togas, ako toa go napravite so iskreno srce i neskriena zelba da mu se vratite kako Negova i samo Negova tvorba, bez tronka somnenie i dilema, Toj ke ve pregrne, ke vi pomogne, ke ja spasi vasata dusa i ke vi go pokaze zagubeniot pat... Edinstveniot Bog ve ljubi i sekogas ke bide so vas. |
|
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|
boli glava
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Регистриран: 30.Април.2005 Статус: Офлајн Поени: 477 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Sega i tebe ti e krajot! Mojot gnev ke go izlem vrz tebe,ke ti sudam spored tvoite patista,i vrz tebe ke gi oboram site svoi gnasnosti!
Ezekiel 7:3 |
|
boli glava
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ako vo nesto veruvas mora da se javi isomnez,pa zatoa e podobro po nesto da tragas
|
|
mikus
Сениор Регистриран: 05.Јули.2005 Статус: Офлајн Поени: 49802 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
NE TAKA
SE VIKA LUGJETO SE PREKRASNO NESOVRSENI ZATOA SE TRAGACI |
|
boli glava
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ja sam bog i bog je u meni ,ja sam uzvisen ko bog, on nije nad mene i ne vlada sa mnom, ja nizi od njega ne mogu biti...
Celizie: 16 vek |
|
mikus
Сениор Регистриран: 05.Јули.2005 Статус: Офлајн Поени: 49802 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
IMA BOG
I JAS IMAM BOG MOJOT BOG E BOG KAKO I VASIOT SE BI NAPRAVIL ZA MOJOT BOG SE STO BARA OD MENE SAMO MNOGU DA NEPRETERUVA NO PAMETEN E BARA MALKU OD MENE |
|
ApAcHI
Нов член Регистриран: 12.Јануари.2006 Статус: Офлајн Поени: 18 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Sto veli Biblijata : " Togas se razbudi Gospod kako od son ,kako junak od vino sovladen..." (Psalmi,77:65) "Razbudi se, zs spies ,Gospodi,Razbudi se ,... (Psalmi,43:23) Sto veli k*ranot : "Allah e ,nema drugo bozestvo dostojno za obozuvanja osven nego- Ziv i Vecen.Ne go obzema ni dremez ni Son.Se sto e na nebesata i na Zemjata ta e negovo" (k*ran ,14:42)
Dali bog e Bespomosen ? Sto veli Biblijata :"Uslisi ja ,Gospodi ,molitvata moja i pocuj ja molbata moja , NE BIDI BEZGLASEN kako moite solzi" "Zs go odvrakas liceeto svoe ,ja zaboravas bedata nasa i nevoljata nasa" Sto veli k*ranot : "I koga ke gi prasas robovite Moi za Mene pa ,Jas sum navistina Blisku.I se ozvivam Molitvata na molitelot koga ke me zamoli.Pa ,neka mi se ozvijat i neka veruvaat vo Mene za da bidat upateni" (2:186)
|
|
Внеси реплика | страница <1 678 |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |