|
ЛУТ НА БОГ |
Внеси реплика | страница <1 5678> |
Автор | |
muhadzir
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Регистриран: 14.Март.2008 Локација: Germany Статус: Офлајн Поени: 740 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
A od kaj znaes ti deka On ne ti se nalutil tebe, od kade go znaes negoviot stav, odnosno negovata volja
A toa sto go pravis, se lutis ili pokazuvas tupanici e tvoja rabota, i sama ce si go snosis rezultatot! |
|
ISLAM VJERA ISTINE
|
|
maria_magdalena
Сениор trouble seeker Регистриран: 25.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8706 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Еве еден убав исказ. Може да Му се биде лут на Бога, но волјата е Негова и на крајот секогаш испаѓа дека се се одвивало по Неговиот план, а за наше добро. Но јас имам храброст да кажам дека ми се случува да Му се лутам на Бог, да исзгубам трпение кога ми е тешко, понекогаш и да се посомневам во Него (впрочем, кога му се случило на апостолот Петар, што не би и мене) па дури и во неколку наврати со тупаница да посочам кон Небото....Но Он не се налутил поради тоа, напротив. Секогаш бил трпелив со моето нетрпение и на крај ми покажувал дека сепак Неговите одлуки биле за мое добро |
|
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
|
svemirski_duh
Сениор Регистриран: 29.Февруари.2008 Статус: Офлајн Поени: 676 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Na pocetok mozebi izgleda deka sum van tema,no ke go razberete muabetot,se nadevam.
Koj e cist kako Lokman,nekogasen rob ? Denovi i noki vo sluzba na rob bil taka brz. Vlasnikot (agata) go smetal sposoben za sekoja rabota. go cenel i sakal poveke od svoeto dete. Lokman,iako bil sin na rob,bil gospodin. bil taka skromen i lisen od sekakvi potrebi. Nekoj car go prasal sejhot vo nivniot razgovor: Sejh efendija,sto sakas da ti podaram ? Sejhot mu odgovoril: O care ! Kako ne ti e sram taka da mi reces ? Imam jas dva roba i dvata mi se nezgodni, ama tie dvajca upravuvaat so tebe i ti kumanduvaat. Carot go prasal sejhot: Koi se tie robovi,da ne si greska ? A sejhot mu rece deka toa se Lutinata i Srasta... Car e onoj na kogo ne mu e do carstvo i ne mu robuva, jasno e ona svetlo koe svetli koga nema sonce i mesecina. Vlasnik na riznica e onoj koj osobno ja poseduva, ustvari,onoj ziv covek koj e neprijatel na svoeto "jas" Agata bil Lokmanov vlasnik,no agata bil rob, ustvari Lokman bil agin robovlasnik. Na ovoj svet vakvi obratni slucai ima mnogu, nesto vi izgleda nakit a ustvari e bizuterija. Vo svetov ima pustini koi se vikaat "Spasenie" iminjata i boite na nasite pameti cesto gi prevaruvaat. Lokman bil rob no po izgled gospodin, robstvoto mu bilo maska na gospodstvoto. Lokmanoviot aga,koga odel vo drug svet,kade sto ne go poznavaat, ja oblekuval Lokmanovata obleka. Na Lokman mu ja daval negovata obleka,odel pred agata, mu bil imam,toa i zasluzuval. Agata mu velel: prema mene bidi strog,i strogo postapuvaj, i ne ukazuvaj mi nikakvo vnimanie. Sekoe jadenje koe bi mu go donesle na agata, go povikuval i Lokman,zaedno da jadat. Tolku go sakal i cenel, sto bez negop ni zalag ne zemal. Agata gledal od kade prvo Lokman ke vkusi, pa da i toj posle nego od istoto mesto zeme. Koga Lokman voda ke se napiel,agata ostanatoto go dopival, jadenjeto koe Lokman ne go jadel,agata go frlal. Ako nesto Lokman jadel bez apetit,toa i na agata deluvalo, taka bila cvrsta vrskata megju Agata i Robot. Drugiot rob mu donel na Agata Lubenica(bostan), agata odma pratil po Lokman da jadat zaedno. Koga stignal,ja isekol lubenicata na zalaci, mu dal eden zalogaj na Lokman a toj go izel kako seker. Vide agata kako Lokman slatko jade,pa mu dal uste eden zalag, i taka so red,mu dal sedumnaeset zalaci, Togas rece agata:Osumnaesettiot zalogaj, jas ke o izedam da ja osetam slasta na lubenicata. Koga agata go izel svojot zalag,oseti gorcina, grloto i jazikot mu se zapalile od silna gorcina na lubenicata, Eden sat bil nadvor od sebe,od gorcinata na lubenicata, pa se pribral i mu rekol na Lokman: O ti duso na svetot ! Kako mozese da izedes vakov otrov,,kako mozese da pokazes takvo raspolozenie na vakva gorcina ? Kakov i kolkavav e tvojot sabur (strpenie) i kakva vrsta e ? Jas neznam drugo,osven deka si neprijatel na svojata dusa. Zasto ne ja kaza pricinata,ili da recese, imam edna prepreka,ili dajte mi malku vreme. Lokman mu rece: Rakata koja mnogu pati me daruva, mu bese stram da mu kazam deka e gorcliv eden zalogaj. Mi bese stram da odbijam eden gorcliv zalag pokraj ostanatite slatki zalaci,se sramam od tvoite race. Pa kako zaradi eden gorcliv zalag da placam i jaucam, zemja da gi pokrie zaboravnite gradi koi brzo zaboravaat. Blagosta od tvoite race,aga,premina vo gorcinata na lubenicata, taa slast mi ja preblazi lubenicata. Od ljubov gorclivite raboti postanuvaat slatki, Od ljubov bakarot postanuva zlato. Iz Ljubov gorcinata postanuva raspolozenie, od Ljubov bolesta preminuva vo zdravje. Od ljubov i mrtvoto telo prozivuva, od ljubov i carot postanuva rob. Ovaa ljubov e rezultat na zdravo znaenje, zarem nekoj ne vreden moze da sedne na prestol ? |
|
Templarius
Сениор Регистриран: 12.Февруари.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2754 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Moze da mu se bide lut na Bog no Bog nikogas nema da ti e lut na tebe ti kolku sakas luti se bozjata volja e bozija....
|
|
Give me your secrets
Bring me a sign Give me a reason To walk the fire See another dawn Through our son's eyes You give me a reason To walk the fire. |
|
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Додека уште зборуваше овој, дојде четвртиот и рече: „Твоите синови и ќерки јадеа и пиеја вино во куќата на најстариот брат. И ете, силен ветер се крена од пустината, удри на сите четири агли на куќата, ја урна врз децата, па тие загинаа. Единствено избегав јас да ти јавам.” Тогаш Јов стана, ја расцепи облеката врз себе, ја избричи главата и падна ничкум на земјата, се поклони и рече: „Излегов гол од мајчината утроба, и ќе се вратам гол таму. Господ даде, Господ зеде! Благословено да биде Господовото име!” Покрај сè тоа, Јов не згреши ниту изусти некаква навреда против Бога.
Тогаш неговата жена му рече: „Зар си уште постојан во непорочноста? Проколни Го Бога и умри!”
Јов и одговори: „Брбориш како што брборат безумните жени! Штом примаме добро од Бога, зошто тогаш да не го примиме и злото?” Во сè тоа Јов не згреши со своите усни.
(Јов 2:9-10)
|
|
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
|
Aisha
Сениор Регистриран: 03.Декември.2007 Локација: Palestine Статус: Офлајн Поени: 1119 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Nikogas vo zivotot ne sum imala takov vid na lutina, i koga ne bev svesna za Negovata Velicina, Milsot, VOzvisenost.....pa kako sega koga sum ja pocuvstvuvala.
sekoe iskusenie vo zivotot ne pravi posilni. Ne jakne. Treplivosta e edna od doblestite koja gi krasi hrabrite luge. Od iskusenijata se drudam da izlezam posilna, i da ja skontam poukata na istite. Teskotiite koi gi nosi ovoj zivot, ne mu gi pripisuvam na Boga, naprotiv, vo tie momenti baram uteha kaj Nego, samo na Nego mu se obrakam i samo od Nego pomos baram. No ova cuvstvo go poseduvaat samo onie koi se svesni za Boga, a onie koi ne se......hm... Pa prekrasno e cuvstvoto koga ste svesni deka sekoe iskuseni e minlivo, deka nie kako luge kako prekrasni sustestva treba da se izdigneme nad minlivite problemi, koi samo ne cinat dodaten stres..... NASIOT PAT E TRNOVIT ZATOA STO E POSLAN SO RUZI Изменето од Aisha - 21.Април.2008 во 21:50 |
|
PROUD TO BE A MUSLIM!!!!
|
|
zidarski
Сениор Регистриран: 17.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4385 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Одличен коментар!
|
|
Omer El Faruk
Сениор Регистриран: 31.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 997 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Зависи од профилот на човекот и од јачината на неговата вера.Човек-верник знае дека сите искушениа доаѓаат според Божјата воља и промисла и тој како такви ги дочекува со трпение и помирување дека тие му се од Бога дадени.Имало и ќе има разни трагедии кои го снашле човекот,но,имало и ќе има секогаш и добри верници кои сето тоа ќе го пребродат со трпение и силна вера во Бога. Во к*р,анот е речено:"Mi cemo vas dovoditi u iskusenje malo sa strahom i gladovanjem,i time sto cete gubiti imanja i zivote,i ljetine.A ti obraduj strpljive(izdrzljive),one koji,kad ih kakva nevolja zadesi,samo kazu:"Mi smo Allahovi i mi se Njemu vracamo!". (Bekara:155-156) Во овие ајети ти лежи одговорот како јас реагирам кога сум искушуван. Изменето од Omer El Faruk - 21.Април.2008 во 20:44 |
|
La Ninja
Сениор She Hulk Регистриран: 13.Јуни.2006 Статус: Офлајн Поени: 1605 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
мислиш ке имам? ја велам па премногу го сакам Бог за тоа да го речам ама и тоа што викаш..утре е нов ден
Изменето од blueprayer - 21.Април.2008 во 20:21 |
|
Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
|
|
zidarski
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Затоа реков - сме имале или ЌЕ имаме...
|
|
La Ninja
Сениор She Hulk Регистриран: 13.Јуни.2006 Статус: Офлајн Поени: 1605 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
искрено ви велам...мене не ми се случило..никогаш не сум го обвинила и не сум рекла зашто си ме мајко родила
|
|
Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
|
|
zidarski
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Се разбира... сите сме имале или ќе имаме некој демон што не гони... зарем не...?
|
|
maria_magdalena
Сениор trouble seeker Регистриран: 25.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8706 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
“Нека е проклет денот во кој се родив,
и ноќта во која рекоа“се роди дете“! Тој ден нека биде темнина, да не Го побараше Бог одозгора и да не изгрееше над него светлина!... ...О таа ноќ! Без луѓе да беше, веселба да не влезеше во неа! ...зашто не ги затвори дверите на мајчината ми утоба и не ја сокрин тагата од очите мои! Зашто не бев умрел кога сум се родил и не бев издивнал кога сум излегувал од утробата?.... ...Нема за мене мир, нема спокојство, нема утеха, настапи зло“.... (Од книга Јов3) Или пак вака: Има ли некој што се чувствувал/чувствува вака? Бар некогаш во животот? А? Изменето од maria_magdalena - 21.Април.2008 во 19:58 |
|
|
|
maria_magdalena
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
|
|
|
Внеси реплика | страница <1 5678> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |