|
Рајот во Исламот |
Внеси реплика | страница <1 56789> |
Автор | ||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Dobro zabelezhano.
Ako neshtata za Rajot bile samo simbolichno govorenje vo k*ranot, togash zoshto Gazali pishuva kako toa da e konkretna vistina, a ne simbolika koja vo sushtina ne postoi kako takva? I povtorno bi go prashal Superior dali seto onoa shto e napishano za ONOSVETSKOTO E SIMBOLICHNO, a za OVOSVETSKOTO seto napishano NE E SIMBOLICHNO? |
||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
||
ahmar1
Сениор Регистриран: 29.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 712 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Значи се било само симболично...ех! а баш мислав да дискутирам за ова:
Hadith: Al hadiths, Vol. 4, Page-172, No.34: Hozrot Ali (r.a) narrated that the Apostle of Allah said, “There is in paradise an open market wherein there will be no buying or selling, but will consist of men and women.When a man desires a beauty, at once he will have intercourse with them as desired. Imam Ghazzali: Ihya Uloom Ed-Din Volume 4, Page-4.430 “According to Prophet Muhammad (SW) the Hurs of Paradise will be pure women—free of menstruation, urine, stool, cough and children. The Hurs will sing in Paradise on divine purity and praise—we are most beautiful Hurs and we are for the honored husbands. Muhammad said that an inmate of Paradise will have the sexual strength of 70 men. Muhammad said, “An inmate of Paradise will have 500 Hurs, 4,000 unmarried women and 8,000 widowed women.Each of them will keep embracing him for the duration of his whole worldly life.”[ штета во секој случај,или може се збуниле уставри во хадисите авторите кога го велеле погорното?! Изменето од ahmar1 - 30.Ноември.2009 во 15:35 |
||
Илја дин,Илја бил ел Месија+++
нема друга вера освен правоверната,Христос е Месијата+++ |
||
Ивона02
Сениор Регистриран: 13.Септември.2009 Статус: Офлајн Поени: 1149 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
rajot vo islamot se vika al bagari
|
||
Superior
Група Регистриран: 23.Ноември.2009 Статус: Офлајн Поени: 98 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Хммм....побарај го во Библијата,таму ќе го најдеш...кај Лот и неговите ќерки, кога прелјубодејствувале (имале инцест), или ќе го најдеш самиот запретан во калта со онаа набрекнатат во градите што претала во калта, или ќе го најдеш во песната над песните, езекиел,кај Авраам и неговата сестра, и да не набројувам повеќе. Одговорот барај го во книгата која не треба да им се препорачува на помлади од 18 години. |
||
maria_magdalena
Сениор trouble seeker Регистриран: 25.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8706 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Spored odgovorov zakluchuvam deka za seto onoa shto e ovosvetsko vo k*ranot ti zakluchuvash deka ne e simbolichno, taka? |
||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
||
maria_magdalena
Сениор trouble seeker Регистриран: 25.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8706 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
|
||
Tetratka
Сениор Регистриран: 25.Септември.2008 Локација: дрвара Статус: Офлајн Поени: 5153 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Токлувањето е толкување - производ на опит и традиција...
Интересно е разбирањето за рајот дури и несвтливо... со тоа девиците, мажите и... |
||
за секој случај - користете ГРОМОБРАН!!!
|
||
Superior
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ја мајката, немало ништо симболично.Ме тераш да ја отворам Библијата и да ти пастирам некои цитати кои вие и те како симболично ги толкувате. |
||
Superior
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Според принципот на селектирање и одделување на оносветското од овосветското. Изменето од Superior - 29.Ноември.2009 во 20:59 |
||
maria_magdalena
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
|
||
Messenger
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Superior, izvini na mojata nepreciznost vo iznesuvanjeto na prethodnoto prashanje.
Mene potpolno mi e razbirlivo deka opisot na Rajot vo k*ranot mozhe da bide simbolichen. Toa ne go polemiziram. Prashanjeto se odnesuvanje na CELIOT k*ran. Dokolku tuika govorime za simbolichnost, togash avtomatski prifakjame deka vo k*ranot ima simbolichno, a ne konkretno napishani delovi. Ova soznanie logichno naveduva na prashanjeto: Spored koj princip eden vernik odreduva koi delovi od K*ranot se simbolichni, a koi ne? Изменето од Messenger - 29.Ноември.2009 во 20:01 |
||
|
||
Superior
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Според овој принцип: Prenosi se od Ebu Hurejre r.a. Da je Reslullah s.a.v.s. Rekao:
"Allah dz.s. Kaze: "Pripremio sam za svoje dobre robove ono sto oko nije vidjelo, sto uho nije culo i sto nije moglo na um pasti covjeku, pa procitajte ako zelite." (El-Feth, 131/7) “I niko ne zna kakve ih skrivene radosti cekaju." (Muslim, 2174; Muttefequn alejhi) А сега уште мало додатно објаснување. к*р’анските описи на џеннетот се всушност симболи и носење на пример и приближување на разбирањето: „Примерот на џеннетот кој е ветен мутекијам, е во кој се реките, чива вода е со непроменета питкост и реки од млеко, чив вкус не се менува” (Мухаммед, 15). „Пример на џеннет” т.е. ние донесуваме пример со кој сакаме да ти го приближиме разбирањето на џеннетот, а неговата сушност и поединечностите не ни се откриени во детали. „Па ниедна душа не знае што им е сокриено, што ќе ги развесели нив како награда за она што го сториле”. (Ес-Сеџде, 17). „..на џеннетот, чија широчина ги опфаќа небото и земјата..” (Али Имран, 133). Значи, не е можно џеннетот да биде само бавча . „..и изобилието од овошје, кое никогаш не исчезнува и кое не се забранува” .Тоа овошје е поинакво од нашето, кое исчезнува и се забранува.. и вино: „Од него нема да ве боли главата, ниту телото ќе ви слабее” . Тоа вино е поинакво од нам познатото, кое удира во глава и ја зашеметува главата. За џеннетлиите к*р’анот вели: „Ние од нивните гради ја извлековме омразата” (Ел_Е’араф, 43). Овде душите се прочистени на начин кој ни е непознат Џеннетот е, исто така, гајб, значи нам непознато нешто. Кога го констатираме ова тогаш со тоа не одрекуваме ниту едно телесно уживање. Ние веруваме дека џеннетот е телесно и душевно уживање, но она што сакаме овде особено да го подвлечеме е тоа дека поединостите на овој благодет и уживање, како и самиот начин како ќе биде тоа ни се непознати. Џеннетот/Рајот не е пазар на секакво овоштие, жени и зеленчук, а не е ни Џехеннемот/Пеколот, печка за пржење на месо. Тоа е нешто што е искажано симболично на нам сфатлив начин, а чија суштина и вистина единствено ја знае Возвишениот Аллах. |
||
Messenger
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Superior, nemam nikakov problem so simbolichno prikazhuvanje na Rajot, ikao vo ovoj sluchaj simbolikata e prikazana mnogu detalno, nebare e tochno taka.
Od druga strana, kako posledica na onoa shto go kazha, izaga deka vo k*ranot ima raboti koi se napishani precizno i detalno, a sepak ne pretstavuvaat konkretna vistina, tuku se simbolichno ili figurativno izrazuvanje. Prashanjeto shto neodbeglivo mi doaggja na umot e slednoto: Spored koj princip odreduvash koj delovi od k*ranot se simbolichni, a koi ne? |
||
|
||
Внеси реплика | страница <1 56789> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |