![]() |
|
Преговори за името |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 6768697071 184> |
Автор | ||
Македон ![]() Сениор ![]() Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
Самиот факт што говориме за неодредена политика доволно говори за политиката во првите транзициони години на Македонија. Политиката на Македонија во првите години по осамостојувањето, наместо целосно да се ориентира кон западната, сеуште беше ориентирана кон другите поранешни југословенски републики. Затоа и ни се случуваше она што ни се случуваше. А најтрагичното е што тоа се случуваше во момент кога војници на ООН не чуваа од напад токму од таа Југославија. Сега ќе те потсетам на еден разговор кој го имавме пред некое време токму на тема слична на оваа. Сфаќаш ли сега зошто сметам дека во Македонија требаше и сеуште треба да се расчисти со сите функционери од минатиот систем и наместо мешање во политичкиот процес, да се искористи полскиот модел и беспоговорно да се насочат во писателски, историски или други "води"? Токму поради тоа и ги чувствуваме последиците од таа неодреденост. Народот сеуште, за голема жал, го носи бремето од минатиот систем и затоа политичките размислувања му се на ниво на кое се. За среќа, кај младите генерации ги нема тој товар. За рамковниот договор и не сакам да говорам, а не пак да славам, го знаеш верувам мојот став за тој договор и последиците од него. Изменето од Анастеа - 08.Март.2011 во 15:40 |
||
![]() |
||
Platenik ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 29.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 3600 |
|
Во првото 10летие од осамостојувањето Македонија имаше неодредена политка, меѓутоа се правеа силни напори да усогласат ставовите пред се со западните вредносни системи. Каде со поголем,каде со помал успех. При крајот на мандатот на Глигоров и посебно по поставувањето на Трајковски за претседател, дефинитивно се фати к*рсот на проамериканска политка. Значи зборуваме за еден континуитет кој трае најмалку 13-14 години. Не заборави дека на рамковниот договор ќе му славиме 10годишнина. За емоциите на народот околу бомбардирањето на “братската“ Србија несакам да дискутирам. И после толку години сеуште сентиментот меѓу народот кон американската политка не е на она ниво на кое се наоѓа офијалната државна политка. Мислам дека има реални причини за овај диспаритет меѓу чувствата на мнозинството македонски граѓани и оние на официјалната политка. Едните се пред се емоцијални, а другите се прагаматични. Од ембаргото кон Србија, силната концентрација на стански војски на териотријата на Македонија, бомбардирањето, состојбите во Косово, албанскиот егзодус и грчко-македонските односи беше погодена и Македонија. Нормално е во едни такви услови на некои неправилности да се прогледува низ прсти. Убеден сум дека со тоа прогледување низ прсти биле сите запознаени и се разбира со преќутен благослов. Изменето од Анастеа - 08.Март.2011 во 15:39 |
||
Гроф Игнатиев: "Ви се обрнувам Вам (г-дин Бахмачев), дека ЈАС ЈА СОЗДАДОВ ВЕЛИКА БУГАРИЈА, ЗАРАДИ РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ на исток "- (М.Цемовиќ - " Маќедонски проблеми и Маќедонци", Београд, 1913 ,33.)“
|
||
![]() |
||
Platenik ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 29.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 3600 |
|
Никој нема илузии! Најмалку ме интерсира која од тие 131 земја ќе и биде поголем пријател на Македонија во однос на Грција. Тоа нетреба да биде предмет на дискусија или некого да загрижува. Фокусот треба да ни биде постигнување нa квотата, а потоа ќе пулиме ќе прајме. Се додека во фокус ни се македонските национални интереси се дотогаш ниe ке играме политка, глумиме преговори, слушаме добронамерни совети, бидем експериментални глувци, а ако треба и садиме краставици со ѓаволот. Кога целта ќе се постигне, песната ќе биде поинаква. Со оглед на какво е политчкото опкружување во кое се наоѓа Македонија мислам дека Македонија вогалвно водеше исклучително добра надворешна политка, од нејзиното осамостојување па се до денес. Арно се вели во народот, ако неможеш да го победиш, придружи му се! Да не заборавиме сите здруженија, асоцијации, унии, економско-политички формации, империи се менлива категорија..... но едно е константа, Македонија била, е и ќе остане. Сме чекале толку долго, ќе почекаме уште малку. Жалосно е што 2-3 генрации ќе бидат жртва, но ако е тоа цената која треба да се плати, тогаш сметам дека истата е многу поволна. Оние кои не се трпеливи и несакаат да платат, се разбира дека имаат алтерантива, пасошот враце, пат под нозе и правец кај пријателите кои и мислат добро на Македонија. Мислам дека тоа е пофер отколку да се плука по татковината, без разлика од која политичка опција таа вербална дијареа произлегува. Искрено се прашувам како хроничната депресија, незадоволство, разочараност, песимизам и веќе патолошки ниското рамниште на самодоверба би можело да се трансформира во нешто позитивно, конструктивно....?! Изменето од Platenik - 06.Март.2011 во 09:43 |
||
Гроф Игнатиев: "Ви се обрнувам Вам (г-дин Бахмачев), дека ЈАС ЈА СОЗДАДОВ ВЕЛИКА БУГАРИЈА, ЗАРАДИ РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ на исток "- (М.Цемовиќ - " Маќедонски проблеми и Маќедонци", Београд, 1913 ,33.)“
|
||
![]() |
||
zabegan ![]() Модератор ![]() ![]() Другарот на Мона Лиза Регистриран: 06.Април.2007 Статус: Офлајн Поени: 9774 |
|
а да се надоврзам, не ми е јасно како лесно заборавате што има НАТО
правено по балканов, па и кај нас, а ние и сме ги поддржувале што е
најтужно... a и општо миротворната политика на Америка и НАТО
![]() ај ја позелен сум од вас не сум се интересирал за политика тогаш, ама вие... Изменето од zabegan - 04.Март.2011 во 02:06 |
||
размисли пред да напишеш глупост
|
||
![]() |
||
Македон ![]() Сениор ![]() Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
|
Пријателе, дури и малечки држави како нашата, некогаш можат да бидат мошне интересни, не поради тоа што може да направат нешто многу значајно, туку затоа што може да бидат извор на конфликти и дестабилизација, која некој секогаш ќе може да ја искористи. ![]() |
||
![]() |
||
brza ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 06.Февруари.2006 Локација: vidiFOTOupotpis Статус: Офлајн Поени: 34534 |
|
...dobro de...zarem nekoj ima pogolem interes od tebe otkolku od grcija?
![]() ...ama , shtom gi umesha SAD, ![]() ...iako ne veruvam deka i tie ke odat kontra grcite , samo za tebe da ti ugodat. ...ili mislish deka ti si im ( ili bilo koga) ke im bidesh povazen od grcija? ...pa makar i cela drzava otishla u afganistan da se ''bori''. |
||
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
![]() |
||
![]() |
||
|
Пријателе, нема пријателства во политиката. Затоа и велам дека Македонија добро прави што се потпира на САД. Секако дека на ниту една од тие држави, Грција не и е поголем пријател од САД. Се надевам дека ме разбираш што осакам да кажам. Затоа и кажав дека рано е за такви нешта, дека тоа треба да се прави ако има причина, секако, откако таа причина ќе биде "верификувана" од САД. ![]() |
||
![]() |
||
brza ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 06.Февруари.2006 Локација: vidiFOTOupotpis Статус: Офлајн Поени: 34534 |
|
...kako moze da se nekoi tolkavi naivchini?
![]() ...zarem mislish deka na tie 130 i kusur si im pogolem prijatel ti ...od edna grcija? ![]() ....zarem mislish deka grcite ke sedat so skrsteni race i samo ke te gledaat? ![]() zarem navistina nekoj si misli deka sekoj shto te priznal taka,..istoto ke go napravi i koga toa ....ke bide? ![]() ...ako odgovorot e na site prashanja .DA! ,.togash ste navisttina golemi naivchini ! ![]() ....ili epten ...nevideni optimisti ! |
||
![]() |
||
![]() |
||
|
Напротив пријателе. Македонија воопшто не водеше проамериканска политика, се до пред неколку години. Кога Србија имаше санкции, Македонија беше таа која и даваше нафта на Србија, иако САД беа изречно против и реагираа. Да не говорам за нападот на американската амбасада во Македонија во 1999 година, кога САД и силите на НАТО. Не заборавај дека тоа се случуваше во време кога во Македонија беа испратени војници на ООН да ја чуваат границата кон Србија, од кои најголем дел беа американски војници. Истотака, додека САД и се закануваше на Србија да не презема ништо во однос на Македонија, Македонија ја водеше политиката која ја споменав погоре. Во однос на преговорите се сложувам дека треба да глумиме преговори се додека заедно со САД не издејствуваме решенија кои ќе се во наша полза, или пак да прибегнеме кон она за кое ти пишуваш, а тоа е да го решиме истото во ООН. Чинам дека ни фалат уште 2 или 3 држави за да го исполниме потребното мнозинство за да можеме да отповикаме резолуција на ООН. Секако, засега на тоа не треба да помислуваме. Тоа треба да го сториме само ако Грците ни дадат причина, која секако, ние треба да ја поттикнуваме. ![]() Во однос на внатрешниот фактор, ќе говориме по изборите. Дури тогаш ќе успееме да ја протолкуваме американската порака до нашата држава. А таа на многумина, верувај нема да им се допадне. ![]() Изменето од Анастеа - 08.Март.2011 во 15:38 |
||
![]() |
||
|
Македонија веќе 20 години игра на таа карта, прави онака како што ќе каже големиот брат. Успехот е половичен или подобро речено Македонија трча по морковчето. Голема штета е што Македонија нема тро нафта, љубовата ќе беше уште поголема. Нема да има ништо чудно ако слабо подмачканата љубов некогаш не ни ја извадат на нос, се разбира ако небидеме добри. Со ваква подршка и љубов само можеме да глумиме преговори за името и чекаме да ја исполниме квотата за поднесување барање до ОН за промена на времената спогодба. Стигнамве до бројката од 131, уште колку фалат? Се разбира ако меѓувреме не се изедеме сами, одвнатре. Тоа по мене е најголемиот проблем и опасност, а не “добронамерните совети“ на нашите “искрени“ пријатели. Сигурен сум дека некој игра и на таа карта, односно на внатрешниот фактор. |
||
|
||
![]() |
||
|
Предлагам Македонија да поднесе барање до САД за да може да постане, официјално, нејзина 52 држава. Ако неможе тоа, барем да го има статусот на Гуам, неинкорпорирана територија на САД. |
||
|
||
![]() |
||
|
Најпаметното што сега Македонија може да го стори е да се потпре на американската политика и интерес во регионот. Едноставно, на тој начин ЕУ и Грција нема да можат да вршат притисоци врз Македонија затоа што ниту една од нив нема да се обиде да се спротивстави на американската политика. Ниту ЕУ ниту било која држава, членка на ЕУ, нема да сака судир со САД.
За среќа Македонија склучи договор со САД и со Турција, со кој си ја обезбеди безбедноста. На САД пак им требаат држави кои на некој начин ке ја поткопуваат позицијата на ЕУ во регионот и кои секогаш ќе бидат спремни својата политика да ја сообразат со нивната. Токму затоа и сметам дека Македонија не треба да прави драстични отстапки во однос на прашањето за името. |
||
![]() |
||
|
aha,
![]() ![]() znachi,,,vo germanija ,zapaden berlin,juzna koreja..pa i japonija..izrael......ne niknala treva ,a? (navistina chudno,..i toa vo najrazvienite zemji vo svetot!) ...a be ajde , begajte! inache,..shto saka nekoj,...da ''otidat''vo zdravi zemji i za...'''k*rovo zdravje''? pa ...normalno e da imaat nekoj interes , ako ne direktno materijalen , togash takov shto indirektno ne bi im go zagrozil nivnoto vlijanie vo svetot... ...sto pati sum kazal ,...da ne se tie i nivniot interes, niz svetot ke zavladeat bezbroj ''odlepeni''diktatori i diktatorchinja, koi bi go maltretirale svojot narod i negovite komshii koga ke posakaat, bez da ima nekoj shto bi im gi smrsil koncite..... ...izgleda kuvajt go zaboravil nekoj!,...i sega ke reche nekoj , pa tamu edino za naftata im bilo, ..pa , moze i za naftata da im bilo ama, srekja shto kuvajtchani ja imaat,...ne! ![]() ...a, shto pa, ima tajvan?...da ne se amerikancite ,..da ne misli nekoj deka kinezive ushte ke go ''lanchaat"? ..a be ajde begajte! ![]() ili iran?!...da ne misli mekoj deka iran e tolku ''dobar''zatoa shto e ....ednostavno dobar? ...ili ona potemnetono juznoamerikansko djudje? ..pa i nasekade na svetot , kade shto ke se pojavi nekoj , shto ke si pomisli deka e silen! da ne misli nekoj deka rusive se i bile altruisti? a be, ajde begajte! ![]() sekade kade shto stapnala anglosaxonska noga....ima niknato najzelena i najsochna treva! ...mislam ...i kade shto ostanale! ![]() inache,...imeto, ne da treba, tuku....trebalo da se smeni...ushte odamna! ...pa dosega ke se videshe dali i kolku e sposoben narodot nejzin da ''vodi'' sopstvena drzava,...bez da gi krivi drugite za svojata sposobnost. |
||
![]() |
||
![]() |
||
|
Да дополнам, Американците влегуваат под услов да има војна, по можност граѓанска, земјата да се исцрпи и да нема можност истата да возврати или пружи поголем отпор. Алтруизмот е мислена именка за американската политика. Демократските процеси се користат како праван со цел да се оправда постапката, а крајната цел се разбира не е демократијата, туку интересите. Американскиот ангажман е правопропорционален со очекуваната добивка, било таа материјална, политчка или стратешка. Се си има своја цена. Се оди до тој степен што се пресметуваат и потецијалните човечки жртви. |
||
|
||
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 6768697071 184> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |