|
ЗОШТО БОГ ГО СОЗДАДЕ СВЕТОВ? |
Внеси реплика | страница <1 56789> |
Автор | ||
neo_wmaster
Сениор Angel of Death. Регистриран: 29.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 660 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Druze ajde i ti odgovori na temava, zosto samo ocenuvas a ne si dal tvoj odgovor. |
||
I love Daphne Millbrook.
|
||
Ateist
Сениор Регистриран: 01.Јуни.2007 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 757 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Од досада настанало се. леле пукнав од смеење |
||
Да бидеш верник е исто како да си слеп, а да раскажуваш за светлината (Атеист)
|
||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Toe e eden odgovor, ramnopraven kako i mnogu drugi sto bile i ke bidat, a i nekoi sto ke sledat so ovaa diskusija...
Za da ne te ostavam samo so ova... ajde ke ti dadam edna vezhba ili eksperiment, na koj sakam da porabotish malu pred da se vratish so tvoj komentar. Stavi se vo edna hipotetichna sostojba za tebe, potpolno svesen za svoeto postoenje, no so zavrzani ochi i usta, zatnati ushi i bez da dopirash nishto okolu sebe (steta sto nemozhesh da lebdish vo prostorot i da ne chuvstvuvash nitu temperatura i dvizhenje na vozduh). Ostani taka podolgo vreme ili ako mozhesh, obidi se da ja pochustvuvash takvata sostojba... zamisli deka psotoi samo tvojata svest i nishto drugo... Javi se nazad so onoa sto ke pochuvstvuvash i sto ke posakash da napravish. Изменето од Messenger - 13.Септември.2008 во 18:40 |
||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
||
neo_wmaster
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Epa ajde da prodolzime. Znaci na pocetokot nemalo ljubov, nemalo vreme, nemalo nitu duhoven svet, nitu nisto, osven Tatkoto (sinot moze e sozdaden podocna). Istoto go pravas i eden pop vo crkva i mi kaza ne huli protiv Boga. Se prasav so sto hulam, no toj ne mi odgovori. Ljubovta se pojavila posle sozdavanjeto na duhovniot i materijalniot svet. A sto ako dosada go naterala Gospod da go sozdade svetot? Prosti mi Boze, moze gresam! Mozebi mu bilo dosadno sam da e, pa go sozdal svetot. Ova e najlogicnoto resenie. |
||
I love Daphne Millbrook.
|
||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Dokolku ne se obideme da gi osozneme neshtata okolu koi gradime teoloshki kuli, tie gradbi sekogash ke bidat samo kuli od karti.
Znachi da prodolzhime ponatamu... Od samite sveti pisanija prizleguva deka na pochetokot Ljubovta ne bila nikakov vazhen faktor kaj Boga i vo sozdavanjeto na Svetov, ako voopshto taa postoela pred toa sozdavanje. Изменето од Messenger - 13.Септември.2008 во 18:28 |
||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
||
neo_wmaster
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Da, da. Taka e. No znaes nitu najbliskite angeli ne gi znaat bozjite tajni, a kamo li nie smrtnicite. Изменето од Messenger - 13.Септември.2008 во 18:27 |
||
I love Daphne Millbrook.
|
||
anakin
Сениор Unidentified Flying Object Регистриран: 08.Август.2005 Локација: Machku Pichku Статус: Офлајн Поени: 18535 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
a da zamislime deka svetot go sozdade bogot
so togas? |
||
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
||
Messenger
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
David, mnogu prashanja, a nekako nemame odgovori, neli?
Ako nema odgovori za pochetnata kauzalnost, kako togash ke gradime teologija za natamoshnata kauzalnost? Na osnova na koe razbiranje ako nemame nikakvo razbiranje za toa? Na sto ke temelime, ako gi nemame osnovnite temeli? Ne znam kolku si upaten vo Biblijata, no tamu, na pochetokot, pishuva: Vo pochetokot Bog gi sozdade neboto i zemjata. Mnogu jasno e kazhano deka materijalniot svet e sozdaden od Boga otposle. Znachi materijalniot Svet ne postoel paralelno so Bozhjeto postoenje. Vo Evangelieto na Jovan toa e prikazhano ushte poubavo: Vo pochetokot beshe Slovoto i Slovoto beshe vo Boga i Bog beshe Slovoto. Toa vo pochetokot beshe vo Boga. Se stana preku nego i bez Nego nishto ne stana sto stana. Znachi prvo beshe Bog. Bog potoa imashe ideja, po idejata intencija (slovo), pa potoa Svetot, se vidlivo i nevidlivo beshe sozdadeno. Nitu vo Stariot Zavet, nitu vo Noviot Zavet nikade na pochetokot ne se spomenuva ljubov. Ako ljubovta beshe temelot i startot na sodavanjeto zarem ke beshe neshto tolku esencijalno zaboraveno vo pishuvanjeto ??? Neli togash pochetkot ke beshe : Vo pochetokot beshe Ljubovta i Ljubovta beshe vo Boga i Bog beshe Ljubovta. Taa vo pochetokot beshe vo Boga. Potoa ke sledeshe Slovoto ili intencijata za sozdavanje poradi ljubovta i t.n. No seto toa ne postoi nitu vo Stariot, nitu vo Noviot Zavet. Nikade ne se nagovestuva deka Ljubovta e onoa sto vekje bila vo Boga i deka tokmu poradi toa Bog go sozdade Svetov. Изменето од Messenger - 13.Септември.2008 во 18:28 |
||
|
||
neo_wmaster
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Gospod e bevremenski bidejki toj e duhovna, a ne telesna licnost. Telesniot svet e sozdaden pri normalni uslovi da bide vremenski. E sega ako se dvizime so brzinata na svetlinata, vremeto za nas ke zastane i nie ke bideme bezvremenski. Ajde da se vratime na temava. |
||
I love Daphne Millbrook.
|
||
David1
Нов член Регистриран: 29.Август.2008 Локација: Western Sahara Статус: Офлајн Поени: 27 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
[QUOTE=neo_wmaster] ... Kako sto bi rekol eden moj profesor Gospod bil sam samicek. QUOTE]
Tvojot profesor bil tapa jonson za hristijnastvoto. Koga Bog bil sam, neli se Troica, Otecot, Sinot i Sv. Duh... Inaku od aspekt na edna logichka i "objektivna" ANALIZA, kako prvo i osnovno, pred da se dade odgovor na ova prashanje, se nalaga edno drugo, mnogu poesencijalno: Ako velime deka Bog e bezvremenski, togash zashto, po istata logika nemozheme istoto toa da go kazheme i za svetot, za materijata, za energijata i t.n. zoshto svetot da nemozhe da postoi od sekogash? Naukata dokazhala deka se e energija i edna kontinuirana rekunfiguracija na atomite. Zoshto Bog mozhe da bide bezvremenski, a energijata i materijata mora da bidat vremenski. Zashto energijata nemozhe da bide beskonechna vo svojata vremenska dimenzija, i koja e logikata neshto da bide nadvor od nash*te mozhnosti za negovata spoznaja, a kosmosov, vselenava demek e vo ramkite na nashata spoznaja i e determiniran so prostor- vremenska dimenzija , ili pak osven Bog, seto drugo mora da ima prostor - vremenska dimenzija? Ok, na vaka postavenoto prashanje, mislam prashanjeto na samiov topic, chovek kolku i da saka da bide ozbilen, nemozhe da dade seriozen odgovor , nitu pak seriozen komentar na tugji odgovori, kako na primer kade messinger, iako zvuchi ozbilno, iako namerata mu e seriozna, sepak nenamerno go ismejuva i ubavo ja detektira povrshnosta na komentarot na forumskiov browser - citirachov na biblijata, koj go zemav samo kako typichen egzampler) Logichki - kauzalen odgovor ednostavno e nevozmozhen. Nemozhe da se posochi nikakva razumna kauza zashto Bog go sozdal svetot, ( NE VELAM DEKA TOJ NE GO SOZDAL, NO ISTO TAKA AKO E TOJ PRVATA KAUZA NA SITE KAUZI, TOGASH koj ja sozdal nea, znachi ako se vrakaame nananzad, ako gi sledime site kauzalnosti, normalno doagjame do prvata kazuaa, i sega shto, stop, nesmee da se odi ponatamu, nitu pak da se prasha koj ja sozdal taa prva kauza, i sahto e najchudno, istava logika i percepcija ili pak koncept, pretpostavka, vo smisol - mozhnost i vselenava da bide beskonachna , bezvremenska,... nekako teshko se progoltuva, t.e. spored teolozite i crkvenite avtoriteti ne mozheme da ja primenime....???) Изменето од David1 - 13.Септември.2008 во 18:15 |
||
blagorodna
Сениор Регистриран: 16.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 568 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
vija sve znaele al osecal ljubov al ne, i al imal gospo ideja al nemal, more koj moit tea da znajt, sve nemojt coek da znajt, da go prasame onega so kuglata u razno so odgoara...
Koj moit tea da znajt more? |
||
Messenger
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
neo, ti aplaudiram na hrabosta i zhelbata da ponirash vo nepoznatoto vo obidot da go osoznaesh neosoznaenoto. Bravo! E sega, koga Bog bil sam, edinstven, nespodelen so nikogo i nespodeluvajki nishto, imalo eden beskonechen period koga Toj bil i bez idejata sto ke sozdade. Kako mozhel da chuvstvuva ljubov za onoa sto ne sozdal i za sto nitu imal ideja deka ke sozdade? Ako i togash imalo ljubov vo Nego, togash od sto bila taa predizvkinana i kon sto bila upatena, koga osven Nego ne postoelo apsolutno nishto, nitu idejata za onoa sto potoa sakal da sozdade ??? |
||
|
||
blagorodna
Сениор Регистриран: 16.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 568 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
go stvoril da uzivame i mije i da go slavime Gospo za svite ubajni sco ni gi dal, inace nisco nemet smisla
|
||
МАРШАЛ
Сениор ГРОБАР ДО ГРОБА Регистриран: 06.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 44396 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
poradi nemoznost da komentiram samo ce uzivam ........
|
||
Внеси реплика | страница <1 56789> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |