|
Половина милијарда евра за промена на име |
Внеси реплика | страница <1 678 |
Автор | |
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ushte edna dobra anegdota koja tochno opishuva kako odat nekoi raboti... ova e za oni koi se prashuvaa "pa shto ima losho ako se nagodime za nekoja cena"?
Ednash Winston Churchill sretnal nekoja privlechna zhena i rekol: - Gospogjo vashata ubavina me predizlikuva kako mazh... Dali bi sakale da mi pravite drushtvo vecherva? Cenata ne e vo prashanje... - Gospodine!!! - mu vozvratila zhenata - Sto mislite vie??? Pa jas ne sum nekoja lesna zhena, nekoja ulichna k*rva za da mi davate vakvi nedolichni predlozi! - A sto bi rekle ako vi ponudam eden milion funti za vecherva? - prashal Churchill. - Pa... se izvinuvam za prethodno kazhanoto... se gleda deka vie ste bil vistinski dzhentlamen. Kje mi bide zadovolstvo da ja minam vecherva so vas. - koketno odgovorila zhenata. - E sega, otkako tochno utvrdime kakva zhena ste, mozheme da se nagodime za realnata cena - se nasmevnal Churchill. Изменето од Messenger - 03.Јули.2009 во 22:09 |
|
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|
Marko sk
Сениор Регистриран: 08.Ноември.2008 Статус: Офлајн Поени: 887 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Vesta koja izleguva od ovoj izraelecov e daleku pod sekoe nivo i ne zasluzhuva komentar, tuku vo tekstot e posocheno imeto Severna Makedonija, pa bi se zadrzhal na toj predlog koj se vrti vo charshijava so edno prashanje ( ako mozhe): Shto gubime ako se vikame Republika Severna Makedonija? Ako jazikot si ostane Makedonski, identitetot deka sme Makedonci, istorijata i kontinuitetot na sozdavanje na nashata drzhava ist, i t.n.. Dali samiot poim Sverna , nuzhno implicira deka ima i juzhna ... defakto egejskiot del e juzniot del od Mkd. Dali samiot naziv Severna implicira deka vo nekoe idno vreme severot da se spoi so jugot vo edna celina, kako Korea, ima Juzhna i Severna, koi koga togash kje se sopjat, ako do togash ne bukne nulerana vojna...? Ako mozhe nekoj koj se chuvstvuva ( kolku - tolku) kompetenten da objasni, samo bez lokalpatriotski frazi i motivi ? Изменето од Marko sk - 03.Јули.2009 во 21:43 |
|
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ovaa rabota mi nalikuva na onaa trgovija megju anglichanite i poglavicata Seattle...
Imeno, do togash belite doselenici vo Sevena Amerika zhiveeja zaedno so indijancite starosedelci bez nikakvi formalni granici ili lichna sopstvenost na zemjishteto. Koga doselenicite pochana da planiraat pogolemi kapitalni vlozhuvanja im trebashe nekakva garancija deka zemjishteto vo koe kje gi investiraat tie vlozhuvanja kje bide nivna neotugjhiva sopstvenost. Togash go povikaa poglavicata Seattle i mu rekoa deka kje mu kupat del od zemjata kade sto zhiveeshe negovoto pleme. So vakvata ponuda poglavicata se najde vo situacija "ni na nebo, ni na zemja". Rabotata e sto domorodnite indijanci veruvaat oti zemjata, neboto, vozduhot i seto onoa sto nie go gledame kako Priroda i Svet e sopstvenost na onoj sto go sozdal toa - na Boga. Toa e istoto onoa sto nie go dobivame so segashnata grchka ponuda - kupuvanje na nacionalnost! Istorija, tradicija, veruvanje, religija, nacinalnost, ime i t.n. nemozhe da se kupi bidejki ne postoi lichna sopstvenost za ovie vrednosti. Togash Seattle im rekol na anglichanite: - Kako vie ochekuvate jas da vi prodadam neshto na koe ne sum sopstvenik??? Zemjava ne e moja, tuku na Boga. Ako mozhete da go nagovorite, kupete ja od Nego. Anglichanive mu objasnile oti nemozhat sega da go najdat Gospod, a bidejki indijancite so generacii zhiveele na toa mesto pretpostavuvaat deka sega tokmu tie se sopstevicite i zatoa sakaat da se nagodat so niv. - Vekje vi rekov deka jas ne mozham da prodadam neshto sto ne e moja sopstvenost - im rekol poglavicata Seattle - ama koga vekje tolku ste zapnale da mi davate pari, togash kje vi gi zemam. Istava rabota e i ovaa maskarada so nacionalnata tvrgovija. Nacionalnosta, imeto i istorijata ne se nechija lichna sopstvenost za da se davaat na prodazhba. Kako mozhe da se nagoduvame za nekoi vrednosti koi gi sozdavale, poseduvale i uzhivale nash*te praroditeli so iljadnici godini i ostavena ni se vo amanet za nash*te deca do vek i vekovi? Kako mozhe da se stavi bilo kakva cena na takvo neshto i kako mozhe toa da se prodade??? Изменето од Messenger - 03.Јули.2009 во 22:07 |
|
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|
Messenger
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Amin!
|
|
|
|
Анастеа
Администратор ПИПИ долгиот чорап Регистриран: 07.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 35441 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
НЕ!!!
Името не е на продажба и треба да им биде јасно на политичарите дека никој не им дал таков мандат! |
|
the Other
Нов член Регистриран: 28.Мај.2009 Статус: Офлајн Поени: 21 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ne znam zosto citiranoto mi zvuci deka ne ste zadovolni so cenata? Kako da se kaze deka za poveke bi se pazarile?! |
|
да бе
Сениор О’ Дабштајн Регистриран: 10.Април.2009 Статус: Офлајн Поени: 5367 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
jас ви давам идеи како да го решите проблемот со името
еве - грциве са ставили цена 50 евра на македонец и утре сте во НАТО и во ЕУ - ова е супер ефтинко ови пари ке ги земете веднага по присоединуването од европските фондови немогам да разберам што се чудите 50 евра бе? един месец нема да зборувате на мобилен и сте во Униата |
|
Анастеа
Администратор ПИПИ долгиот чорап Регистриран: 07.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 35441 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Червените веќе не се во оптек.
Не оди офтопик. |
|
да бе
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
50 евра - ова пари ли са?
ова колко по две црвени са? |
|
Анастеа
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Добар виц: да собираме пари за да си го откупиме сопственото име?!
|
|
да бе
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
па еве ако името струва 500 000 000 - нека МК диаспората се организира и да се реши проблема
OMO Илинден и ОМО Илинден Пирин исто ке донира се надевам и еве се е средено - сите ке бидат хепи ако во светото има 10 000 000 македонци ова са само по 50 евра на македонец Изменето од да бе - 03.Јули.2009 во 18:51 |
|
novace
Сениор Регистриран: 06.Август.2007 Статус: Офлајн Поени: 3067 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Треба ..набрзо да дојде време... на конечно решение..со домашниве предавници..без разлика кој се и одкаде доаѓаат..овде.
Изменето од novace - 03.Јули.2009 во 18:13 |
|
Не сум доктор , ама стално сум опкружен со пациенти
|
|
Messenger
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Nacionalnosta nema monetarna vrednost!
|
|
|
|
Анастеа
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Со економски пакет вреден околу половина милијарда евра, Грција ќе се обиде да ја зацврсти преговарачката позиција во спорот за името и да го намали се поголемиот притисок од страна на САД за брзо решавање на спорот, вели аналитичарот Сем Вакнин, повикувајќи се на сигурни извори во Стејт департментот. Станува збор за економски пакет во повеќе сфери - од инфраструктурата, преку енергетиката до либерализација на визниот режим. „Грција ќе го финансира транспортниот коридор низ РМ, ќе ја развие мрежата на нафтениот цевковод низ РМ, и ќе раководи со регионалните фондови на ЕУ за РМ за овие два проекти. Интересно, Грција ќе ја снабдува РМ со загарантирано количество енергија“, изјави Сем Вакнин. „Сета потребна енергија, во поглед на гориво итн., ќе го гарантира Грција ако Македонија не може да најде гориво за меѓународен пазар, ако се случи некоја криза и Македонија не може, Грција ќе ја снабди со гориво“, додаде Вакнин. Владата во Атина, економскиот пакет ќе го услови со промена на уставното име и со прифаќање на новото име, Република Северна Македонија за севкупна употреба. На пакетот мерки, заедно со грчките претставници работат експерти на Стејт департментот и двајца про-грчки сенатори. Работата, според Вакнин, ќе биде завршена многу брзо, во наредните неколку недели. Засега не се знае кој најновата грчка иницијатива ќе им ја пренесе на властите во Скопје, каде понудата може да биде разбрана и како непристоен предлог. „Прашањето е дали пакетов ќе и се понуди на Македонија преку Нимиц при неговата посета, или преку Стејт департментот, т.е. преку американската амбасада, или Грција ќе и го понуди на Македонија на некоја билатерална средба, на пример посетата на Бакојани на Скопје - никој не знае, дури ни Грците“, рече Сем Вакнин. Промената на тактиката на Атина е резултат на американскиот притисок Македонија да стане членка на НАТО, што е можно побрзо, дури и во случај да нема решение за спорот со името. Атина очекува со економскиот пакет да покаже конструктивност и заинтересираност за решавање на спорот со Македонија, но и развој на регионот во целина. Грчкиот план има за цел изместување на сегашниот тврд став на Владата во Скопје и отворање на поинаква дебата со конкретни придобивки на земјата. ----------------------------------------------------------------------------------------- Каков непристоен предлог, ако ова е вистина!!! Сакаат да си го продадеме името за половина милијарди евра??? |
|
Внеси реплика | страница <1 678 |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |