|
Руски јазик |
Внеси реплика | страница <1 678910 13> |
Автор | ||
russia
Сениор Регистриран: 22.Септември.2008 Статус: Офлајн Поени: 120 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Во рускиот јазик има вокали, кои се делат по мека или тврда промена,односно тврди и меки вокали.
тврди се - а, э, ы, о, у, ъ меки се - я, е, и, ё, ю, ь Конкретно за (ы - јери),има правила каде треба да стои , а каде не треба. После палаталните, заднонепчени К,Г,Х и нивните шушкави парови Ч,Ж,Ш во никој случај не смее да стои (ы) на пр., - книги а не книгы, ученики а не ученикы, но не син туку сын, не сир туку сыр,не бринза туку брынза,не риба туку рыба, итд. Исто така Ы, никогаш неможе да стои на почеток на збор, затоа што ке се појават хијати(зевови)и ке има потреба од протетички гласови(протези) Важно!!! - Исто така и во македонскиот јазик нема литературен збор кој започнува на А.Истиот случај како со Ы во рускиот, така со А во македонскиот, со што тука се добил протетичкиот глас Ј. пример - јагне а не агне, јаглен а не аглен, јадица а не адица, и сл. поздрав |
||
ZoraNaSlobodata
Сениор Регистриран: 03.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 3392 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Зверка,таа зборува за русите од во Русия.И яс имам приметено дека слабо нещо со другите йазици.Ама незнам можеби яс грешам.
Да прашам нещо.Зощто русите я користат оваа старословенска ы,во какви ситуации,не е нормалната и доволна? |
||
За нея ние живеемъ,за нея ние мремъ!
|
||
zverka_
Сениор Регистриран: 11.Декември.2008 Статус: Офлајн Поени: 6604 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
|
||
brza
Сениор Регистриран: 06.Февруари.2006 Локација: vidiFOTOupotpis Статус: Офлајн Поени: 34534 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
|
||
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein |
||
Kasnakoski
Сениор Регистриран: 20.Декември.2008 Статус: Офлајн Поени: 147 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
И јас тоа ти кажувам. Само не ми е јасно зошто го избра овој ник Пагане. Такво име не е познато во светот. Освен во еден роман - измислица. |
||
pagane
Сениор Регистриран: 21.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 13044 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Каснакоски, важно е дека го знам jазикот.
И тоа ми дозволува да читам и да наjдам вистината. |
||
Kasnakoski
Сениор Регистриран: 20.Декември.2008 Статус: Офлајн Поени: 147 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Русский язык поможет вам найти свою национальною идентичность. Изменето од mamamd - 08.Март.2009 во 21:20 |
||
pagane
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
каже се : Вот тебя морковка.
|
||
anakin
Сениор Unidentified Flying Object Регистриран: 08.Август.2005 Локација: Machku Pichku Статус: Офлајн Поени: 18535 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
s hujom |
||
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
||
pagane
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Се сложувам. Само да го разбираш jазикот би ти бил многу користен. |
||
russia
Сениор Регистриран: 22.Септември.2008 Статус: Офлајн Поени: 120 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Како прво никој не знае перфект руски, ни самите жители во Русија,како што и ние не знаеме перфект македонски. За брзо време ке се тепаат сите да учат руски,бидете сигурни во тоа. поздрав |
||
bijonse1
Сениор bella Madonna Регистриран: 14.Јануари.2009 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 16521 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Sekoj saka da e najbogat paricno ...................DA !!!
A , dali saka da e bogat vo znaenje ?? .......mmmmmmmm.... ..........pa i taka i taka Znaenjeto na bilo koj "ziv" jazik e bogastvo na sekoj covek ......kolku poveke jazici si znajs pobogat si..........mene licno ruskiot jazik mi se svigja.... edinstveno me nervira da na tie koj mu e majcin jazik ama bas nieden drug jazik ne mozat da go zboruvaat bez ruski akcent koj e epten izrazen i nevkusno zvuci... |
||
nelson
Сениор НАИВЕН НА МАЈКА Регистриран: 11.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 6313 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
dobar e i ruskiot..
|
||
Zeleo bih da te, vezanih ociju, prepoznajem u hiljadama.Ala bih se napipao!
|
||
dejanpp
Сениор Регистриран: 30.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 893 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
jas znam perfekt ruski ana voopsto ne mi koristi site potrebi za znaejne na stranski jazici se sveduvaat na znaejne na eden jazik a toa e ANGLISKI.
|
||
Внеси реплика | страница <1 678910 13> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |