IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Образование
  Активни теми Активни теми RSS - Руски јазик
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Руски јазик

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 56789 13>
Автор
Порака Обратен редослед
mamamd Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Почесна конзулка

Регистриран: 02.Ноември.2007
Статус: Офлајн
Поени: 25679
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mamamd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Јуни.2009 во 23:51
Интересот за изучување руски јазик некако е многу опаднат. Жалосно е што родителите не сваќаат дека децата во училиште можат да учат руски а и така плаќаат к*рс нека на к*рс учат англиски.
Факт е дека и образовните институции некако забегаа во протежирање на англискиот јазик и ставање на истиот над другите јазици.
По правило треба да се даде подеднаква можност на повеќе јазици па учениците нека избираат.
Кон врв
russia Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 22.Септември.2008
Поени: 120
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај russia Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Март.2009 во 19:03
Извини, јас помислив имаш нешто против мојот пост,..О.К.
-А што се однесува до песната, ја знам подобро од моето име и презиме.
поздрав    
Кон врв
Zefar Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член

Регистриран: 13.Март.2009
Поени: 33
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zefar Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Март.2009 во 18:45
Напишав дека не е баш така за „ы“ во одговор на тоа
„No so ы i ъ sè e upropasteno... Nepotrebnjajec bukvushki se“

Во право си дека треба да се слушне и почувствува.
Слушни КАТЮША па почувствуваj
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај russia Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Март.2009 во 22:32
Не е баш така за „ы“. Самиот изговор е ъј. Например „висок“ е „въјсокиј“, не е просто високиј.

Руското „ъ“ е различно од бугарското. Во рускиот јазик не се изговара.

Zefar - те молам кажи ми како е за „ы“???
Ќе ми биде од големо значење,иако не верувам дека не е така за „ы“!
Неможам овде да напишам како правилно се изговара,тоа мора да се слушне и почувствува!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај russia Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Март.2009 во 15:16
Не е исфрлена , туку не е прифатена во одредени јазици.
И не само ЈЕ(јотирано е)туку и назалите (носовки) ОН со ЕН, и нивните јотувани варијанти ЈОН и ЈЕН, и веке споменатата буква ЈАТ
Кон врв
ZoraNaSlobodata Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 03.Јуни.2008
Поени: 3392
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ZoraNaSlobodata Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Март.2009 во 11:28
А истотака е исфрлена една буква од старословенскиот што се изговара како Је,мислам.
За нея ние живеемъ,за нея ние мремъ!
Кон врв
Нов член
Нов член

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zefar Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Март.2009 во 09:36
Originally posted by ZoraNaSlobodata ZoraNaSlobodata напиша:

Originally posted by Majkl Majkl напиша:

Interesni informacii, no seuste nema objasnuvanje zosto opstoile tie bukvi vo ruskiot. Inaku mi se dopagja sto so я, ё, ю se stedi vo pisuvanje - edna bukva namesto dve: ja, jo, ju. No so ы i ъ sè e upropasteno... Nepotrebnjajec bukvushki se.
Јас па баш спротивно мислам,дека јеровите се најпотребни,барем тврдото.

Друга потребна буква е Ѣ (јат)

јат
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај russia Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Март.2009 во 00:13
Originally posted by Zefar Zefar напиша:

Interesni informacii, no seuste nema objasnuvanje zosto opstoile tie bukvi vo ruskiot. Inaku mi se dopagja sto so я, ё, ю se stedi vo pisuvanje - edna bukva namesto dve: ja, jo, ju. No so ы i ъ sè e upropasteno... Nepotrebnjajec bukvushki se.

Не е баш така за „ы“. Самиот изговор е ъј. Например „висок“ е „въјсокиј“, не е просто високиј.

Не се изговара , но се чуствува, едноставно го стврднува консонантот пред него
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ZoraNaSlobodata Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Март.2009 во 21:09

Јас па баш спротивно мислам,дека јеровите се најпотребни,барем тврдото.
Кон врв
Majkl Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Јуни.2008
Поени: 3019
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Majkl Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Март.2009 во 20:25
Originally posted by Zefar Zefar напиша:

Tokmu za toa zboruvam. Nepotrebnite bukvi treba da se otstranat so cel da se olesni pravopisot i da se zastedi na bukvi.
Кон врв
Нов член
Нов член

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zefar Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Март.2009 во 20:09

Кон врв
Majkl Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Јуни.2008
Поени: 3019
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Majkl Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Март.2009 во 19:10

Изменето од Majkl - 14.Март.2009 во 19:11
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај russia Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Март.2009 во 18:03
Молам!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ZoraNaSlobodata Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Март.2009 во 01:25
Благодарам!
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 56789 13>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,172 секунди.