IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Здравје > Исхрана и кулинарство
  Активни теми Активни теми RSS - Рецепти за солени јадења
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Рецепти за солени јадења

 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 56789 30>
Автор
Порака Обратен редослед
Анастеа Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор
Лик (аватар)
ПИПИ долгиот чорап

Регистриран: 07.Април.2008
Статус: Офлајн
Поени: 35441
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Анастеа Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Декември.2012 во 13:48
Originally posted by gazela gazela напиша:

дајте некоја рецепта за некое јадење со кус кус..ама испробана.... не само пастирана од негде...немам време за експериментисреќа


И мене ми треба рецепт за кус-кус.не знам
Емил, немаш ли бе некој предлог?


Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Декември.2012 во 07:06

Пилешко месо со маслинки на ловечки начин



Дене­шниот рецепт е за вку­сен ручек во кој може да ужива целото семеј­ство. При­го­тву­ва­њето е едно­ставно, без пре­многу состојки, а резу­лта­тот е осо­бено вку­сен специјалитет.

СОСТОЈКИ
● 1 пиле (околу 1.2 кг исе­чено на пар­чиња)
● 300 гр шери домати
● 150 мл сок од домати
● 80 гр црни маслинки
● 30 гр филети инчун во масло
● 4 лово­рови листа
● 1 чаша црно вино
● 1 чешне лук
● 1 мор­ков
● целер
● рузма­рин
● сол и бибер

ПРИГОТВУВАЊЕ
Чекор 1: исчи­стете ги целе­рот и мор­ко­вот, насеч­кајте ги кру­пно и про­пр­жете на загре­ано масло заедно со лукот, инчу­ните и лово­ро­вите листови. Дода­дете ги пар­чи­њата пиле­шко и пржете неко­лку минути.

Чекор 2: дода­дете ги маслин­ките, а по една минута налејте го виното и поче­кајте алко­хо­лот да испари (1−2 минути). Дода­дете ги шери домати пре­се­чени на поло­вина, сокот од домати и рузма­рин. Зачи­нете со сол и бибер и про­до­лжете со варење на уме­рен оган уште 30 минути.

Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Декември.2012 во 07:05

Раженчиња со месо од мисирка, спанаќ и инчуни



Месото од мисирка е едно од најв­ку­сните меса кои може да се нај­дат на трпе­зата. Секако, ако е при­го­твено на вистин­скиот начин. Содржи малку масти (на при­мер, пор­ција од 140 гр без кожа има само 7 гр масти).

Дене­шниот рецепт е токму рецепт за при­го­тву­вање на вку­сно мисир­кино месо.

СОСТОЈКИ
● 600 гр гради од мисирка, сечени на шни­цли
● 250 гр домати
● 40 гр филети од инчун во масло
● 50 гр пар­ме­зан, исе­чен на листови
● 100 гр спа­наќ
● 1 чешне лук
● поло­вина чаша бело вино
● 1 гранче рузма­рин (или 2 мали лажици сув рузма­рин)
● поло­вина лимон

ПРИГОТВУВАЊЕ
Чекор 1: ста­вете ги шни­цлите помеѓу два листа хар­тија за печење и толчете ги со кујн­ски чекан за да доби­ете рамна повр­шина. Потоа, отстра­нете ја хар­ти­јата која се наоѓа врз месото, додека таа што е под месото оста­вете ја.

Чекор 2: на шни­цлите распо­ре­дете 30 гр инчуни, пар­ме­зан и листови спа­наќ. Напра­вете ролат од шни­цлите и исе­чете ги на пар­чиња. Наре­дете ги на ста­пчиња за раженчиња.

Чекор 3: загрејте неко­лку лажици масло заедно со лук и рузма­рин. Потоа, про­пр­жете ги рола­тите. Залејте со вино, поче­кајте да испари алко­хо­лот (1−2 минути), ста­вете сол и и затво­рете го садот. Дин­стајте уште 10-тина минути. Во меѓу­време, исит­нете ги со помош на вилу­шка и пре­о­ста­на­тите инчуни, изме­шајте ги со сок од лимон, 4 лажици масло и малку бибер. Исе­чете ги дома­тите на трка­лца и пре­лијте ги со сосот од инчуни.

Кон врв
Calipso Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Primarius

Регистриран: 26.Мај.2009
Локација: Македонија
Статус: Офлајн
Поени: 44671
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Calipso Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Ноември.2012 во 23:58

Бело месо во сос од павлака и печурки

Потребни состојки:

600 гр. бело месо

1 главица кромид

400 гр. печурки

500 мл. павлака

100 гр. кашкавал

1 лажичка сенф

Припрема:

Белото месо исечете го на парчиња, посолете го и извалкајте го во прашно, па испржете го на загреано масло додека не порумени.

Потоа наредете го во стаклен огноотпорен сад и премачкајте го секое парче со сенф.

Во тавата во која се пржеше месото пропржете една ситно сецкана главица кромид, па потоа додадете ги печурките и динстајте додека не омекнат. По потреба додавајте малку вода. Смесата потоа прелијте ја врз пилешкото месо.

Во тенџере на оган загрејте ја павлаката, па додадете го кашкавалот кој претходно сте го изрендале и почекајте да се растопи и соедини смесата. Потоа рамномерно прелијте ја врз садот. Печете во рерна на 180 степени околу 45 минути. Добар апетит!

На овој свет има само тројца мажи кои се спремни да те поддржат во тежок момент:
Jack Daniels, John Jameson и Johnnie Walker!
Кон врв
Феникс Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
http://www.youtube.com/watch?v=mTCmVSp46

Регистриран: 12.Март.2010
Статус: Офлајн
Поени: 8143
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Феникс Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Октомври.2012 во 08:48
дајте некоја рецепта за некое јадење со кус кус..ама испробана.... не само пастирана од негде...немам време за експериментисреќа
...Ne gledaj nazad so gnev, nitu napred so strav, gledaj naokolu so razbiranje. ...
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Октомври.2012 во 10:00

Мусака со пиперки


Потребни состојки:

  • 12 црвени месести пиперки
  • 3 јајца
  • малку вода
  • 3 лажици брашно
  • 3 лажици презла
  • 0,5 кг мелено мешано месо
  • главица кромид
  • 2 чашниња лук
  • малку магдонос
  • 2дл кисела павлака
  • сол
  • бибер
  • зачини по вкус

Начин на подготовка:

Во рерна испечете ги пиперките, врели ставете ги во сад и затворете да се оладат. Излупете ги, извадете ги семките и посолете. Секоја пиперка ставете ја прво во брашно и презла, потоа во изматени и посолени јајца, па повторно во смеса од трошки од леб и брашно. Лукот и кромидот исецкајте ги и пропржете ги на масло, додадете го меленото месо, зачинете и динстајте. Пред крај додадете магдонос. одвојте две поховани пиперки, покријте ги со издинстаното месо, а одозгора ставете ги останатите пиперки. Прелијте со павлака измешана со јајце и ставете во рерна да се запечат околу половина час на 200 степени. Пред сервирање одозгора наредете две исецкани пиперки.

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Октомври.2012 во 09:49

Лазањи со тиквици


Потребни состојки:

  • 1 пакување готови лазањи
  • 1 помала тиквица
  • 1 домат
  • Главица кромид
  • 200гр кашкавал
  • 2-3 чешниња лук
  • 2дл млеко
  • 2 лажици масло
  • Лажица путер
  • Лажица брашно
  • Половина коцка за супа
  • Малку морско оревче
  • Сол
  • Бибер

Начин на подготовка:

Кромидот, лукот, доматот и тиквицата исечете ги на ситни коцки.

На загреано масло пропржете ги исецканите состојки, па истурете ја супатаи динстајте на тивок оган. Пред крај на смесата додадете и сол и бибер. За бешамел сос, загрејте го путерот, измешајте брашно, малку пропржете, па додадете млеко со постојано мешање за да не се направат грутки. Варете 10 минути, па додадете сол и бибер по вкус. Подмачкајте го плехот со масло и наизменично редете ги лазањите, бешамел сос и подготвениот зеленчук. Завршете со лазања, прелијте со остатокот од супата и бешамел сосот и обилно посипете со рендан кашкавал. Печете околу 15 минути на 200 степени.



Изменето од Valerija - 10.Октомври.2012 во 09:49
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Calipso Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Primarius

Регистриран: 26.Мај.2009
Локација: Македонија
Статус: Офлајн
Поени: 44671
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Calipso Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Октомври.2012 во 02:01
Пилешко со шампињони
 Состојки:

1 лажица ѓумбир во прав

200гр свежи шампињони

1 бел лук

сол по желба

1 лажица пченкарно брашно

50мл сончогледово масло

1 лажица вегета

400гр пилешко филе

 

Подготовка:

Исечете го месото на тенки листови и измешајте ги со брашното. Исчистете ги шампињоните и исечете ги и нив на листови. На врело масло испржете го месото. По завршеното печење, месото процедете го од вишокот масло, па преместете го на топло место. Во истото масло додадете ги шампињоните па и нив испржете ги. Пилешкото и шампињоните ставете ги во поголем сад. Додадете вегета, ѓумбир и бел лук. Додадете сол и добро промешајте.



Изменето од Calipso - 04.Октомври.2012 во 02:01
На овој свет има само тројца мажи кои се спремни да те поддржат во тежок момент:
Jack Daniels, John Jameson и Johnnie Walker!
Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Октомври.2012 во 11:56
Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Октомври.2012 во 11:56

Фритата со компири и сланина

Приготвување:

Во голем сад изматете ги јајцата, па додајте ги магдоносот, млекото, солта и црниот пипер. Оставете ги настрана.

Во огноотпорна тава испржете ја сланината на средна температура. Треба да биде делумно пржена, не крцкава.

Во тавата додајте ги компирите, кромидот и жалфијата; пржете додека компирите да омекнат.

Намалете ја температурата. Додајте го сирењето. Одозгора истурете ја смесата од јајца и наредете ги парчињата домати.

Печете ја фритатата откриена, 20-25 минути на 200 степени, или додека јајцата целосно да се испечат.

Оставете ја да отстои 15 минути. Исечете ја на парчиња и послужете.

Состојки:

10 јајца

3 лажици свеж магдонос, ситно сечкан

3 лажици млеко

половина лажичка сол

малку црн пипер

8 ленти сланина, сечкани на коцки

2 средни компири, тенко сечкани

2 млади кромиди, ситно сечкани

4 листа свежа жалфија, ситно сечкани

150-200 г сирење, рендано

2 домати, сечени на кришки

Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Септември.2012 во 09:22
Пржени компири со 3 соса
За 2 лица:
300-500гр.смрзнат компир за помфрит
кечап,
меко сирење,
мајонез,
кисела павлака,
кромид и лук,
авокадо,
свежа краставица,
магдонос,
сок од лимон, 
маслиново масло.

Компирите за помфрит се пржат според упатството на пакувањето, па се служат со сосовите сместени во 3 различни чинии.
Црвен сос: се матат 3 лажици меко сирење, 4-5 лажици кечап, 3 лажици мајонез, 1 стругана главица кромид, 2-3 чешниња изгмечен лук, по желба малку сечкан магдонос.
Сос од сирење: се матат 3-4 лажици сремско сирење, 3 лажици кисела павлака, 3 лажици мајонез, 1 стругана главица кромид, малку сечкан магдонос.
Сос од авокадо: авокадото се лупи и се чисти од коцкичките, па добро се гмечи со вилушка. Се додава мала рендана краставичка, 3 ситно сечкани чешниња лук –ако е стар или 3 зелени страка млад лук, 1 лажица маслиново масло, сок од лимон по вкус, па сето тоа добри се мати.
Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Септември.2012 во 09:22
Брза пилешка паштета

За 2 лица:
250гр.печено или варено пилешко месо,
1 главица кромид,
1 лажица сенф,
100 гр.мајонез,
2 лажици доматно пире,
малку сечкан магдонос, сол.
Месото се одвојува од коските и заедно со исечканата главица кромид, 2 пати се меле на машина за месо. Се додава сенф, мајонез, доматно пире, сечкан магдонос и бибер по вкус – сето тоа добро се мати и со тоа се премачкува лебот. По желба се украсува со ливчиња свеж босилек.
Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Септември.2012 во 09:20
Шпагети со зеленчук и ракчиња

За 2 лица:
250 гр.шпагети,
зеленчук кој го имате дома (домат, пиперки, борании, кромид, лук, тиквички),
100 гр.печурки,
200 гр.кисела павлака,
по желба мала конзерва ракчиња,
маслиново масло, сол, црн бибер,
свежи листови од босилек.
Зеленчукот и печурките се чистат и се сечкаат, па кратко се динстаат додека малку да омекнат. Се става сол и бибер по вкус. Шпагетите се вараат според упатството (10-15 минути). Во омекнатиот зеленчук се додава кисела павлака, по желба и ракчињата. Сето тоа се посипува со листовите од босилек, па се меша со шпагетите.
Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Септември.2012 во 05:19

Слатко-кисел зеленчук со ориз

СОСТОЈКИ (за 4 лица)
• 250 гр ориз
• 1 голема лажица (15 мл) расти­те­лно масло
• свеж мешан зелен­чук (сла­док кро­мид, пиперки, мор­кови)
• 1 шолја кон­зе­рви­ран ана­нас, исеч­кан на коцки со сок
• 1 шолја (250 мл) „Uncle Ben’s Sweet&Sour“

 ПРИГОТВУВАЊЕ
Сва­рете го ори­зот. Во меѓу­време, во сад за пржење загрејте го расти­те­лното масло на уме­рен оган. Кога ќе се загрее маслото, дода­дете го меша­ниот зелен­чук и ана­на­сот. Про­пр­жете околу 5 минути, одно­сно додека не омекне зеленчукот.

Налејте го слатко-киселиот сос и оста­вете да врие околу 5 минути. Вака при­го­тве­ниот зелен­чук ста­вете го врз сва­ре­ниот ориз. Серви­рајте топло.

 Совети: слатко-киселиот сос може да го заме­ните со сос од сливи. Доко­лку немате свеж зелен­чук, можете да упо­тре­бите замр­знат. Ако сте во можност наме­сто кон­зе­рви­ран, кори­стете свеж ананас.

Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 56789 30>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,156 секунди.