|
Поучни случки |
Внеси реплика | страница <1 678910 23> |
Автор | |
Blagoj_s
Сениор Регистриран: 28.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 3057 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Kolku si vest vo glumenjeto?? Nekoj mlad advokat prekrasno ja sredil svojata kancelarija. Kako kruna na se, vo kancelarijata stavil eden luksuzen telefon kako bi izgledal sto po otmeno. Posle izvesno vreme dosol prviot musterija. Prv musterija! Ne bilo toa mala rabota. Mladiot pripravnik sakal da ostavi dobar vpecatok na prviot musterija. Mladiot advokat za pocetok mu rekol na musterijata da poceka petnaesetina minuti. Da bi ostavil na musterijata sto pogolem vpecatok koga toj vlegol vo kancelarijata, mladiot advokat odglumil vazen telefonski razgovor. "Moj dragi generalni direktore, seto ova e ova samo gubenje na vreme..Da, ako navistina sakate... No ne ispod dvaeset iljadi evra...Odlicno, dogovoreno... Prijatno! "Ja vratil telefonskata slusalka nazad. Musterijata navistina bil zbunet i iznenaden. Mladiot advokat toa go primetil. No sepak se trudel da ostavi dobar vpecatok. Se nasmevnal i mu rekol."Sto sakate gospodine?" "Jas... jas sum od Makedonski telekomunikacii, dojdov da vi go priklucam telefonot! ,,Interesno, koga ke se svrtime okolu sebe ke primetime mnogu trud, mnogu zivotna energija vlozuvame vo glumenje. Sto sme se podgotveni da napravime da bi imale dobra kuka, dobra kola (podobra od komsijata), da mozeme da gi delime vizit kartickite, da ne primetat, da stekneme podobar vpecatok!!! Kako da navistina celiot nas zivot zavisi od tie raboti. Ako go izgubime statusot, koj mislime deka sme go steknale, ke prestaneme da postoime. Ako samo malku podobro pogledneme ke vidime deka redovno se smeeme ili rugame na takvi raboti ili nam ni se smejat. Mozebi sepak postoi i drug nacin podobro da go upotrebime zivotot. Mnogumina mi velad deka prestanale da se raduvaat vo zivotot. Verojatno zatoa sto se sto pravat, pravat za publikata, slicno kako glumicite vo teatarot...Toa e edina pretstava koja nikogas ne zavrsuva, nekogas duri ni do smrtta! |
|
www.myspace.com/sblagoj
|
|
Blagoj_s
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Valkani alista
Mlad bracen par stotuku se vselil vo nivnata nova kuka. Slednoto utro, dodeka pojaduvale, zenata poglednala niz prozorecot i ja primetila komsivkata koja gi sirila alistaa na svojot balkon. "Kolku i se valkani alistata! Ne mozam da veruvam. Pa izgleda kako i da ne gi perela", kazala taa. "Mozebi i treba drug prasok, a mozebi voopsto ne znae kako da go opere, jadna taa. " Mazot molcel i posmatral kako toa da ne go interesira. Sekogas koga komsivkata gi sirila svoite alista, se slusal istiot komentar. Pominalo poveke denovi, pa i meseci. Zenata bila iznenadena koga primetila deka alistata na komsivkata se beli kako sneg. Pri toa mu rekla na svojot soprug: "Pogledni, konecno naucila da pere. Koj znae kade naucila!"Mazot i odgovoril: "Nikade! Jas samo gi izmiv nasite prozorci." Nemojte vo tugoto oko da go komentirate trnot, ako vo svoeto nosite greda! |
|
www.myspace.com/sblagoj
|
|
KINGDAVID
Сениор Solomon's father Регистриран: 09.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 9420 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Peharot i zborot Carot imal eden sluga koj go sakal najmnogu od se' i vo nego imal mnogu golema doverba. Ministrite se cudele a vo isto vreme bile ljubomorni na slugata i resile da go prasat carot: " Vie mnogu povekje go sakate vasiot sluga otkolku nas care, vasite sovetnici. Zosto e toa taka ? " Carot odgovoril : " Zatoa sto mojot sluga najmnogu me pocituva ". Ministrite go prasale: " Zarem nie ne ve pocituvame " ? Carot odgovoril : " Ne kako nego !" Pominalo mnogu vreme do slednata sednica na sovetot. Otkako sovetot donel mnogu odluki, carot naredil od riznicata da mu go donesat peharot od cisto zlato, koj bil nakiten so bezbroj dragoceni kamenja. Od site raboti, toj pehar bil najvredno nesto sto carot go imal . Naednas, carot go postavil peharot pred sebe i pobaral od sekoj minister po red da go skrshat. No ministrite rekle : "Aman, Vase Velicestvo, toj pehar e mnogu vreden, kako mozete takvo nesto da barate od nas! Nemojte toa da go pravite !" Togas carot naredil da go povikaat slugata i mu rekol : " Skrsi go peharot"! Bez da se koleba, slugata go zemal i go tresnal od zemjata . Togas carot go prasal slugata :" Znaes li deka sega unisti nesto mnogu vredno ?" Slugata odgovoril : Cestiti care, ovoj pehar e bezvreden- vo sporedba so vasiot zbor ! " Изменето од KINGDAVID - 20.Септември.2010 во 22:36 |
|
KINGDAVID
Сениор Solomon's father Регистриран: 09.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 9420 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
SE DRUGOTO NEBOTO GO PRAVI Mnogu odamna nekoj narod se ishranuval samo od toa sto go imalo na drvjata i na grmuskite. Sekogas bile povekje gladni otkolku siti i se izmacuvale, bidejki se uste ne go poznavale odgleduvanjeto rastenija. Ednas kaj niv dosol eden covek i im pokazal kako treba da ja oraat i da ja nagjubruvaat zemjata, kako da go posadat semeto i kako da se grizat za nivata. Na krajot im rekol: " Seto ova mora vie da go pravite. A se drugo neboto go pravi ." Lugjeto se cudele koga od nekolku seminja koi gi stavile vo zemjata izrasnale prvo steblenca, a potoa snopovi. Imale bogata zetva. No, eden den lugjeto rekle: " Ne e udobno da rabotime na sonce, na dozd, na nevreme, pod vedro nebo...ke izgradime zidovi i ke napravime ubav pokriv nad nivata. Togas ke sme zastiteni i ke rabotime na suvo." Togas nekoi se sprotivstavile i rekle: " Setete se na ona sto ni go kaza mudriot covek: ' Se drugo neboto go pravi' ." "Kako da ne"-rekle drugite- " dejstvuvanjeto na neboto ne moze da e tolku vazno. Sto pravi neboto tolku? Ne gledame deka neboto nesto pravi. No, ako tolku vi znaci toa, mozeme da nacrtame nebo na pokrivot ." Taka i napravile. Izgradile prekrasna hala nad nivata, orale, sadele, nagjubruvale, no nisto povekje ne rastelo. I pokraj nacrtanoto nebo na pokrivot, nisto ne rastelo zatoa sto nedostasuvalo dejstvoto na neboto. Togas gi sfatile zborovite na mudriot covek, ja razrusile zgradata i od drugata godina pak pocnale da rabotat pod otvoreno nebo. Nie, site lugje, imame potreba od Bozjata mokj, imame potreba od Negovata zivotna sila. Imame potreba od otvorenoto nebo za ispolnet zivot na Zemjata. Nie, lugjeto, vo se' sme zavisni od BOG. Изменето од KINGDAVID - 05.Септември.2010 во 16:38 |
|
Blagoj_s
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
ИСПОКИНАТАТА БИБЛИЈА Илјади, дури и милиони луѓе доживеале благослов преку Библијата. А честопати тоа било само ливче или стих – семе кое донело стократен род. Во некој мал германски град, на аукција на која се продавала покуќнина, меѓу другото се наоѓала и една голема стара Библија. Но никој не се интересирал за неа. Конечно, некој трговец дал понуда за неа и можел да ја понесе дома за неколку фенинзи. Практичниот трговец сакал да ја употреби како хартија за завиткување и не помислил каква вредност имаат листовите на оваа книга, дури и тогаш кога се испокинати и валкани. Бог рекол: „Мојот збор нема да се врати празен“ Исаија 55:11. Во тој град живеел еден човек кого постојано го мачела помислата дека е виновен за смртта на некој човек. Ни дење, ни ноќе не наоѓал мир. Често го слушал зборот „убиец“ или често му се појавувал пред очите со сјајни букви. Еднаш кога го пратил синот да купи нешто од продавницата, се вратил носејќи го купеното завикано во лист од некоја стара Библија. Таму се наоѓал текст одпосланието до Евреите, 9-та глава: „Без пролевање на крв, нема простување“. Во прв момент, не го разбрал тоа. Простување веќе барал, но сакал да знае нешто повеќе за тоа и се заинтересирал што пишува понатаму во таа книга. Го пратил пак момчето кај трговецот кој со кинење на листовите стигнал веќе до1 Јованово Послание. Кога тој човек, оптоварен со свеста за вина, ја прочитал и таа страница, му паднал товарот од душата: постои простување, постои очистување од сите гревови, бидејќи тука стои запишано: „Крвта на Исус Христос, Божјиот Син, нe очистува од секој грев“, и „Ако ги признаеме своите гревови, верен е и праведен да ни ги прости гревовите наши и да нe очисти од секаква неправда“ (1 Јов. 1:7). Тие зборови светнале како светлина во неговата мрачна душа. Дознал дека крвта на Исус Христос, која се пролеала на крстот, во состојба е да ги измие сите гревови на оние кои ја признаваат својата вина пред Бога. Така и тој нашол потполн мир во своето срце. Дури и истргнатите листови од Библијата можат да направат некого среќен. |
|
www.myspace.com/sblagoj
|
|
KINGDAVID
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
SESTRI Dve sestri ziveele edna do druga. Pomladata bila mazena i imala deca, dodeka postarata ne bila mazena. Dvete zaedno gi obrabotuvale nivite. Po zetvata go podelile zitoto na dva ednakvi dela. Koga nastapila nokjta, postarata sestra ne mozela da zaspie. Si mislela : "Mojata sestra ima semejstvo, jas sum sama i bez deca. Nejze i treba poveke zito otkolku mene. " Taka, taa stanala i sakala skrishum da i dade na sestra si od nejzinite snopovi. No i pomladata sestra ne mozela da zaspie. Mislela: " Mojata sestra e sama i nema deca. Koj ke se grizi za nea koga ke bide stara? " I taka i taa stanala za da dade od nejzinite snopovi na sestra i . Na polovina pat, srede nivata , se sretnale. Otkrile sto sakala drugata da napravi. Gi ostavile snopovite i se pregrnale. Od togas, se veli, deka ova mesto e sveto. |
|
KINGDAVID
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
TATKOTO I SINOT Decata na Teodor Ruzvelt , koj od 1901 do 1909 godina bil pretsedatel na SAD, mnogu go sakale svojot tatko i za toa imalo mnogu pricini. Eden den, eden mnogu dobar prijatel dosol potisten kaj Ruzvelt ; imeno, mladiot sin na toj prijatel pobegnal od doma i se preselil da zivee kaj tetka mu. Prijatelot pocnal da zboruva za sinot: "Mnogu e div, ne saka nikogo da slusa, misli deka se znae, ne me pocituva, nikoj ne moze so nego da izleze na kraj..." Ruzvelt mu rekol:" Ma ajde, ne veruvam deka momceto e tolku losho. Ako momceskiot duh ne dobie doma vistinsko razbiranje, togas kje odi nekade na drugo mesto za da go dobie toa." Nekolku dena podocna Ruzvelt go videl mladicot i pocnale da razgovaraat: " Sto slusam za tebe, deka, navodno, si zaminal od doma? "-go prasal Ruzvelt. " Pa polkovniku",-reklo momceto- " jas koga i da odam da razgovaram so tatko mi toj eksplodira. Nikogas ne mi davase sansa da mu kazam sto sakam ili da me islusa. Sekogas za nego jas sum kriv, a nikogas ne sum vo pravo ." " Znaes sinko- mu rekol Ruzvelt-" mozebi sega nema da mi poveruvas vo momentov, no , tvojot tatko e tvojot najdobar prijatel. Ti si mu na nego najvazen otkolku bilo koj drug na svetot. " "Toa mozebi e tocno polkovniku Ruzvelt, no tatko mi toa go pokazuva na mnogu cuden nacin." Ruzvelt mu rekol na mladicot deka ke razgovara so tatko mu i se razdelile. Ruzvelt go povikal tatkoto na deteto i pocnal da mu kazuva sto rekol negoviot sin. Tatkoto navistina se nalutil i "eksplodiral" , tokmu kako sto momceto opisalo. Ruzvelt mu rekol na prijatelot: Prijatele...ako ti so svojot sin razgovaras vaka, kako sega so mene, ne me cudi sto momceto izbegalo od doma. Me cudi samo kako toa porano ne go storil. A sega odi pobaraj go momceto, razgovaraj i zapoznaj se so nego. Sretni se so nego na polovina pat." |
|
KINGDAVID
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
TRITE PRAVILA NA SOKRAT Nekoj ucenik na Sokrat dosol kaj nego vozbuden i zadisan i mu rekol: - Ucitele, moram da ti kazam nesto. Tvojot prijatel da znaes sto napravil! - Cekaj malku -go prekinal Sokrat- Dali toa sto mislis da mi go kazes go procedi niz trite cedila? - Trite cedila? - se zacudli ucenikot. - Da, prijatelu moj, trite cedila! Prvoto e cediloto na VISTINATA. Dali proveri toa sto sakas da mi go kazes za prijatelot deka e vistina? - Ne, no slusnav deka lugjeto zboruvaat... - Pa dobro prijatele, sigurno toa si go procedil niz vtoroto cedilo - a toa e cediloto na DOBRINATA. Ima li nesto dobro vo ona sto sakas da mi go kazes, iako ne si siguren deka e se vistinito? - Ne-odgovoril ucenikot, kolebajki se - ne se raboti za nisto dobro. Baš naprotiv... - Hm! - go prekinal Sokrat - da probame sega so tretoto cedilo . Dali e KORISNO toa sto sakas da mi go kazes? - Pa... ne e baš! -odgovoril ucenikot. - Togas prijatelu moj, sto si vozbuden tolku? Ako toa sto sakas da mi go kazes ne e sigurno ni deka e vistinito, a ne e nitu dobro, nitu korisno, ne grizi se premnogu za toa, kako sto ni jas ne se grizam - go uspokoil Sokrat svojot ucenik. - Изменето од KINGDAVID - 16.Август.2010 во 16:17 |
|
spiros
Сениор Регистриран: 28.Јули.2008 Локација: На пат Статус: Офлајн Поени: 4490 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
ДајБОЖЕ набрзо сите луѓе да се разбудат за Небесената Мудрост, за Небесната Милост - Која БОГ за спасение на сите ја отелотвори во Исус - и да постанат сакани Чеда на Небесниот ОТЕЦ - БОГ Творец - според Ликот на Неговото Првородено Чедо! АМИН Господ ме имаше во почетокот на Својот пат, пред Своите созданија, многу одамна. Вообличена сум уште од вечноста, од почеток, пред создавањето на земјата. Се родив кога уште немаше бездни, додека немаше извори на изобилни води. Се родив пред да бидат основани горите, пред бреговите; кога уште не ги имаше создадено земјата ни полињата, ни почетокот на земниот прав. Кога ги создаваше небесата, бев присутна, кога распростираше свод над лицето на бездната (Изреки 8 : 22-27) Изменето од spiros - 14.Август.2010 во 20:22 |
|
Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free, in Time & Eternity! БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...! |
|
KINGDAVID
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Eden covek nasol edno jajce od orel i go stavil pod kokoska. Orleto se ispililo vo isto vreme kako i pilinjata i rastelo so niv. Cel zivot orelot pravel isto kako i kokoskite vo dvorot, mislejki deka e eden od niv. Kolvel naokolu bubacki i glisti, kokodakal i mavtal so kriljata, edvaj podignuvajki se od tloto. Pominale mnogu godini i orelot ostarel. Eden den zdogledal vo visinite , na vedroto nebo, cudesna ptica so mokni rasireni krilja, kako lebdi vo vozduhot. Stariot orel vcudoneviden gledal nagore. " Sto e toa?" - prasal. " Toa e orel, kralot na pticite", mu rekla edna kokoska. " Toj pripagja na neboto, dodeka nie, kokoskite, pripagjame na zemjata. " I taka orelot umrel od starost megju kokoskite, ne znaejki deka i toj e orel. |
|
Blagoj_s
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Truth about my drugs Live www.youtube.com JVSlavko ,,ili Truth Story about my Drugs Live (english version) Изменето од Blagoj_s - 08.Август.2010 во 21:02 |
|
www.myspace.com/sblagoj
|
|
KINGDAVID
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
SEKOGAS KE BIDAM TUKA ZA TEBE Vo 1989 godina vo Ermenija imalo katastrofalen zemjotres, pri koj se urnalo i osnovnoto uciliste vo eden mal grad. Site ucenici bile zatrupani pod urnatinite. Nekolku minuti po katastrofata, tatkoto na edno dete se strcal kon ucilisteto. So uzas gledal kon urnatinite i vo toj moment se setil na vetuvanjeto sto mu go dal ednas na svojot sin : " Sto i da se sluci, sekogas ke bidam tuka za tebe ! " Bez da razmisluva , vednas pocnal da go bara svojot sin vo urnatinite. Nosel kamenja, kopal so goli race i ocajnicki si go baral svojot sin. Gledajki go toa i drugite roditeli pocnale da mu se pridruzuvaat. "Sekogas ke bidam tuka za tebe! " So ova vetuvanje vo srceto tatkoto rabotel den i nokj dodeka negovite race bile krvavi i site muskuli go bolele. Na krajot se slucilo nevozmoznoto na koe nikoj, osven tatkoto , ne se nadeval. Po 38 casa baranje go slusnal tivkiot glas na svoeto dete: " Tate, ovde sme ! " Otkako se spasile decata i toj go nosel svojot sin doma, deteto mu reklo: "Tate, im rekov na drugite deca: Ne grizete se, ne plasete se, mojot tatko ke ne izvadi od ovde ! " Onoj koj sto ima doverba vo Bozjeto vetuvanje, moze da zivee so prekrasnata sigurnost deka sto i da se sluci, moze da kaze:" Mojot Tatko ke me izvadi od ovde ! " |
|
Blagoj_s
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ja baras pravdata? Pokazi ja. ''A Zahej rece: eve, Gospode, polovinata od svojot imot ke go dadam na siromasite; i ako sum zel od nekogo nesto nespravedlivo, ke vratam cetvorno.'" (Luka 19,8) ''Ja barame pravdata'' citame na plakatite i transparentite, a i za toa se zboruva vo grupi vo kafeanite. Ja barame pravdata i vo politikata, na rabotnoto mesto, na ulica i doma. Megutoa, pravdata bara da se popravi nepravdata nanesena na drugiot. I toa go sakame. No dali go pravime toa? Kako e so vcerasnata izgovorena laga? Dali sum podgotven denes da otidam kaj liceto i da se izvinam za kazanata laga? Ili pak da ja vratam pozjamenata kniga so iskrena zelba da ja pocituvam tugata sopstvenost? Se sekavam na edna zapletkana situacija. Skolskite drugari povikale edno momce na sostanok vo nivnata crkva. Tamu toj ja cital Biblijata i poveruval vo nejzinite zborovi. Odlucil da zivee vo sklop so nea. Eden den toj dojde kaj mene i mi prizna eden tezok svoj prestap. So godini toj vo bibliotekata kradel knigi, gramofonski ploci i spisanija. Sega seto toa sakal da go popravi. Mu stanalo jasno: praveden zivot pred Boga na drug nacin e ne vozmozen. Posle predhodnite dogovori sto gi imavme, eden den dobro natovareni so ukradenite raboti trgnavme kon bibliotekata. Vo bibliotekata bea podgotveni da se otkazat od prijavata za ova kazneto delo ako momceto e podgotveno dobrovolno da sorabotuva so niv nekoe vreme. Mozeme da pretpostavime so kakvo olesnuvanje i radost go prifatil momceto seto toa koga se oslobodil od teretot za ne cesnosta i lagite. Sega i od Boga mozel da ocekuva proska za svoite postapki, bidejki go zavrsil svojot del. Koga Isus go povikal Zaheja da go sledi, toj rekol: "ke vratam cetvorno." (Luka 19,8) Dali te pritiskaat nereseni nepravdi? Sakam da te ohrabram da trgnes po teskiot no isceluvacki pat na popravuvanje na storenite zla. Vrati go toa sto ne ti pripaga, jasno kazi vo sto ne si bil cesen. So toa si pomagas na sebe i na drugite - i toa ke pridonese da svetot dozvivee nesto malku poveke pravda. |
|
www.myspace.com/sblagoj
|
|
Blagoj_s
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
БЕРБЕРОТ И ХРИСТИЈАНИНОТ Еден човек отишол во берберница како и секогаш, да биде истрижан и избричан. Започнал добар разговор помеѓу берберот и човекот. Зборувале за најразлични работи и теми. Наеднаш ја допреле темата за Бог. Берберот рекол: „Види човече, јас не верувам дека Бог постои.” „Зошто го велиш тоа?” - прашал клиентот. „Па, премногу е лесно, само треба да излезеш надвор низ улиците и да сфатиш дека Бог не постои. О, кажи ми, ако Бог постоеше, дали ќе имаше толку болни луѓе? Дали ќе имаше толку изоставени деца? Ако Бог постоеше ќе немаше болка ниту страдања. Не можам да си помислам за Бог кој не љуби и ги дозволува сите овие работи.” Клиентот запрел за момент размислувајќи, но не сакал да одговори со некои аргументи. Берберот ја завршил неговата работа и клиентот излегол од берберницата. Токму штом ја напуштил берберницата видел на улиците човел со долга коса и брада (изгледа поминало доста време откога последен си ја се стрижел косата и изгледал толку неуредно). Човекот повторно влегол во берберницата и му рекол на берберот: „Знаеш ли што? Берберите не постојат!” „Како можеш да речеш дека не постојат?” прашал берберот. „Еве, јас сум тука и сум бербер.” „Не!” клиентот воскликнал. „Тие не постоат бидејќи ако тие постоеја ќе немаше луѓе со долги коси и бради како тој човек што оди по улицата.” „Ах, берберите постојат, но тоа што се случува е затоа што тие не доаѓаат кај мене.” „Точно така!” - потврдил клиентот. „Тука лежи проблемот. Бог постори, но тоа што се случува е тоа што луѓето не одат кај Него и не го барат. Поради тоа има толку многу болка и страдања во светот.” |
|
www.myspace.com/sblagoj
|
|
Внеси реплика | страница <1 678910 23> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |