IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Македонија и Свет > Политика и вести
  Активни теми Активни теми RSS - Преговори за името
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Преговори за името

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 6465666768 184>
Автор
Порака Обратен редослед
 Оцена: Оцена на тема: 1 Гласови, Просечно 5,00  Тема Пребарувај Тема Пребарувај  Опции за темата Опции за темата
Platenik Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Октомври.2008
Статус: Офлајн
Поени: 3600
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Platenik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Март.2011 во 13:18
Originally posted by Kali Kali напиша:

Бре бре, како да не среќа Поевропски е да ми сплескаш лично се што мислиш, наместо да зборуваш за мене во трето лице, а јавно и нормално пред мои очи...Ракавиците не да не ти се бели, ох мори мајко се. И сум се нашла кај што сакаше да ме ставиш, добро прочитав...не се повлекувај сега среќаАха, и демек, се браниш од мене, бидејќи во моите коментари препознаваш пријател на соседите...а како што утврдивме, јас не сакам да бидам Македонка, и мене Македонија не ми значи. Значи, чудо едно кој параноичен народ сме. ...Ич не ми се објаснува, еееее, доволно сум пишувала и пишувала....Баш ме мрзи. Колку јас ја сакам Македонија, и која е мојата мотивација за моето пишување, критикување и сугестии...јас знам. Колку со последната твоја реченица...сосема се согласувам.

Прости Кали, ама твоето име не го спомнав. Користев ТАА, а колку што знам ТАА е трето лице еднина. Да употребев и трето лице множина, пак ќе постоеше веројатност некој да се препознае.

Незнам, можеби и сме параноичен народ, но сметам дека има реални причини за нашиот ментален склоп. Тоа е наследство кое си го носиме, делумно ради сопствените грешки, а богами и ради “неизмерната љубов“ која ја покажувале и ја покажуваат сите соседи на Македонија.

Не има секакви, бугарофили, србомани, гркомани, Македонци, разбрани и неразбрани.... луѓе кои се подготвени за некое лижалче кое го нуди ЕУ да тргуваат со сопственото име. Тесна им е македонската кожа.

Немам намера да се правдам, а искуството е нешто што неможам да го избришам или заборавам. Истото ми овозможува реториката на “пријателите“ и “разбраните“ Македонци да ми биде препознатлива уште во првата реченица.

Разбрани

Изменето од Platenik - 10.Март.2011 во 13:20
Гроф Игнатиев: "Ви се обрнувам Вам (г-дин Бахмачев), дека ЈАС ЈА СОЗДАДОВ ВЕЛИКА БУГАРИЈА, ЗАРАДИ РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ на исток "- (М.Цемовиќ - " Маќедонски проблеми и Маќедонци", Београд, 1913 ,33.)“

Кон врв
Македон Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Регистриран: 20.Јули.2008
Локација: Macedonia
Поени: 9928
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Март.2011 во 15:19
Originally posted by brza brza напиша:

...pa neli ti vika deka ima dve grupi za toa kako se sozdavavaat naciite, i deka toj   e  za vtorata !a taa e za toa deka tie nastanuvale po pat na ...-'' Модернистите, пак, сметаат дека нациите се арбитрерни и од понов датум.
Тие се одраз на скорешни процеси какви што се цртањето колонијални
граници, последици на војни или победа на конкретна политичка група која
тврди дека ја претставува нацијата која ја создава''
...ne vika deka  pred toa nemalo makedonci,.( a shto bi bile ako ne bile toa!)...tuku deka samo od togash se ''raduvaat''na  sopstvena  drzava ,... a i vika  deka e samo protiv nivnoto ''antichko'' poteklo .....nema nishto protiv ''slovencite''.....

Пријателе, спореди го сега ова што го кажа тој со ова што ќе го цитирам подолу, кое е извадок од претходната негова статија, која ја поставив една страница поназад:

Достигнувањето е дело на генерацијата наши претходници, родена во првите децении на дваесеттиот век, во Кралството на Србите, Хрватите и Словенците, подоцна Кралството Југославија. Изложена на српска асимилација, но свесна за својата посебност, младата генерација „јужносрбијанци“, го зграпчува историскиот момент на војни и револуции за да го прокламира раѓањето на македонската нација во рамките на федерацијата на јужнословенски народи. Така, радикалниот дел од интелектуалната елита на еден народ разлеан по рабовите на три посилни балкански држави, ја создава сопствената нација. Се обистинуваат зборовите на Крсте Мисирков: „Не сме нација, но ќе станеме“!

Отфрлајќи го своето српство, но и бугарството на родителите, некогашниот Владимир Малевиќ, образуван во српската гимназија во Битола и на Правниот факултет во Белград, се посветува на создавањето на македонскиот литературен јазик.

Неснаоѓањето на „македонистите“ во услови на демократија, исто така, оди во прилог на визијата на нивните политички противници. Создавањето на македонската нација, без малку половина столетие, се одвивало во услови на еднопартиска диктатура. Во тоа време, и немало разлика меѓу наука и идеологија, па така, македонската историографија, неопонирана од никого, комотно врши селекција на историската граѓа од која што се создавал македонскиот идентитет.

-----------------------------------------------

Сега јасно ли ти е што мисли Малески дека Македонците биле пред ослободувањето? Види во примерот за Владо Малески. Србин од бугарски родители. Ти се чини можно раѓањето на Србин од бугарски родители?

А како врв на сите статии, прочитај ја и оваа статија. А особено овој дел, кој ќе го цитирам: Едни би ја вратиле Македонија барем едно столетие наназад, убедени, сосема погрешно, дека работите тогаш биле чисти. Два важни дела од тогашниот етнички мозаик, Албанците и Бугарите би се приклониле кон своите матични држави и ете решение за нашите денешни проблеми.

Сега, од сето погоре, мошне лесно ќе се извлече заклучокот за тоа што според него претставуваат денешните Македонци, односно кое е нивното минато.

Изменето од Анастеа - 11.Март.2011 во 15:45
Кон врв
brza Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Февруари.2006
Локација: vidiFOTOupotpis
Поени: 34534
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај brza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Март.2011 во 15:04
Originally posted by Македон Македон напиша:

...kakva '45-ta be?![

Brza, повели,прочитај овде од кога потекнува македонската нација според Малески.

Kali, прочитај го и ти ова, па види што застапува Малески. Исто како што не му е проблем да каже дека македонската нација е словенска, не му е проблем да каже и дека потекнува од 1944 година.

Сфаќате ли сега што говори Малески? Македонците се нација со корен од 1944 година. Според ова нашите баби и дедовци биле нешто друго, а ние сме станале Македонци дури во 1944 година.

Platenik, тебе не ти велам да го прочиташ ова, верувам дека ваквите ставови сме ги дискутирале на историја или политика.

...pa neli ti vika deka ima dve grupi za toa kako se sozdavavaat naciite, i deka toj   e  za vtorata !

a taa e za toa deka tie nastanuvale po pat na ...

-'' Модернистите, пак, сметаат дека нациите се арбитрерни и од понов датум. Тие се одраз на скорешни процеси какви што се цртањето колонијални граници, последици на војни или победа на конкретна политичка група која тврди дека ја претставува нацијата која ја создава''

...ne vika deka  pred toa nemalo makedonci,.( a shto bi bile ako ne bile toa!)...tuku deka samo od togash se ''raduvaat''na  sopstvena  drzava ,...

a i vika  deka e samo protiv nivnoto ''antichko'' poteklo .....nema nishto protiv ''slovencite''.....

Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein
Кон врв
mamamd Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Почесна конзулка

Регистриран: 02.Ноември.2007
Поени: 25679
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mamamd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Март.2011 во 15:04

Имам само една порака за тебе....кога за момент би престанале да живееме во минатото и во историјата притоа со многу силни потреби за барањето на правдината и многу нежни чувства во врска со тоа (што не значи заборавање на минатото, туку неробување на истото).... и би се насочиле кон сегашноста, тогаш би биле многу подобри личности, народ, и држава.

За жал не може без минатото. Ние си учиме од минатото и си го применуваме. Еве банален пр. -За нашите источни соседи -Бугарите  едно време важеше девиза- Тази дупка не е дупка!
Сега ние -прифаќајки од “историјата“ си имаме девиза (иако трендовска) -
Овој советник не бил советник
Човек прима буџетска плата, е на некоја си листа на некоја си комисија, ама не бил советник, ама не зборувал во име на комисијата, туку си зборуа во свое име.
Ова бре ко комшиката -претседател на куќен совет- кога се кара со топлификација  и им вели Не смрзнавте бре-жената значи мисли за себезбунетост
Да се чуди човек-кој ли се во наше име “се бори“ за иметоизненадување
Кон врв
zagor Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Уникатен песимист

Регистриран: 27.Септември.2007
Локација: Congo
Поени: 12850
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zagor Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Март.2011 во 14:52
овој Kali и ваа brza потполно се во право...
...zagor e ziv,se drugo e laga.
Кон врв
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Март.2011 во 14:21

...kakva '45-ta be?![

Brza, повели,прочитај овде од кога потекнува македонската нација според Малески.

Kali, прочитај го и ти ова, па види што застапува Малески. Исто како што не му е проблем да каже дека македонската нација е словенска, не му е проблем да каже и дека потекнува од 1944 година.

Сфаќате ли сега што говори Малески? Македонците се нација со корен од 1944 година. Според ова нашите баби и дедовци биле нешто друго, а ние сме станале Македонци дури во 1944 година.

Platenik, тебе не ти велам да го прочиташ ова, верувам дека ваквите ставови сме ги дискутирале на историја или политика.

Изменето од Македон - 09.Март.2011 во 14:23
Кон врв
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Март.2011 во 13:40
Originally posted by Platenik Platenik напиша:

Сакаш да ти одговорам јас на последново прашање? Да таа смета дека Македонците потекнуваат од 1945 година. Во суштина таа смета дека Македонците не постојат и е спремна да го промени името и идентитетот на македонскиот народ.

Таа сака да биде европејка и сака да има висок стандард на живеење, кариера..... дали ќе биде Македонка, нејзе не и е воопшто битно. Материјалните добра и се во преден план.

Ова не е личен напад,туку констатација кој е извлечена од нејзините досегашни коментари.

Види сега, има 4 категории на луѓе:

- едни кои нон стоп кукаат, критикуваат и спремни се да тргуваат со својот национален идентитет. Ваквите ги нарекувам неоформени.
- други кои исто така кукаат, критикуваа но остануваат доследни на својот национален идентитет. Нив ги нарекувам трагачи, кои незнаат по што трагаат.
- трети полни со самодоверба пробуваат да си најдат место под сонцето по белиот свет. Ги нарекувам предприемачи.
- четврит се позитивни и остануваат на бојното поле да се соочуваат со секојденвните економско-политички проблеми, како за себе лично така и за пошироката заедница. Ги нарекувам борци!

Ако треба да ги рангирам погоре споменатите категории на луѓе може слободно да се каже дека борците заслужуваат најголем респект. По нив следат предприемачите. Трагачите се трети на ранг листата и им треба добар патоказ инаку многу лесно забегуваат. Никаков респект залужуваат неоформените, за нив нема спас. Таквите само лаат, не се проактивни, ниту пак имат храброст, ако ништо друго барем самите да си ја променат матријалната состојба.

Како работодавец секогаш би бирал од првите 2 категории на луѓе. Од третата категорија на луѓе само ако видам дека има потенцијал, а притоа имам време, желба и пари да инвестирам во таквите луѓе. Четвртите, колку да звучи нехумано, би ги оставил да мизеруваат, пред се ради тоа што непоседуваат дух и интегритет. Зошто би сакал на таквите луѓе да им помогнам, кога самите не се спремни да си помогнат?

Никој нема илузии дека во Македонија цветаат рози. Во недостаток на здрава економија, недостаток на ресурси и политичка подвоеност борбата за опстанок е безпоштедна на секој еден фронт. Во такви услови секој еден кој конк*рира на пазарот на работна сила или се впушта во бизнис пред се треба да ја процени реалноста и соодветно на тоа да се прилагоди на дадените прилики. Секој еден треба да демонстрира дека тој е витинскиот кандидат, без разлика дали станува за човек кој ја нуди својата работна сила и експертиза или станува збор за бизнис кој се обидува да се етаблира на македонскиот пазар. За да се опстане секој еден треба да дава екстра напор.

Неможе да се очекува финансиската надокнада да биде на ниво на онаа од развиените земји. Сепак пазарот ја одредува и вредноста на трудот. Неможе да се очекува и сите работноспособни да бидат на товар на буџетот.

Незаборавајте живееме во капиталистичко општество, за жал либерален капитализам, каде основниот мотив е профитот. Никој ништо недава за џабе.

Добронамерен совет упатен до сите критизери им е да излезат од апатичната состојба, да покажат повисок морал без разлика колку економско-политичките прилики изгледаат црни. На крајот на краиштата Македонија не е Авганистан, Бангладеж......

Сите оние кои се за ЕУ и НАТО по секоја цена нека размислат добро. ЕУ и високо развиените земји се земји кои наложуваат висока регулатива и безкомпромисно спроведување на законот. Колку што можам да видам ние на Блаканот, не само во Македонија, имаме проблем со имплеменатацијата на регулативата и законот. Се чини дека се пружа отпор на секоја законска регултива кој сака да се спроведе. Па како ќе живееме со толкава регулатива кога еднаш ќе влеземе во ЕУ? Кого ќе кривиме тогаш, Брисел или пак ќе плукаме по СДСМ и ВМРО?

Сите оние кои се за ЕУ и НАТО по секоја цена нека размислат добро. Нека учат од примерите на оние сиромашни земји кои се веќе во ЕУ, нека ги погледнат економнските параметри и нивните перформаси. Нека го погледнат нивниот животен стандард. Македонијо не се продавај за трошки!

Знам дека ќе се појават дежурните критизери и бурно ќе реагираат на овај пост. На таквите само можам да им кажам дека не сум Талер, Фуере, Рикер.....и за разлика од нив на Македонија и сакам се најдобро. Не собирам политички поени како нив за да докажам дека ете колку сум бил успешен во текот на мојот мандат и сум го решил македонското прашање.

Ви ги пренсеувам своите искуства, вредносниот систем и начинот на кој се размислува во земјите на кои се стремиме да им се приклучиме. Од овај пост секој нека земе она што му одговара и отфрли се’ за кое смета дека е несоодветно.

Да, останувам на позицијата ЕУ и НАТО, но како Република Македонија. Без принуди и уцени!   

Според поделбава на категориите на луѓе, можам да заклучам дека си ја читал книгата "Менаџер на мафијашки начин". Jaс ја завршив пред некој ден.

За голем дел од нештата се сложувам со тебе. Впрочем, можам да кажам дека за речиси сите нешта во однос на политиката сме истомисленици, освен за односите со САД и за социјализмот.
Јас разбирам некој кој навистина има способности, волја и желба да помогне да критикува, а притоа и да нуди решенија за решавање на некое прашање, но само да се плука,а да се нема никаква желба на ниту еден начин да се допринесе, па дури и да се плука за нешта кои така функционираат во сите земји, навистина не ми е јасно.

Особено, мора кај нас да се потенцира дека најпосакувана работа е онаа во државните институции, каде што и се насочува конк*ренцијата, за жал, често преку средства кои не се доказ за стручноста и способноста на посакуваната личност. Многумина сеуште и говорат за отворање фрабрики од страна на државата.

А врв на се е токму критикувањето на сите регулативи. Впрочем, законот за здравствена заштита, новиот закон за кривична постапка и низа други закони кои засегаат основни човекови права и слободи, минаа без критика, за разлика од законот со кој се забранува пушење на јавни места, за кој, половина од народот се крена на бунт и револуција. Не е важно дали здравствената заштита е добра или не, важно е дека се забранува пушење и пиење. Ова е одлична слика за тоа во која состојба е македонското транзиционо општество. Од една страна народот сака да заврши што побрзо транзицијата, но од друга страна не сака промени и сака да го земе со себе наследството од минатите времиња.

Од друга страна пак, самиот спомена во претходен пост дека медиумите не смеат да дозволат личности кои се против македонските интереси да имаат огромен медиумски простор. Тоа во Македонија одамна не е така. Како што можеш да видиш од интервјуто кое го коментираме, одамна не е така. Впрочем, ти беше сведок и на настаните околу А1. Тоа е доволен доказ каде сме, зар не?

А ставовите на Малески пак, мислам дека се добар пример за едни решенија кои ти ги споменав во еден наш стар разговор, кога реков дека некои вакви носачи на чудни идеи, кои дури и јасно ги констатираат, а потекнуваат од минатиот систем треба да се отстранат од политичките води, без да се размислува многу.

Штетата од тие лица и нивните делувања, верувам и самиот ја гледаш.

Изменето од Анастеа - 11.Март.2011 во 15:44
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај brza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Март.2011 во 13:37
...kakva '45-ta be?!збунетост

...a da gi prashate turcite,...kogo gnetele 6 veka?

...oni najdobro znaat!

...inache , toj denko mi ideshe na zivci togash,..kako izguben germanec beshe vo ON,
...ama , ne veruvam deka i vo ostanatiot del na newyork...si se shetkarashe so yellow cab naokolu tamu...na moja smetka.

...inache , arno kazuva...sega !да
Кон врв
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Март.2011 во 13:12

Originally posted by Македон Македон напиша:

Kali, тешко нам ако примаме мислења од луѓе кои беа против суверена и самостојна Македонија и кои не можеа да се согласат со распадот на Југославија. А и пред да донесеш комплетен заклучок за тоа дали е убаво ова мислење, те молам, прочитај го ова.

Дали сеуште сметаш дека неговите ставови се допадливи? Зарем сметаш дека Македонците потекнуваат од 1945 година?
Чекај, те разбирам добро, ама конкретно ова мислење што го цитирав...дали не мислиш дека е реално?...Сите понекогаш имаат по некој светол момент намигнување...ваљда дури и Грујо голема%20насмевка P.S. А тоа дека бил против самостојна Македонија во тој момент, и не е така страшно, зар е лесно да ја освоиш својата самостојност?...Ние и после 20 години не докажуваме дека сме зрел државотворен народ, не?За други моменти во неговите ставови, и ќе се согласам со тебе.

Како може да е реално тоа мислење, кога, зад истото се кријат финеси кои негативно влијаат врз Македонија. Ако тој словенски идентитет подразбира нација која своите корени ги има во рамки на Југославија, која е создадена од Коминтерната, Тито, или пак некои други слични структури, зарем сметаш дека тој став е чист од таквите примеси. Особено, искажан од човек, кој го изјавил дека е против самостојна Македонија и за кого македонската нација е нешто современо и треба да ја остави историјата на милост и немилост на своите соседи.

Не би се сложил дека тоа што бил против самостојноста на Македонија не е така страшно. Таквите југословенски комунисти и нивните следбеници ниту смеат, ниту можат да дефинираат што е тоа нација и историја, затоа што токму тие до вчера се колнеа дека нациите се творба на капиталистите и слично.

Знаеш ли кој е тој кој си има светли моменти во правото?

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај brza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Март.2011 во 13:05
...inache , toa shto ti go osporuva nekoj  identitetot e toa shto ti mislish deka imash podlaboki koreni od nie shto i gi imash!

mislam ,.od vremeto tamu nakja 5 -6 vek ...ama ne i porano so vekovi!

toa ti se osporuva,..ne deka ne si makedonec,..makedonec si sigurno( ako si ?) _..ama , ne onoj shto nekoj se obiduva da mu go  vmetnemu od  pred nekoe vreme na naivniot narod...
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај brza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Март.2011 во 13:00
a be platenik,изненадување...zarem so  cel pamet mislish deka samo tie shto nemaat ni korka leb ili na bilo koj nachin bile direktno oshteteni od nekoi ,pa zatoa i taka zboruvaat?

...i , gledam,rabotite gi sfakjash samo pravoliniski, bez da skrshesh ponekogash na strana ,..za da ja izvlechesh sushtinata od toa shto  go kazuvaat nekoi,..... zoshto tolku ti ja sakaat zemjata!

...ne ni pomisluvash deka nekoi  muka machat za da imaat barem osnovno ,...dodeka gledaat shto pravat drugite vo drzavava tvoja ,...osobeno narodnite svileni (parazitski)bubi,...za koishto ete i tuka ,...samo milozvuchni zborchinja nekoi sakaat da slushaat.

...aj , i siromashtijata e vo red,..vo red e i da ima bogati i pobogati ,ama samo takvi be, shto so svojot lichen trud go postignale toa ,.

.a ne so bezochna pljachka na narodnite pari,...i so nemilosrdna eksploatacija na lugjeto...shto ne bilo ni vo raniot kapitalizam vo 18-tiot vek vo anglija......
...zarem mislish deka samo nesposobnosta na poedinci ,...im e toa shto gi tera da kukaat?
...zarem mislish deka treba da se fali edna zemja kojashto ''uporno'' ne ja biva ...za da mu ovozmozi na svojot narod ...chovechki zivot za site,..a ne samo  za onie shto imale srekja da gi izbere samiot toj ,..za da im go  podobri zivotot na site nivoa....
...zarem mislish deka e dovolno narodot,shto ete ke imal i asalen javen prevoz ,..pa sega treba da gi zatvori ochite  ...i da kjuti.......za toa kako mu bilo ovozmozeno toa?

..p.s,....a i platenik ne zvuchi bash pozitivno,..na bilo koj nachin,

..i asocira na sosema sprotivno od toa shto go mislish i kazuvash.
..
Кон врв
Kali Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Storyteller

Регистриран: 30.Ноември.2007
Поени: 4947
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Kali Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Март.2011 во 12:49
Бре бре, како да не среќа Поевропски е да ми сплескаш лично се што мислиш, наместо да зборуваш за мене во трето лице, а јавно и нормално пред мои очи...Ракавиците не да не ти се бели, ох мори мајко се. И сум се нашла кај што сакаше да ме ставиш, добро прочитав...не се повлекувај сега среќа

Аха, и демек, се браниш од мене, бидејќи во моите коментари препознаваш пријател на соседите...а како што утврдивме, јас не сакам да бидам Македонка, и мене Македонија не ми значи. Значи, чудо едно кој параноичен народ сме.

...Ич не ми се објаснува, еееее, доволно сум пишувала и пишувала....Баш ме мрзи. Колку јас ја сакам Македонија, и која е мојата мотивација за моето пишување, критикување и сугестии...јас знам.

Колку со последната твоја реченица...сосема се согласувам.

Изменето од Kali - 09.Март.2011 во 17:04
Кон врв
Platenik Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Октомври.2008
Поени: 3600
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Platenik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Март.2011 во 12:25

@Platenik, многу е непристојно да зборуваш во туѓо име, а башка и со
отворена тенденција да навредиш. Нималку европски не звучи тоа, нели? Како
ти си го доживеал моето пишување е само твоја приказна, и твое
видување. Јас можам уште стотици километри постови да напишам, но ти ќе
го прочиташ тоа што сакаш да го прочиташ, нели?....таа не
смета дека Македонците постојат...спремна да тргува со
идентитетот....сака да биде Европејка заради кариера...неоформена, а
?...Боже, Боже среќаИмам само една порака за тебе....кога за момент би престанале да живееме во минатото и во историјата притоа со многу силни потреби за барањето на правдината и многу нежни чувства во врска со тоа, и би се насочиле кон сегашноста...би биле многу подобри личности, народ, и држава.

Напротив, да се зборува и пишува за оние кои се со спротивни ставови е висока европска вредност. Ако сето то се прави на едно повисоко ниво и со бели ракавици, секако дека е повеќе од дозволено. Ние допрва ќе треба да учиме за кодексот на однесување кој е општо прифатен во демократските општества.

Немам никаква намера некого да навредам, туку ми доаѓа природно да завземам одбранбен став, кога во коментаирте ќе ги препознаам пријателите и соседите на Македонија. Се разбира ставот понекогаш не е само одбрамбен, нормално е да акцијата резултура во реакција.

Сем во воведниот дел на мојот пост каде што донесувам суд затебе како резултат на твоите коментари, (со оглед дека лично не се познаваме) останатиот дел е мое генерално видување на нештата. Тоа важи и за категоризацијата на луѓето.

Жалам што ти самата се најде во првата група на луѓе. Ако погрешно сум ги разбрал твоите комнетари, јас ти се извинувам, но ќе те замолам да ми покажеш дека грешам.

Потполно се сложувам со тебе дека треба да престанеме да живееме во минатото и да се свртиме кон иднината. За жал и овја пат се покажува дека реакциите на македонскиот народ не се причина, туку последица од опкружувањето во кое се наоѓаме. Се додека некој те напаѓа, ти прети, поставува услови, уценува, поставува ембарга.....се дотогаш работите нема да тргнат на подобро. Убеден сум дека Македонците се тие кои први ќе ги прфатат правилата за взаемно почитување и соживот и ќе им простат на тие кои ги разнебитувале како народ. Во ваква консталација на работите ние ниту можеме ниту имаме капацитет да постанеме лидери во разрешувањето на проблемите кои се резултат од националситичките историографии, пред се на нашите соседи, а богами и од цивилизираната Европа.

За волја на вистината Македонија има направено отстапки во однос на овај бесмислен спор. Мислам дека е време и ние да поставиме некоја црвена линија.

Ако и покрај се досега неможеш да ја видиш потребата за една црвена линија, тогаш неможам да ти помогнам. Мене карткорочните придобивки, недефинираниот економски просперитет и членствотот во некои организации кои можеби во догледно време нема да постојата, едноставно не ме интересираат.

Време е судбината да си ја земеме во свои раце, било како индивидуи, било како држава.
Гроф Игнатиев: "Ви се обрнувам Вам (г-дин Бахмачев), дека ЈАС ЈА СОЗДАДОВ ВЕЛИКА БУГАРИЈА, ЗАРАДИ РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ на исток "- (М.Цемовиќ - " Маќедонски проблеми и Маќедонци", Београд, 1913 ,33.)“

Кон врв
pajser Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
kloshar

Регистриран: 04.Март.2011
Локација: Lao People's Dem. Rep.
Поени: 13949
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај pajser Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Март.2011 во 11:57
na nekoj nachin i bez da gi chitam gorenavedenite postovi., sostojbata e poprilichno jasna ., no za zhal na nekoi im se gleda matno., ako se se kazhe i spomene samoto ime MAKEDONIJA ., se obrakam generalno na site ne samo na kali., ej lugje., bez ime ne postoime., apropo ovoa imash lichna karta postoish i se legitimirash koj si i shto si ., nemash ., ne si nikoj i nishto ., avo nea osven MB., osnoven podatok e imeto i se razbira prezimeto/zaedno vo paket kazhuvaat koj si i shto si., ime koj prezime identitet

Изменето од pajser - 09.Март.2011 во 11:59
nesluchajno ne veruvam vo sluchajnosti<>sekoja sluchajnost e kontrolirana
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 6465666768 184>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,328 секунди.