|
Каков грев ти лежи на совеста |
Внеси реплика | страница <1 678910 11> |
Автор | |||
maria_magdalena
Сениор trouble seeker Регистриран: 25.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8706 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Се прашувам, зошто од сите опции кои ги наведов, ти толку се фиксираше токму за оваа, за Господ?
|
|||
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
|||
majstorce62
Сениор ... Регистриран: 23.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4251 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
реков, веќе, дека не верувам во господ ниту во оџачари на совеста. |
|||
БИДИ СИ ГОСПОДАР НА СОПСТВЕНИОТ УМ
|
|||
mamma
Сениор Регистриран: 15.Јануари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9879 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Aha....dobro,...no ke ve pochekam vas...i vashata sovest...pomolete se na gospod..mozebi ke vi ja ischisti.... |
|||
maria_magdalena
Сениор trouble seeker Регистриран: 25.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8706 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Епа тоа е тоа
Затоа потенцирав-најпрво мора човек да си прости себеси, како прв чекор.
Па наведов опции.
А ако некој сега му е лут на Господ па само плука, тој си има проблем со себеси.
|
|||
|
|||
majstorce62
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Така и јас реков на почетокот на темава „Ако гревот е тежок сто килограми и по логиката на споделувањето го поделите со стомина, неговата тежина, математички, треба да падне на еден килограм. Ама не било така. Еве ти друг пример: Прегазиш некое дете од невнимание, побегнеш и успееш да си го сокриеш трагот. Можеш да одиш кај сто попови и кај сто оџи на исповед, ама сликата никогаш нема да ја избришеш од совеста. Втора ситуација: ти го откриваат трагот и си одлежуваш за тоа десет или дваесет години зад решетки. Сликата пак ќе те прогонува. Се послужив со еден малку поекстремен пример, извини, ама друго во моментот не ми паѓа на ум. |
|||
|
|||
maria_magdalena
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Начините за справување со грижата на совеста се различни
*Некој добро ќе се исплаче и ќе му пројде
и нема да осеќа ништо
*Друг ќе се довери на пријател, ќе се советува
*Трет ќе побара стручна помош-ако е дотука дојдено (зашто ваква работа кај поосетлива личност може да доведе до тешка деперсија)
*Четврт ќе се надева на Господа ако е верник, и затоа го спомнав како опција,
*Петти ќе се мачи до крај на живот, неисцелен, ќе живее со таа грижа ан совест која ќе му го загорчи животот.
СПОДЕЛУВАЊЕТО е прв чекор до исцелувањето, затоа реков, за кого како и кај кого-избор е.
Зар ако се спомне Бог како опција е вероисповед?
Изменето од maria_magdalena - 06.Јануари.2008 во 16:21 |
|||
|
|||
majstorce62
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Господ, ако си веруваш во него можеш секаде да го ставиш. Јас не верувам ама многу ми се допаѓа учењето на ИСУС, кој на едно место вели : „Секое место, кадешто двајца дискутираат за мене и ме споменуваат е црква (божји храм) |
|||
|
|||
majstorce62
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Ако измаш грев, изблувај го и не попувај многу! |
|||
|
|||
mamma
Сениор Регистриран: 15.Јануари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9879 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
lele...pa sekoja tema veke ja napravivte veroispoved tema....
pa stvarno nema smisla.......imate 16 strani da se izjasnite....tamu Изменето од mamma - 06.Јануари.2008 во 16:13 |
|||
IQ
Сениор Darling Регистриран: 11.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 12382 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
momenalno nisto ne me grize
|
|||
maria_magdalena
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Инаку темава е добра, ме потсетува на Опра.
А грев што тежи на совеста-па кој нема? Само човек што нема совест нема грижа на совест, и тоа има име, АЛЕКСОТИМИЈА. Тука спаѓаат оние безмилосни сериски убијци, измачувачи-но тоа е друга тема.
Сите ние сме помалку или повеќе чувствителни, и мора да научиме да си простуваме себеси (ај сеа да не Го мешам Господ овде пошто не е Вероисповед, но во христијанството се вели ’Исповедувајте си ги гревовите еден на друг“-ете колку значи споделувањето на гревот со ближниот, води до исцелување) Изменето од maria_magdalena - 06.Јануари.2008 во 16:05 |
|||
|
|||
maria_magdalena
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Мајсторче, ова навистина ти се случило на тебе?
Стварно ми е жал.
Не дека е грев, ништо ти тука ен си згрешил, си и дал на жената пари иако си знаел дека ќе ги испие, но потајно можеби и си се надевал дека навистина и се за леб. Повеќето од нас така би постапиле верувај.
Само НЕМОЈ ДА ДОЗВОЛИШ ДА ТЕ ИЗМАЧУВА СОВЕСТА ЗАШТО ТЕК ТАКА ОД ЖИВОТОТ ЌЕ СИ НАПРАВИШ ЛИЧЕН ПЕКОЛ.
Ова не е грев, ова е повеќе грижа на совеста-за која нема оправдание.
Опушти се, не си крив, си постапил како секој што би постапил. Изменето од maria_magdalena - 06.Јануари.2008 во 15:56 |
|||
|
|||
majstorce62
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Не прави им на другите што не сакаш тебе да ти прават! - ИСУС |
|||
|
|||
majstorce62
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Ама јас знаев (од искуство) дека позајмува за да пие.Тоа е проблемот. Знам дека незнаен грев не е грев. |
|||
|
|||
Внеси реплика | страница <1 678910 11> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |