![]() |
|
Преговори за името |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 56789 184> |
Автор | ||||||||||
svetosparki ![]() Сениор ![]() Регистриран: 27.Октомври.2013 Статус: Офлајн Поени: 694 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|||||||||
E,vidis,drugarotb Tito,namerno go izostaviv,posto coek so go izbrka Boris Trajkovski od zemjava,so frlase letki po Skopjevo protiv opozicijata,
sto e marginalec,vredi li da mu gi digame akciite spomenuvajki go pa i vo negativen kontekst? Stavot na vladeackite partii e:Posto 2/3 od Svetot ne prizna pod Ustavno ime neame namera da go menjame imeto,a posto od 1993 pocnavme pregovori za imeto ili ke ostaneme zaedno so onie 2/3,koi,garant,ne se tolku mutavi ili ona sranje od BJRM da go dovedeme do podnosliv stepen na dostoinstvo i toa da go referendumirame... Koga se pregovara za nesto,znaci resenieto e kompromisno... Toa go kazav ko definicija...A kompromisot na Grcite e Geografska odrednica kon imeto Makedonija... Oni sakat Republika Severna Makedonija ili Slavo-Makedonija ili Gorna... E,ako pod pritisok,so najverojatno ke se sluci,se slozime na nekoja varijanta-toa da odi na referendum...Dobro alibi...I ja sum za... Posto Evropa bese decidna-nema potreba od referendum... Pregovaracite imaat mandat...Zimi majka... Dali imavme referendum so prasanje:Dali Makedonija treba da pregovara za Imeto?Pamtis nesto takvo?tuku BJRM go upikaa na zadnja vrata... Geografski,cel svet znae deka 1913 Grcka se prosiri na sever, Bugarija na Zapad i Srbija na jug,za mir u kuka,inace sea keimdojdevme ko Palestinci,u sred Evropa... Dali si cul nekoj ovde da kaze?nie ne sme Makedonci,tuku Melmezani Marsovci,vestacka tvorba?ne...ni pa ke cues...Ubavo si me citiral... Za kraj,uste nesto za drugarot Tito...Kogase konstituirase prviotMKD parlament,gi uslovuvase parlamentarcite:pokraj Makedonskata himna,da se sviri i Jugoslovenskata....i plus bese za konfederativna Makedonija u YU |
||||||||||
![]() |
||||||||||
Zlatnik ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 23.Август.2005 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2605 |
|||||||||
![]()
Па, не ми се јасни овие работи: 1.
Како тоа ти, како добар познавач на работите, досега не си чул или видел дека има политичари (од денешните опозициски партии) кои јавно кажувале и сеуште кажуваат дека треба да се смени името? Да не ги редам сите, ќе го спомнам само Тито Петковски. Тој јавно, на парламентарната говорница (но и на други места) зборуваше дека за наше подобро утре, ние треба да си го смениме името. За разлика од нив, политичарите од владеачките
партии во ниту еден момент не спомнале такво нешто. Тие се вадат со референдум. Впрочем, тоа е еден од
најсилните аргументи зошто првично ја освоија власта и зошто сеуште се
одржуваат. 2.
Зошто не ми одговори кој е компромисот (отстапката) од грчка страна? Тоа за што во претходниот пост го пишав. Еве, да те потсетам,:
3.
Историски неможеш да најдеш врска?!?!?! Географски - Цел свет знае?!?!?! Кој свет? Мислиш дека сите знаат што се случува овде? Да не зборуваме да знаат што било пред 100 и кусур години? Ги заболе нив увото за нас. Абе тие не знаат каде се наоѓа берлинскиот ѕид, а не пак да знаат за нашите маки! 3.1
Што? ПОЛИТИКА ЕКОНОМИЈА 4.
Ова последново
ама ептен не го разбирам! Која е смислата? Што сакаш да кажеш? |
||||||||||
Неоттуѓиво е правото на секој поединец да живее во својата заблуда!
|
||||||||||
![]() |
||||||||||
Анастеа ![]() Администратор ![]() ![]() ПИПИ долгиот чорап Регистриран: 07.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 35441 |
|||||||||
Да не бев сигурна дека иронизираш (102,5%), ќе си помислев дека некој ти го украл никот денеска. ![]() |
||||||||||
![]() |
||||||||||
novace ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 06.Август.2007 Статус: Офлајн Поени: 3067 |
|||||||||
Работава......(сеуште) се нарекува „МУДРА„ политика.. Т.е. .... како да се „објасни„ на заинтересираниве СЕГА , тоа што некој си „мудрец„ на времето го има (про)дадено , најверојатно во некаква си (можеби и) писмена форма. И за да нема никакво „таласање„ , кај заинтересираните!?. Останатите..т.е „фиромољупците„ овдешни ..за нив е лесно , тоа и да (си) го проголтаат... Нешто како ...ЛОКУМЧЕ со боза. ![]() |
||||||||||
Не сум доктор , ама стално сум опкружен со пациенти
|
||||||||||
![]() |
||||||||||
svetosparki ![]() Сениор ![]() Регистриран: 27.Октомври.2013 Статус: Офлајн Поени: 694 |
|||||||||
Koj del ne e e jasen?
Site tie paroli,izjavi,stavovi se veke vo domasna upotreba ama bukvalno od site:obicni luge,eksperti,politicari i poziciski i opoziciski,pa i samata Vlada...Si cul nekoj da kaze Imeto ke go menjame.Nie ne sme Makedonci tuku Melmezani,vestacka tvorba,etc...Ne si cul,ni pa ke cues...Zatoa sto toa e nasiot zvanicen stav,vo domasna upotreba,so koj nema pregovori...Kraj A cim vise vodime pregovori-gorenavedenoto ne vazi... Posto PREGOVARAME...i cim pregovarame,znaci ke praime kompromis... Nie znaes li za so p[regovarame?Da go dovedeme do stepen na pristojnost ona sranje od BJRM,da go dovedeme do edno nivo, da koga ke ni svirne nekoj,da se svrtis so kakva-takva doza na dostoinstvo,koja nema da bide idealna... Nego...mene nesto drugo me maci...i me kopka... Koji li argumenti gi imat Grcive protiv nasiot stav, so nemozeme da se vikame ko so sakame?Da se cudis... ISTORISKI-nemozam da najdam nekoja vrska...jaka GEOGRAFSKI-cel svet znae koj i kolku i dade da se siri kon sever... KULTUROLOSKI-i tuka sum tapa... ETIMOLOSKI-Ohi Pa,majku mu bozja,so e rabotava?! |
||||||||||
![]() |
||||||||||
Zlatnik ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 23.Август.2005 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2605 |
|||||||||
Овие „глупости“ кои ги наброја погоре не се официјални ствови (или како што велиш ти некаква „платформа“) на Владата, туку реакциии, изјави на обичните луѓе, кои немаат директна врска во преговарачкиот процес. Истото е и во Грција. И таму народот зборува едно, дипломатите (преговарачите) зборуваат друго. Додуша, мислам дека овие официјални и неофицијални грчки разлики се помали во однос на македонските.
1. Грција сака да го смени името на Република Македонија. 2. Македонија сака да си остане Република Македонија. Ако Македонија направи отстапка и се согласи да се промени макар и една буква, тоа де факто (и де јуре) значи промена на името. Од ова произлегува дека е исполнет само грчкиот услов т.е. извршена е промена на името. И, каде е тука нивната отстапка?
Во најголем број случаи „надимакот“ (односно прекарот, ако сакаме на македонски) луѓето го добиваат според фамилијарната наследена традиција, некои според дејноста која ја обавуват ... а некои според нивниот карактер. И во најголем број случаи тоа е оправдан прекар кој соодветствува со личноста на соодветната индивидуа. Во право ќе бидат луѓето и, што има јас да се лутам, ако поради мојот став дека Македонија треба да свитка кичма пред меѓународниот притисок и да си го смени името, ме наречат „Бескичменик“, „Дупелижач“ или „Продадена душа“ или ... Едноставно, „ќе почнам да се навикнувам на тоа ... да бидам „најбољи“! Колку звучи добро: „Златник, најбољи дупелижач“ ... ![]() |
||||||||||
|
||||||||||
![]() |
||||||||||
|||||||||
Postoi edno pravilo:ili pregovaras ili ne pregovaras...treto nema....
I sto se toa glupostive:Imeto ne go davame,Makedonija Forever, ednas Makedonec-vecno Makedonec...Biblijska zemja...etc... Site ovie paroli,povici,stavovi,mene,ama bas ic ne mi licat na del od platforma so koja nastapuvame na pregovorite... Ova e stav-so koj ne se pregovara... A nie posto veke pregovarame...e,toa e nesto drugo... Koga pregovaras za nesto,znaci doagas do zaednicko resenie... Dvete strani praat otstapki i dogovorot e zaednicki...I kraj... bez mnogu filozofii...Ima li nesto nejasno?Kon imeto Makedonija mora da se dodade nekoja pridavka...I kraj... Uste koga go prifativme BJRM,toa bese pocetokot na pregovorite... I sea kako da im objasnime na 2/3 od svetot,so ne priznaa ko Makedonija,deka glavna faca ke bidam po nadimakot,a ne po imeto?! Moze na Svetosparki site mi se tresat,najubavite zeni spijat so mene, kaj da odam mi otvarat vrati,ama da ne mi ona u licnata karta, ne praam ama bas nisto...i nikade... Nejkam da ostanam poznat po nadimakot,sakam da znaat deka imam ime i prezime,deka imam koreni,i deka ne sum najden pred nicija vrata ili u kontejner...Poznaam mnogu faci so iako imeto i prezimeto mozat da ti isterat oci,ama dobile nadimak so strasno gi boli i pece, ama nemozat nisto da smenat...i mora da ziveat so toa... Daj da pocneme i nie da se naviknuvame na toa... BIDI NAJLOSIOT,AMA BIDI NAJBOLJI... |
||||||||||
![]() |
||||||||||
Polar Bear ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 04.Декември.2007 Локација: Канада Статус: Офлајн Поени: 1152 |
|||||||||
Abe ne deka e lepotica, ama nikad ne reci nikad ... ![]() |
||||||||||
![]() |
||||||||||
![]() |
||||||||||
Анастеа ![]() Администратор ![]() ![]() ПИПИ долгиот чорап Регистриран: 07.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 35441 |
|||||||||
![]() |
||||||||||
емил ![]() Сениор ![]() ![]() зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
|||||||||
![]() |
||||||||||
![]() |
||||||||||
емил ![]() Сениор ![]() ![]() зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
|||||||||
![]() |
||||||||||
|||||||||
Во изминативе дваесетина години разноразни белосветски бирократи на разни организации и држави (НАТО, ЕУ, ООН, САД ... ) постојано даваа изјави во врска со името. Де вакво име, де такво име ... и, некои од нас веднаш се палеа и велеа, ете, готово е, името е (про) дадено, од сигурни извори дознаваме дека ќе се викаме така-и-така ... па, бидејќи не бев тука во изминативе 2-3 недели, ме интересира, до каде дојде работава? Кое име е сега во оптек како можен предлог? Или веќе е решено? Се разбира, информациите да се од „сигурни“ извори!
![]() |
||||||||||
|
||||||||||
![]() |
||||||||||
|||||||||
![]() |
||||||||||
Andjelina ![]() Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор ![]() ![]() Miss High Hill’s Регистриран: 07.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 14129 |
|||||||||
и голема е веројатноста дека ем ни ја решил судбината со името,ем ќе ни биде претседател на следните избори...поддржан од овие шо всушност секако "немаат информации"
|
||||||||||
Никогаш не научив дали е подобро да носиш патики или штикли кога ќе тргнеш во потрага по делот од душата кој ти недостасува
|
||||||||||
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 56789 184> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |