|
ВРАБОТУВАЊА |
Внеси реплика | страница <1 6789> |
Автор | |
Анастеа
Администратор ПИПИ долгиот чорап Регистриран: 07.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 35441 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Идат избори.
Ќе има сега купопродажба на работни места и огласи по весници...
Потпишување партиски пристапници, активирање стари врски
|
|
МАРШАЛ
Сениор ГРОБАР ДО ГРОБА Регистриран: 06.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 44396 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
baram zenska osoba do 30godini ....... za cuvanje na masko dete od 45 godini ..... .............
|
|
monitor
Сениор Регистриран: 19.Декември.2008 Статус: Офлајн Поени: 97 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
ТЕШКО НАС
|
|
nelson
Сениор НАИВЕН НА МАЈКА Регистриран: 11.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 6313 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
baram rabota...kvalifikuvan marsal ne ex drzava...baram rabota koja nema vrska so politika i politicari...se nadevam deka ke najdam...
|
|
Zeleo bih da te, vezanih ociju, prepoznajem u hiljadama.Ala bih se napipao!
|
|
nelson
Сениор НАИВЕН НА МАЈКА Регистриран: 11.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 6313 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
dijamantot?
|
|
|
|
Анастеа
Администратор ПИПИ долгиот чорап Регистриран: 07.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 35441 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Кога?
|
|
nelson
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
i jas tvrdam deka si greska...cenata na limot e zgolemena...bakar...mesing...dijamant padna
|
|
|
|
Анастеа
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Јас тврдам дека не сум грешка...
Цените на металите на светските берзи паднаа, до тоа ниво што на фирмите кои извезуваат метали, економски им е неисплатливо нивното производство или обработка.
Еден пример само: цената на бакарот лани беше над 5.000 долари, па и повеќе од тон, сега е околу 3.500 - 3.600 долари...
|
|
nelson
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
cenite na metalite se pokaceni , ne se namaleni...greska si...
|
|
|
|
Анастеа
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Во октомври 3.244 вработени во индустријата останале без работа, како резултат на глобалната економска криза, но бројот е сигурно поголем, сметајќи ги и вработените кои се пуштени на принуден одмор, кои работодавците имаат право да ги отпуштат по 3 месеци откако добиле принуден одмор.
Голем број фирми најавуваат уште отпуштања на вработени ако наскоро не почнат да растат цените на металите на светските берзи.
Некои експерти им советуваат на овие фирми, наместо да отпуштаат од работа, да ја скратат работната недела и на тој начин да заштедат.
Дали е тоа решение и колку може да се заштеди на ваков начин, останува дискутабилно...
|
|
zbunet
Сениор Претседник Зеленковски Регистриран: 24.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 15549 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Po mene kretenizmot vo privatniot sektor ima koren vo mentalitetot ( za drzavniot se podrazbira zosto e sostaven od nesposobni kadri postaveni na funkcija i podlizurkovci) . Znaeme so gomna se gazdive, ama zosto ?
Pomislete kolku kopuci poznavate so koi nema sansi da se razberete. I sega zamislete gi kako gazdi . Od nego ke cekas milost, razbiranje i sposobnost za objektivna procenka ? ... i ke ja dobiete realnata slika na domasnata biznis klima kade i da se zaposlis ke go proplukas i majcinoto mleko. Dve pogolemi kompanii od koi ednata na primer Arcelor ( Ali Baba i cetrieset razbojnici i aj taka ke gi narecam iako mi licat na razbojnicki duvla ) kade se stranski investitori ( po moe mislenje hostapleri i kriminalci koi nasle plodno tlo za svoite mracni aktivnosti , natrupale tolku mnogu besmislena birokratija koi megusebno se vrzani kako svinski creva, a sto takvo nesto vo socijalizmot ne mozese da se zamisli. Znaci nego mu treba peralnica oti im smrdat corapite, a baska gi supcat vrabotenite za nekoi smesni pari. Za drugava me fati mrza da ja opisuvam ama se isti k*rac iako ne se cigani, da ne vikame deka ova bilo ciganska rabota i da gi stavame vo negativna konotacija zosto se cigani kako sto samiot gazda na Arcelor sakase da se stavi koga nekea da mu ja prodadat celicanata vo Francija t.e. zatoa sto bil cigan...indiec de...isti k*rac t.e. nekoja najniska kasta koja dosla do bogatstvo, a u stvari Francuzite obrazlozija deka kade stapnal Arcelor tamu zapustil i brka kako ke mu tekne i izbrkanite ke bidnat na teret na drzavata. Na krajot sepak ja kupi. Nema hepi end. Nema ni da ima, a uste pomalku ovde. Znaci po moe mislenje, semkarnica ke otvoram, ama za drug ne rabotam, pa makar i puknale po mene |
|
nelson
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
kniska na vmro + dobar sponzor = rabotno mesto vo drzaven sektor (za vo privaten nema sansa, ne sakat nikoj)
|
|
|
|
Анастеа
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Еве како од странство нудат вработување за домашните информатичари... Работа од дома, систем кој на запад многу се практикува...
Странските компјутерски фирми им нудат работа на македонските информатичари, но не за да живеат во странство туку од дома да работат и да им ги нудат своите услуги. Странски консултанти советуваат дека Македонија има шанси да го подобри извозот на домашните информатички производи бидејќи развиените земји веќе подолг период се соочуваат со дефицит.
- Она што сега се случува во Германија е недостиг од 42 илјади информатичари во германската ИТ индустрија. Ова е шанса за македонската ИТ индустрија, но не да праќа луѓе таму, туку да понуди услуги и да ги снабди овие барање - вели Клаус Фергер германски ИТ консултант.
Стопанската комора за информатичка технологија веќе подготвува стратегија за извоз на ИТ производи во странство.
- Сегашната ситуација покажува дека постои голем простор за извоз. Македонските компании се ориентираат кон странските пазари бидејќи овде пазарот е мал - вели директорот на МАСИТ Иван Митревски.
Министерот за информатичко општество посочува дека странските инвеститори Македонија се уште не ја распознаваат како земја за развој на информатичко општество. Проблем е тоа што компаниите не поседуваат сертификати за квалитет на производите.
- Секоја компанија, која ќе сака да освојува странски пазари, мора да има сертификат, од реномирана организација, за да се знае дека поседува квалитет - изјави Иво Ивановски, министер за информатичко општество.
Во моментов само околу 30% од домашните ИТ компании се ориентирани кон надворешните пазари.
|
|
zbunet
Сениор Претседник Зеленковски Регистриран: 24.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 15549 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Samo Tome od " Pivara " pokaza kako treba.
|
|
Внеси реплика | страница <1 6789> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |