|
За смирението |
Внеси реплика | страница <1 678910 14> |
Автор | |||
makarios
Сениор Регистриран: 20.Октомври.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 1282 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Добро е тоа. Само дочитувај ја до крај, како шо ја напиша ѕидарски.
|
|||
izvoren
Сениор Регистриран: 12.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 700 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Да не барате кирија за молитвата? (мала шала)
Секоја молитва која е упатена до Господ ја читам и применувам. |
|||
belichka
Сениор Регистриран: 30.Октомври.2006 Статус: Офлајн Поени: 2023 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
A ja citash ovaa molitva izvoren! Inaku ova molitva e na poslednite Optinski starci Svetiteli vo Optinskata pustina!!! |
|||
Blagosloven e Onoj Koj ide vo imeto Gospodovo
|
|||
rabani
Сениор Регистриран: 02.Август.2008 Статус: Офлајн Поени: 490 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
vo biblijata pishuvabidete dobri i pravedni, a ne dobri i ramnodushni
i koga lucifer stana zol i sakashe da go obozavaat bog ne beshe ramnodushen,t.e. smiren , tiku go isprati arhangelot so angelite za da go pobedi lucifer(zloto) toa beshe na neboto na zemjata go pushti isus za da go pobedi satanata a isus ja utepa zmijata po glavata, ne vo petata direktno vo glavata toj istiot isus ni kazuva nam :sledete go mojot primer , toa vi e dolznost, i ne ostanuvajte ramnodushni pred zlo ne kradi=pochituvaj ja privatnata sopstvenost ne ubivaj =pochituvaj go zivotot na drugite vo primerot so monasite, starecot ne ja pochituval privatnata sopstvenost na drugite i trebalo da pobara prochka i od monasite i od bog, iako seto toa bilo samo za test |
|||
DOAGA ISUS SO 200000 SVETII
ZA DA IM STAVI KRAJ NA SITE PROKLETII |
|||
Majkl
Сениор Регистриран: 20.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 3019 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Преведено со јазикот на Исус, изјавата на пророкот Мојсеј:“Око за око, заб за заб!„ треба да се сфати како Исусовото „Што човек сее, тоа тој и ќе си жнее!„. Имено ако некој си дава за право другиот да го повреди така што ќе му искрши заб, според законот на сеење и жнеење(акција и реакција) тоа истото или сличното што некогаш некому го сторил ќе го искуси самиот на своја кожа. Во целост овие објаснувања можат само да се сфатат само во светлината на правилното знаење за реинкарнацијата(преваплотувањето) - имено дека душата не е само еднаш во човечко тело и дека сите нејзини постапки се складираат во меморијата на космичкиот компјутер. откаде може да биде повикано само тоа што е складирано(посеано)не нешто друго.
Изменето од Majkl - 28.Октомври.2008 во 17:54 |
|||
izvoren
Сениор Регистриран: 12.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 700 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
утринска молитва
Господи, Помогни ми мирно да го примам сето она што ке ми го донесе денешниот ден и потпшолно да се предадам на Твојата света воља. Управувај ме и помагај ми секој час во текот на овој ден. Какви вести и да чујам,научи ме спокојно да ги примам со цврсто уверување дека се станува по Твојата света воља. Управувај со моите мисли и чувства во сите мои дела и зборови. Научи ме правилно да се однесувам спрема моите родители и спрема ближните, никого да не налутам ниту да ожалостам Не позволи во непредвидени случаи да заборавам дека се доаѓа од Тебе. Господи дај ми сили да го поднесам заморот на денешниот ден, и се што ке се случи во текот на денот. Ти управувај со мојата воља и научи ме да се молам, да верувам, да се надевам, да истрпувам, да проштавам, и да љубам. АМИН! |
|||
zidarski
Сениор Регистриран: 17.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4385 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Марија... чепкаш кај што не треба... за мене барем...
Месеци и месеци поминавме во снимање на таа емисија и не знам колку месеци уште во дено-ноќно монтирање... Еве, за тебе (во емисијата беше скратена малку): Господи, дај ми мирно да го примам она што денов денешен ми го носи и целосно да и се предадам на Твојата Света волја. Упати ме и помогни ми во секој миг од денов: каков било глас да добијам, научи ме мирно и со цврста вера да восприемам дека се е по Твојата Света волја. Управувај со моите мисли, со моите сетила и со сите мои дела и зборови. Не допуштај во непредвиден случај да заборавам дека се од Тебе доаѓа. Научи ме добро да се однесувам спрема родителите и спрема ближните, никого да не го разгневам или да го оскрбам. Господи, дај ми сили да ја поднесам Тежината на денот денешен и се што во него ќе ми се случи. Управувај со мојата волја и научи ме да се молам, да верувам, да се надевам, да поднесувам, да простувам и да љубам. Господи, дај ми да бидам орудие на Твојот мир, та таму кај што има омраза да сеам љубов, кај што има осуда - простување, кај што има раздор - слога, кај што има очај - надеж, кај што има темнина - светлост, кај што има жалост - радост. 0 Божествен Учителу, нека не бидам утешуван, туку јас други да тешам; нека не ме трпат мене, туку јас да имам трпение за сите; не мене да ме љубат, туку јас сите да ги љубам. Зашто кога простуваме, тогаш и нам ни се простува; кога даваме, тогаш добиваме; а кога умираме, тогаш се рагаме за живот вечен. Свет Духу, помошник биди ми денов денешен да Му Го посветам на мојот Господ и Спасител. Господи Исусе, Сине Божји, поарно е да не се живее одошто да се живее без Тебе или против Тебе. Ти благодарам, Боже, за дарот на овој ден и за секое добро за коешто ќе ми помогнеш денеска да го сторам. Избави ме, милостив Боже, од желбата за самоугодување, и удостој ме во секој миг да бидам подготвен заради Тебе и заради ближниот свој да се откажам од себеси, зашто за таа служба и Си ми го дал животот. Помогни ми од себе да го отфрлам сето она што не е Твое, а она што е Твое да го примам во длабока вера, надеж и љубов. Дај ми ревност со која постојано ќе Ти служам: да ја поставам правдата над користа, да го поставам чинењето на благочестиви дела над минливите задоволства, да ги поставам другите над себеси за да ја исполнам Твојата заповед на љубовта. Стори светлоста на Твојата убавина, добрина и љубов да заблескаат во мојава душа. Амин. |
|||
Do what is right, come what may...
|
|||
maria_magdalena
Сениор trouble seeker Регистриран: 25.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8706 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Porano, utrinskata programa na MTV zapocnuvase so edna mnogu ubava molitva... Pocnuvase nesto vaka: "Gospodi, daj mi mirno da go minam denesniot den...kakva vest i da cujam..da znam deka se doaga od Tebe...." So zadovolstvo ja slusav sekoe utro... Potoa dojdoa SDSM i molitvata ja snema. Steta... Ako ja znae nekoj, bi bila blagodarna da mi ja napise, taa molitva za mene bese poim za molitva za smirenie....koe mi e tolku potrebno. |
|||
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
|||
Zlatnik
Сениор Регистриран: 23.Август.2005 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2605 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Изменето од Zlatnik - 28.Октомври.2008 во 15:02 |
|||
Неоттуѓиво е правото на секој поединец да живее во својата заблуда!
|
|||
makarios
Сениор Регистриран: 20.Октомври.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 1282 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
|
|||
Zlatnik
Сениор Регистриран: 23.Август.2005 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2605 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
И како да бидам смирен, кога ми ги вадиш зборовите од уста, грррр... Кога веќе се работело за тоа дека самиот човек сакал да се увери во смиреноста на свештениците, логично би било тој на некој начин да им ја надомести штетата. Или со повторно засејување и одгледување на нови растенија, или со исплата на вредноста на истите растнија, за да можат овие да си купат од друг производител храна за да преживеат. Или да го замолил својот бог да направи чудо (да ги врати назад растенијата, или други сами да никнат, или ...)! Смиреност! Наместо старозаветното „око за око, заб за заб“, Христос вели „ ако некој те удри по едниот образ, ти заврти му го другиот“. Зошто дошло до оваа промена? Погоре беше спомнат примерот со монасите и градинарските плодови. Што ќе правел, дали исто така ќе бил смирен едниот монах, ако странецот го повредил другиот монах? Требало ли да биде смирен ако овој се обидел да го убие? Во контекст на ова, го земам нај екстремниот пример, за да се свати апсурдноста на ова учење! Што треба да правиме, дали треба да бидеме смирени, кротки (како што се вели во едно од блаженствата во Мат.5:3-11), ако некој ни’ повреди (или убие) едно дете? Треба ли да дозволиме (и да му го дадеме) и другото дете? Не заборавајте, човекот пред се е емотивно суштество. Тоа секако подразбира негово однесување зависно од ситуацијата во која се наоѓа. Тој (човекот) незнае како ќе реагира во одредена прилика. Отпосле можеби разумот ќе му говори дека тоа не било добро, но кој може да ја контролира човековата природа? Да, некои донекаде (но не и целосно) можат да го сторат тоа, но тоа бара многу жртви, многу одрекувања, многу труд ... и зошто? Да докажат пред некого дека се смирени? Ако речам дека дури ни Исус не бил имун во контролирањето на своите емоции во некои ситуации, ќе поверувате во тоа? Но за ова во друга прилика. |
|||
Неоттуѓиво е правото на секој поединец да живее во својата заблуда!
|
|||
maria_magdalena
Сениор trouble seeker Регистриран: 25.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8706 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Jas zboruvav za druga rabota, Maran Ata...ama nema vrska.
|
|||
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
|||
Maran Ata
Сениор Регистриран: 29.Август.2008 Статус: Офлајн Поени: 3669 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Единствено нешто за кое ревносно смирениот човек се моли - е Господ него самиот да го промени на добро, затоа што самиот тој смета дека секој негов грев допринесува за лошите случки во светот. Познато е дека човекот со своето однесување влијае на природата, но исто така познато е дека ако човек се освети себеси, тогаш и тие околу него, гледајќи го неговиот пример, се трудат да го подражаваат. Смирениот човек сметајќи се себеси несвет, Го моли Бога да Му се смилува за секој грев, особено за тоа што не може на другите да им даде личен добар пример. |
|||
+ Љубовта покрива многу гревови +
|
|||
МАРШАЛ
Сениор ГРОБАР ДО ГРОБА Регистриран: 06.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 44396 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
pokornost = koga jasno ti e kazano deka dokolku ne si so nas , togas si protiv nas i posle toa sleduva fizicka likvidacija ......
smirenie = veruvas vo ona sto najpovekje te doblizuva do boga ..... no po svoj izbor ..... sloboden izbor
|
|||
Внеси реплика | страница <1 678910 14> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |