IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Образование
  Активни теми Активни теми RSS - Руски јазик
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Руски јазик

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 678910 13>
Автор
Порака Обратен редослед
russia Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 22.Септември.2008
Статус: Офлајн
Поени: 120
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај russia Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Март.2009 во 01:01
Во рускиот јазик има вокали, кои се делат по мека или тврда промена,односно тврди и меки вокали.
тврди се - а, э, ы, о, у, ъ
меки се - я, е, и, ё, ю, ь
Конкретно за (ы - јери),има правила каде треба да стои , а каде не треба.
После палаталните, заднонепчени К,Г,Х и нивните шушкави парови Ч,Ж,Ш во никој случај не смее да стои (ы)
на пр., - книги а не книгы, ученики а не ученикы,
но не син туку сын, не сир туку сыр,не бринза туку брынза,не риба туку рыба, итд.
Исто така Ы, никогаш неможе да стои на почеток на збор, затоа што ке се појават хијати(зевови)и ке има потреба од протетички гласови(протези)
Важно!!! - Исто така и во македонскиот јазик нема литературен збор кој започнува на А.Истиот случај како со Ы во рускиот, така со А во македонскиот, со што тука се добил протетичкиот глас Ј.
пример - јагне а не агне, јаглен а не аглен, јадица а не адица, и сл.
поздрав
Кон врв
ZoraNaSlobodata Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 03.Јуни.2008
Поени: 3392
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ZoraNaSlobodata Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Март.2009 во 18:50
Зверка,таа зборува за русите од во Русия.И яс имам приметено дека слабо нещо со другите йазици.Ама незнам можеби яс грешам.

Да прашам нещо.Зощто русите я користат оваа старословенска ы,во какви ситуации,не е нормалната и доволна?
За нея ние живеемъ,за нея ние мремъ!
Кон врв
zverka_ Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 11.Декември.2008
Поени: 6604
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zverka_ Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Март.2009 во 11:08
Originally posted by bijonse1 bijonse1 напиша:

Sekoj saka da e najbogat paricno ...................DA !!!

A , dali saka da e bogat vo znaenje ?? .......mmmmmmmm.... ..........pa i taka i taka
Znaenjeto na bilo koj "ziv" jazik e bogastvo na sekoj covek
......kolku poveke jazici si znajs pobogat si..........mene
licno ruskiot jazik mi se svigja.... edinstveno me nervira da na tie koj mu e majcin jazik ama bas nieden drug jazik ne mozat da go zboruvaat bez ruski akcent koj e epten izrazen i nevkusno zvuci...
bi mila greska si,zboruvam makedonski ama bas nikakov akcent,kako da mi e majcin ,mnogu redki se tie sto mozat da primetat deka ne sum makedonka .Ama da se zburuva ruski bez akcent e mnogu tesko.
Кон врв
brza Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Февруари.2006
Локација: vidiFOTOupotpis
Поени: 34534
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај brza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Март.2009 во 21:25
Originally posted by Kasnakoski Kasnakoski напиша:

Originally posted by IQ IQ напиша:

ne znam sho ke mu e na nekoj ruski jazik?

Eve jas ke ti kazam. Na ruski jazik ima isklucivo mnogu literatura. Primer baras nekoja informacija na NET, nema na makedonski, nema ni na angliski - na ruski ima se.

ma, nemoj!,... збунетост,....ja pa ti kazuvam  deka ima i nekoi informacii na makedonski ,...... koisto ne mozes da gi najdes ni na angliski ,...... a uste pomalku pa,....na ruski!
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein
Кон врв
Kasnakoski Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Декември.2008
Поени: 147
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Kasnakoski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Март.2009 во 19:54
Originally posted by pagane pagane напиша:

Каснакоски, важно е дека го знам jазикот.И тоа ми дозволува да читам и да наjдам вистината.

И јас тоа ти кажувам. Само не ми е јасно зошто го избра овој ник Пагане. Такво име не е познато во светот.
Освен во еден роман - измислица.
Кон врв
pagane Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 21.Февруари.2007
Поени: 13044
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај pagane Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Март.2009 во 13:41
Каснакоски, важно е дека го знам jазикот.
И тоа ми дозволува да читам и да наjдам вистината.
Кон врв
Kasnakoski Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Декември.2008
Поени: 147
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Kasnakoski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Март.2009 во 20:35
Originally posted by pagane pagane напиша:

каже се : Вот тебя морковка.

Русский язык поможет вам найти свою национальною идентичность.

Изменето од mamamd - 08.Март.2009 во 21:20
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај pagane Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Март.2009 во 13:00
каже се : Вот тебя морковка.
Кон врв
anakin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Unidentified Flying Object

Регистриран: 08.Август.2005
Локација: Machku Pichku
Поени: 18535
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Март.2009 во 10:45
Originally posted by zverka_ zverka_ напиша:

S cem eto ti nas pozdravljaes?

s hujomголема%20насмевка
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај pagane Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Март.2009 во 10:41
Originally posted by Kasnakoski Kasnakoski напиша:

Originally posted by IQ IQ напиша:

ne znam sho ke mu e na nekoj ruski jazik?

Eve jas ke ti kazam. Na ruski jazik ima isklucivo mnogu literatura. Primer baras nekoja informacija na NET, nema na makedonski, nema ni na angliski - na ruski ima se.

Се сложувам. Само да го разбираш jазикот би ти бил многу користен.
Кон врв
russia Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 22.Септември.2008
Поени: 120
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај russia Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Март.2009 во 18:37
Originally posted by dejanpp dejanpp напиша:

jas  znam  perfekt  ruski  ana  voopsto  ne  mi  koristi  site  potrebi  za  znaejne  na  stranski  jazici   se  sveduvaat   na  znaejne  na  eden  jazik  a   toa  e  ANGLISKI.

Како прво никој не знае перфект руски, ни самите жители во Русија,како што и ние не знаеме перфект македонски.
За брзо време ке се тепаат сите да учат руски,бидете сигурни во тоа.
поздрав
Кон врв
bijonse1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
bella Madonna

Регистриран: 14.Јануари.2009
Локација: Macedonia
Поени: 16521
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај bijonse1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Март.2009 во 16:32
Sekoj saka da e najbogat paricno ...................DA !!!

A , dali saka da e bogat vo znaenje ?? .......mmmmmmmm.... ..........pa i taka i taka
Znaenjeto na bilo koj "ziv" jazik e bogastvo na sekoj covek
......kolku poveke jazici si znajs pobogat si..........mene
licno ruskiot jazik mi se svigja.... edinstveno me nervira da na tie koj mu e majcin jazik ama bas nieden drug jazik ne mozat da go zboruvaat bez ruski akcent koj e epten izrazen i nevkusno zvuci...
Кон врв
nelson Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
НАИВЕН НА МАЈКА

Регистриран: 11.Октомври.2008
Поени: 6313
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај nelson Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Март.2009 во 16:09
dobar e i ruskiot..
Zeleo bih da te, vezanih ociju, prepoznajem u hiljadama.Ala bih se napipao!
Кон врв
dejanpp Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 30.Април.2008
Поени: 893
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај dejanpp Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Март.2009 во 15:51
   jas  znam  perfekt  ruski  ana  voopsto  ne  mi  koristi  site  potrebi  za  znaejne  na  stranski  jazici   se  sveduvaat   na  znaejne  na  eden  jazik  a   toa  e  ANGLISKI.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 678910 13>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,188 секунди.