|
Руски јазик |
Внеси реплика | страница <1 56789 13> |
Автор | ||
mamamd
Сениор Почесна конзулка Регистриран: 02.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 25679 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Интересот за изучување руски јазик некако е многу опаднат. Жалосно е што родителите не сваќаат дека децата во училиште можат да учат руски а и така плаќаат к*рс нека на к*рс учат англиски.
Факт е дека и образовните институции некако забегаа во протежирање на англискиот јазик и ставање на истиот над другите јазици. По правило треба да се даде подеднаква можност на повеќе јазици па учениците нека избираат. |
||
russia
Сениор Регистриран: 22.Септември.2008 Статус: Офлајн Поени: 120 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Извини, јас помислив имаш нешто против мојот пост,..О.К.
-А што се однесува до песната, ја знам подобро од моето име и презиме. поздрав |
||
Zefar
Нов член Регистриран: 13.Март.2009 Статус: Офлајн Поени: 33 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Напишав дека не е баш така за „ы“ во одговор на тоа
„No so ы i ъ sè e upropasteno... Nepotrebnjajec bukvushki se“ Во право си дека треба да се слушне и почувствува. Слушни КАТЮША па почувствуваj |
||
russia
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Не е баш така за „ы“. Самиот изговор е ъј. Например „висок“ е „въјсокиј“, не е просто високиј.
Руското „ъ“ е различно од бугарското. Во рускиот јазик не се изговара. Zefar - те молам кажи ми како е за „ы“??? Ќе ми биде од големо значење,иако не верувам дека не е така за „ы“! Неможам овде да напишам како правилно се изговара,тоа мора да се слушне и почувствува! |
||
russia
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Не е исфрлена , туку не е прифатена во одредени јазици.
И не само ЈЕ(јотирано е)туку и назалите (носовки) ОН со ЕН, и нивните јотувани варијанти ЈОН и ЈЕН, и веке споменатата буква ЈАТ |
||
ZoraNaSlobodata
Сениор Регистриран: 03.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 3392 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
А истотака е исфрлена една буква од старословенскиот што се изговара како Је,мислам.
|
||
За нея ние живеемъ,за нея ние мремъ!
|
||
Zefar
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Друга потребна буква е Ѣ (јат) јат |
||
russia
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Не се изговара , но се чуствува, едноставно го стврднува консонантот пред него |
||
ZoraNaSlobodata
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Јас па баш спротивно мислам,дека јеровите се најпотребни,барем тврдото. |
||
|
||
Majkl
Сениор Регистриран: 20.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 3019 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Tokmu za toa zboruvam. Nepotrebnite bukvi treba da se otstranat so cel da se olesni pravopisot i da se zastedi na bukvi. |
||
Zefar
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Не е баш така за „ы“. Самиот изговор е ъј. Например „висок“ е „въјсокиј“, не е просто високиј. Руското „ъ“ е различно од бугарското. Во рускиот јазик не се изговара. |
||
Majkl
Сениор Регистриран: 20.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 3019 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Interesni informacii, no seuste nema objasnuvanje zosto opstoile tie bukvi vo ruskiot. Inaku mi se dopagja sto so я, ё, ю se stedi vo pisuvanje - edna bukva namesto dve: ja, jo, ju. No so ы i ъ sè e upropasteno... Nepotrebnjajec bukvushki se.
Изменето од Majkl - 14.Март.2009 во 19:11 |
||
russia
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Молам!
|
||
ZoraNaSlobodata
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Благодарам!
|
||
|
||
Внеси реплика | страница <1 56789 13> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |