|
Макробиотика |
Внеси реплика | страница <1 678910 25> |
Автор | ||
stevesatriani
Сениор Регистриран: 08.Мај.2014 Статус: Офлајн Поени: 264 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Covekot ne e trevopasno ili sestojadno zivotno...ima slicnosti so trevopasnite zivotni ama covekot ne jade treva...neznam mnogu za pesterskite luge koi jadele sirovo meso ama znam deka imale kratok zivot.mozda pravele deca na 16godini a umirale na 25-30...toa go procitav vo istoriski knigi-deka imale kratok zivot...NEZDRAVATA ISHRANA kako mesoto,mlekoto,sekerot,hemikalii vo ishrana itn-deluva isto na sekoj covecki organizam.pomalku ili poveke site razboluvaat od isti bolesti a pricinata e istata ishrana...
fiks,seuste si mlad za da se razbolis...bolesta ne se sozdava za 24casa nitu pak se gubi za 24 casa...koga ke te potkaci nekoe rakce na 50-60 godini togas ke se cudis od sto ti e toa-epa sega rabotis na toa ako jades meso,mleko,seker i slicno... |
||
fiks
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Администратор ПРАВДОЉУБЕЦ Регистриран: 18.Април.2005 Локација: Македонија Статус: Офлајн Поени: 24000 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Стевесатриани,не знам колку имаш познавања од хемија и технологија на храна,метаболизам,нутритивни ефекти од храна и слично,ама не оди баш све така како што тврди Мичио Куши.
Во тврдењата негови имаш страшни црни дупки,огромни недостатоци. Не може кога се збори за храна и исхрана да се генерализираат тврдења од проста причина што сите луѓе се органзам за себе и потполно различни. Тоа што му годи на еден организам,на друг му смета. Премногу нутритивни копоненти недостасуваат во вегетаријанска исхрана Човекот не е тревопасно животно,туку сештојад Погледај го само системот за варење на човекот и треба ако имаш барем малку познавања од биологија да сконташ дека е предвиден за дигестија и на животинска и на растителна храна. Ако сме според тебе еволуирале само за да консумираме растенија,зошто тогаш имаме желудник со киселина во него,зошто немаме повеќе степен дигестивен систем како кај тревопасните животни,составен од желудник и преджелудници???? Ова е главно прашање Велиш пештерскиот човек живеел 30 години. - Како е дојдено во овај заклучок,кој го донесол,од каде,со помош на кои докази? Ако популацијата живеела 30 години, не може да опстои,нема да може да се репродуцира правилно,а и ако се раѓаат деца,кој ќе ги гледа и порасне ако умира на 30 години???
|
||
Само шлаг пена ќе бидеме.
Ни воздух,ни оган,ни вода,туку шлаг пена, само шлаг пена ќе бидеме и можеби неколку жолти ракии. |
||
stevesatriani
Сениор Регистриран: 08.Мај.2014 Статус: Офлајн Поени: 264 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
posle 20-30 i poveke godini ishrana so meso,jajca,mlecni proizvodi,seker...dobivate ili rak ili infarkt,izliv na mozokot,dijabetes ili nekoja druga bolest...
pesterskiot covek se hranel so meso i ziveel samo okolu 30 godini.kakov zivot ziveeel?se macel da lovi zivotni i da gi jade i da si go skratuva zivotot...koga gi otkril zitarkite podolgo ziveel a i uvidel deka e podobro da se bide zemjodelec otkolku lovec... site bozji pratenici od biblijata bile vegetarijanci,jadele beskvasen leb od zitarki i se prosvetluvale...isus bil vegetarijanec...vo indija Buddha istotaka bil vegetarijanec;jadel oriz-zitarka koja e dobra za duhovnici...kineski mudreci pred nekolku iljadi godini jadele celi zrna zitarki i bile prosvetleni i mudri;vo egipet se jadelo zitarki pred iljadnici godini-taa hrana pridonesla da pravat neobicni gradbi kakva e piramidata za koja seuste moderniot covek ne znae kako e napravena...zitarkite go unapreduvaat covestvoto a hranata od zivotinsko poteklo go unazaduva...svetot na mesojadcite e svet na haos i nasilstvo...istrazuvanja vo vrska so site vidovi na cancer se sodrzani vo kniga ISHRANOM PROTIV RAKA-the cancer prevention diet-na MICHIO KUSHI,1983...procitajte! |
||
Анастеа
Администратор ПИПИ долгиот чорап Регистриран: 07.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 35441 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Житариците ти развиваат моќ на размислување и те прават хумано суштество? Е стварно како тоа, покрај просветлувањето? |
||
fiks
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Администратор ПРАВДОЉУБЕЦ Регистриран: 18.Април.2005 Локација: Македонија Статус: Офлајн Поени: 24000 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Според ова,за било кој тип рак се виновни месо,маснотии,јајца,сирење и друго. Ако е ова точно,јас треба да скинам конци и да сум умрен веднаш од најмалку 10 типови на рак. Ме интересира,кое е истажувањето,каде е спроведено,кога,колку време траело и врз кој примерок од популацијата е изведено ??????? Линкче едно би било одлична информација Фала
|
||
Само шлаг пена ќе бидеме.
Ни воздух,ни оган,ни вода,туку шлаг пена, само шлаг пена ќе бидеме и можеби неколку жолти ракии. |
||
fiks
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Администратор ПРАВДОЉУБЕЦ Регистриран: 18.Април.2005 Локација: Македонија Статус: Офлајн Поени: 24000 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Како? Те молам објасни ми само на кој начин житарките ќе ме просветлат?
|
||
Само шлаг пена ќе бидеме.
Ни воздух,ни оган,ни вода,туку шлаг пена, само шлаг пена ќе бидеме и можеби неколку жолти ракии. |
||
stevesatriani
Сениор Регистриран: 08.Мај.2014 Статус: Офлајн Поени: 264 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Premnogu proteini od mesoto vo ishranata moze da predizvika akumulacija na urinate,urinskata kiselina,masnotii I holesterol vo krvta I tkivata na organizmot.Preteranata kolicina na kiselini I masnotii vo krvta moze da gi spere zalihite na esencijalnite minerali kako sto se zelezoto,magneziumot,cinkot,fosforot I kalciumot,slabejki gi taka koskite I zabite.
Integralniot oriz isfrla vo krvta neprekiden tok na glikoza od okolu 2 kalorii vo minuta.Sekerot pobrzo sogoruva,osloboduvajki okolu 30 kalorii vo minuta.Prostite sekeri,kako sto se medot,rafiniraniot seker,duri I ovosniot seker,pobrzo se apsorbiraat,no tie ne obezbeduvaat dolgotrajna energija. Obicno se veruva deka za izgradba na golemi,jaki muskuli potrebni se mnogu protein.Toa ednostavno ne e tocno.Duri I potrebata na bodi bilderite za protein e ista kako I kaj bilo koj drug.Muskulite gi gradat I jaknat postojani,dolgi,naporni fizicki vezbi,a ne proteinite. Nivoto na svest zavisi od sostojba na nervniot system.Zitarkite I Transcendentalnata meditacija go cistat nervniot system od dlaboko naplasteni stresovi. Zdravjeto e rezultat na balansiraniot nacin na mislenje,ziveenje I ishrana.Ako clenovite na edno opstestvo zivee vo sklad so prirodata,toa ke bide zdravo. Decata hraneti so kravjo mleko pobrzo rastat,no nivnite vnatresni organi se prilicno mrzlivi,mlitavi I zgolemeni.Kravjoto mleko go prehranuva teloto,a go pothranuva mozokot I nervniot system.Kravjoto mleko sodrzi 3 pati poveke protein,a 4 pati poveke calcium od majcinoto mleko.Kravjoto mleko e za telinja a ne za luge. Kvalitetot na nasata krv e osnova na nasata celokupna sreka I nesreka.Edinstven osnoven nacin da go socuvame kvaliteto na nasata krv e dobrata ishrana. Visoko proteinskata hrana od mesoto moze da go zgolemi rizikot za nastanok na rak na dojkata,kolonot,rektumot,pankreasot,prostatata I bubrezite. MLEKOTO sozdava:mazohizam,mrzlivost,tendencija na menuvanje na polot.MESOTO sozdava:gnev,ljubomora,egoizam,posesivnost,nasilna licnost,takmicarski duh,sadizam,manijastvo,paranoja.RAFINIRANIOT SEKER sozdava:mentalni iluzii,sizofrenija,nervosa,poremetuvanja na nervniot system.ZACINI I STIMULANSI SOZDAVAAT:razdrazlivost I emocionalna nesigurnost.TROPSKO OVOSJE I OVOSNI SOKOVI sozdavaat:sentimentalnost,nervozna I osetliva licnost,kriticka priroda. od knigata THE MACROBIOTIC WAY by MICHIO KUSHI |
||
Storm5
Сениор Регистриран: 30.Септември.2009 Статус: Офлајн Поени: 226 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
LEKOVITITE SOSTOJKI I ANTITUMORSKOTO I ANTIVIRUSNOTO DEJSTVO NA MEDICINSKI PECURKI - Reishi, Siitake, Chaga, Kordiceps sinensis, Agaricus blazei, Trametes versicolor I drugi
Brojot na razlicnite vidovi pecurki koi rastat na nasata planeta dostignuva do 140.000, no poznati se samo 10 %-otprilika 14.000 vidovi. Podinecni vidovi pecurki imaat niska energetska I visoka bioloska vrednost. -Uste vo damnesni vreminja pecurkite se smetale znacajni za ishrana I lecenje. -Vo pecurkite ima golem broj bioaktivni molekuli I antitumorski supstancii-POLISAHARIDI koi imaat antitumorski I imunomodulatorski svojstva. So kuvanje se dobivale dekoktati I esencii I bile koristeni kako lek na Dalecniot istok. -Skoro 95% od masata na pecurkata ja socinuva voda pa zatoa se lesno svarlivi. Nivnite najvazni sostojki se proteinite koi gi sodrzat SITE ESENCIJALNI AMINOKISELINI. -Vo pecurki ima malku jagleni hidrati I masti, nema saharoza I skrob, pa zatoa moze da gi koristat I zabolenite od dijabetes. -Znacajni sostojki se I vitaminite od grupata B, provitamini na vitaminite A, D , C. -Bogati se so minerali-fosfor, natrium I kalium, a pomalku ima I zelezo I selen, a dobar se izvor na dietetski vlakna koi go namaluvaat nivoto na holesterolot vo krvta I blagotvorno deluvaat na kardiovaskularniot system. -Pecurkite predstavuvaat neogranicen izvor na polisaharidi-lentinan, lanostan, ganoderan, lanofil, grifolan I drugi., koi imaat mokno antitumorsko I imunostimulatorno dejstvo: gi stimuliraat T-limfocitite, koi ponatamu gi podvizuvaat makrofagite, pa organizmot pocnuva da laci materija perforin-visokomolekularen protein-koj gi unistuva zlocudnite kelii. Perforinot predizvikuva perforacija na tumorskite kelii, pri sto tie gubat tecnost I ‘umiraat’. Lentinanot ne samo sto gi stimulira aktivnostite na T-limfocitite, tuku I na prirodnite ‘kelii ubijci’ ili NK-keliite-glavnite kelii vo UNISTUVANJETO NA TUMORITE I VIRUSITE. Ovie kelii razvivaat silna protivtumorska aktivnost so stimuliranjeto na interferonot. -Polisaharidot lentinan, koj go sodrzi Siitake pecurkata, vlijae na sozdavanjeto na perforinot-povekekratno ja zgolemuva negovata kolicina I mu dava mok na organizmot vo borbata protiv tumorot. Posle 35-40 godina proizvodstvoto na perforinot vo coveckiot organizam se namaluva, a malignite kelii pocnuvaat brzo da se delat… Siitake pecurkata ne gi unistuva keliite na rakot sama, tuku gi VRAKA VO ZIVOT ARMIJATA KELII KOI GO STITAT ORGANIZMOT. Zemanjeto na siitake vo ishranata redovno, go odrzuva sozdavanjeto na perforin vo organizmot na neophodno nivo I ne im dava moznost na keliite na rakot da se razmnozuvaat. -Siitake znacitelno gi namaluva nesakanite dejstva na zracenjeto I citostaticite. -Siitake pomaga vo lecenjeto na rakot, leukemijata, astmata, infekciite, go zapira sirenjeto na tumorite a metastazite potpolno isceznuvaat, go reducira nivoto na holesterolot vo krvta, moze da suzbie gangrene. -Siitake pecurkata ima edinstven sostav: 1. Eritadenin-supstancija koja go snizuva losiot holesterol vo krvta. 2. L-ergotionin-silen antioksidans, koj vo siitake pecurkata iznesot e za 40 pati pogolem otkolku vo psenicnite klici kade se smetalo deka gi ima najmnogu. Ovaa supstancija uspesno go smaluva arteriskiot pritisok, sprecuva sozdavanje na tromb, ima protivbakterisko dejstvo, deluva protivvospalitelno(kaj cir vo digestivniot trakt), go namaluva sekerot vo krvta kaj dijabeticarite, efikasno gi ublazuva tegobite predizvikani od Multiplex Sklerozata, go stiti crniot drob(zastita od hepatitis), pomaga vo slucai na psiho-nevroloski zaboluvanja. -Sodrzat aminokiselini-lizin I tripofan, nikotinska kiselina, riboflavin,Vitamin B2, pantotenska kiselina, Vitamini od B grupata, Vitaminite K, C. Vo svojot sostav imaat I Terpen I STEROIDI koi deluvaat antibakteriski I antivirusno. Eden od retkite organski izvori na GERNMANIUM, koj ima antioksidativni svojstva, gi neutralizira efektite na stetnite materii od oklinata I ja zgolemuva rezistencijata kon bolestite. -Sodrzat triterpenoidi I heteropolisaharidi, megu ostanatite I beta-glukanite, no I drugi bioloski aktivni polisaharidi kako beta-manan, ciklo-furan I alfa-varijanti. Sodrzat I adaptogeni-supstancii koi mu pomagaat na teloto da se izbori so stresot,pa zatoa se pecurki dobri za prevencija na psiho-nevroloski poremetuvanja. -Pecurkite se vazni regulatori na imunitetot. Ako e odbrambeniot system na organizmot nedovolno silen-se zgolemuva sklonosta kon infekcii, maligni I drugi zaboluvanja. Kako imuno-regulatori ja aktiviraat produkcijata na belite krvni zrnca koga e imunoloskiot system neaktiven, a go namaluva nivniot broj vo slucaj na nivna preterana aktivnost. -SIITAKE pecurkata sodrzi mnostvo vitamini I SITE 8 ESENCIJALNI AMINOKISELINI – I toa vo mnogu pooptimalen odnos otkolku vo soyata, mesoto, mlekoto ili jajcata. Bogati se so Eritadenin-edinstvena aminokiselina za koja se veruva deka go snizuva holesterolot vo krvta, potoa so serin, treonin, alanin, prolin, kako I so zelezo, niacin, Vitamin B grupa I so polisaharidi. -RAK I SIDA I SIITAKE PECURKATA-Lentinanot, visokoprocisten polisaharid od siitake pecurkata, vo Japan e registriran kako lek so koj se prodolzuva zivotot na pacientite koi se tretirani so konvencionalnoto medicinsko lecenje na SIDATA I RAKOT. Ovoj polisaharid se pokazal za korisen ne samo vo terapijata na kancerot, tuku vo sprecuvanjeto na GENETSKIOT MATERIJAL-HROMOZOMOT, predizvikan so lekovite protiv rakot. Koga se raboti za nedovolno libido ili erekcija tuka se TARTUFITE! |
||
Storm5
Сениор Регистриран: 30.Септември.2009 Статус: Офлајн Поени: 226 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Zamki za vegani i lakto-vegetarijanci
SKRIENI ZIVOTINSKI IZVORI VO PRODUKTITE Ima li zivotni vo vasat hrana? Slednive sostojki najcesto se naogaat vo hranata. Nekoi se sekogas od zivotinsko poteklo, dodeka drugi cesto se takvi, iako moze da se najdat I od rastitelno poteklo. SEKOGAS OD ZIVOTINSKO POTEKLO ALBUMIN-protein od belki od jajce, go ima I vo krvta I mlekoto kaj zivotnite. Se koristi vo-prerabotena hrana kako zitarici, kolaci I peciva. INCHUN-Mala, srebrena riba od semejstvoto na haringite. Se koristi vo – sosot Vorcester, sosovi za salata I zasiluvaci na vkus. KARMIN-Crvena boja dobiena od telo na insekt. Se naveduva kako karmin ili karminska kiselina. Se koristi vo-Sokovi, oboeni testenini, kolaci, sladoled, jogurt I ovosni filovi. KAZEIN-Zivotinski mlecen protein. Se koristi vo –mlecni proizvodi, kako zamena za sirenje, obeluvaci na kafe, bebeska mlecna formula. LAKTOZA-priorden seker sto go ima vo kravjoto mleko. Se koristi vo-prerabotenata hrana kako bebeski mlecni formuli I slatki. ZHELATIN-Protein dobien od koski, ‘rskavica, tetivi, koza I drugi tkiva na june, tele ili svinja. Se koristi vo-slatki, zamrznati zitarici, mnogu mlecni proizvodi kako sto se jogurt, kisela pavlaka I sladoled. ZASIRUVAC-MAJA-Koaguliracki enzim dobien od oblogata na zeludnikot kaj tele, koza, svinja ili jagne. Se koristi vo-zasireno mleko, sirenje, kisela pavlaka I drugi mlecni proizvodi. SURUTKA-Vodena tecnost sto ostanuva koga se pravi sirenje. Se koristi vo-krekeri, lebovi, torti I druga prerabotena hrana. CESTO OD ZIVOTINSKO POTEKLO AGENS ZA PROCISTUVANJE-Agens kioj se koristi za procistuvanje na nekoi tecnosti. Se prezema od jajce, zivotinsko mleko, zelatin, riba ili minerali. Se koristi vo-vino, ocet, pivo, ovosni sokovi I negazirani pijaloci. EMULGATORI-Aditivi koi se koristat vo nekoja hrana za da sprecat oddeluvanje na sostojkite. Izvleceni se od krava, vepar, jajca, kravjo mleko, a moze da bidat od rastitelno poteklo ili sinteticki proizvedeni. Se koristat vo-margarin, puter od kikiritki, sladoled I druga prerabotena hrana. PRIRODNA AROMA-Aromi koi moze da bidat izvleceni od meso ili drugi zivotinski produkti. Se koristi vo-sosovi za salati, peciva, zitarici I druga prerabotena hrana. OLEINSKA KISELINA-Nezasitena masna kiselina dobiena od zivotinski masti, rastitelni masti ili masla(maslinovo maslo). Se koristi vo-sirenja, bonboni, sladoled, slatki pijaloci. PALMINSKA KISELINA-Vosocna masna kiselina dobiena od kravi, vepar I rastitelni masti I masla(maslo od palma) Se koristi vo-peciva, puter i aromi za sirenje. STEARINSKA KISELINA-Zasitena masna kiselina napravena od zivotinski masti ili masla ili e sinteticki proizvedena. Se koristi vo-aromi na vanilla, pijaloci, peciva, bonboni, gumi za zvakanje I mlecni cokoladi. TAJNATA NA BELIOT SEKER Sekerot e bel zatoa sto od nego e otstraneta bojata po pat na rafiniranje so upotreba na KOSKEN JAGLEN dobien OD KOSKI NA TELE. Koskite obeleni na sonce prvo se koristele vo induditrijata za zelatin, a potoa im bile preneseni na proizvoditelite na rafiniran seker. Koskite se zagrevaat na visoka temperature dodeka ne stanat cist jaglen. Dobieniot kumur se koristi za odstranuvanje na necistotiite, no ne stanuva del od sekerot. |
||
Storm5
Сениор Регистриран: 30.Септември.2009 Статус: Офлајн Поени: 226 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
ZELEN SOK OD ZITO-BOGAT IZVOR NA VITAMINOT B17
Zeleniot sok od zito: -Go zajaknuva imunitetot kaj stareckite bolesti -Go namaluva nestabilnoto dvizenje -Gi namaluva bolkite vo zglobovite -Se dobiva pogolema fizicka sila, volja za rabota I zivot -Posle terapija od dva meseca postarite lica se custvuvaat barem 10 godini pomladi vo sekoj smisol -Zeleniot sok od zito poradi golemite kolicini na Vitaminot B17 koj gi razoruva keliite na rakot – pokazuva znacajni rezultati kaj lecenjeto ili kako preventiva na rakot. |
||
Storm5
Сениор Регистриран: 30.Септември.2009 Статус: Офлајн Поени: 226 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
RASTITELNI I ZIVOTINSKI IZVORI NA PROTEINI
Integralnite zitarki i mahunarkite se OSOBENO BOGATI so IZVORI na PROTEINI. Nivnata sodrzina na proteini e mnogu visoka. Postojat razlicni AMINO-KISELINI,od koi 10 se smetaat za SUSTINSKI. Koga ovie DOMINIRAAT vo daden protein,REZULTATOT se smeta za VISOK. Sovrsen rezultat bi bil 100,no toa e nepostoecko. Proteinskiot rezultat na integralniot oriz [ osnovniot produkt vo makrobiotickata ishrana ] e 72 sto e mnogu visoko. SOYATA NAJGOLEM IZVOR NA PROTEINI Produkti od rastitelno poteklo i proteini vo niv ----------------------------------------------------------- Integralen oriz 7,5 Jacmen 9,6 Psenica 14,0 Heljda 11,7 Susamovo seme 18,6 Soja 34,1 Azuku grav 20,9 Tamari soja sos 6,0 Miso 12,6 Pordukti od zivotinsko poteklo i proteini vo niv ------------------------------------------------------------ Junecko 20,4 Svinsko 21,4 Shunka 22,7 Pilesko 21,0 Jajca 12,7 Mleko 3,0 Sirenje 25,2 Riba 20,0 Ne samo sto zitarkite i mahunarkite imaat ZNACAJNI KOLICINI PROTEINI,tuku tie se i RAZLICNI po KVALITET vo odnos na zivotinskite proteini. Kvalitetot na RASTITELNITE PROTEINI e SUPERIOREN vo ODNOS na KVALITETOT na PROTEINITE od ZIVOTINSKO POTEKLO vo mnogu pogledi. Od "Makrobioticki Put" - The Makrobiotic Way - By Michio Kushi |
||
Storm5
Сениор Регистриран: 30.Септември.2009 Статус: Офлајн Поени: 226 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Кромид за сите проблеми
Кромидот е многу распространет. од анализата на биолошките вредности може да се заклучи дека кромидот по своите лековити својства не заостанува зад лукот. Во исхраната се користи во текот на целата година: младиот кромид во пролет, недозреаната главица во лето, а зрелата луковица во зима. Погрешно е да се исфрла надворешниот дел од кромидот бидејќи тој не е помалку вреден од главицата. Што се однесува до хранливоста, во кромидот има најмногу јаглени хидрати и незабележително количество белковини и масти. Исушените зрели главици значително се калорични, но основата на биолошките вредности на кромидот ја прават минералите и витамините. Покрај големото присуство на минерални соли, особено калиум и сулфур и разни ологоелементи, кромидот е богат со витамините Б1, Б2, Ц, Е, К и П, а има и каротин (провитамин А), гликозиди, етерични масла, растителни хормони слични на инсулинот, бактериостатика и бактерицидни фитонциди. Во народната медицина кромидот се користи за зајакнување на срцето, намалување на крвниот притисок, отстранување на несоница и нервоза, го олеснува искашлувањето, го регулира шеќерот во крвта, делува како диуретик и како лаксативно средство, помага при несвестица, го регулира варењето, лечи воспаление на крајници, болести на белите дробови и бронхиите, водена болест, ублажува болка, лечи рани и отоци, висока температура, го спречува згрутчувањето на крвта, помага при запушувањето на крвните артерии, го спречува пагањето на косата. |
||
Storm5
Сениор Регистриран: 30.Септември.2009 Статус: Офлајн Поени: 226 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
VITAMINOT A - e neophoden za zacuvuvanje na vidot i za stimilacija na imunitetot, za pozdrava koza i za formiranje na koskite i za hormonot za rast.
VITAMIN E - se narekuva vitamin na mladosta, zatoa sto, kako silen antioksidans, go usporuva procesot na stareenje. FOLNA KISELINA - nuzna e za rastot i razvojot na fetusot, za sozdavanje na crveni krvni zrnca i neophodna za pravilno funkcioniranje na mozokot. VITAMIN B1 - e prekupotreben za normalno funkcioniranje na nervnite stanici. VITAMIN B5 - nuzen e za otpustanje na energijata od mastite i za snizuvanje na holesterolot i trigleciridite vo krvta. VITAMIN B6 - pomaga vo sozdavanjeto na antitela i crveni krvni zrnca. VITAMIN B12 - ima vazna uloga vo zdravjeto na nervniot sistem i vo procesite za vgraduvanje na zelezoto i pravilnata apsorpcija na kalciumot vo teloto. Nedostatok na Vitamin B12 e edna od pricinite za Multipla Sklerozata. |
||
Storm5
Сениор Регистриран: 30.Септември.2009 Статус: Офлајн Поени: 226 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Исхрана против карцином на дебелото црево
За да го заштитите дебелото црево, најпрепорачливо е да јадете пченични никулци богати со растителни влакна и да го избегнувате црвеното месо и мастите од животинско потекло. Ако веќе јадете месо, подобро е да го печете во рерна или микробранова печка отколку да го спремате на скара. Јадете што повеќе зеленчук особено лиснатa зелка, брокула, карфиол и прокел. Овој вид зеленчук има заштитно влијание ако се конзумира два до три пати неделно. Секојдневното внесување зелка не го зголемува дејството, а во некои случаи би можело дури да им штети. Ваквите зеленчуци се богати со растителни влакна и индоли кои имаат антиканцерозно дејство. Овие промени во исхраната се уште понеопходни ако веќе сте имале оперативен зафат за отстранување на канцерот на дебелото црево, или имате полипи кои би можеле да се развијат во малигно заболување. Во тој случај препорачливо е секојдневно внесување една до две чинии пченични никулци богати со растителни влакна или снегулки од пченично зрно како природни лекови. |
||
Внеси реплика | страница <1 678910 25> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |