|
Палачинки |
Внеси реплика | страница <1 45678 20> |
Автор | |
Santijago
Сениор PubLiCenEmY LatInoLoVerBoY YNWA-LF Регистриран: 17.Јануари.2008 Локација: Tuka be ... Статус: Офлајн Поени: 21002 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Еееее .... она одозгора , плазма е или ореви , лешници ?
|
|
I'm out bcz of pathetic around here
|
|
evangeline
Модератор Регистриран: 22.Август.2011 Локација: Naxos Статус: Офлајн Поени: 6759 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Во ред шефе. Мој домен, модераторски! |
|
Santijago
Сениор PubLiCenEmY LatInoLoVerBoY YNWA-LF Регистриран: 17.Јануари.2008 Локација: Tuka be ... Статус: Офлајн Поени: 21002 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Палачинка со мноооооогу НУТЕЛА , банана , хопла , мелена плазма и чоколаден прелив
Нејчам рецепти , сакам готова , направена , пред мене
|
|
I'm out bcz of pathetic around here
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Палачинки од пченкарно брашноПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
КРАТОК ТЕКСТ:Палачинки од пченкарно брашно ПОДГОТОВКА:
Измешајте го брашното со малку сол, потоа додајте
млеко. Изматете ги јајцата па додајте ја смесата од брашно и млеко.
Изедначете ја смесата да нема грутки, покријте го садот со чиста крпа и
оставете тестото да отстои 20 минути.
Потоа измешајте со црпалка, па земајте од смесата, ставајте во тавче со малку масло и така пржете ги палачинките. Треба да ги пржите од двете страни по 1-2 минути. Испржени ставајте ги на плитка чинија, покријте со алуминиумска фолија и оставете малку да се олади. Филувајте ги со сирење, кисела павлака, завиткајте ги и послужете. Изменето од Valerija - 17.Февруари.2015 во 08:59 |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Овесни палачинки со карамелизирани бананиПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
КРАТОК ТЕКСТ:Овесни палачинки со карамелизирани банани ПОДГОТОВКА:За палачинките: Во сад ставете ги брашното, прашокот за пециво, мускатното оревче, циметот и солта. Измешајте и додадете една лажица шеќер и овесот и направете како дупка во средината. Додадете ги јајцата, млекото и путерот и мешајте убаво додека се не се измеша еднакво. Оставете ги настрана. За карамелизираните банани: Преполовете ги бананите дожински и секое парче уште на три дела. Ставете 60 грама путер, 90 грама од кафеавиот шеќер една ванила и две лажици вода во една голема тава на средна топлина и гответе додека смесата не се стопи и не почне да поцрнува. Додадете ги бананите и убаво пропржете ги заедно со карамелата. Одржувајте ги да бидат топли. Загрејте голема нелеплива тава на средна топли и со помош на четка премачкајте ја со малку путер. Истурете од смесата за палачинки и гответе 2-3 минути додека не се појават како меурчиња на површината, па потоа свртете и гответе уште 2-3 минути и на другата страна. Пренесете ги во чинија и продолжете со готвење на остатокот од смесата. Послужете ги палачинките со карамелизираните банани. Изменето од Valerija - 17.Февруари.2015 во 08:59 |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Палачинки со мелено месоПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
КРАТОК ТЕКСТ:Секој народ има свој вид на палачинки, но на сите им е заедничко што се пржат на ист начин, што тестото има речиси ист состав, со сосема мали разлики. Добрите мајстори на ова јадење, што подеднакво го сакаат и најмалите и постарите, се согласуваат дека палачинки најдобро е да се прават од два дела млеко и еден дел вода, малку сол, 2 јајца, 2-3 лажици шеќер, доколку се приготвуваат слатки палачинки, брашно - за да се добие потребната густина и кора од лимон. ПОДГОТОВКА:
Од брашното, 4-ри јајца, млекото, солта шеќерот и водата подгответе палачинки на стандардниот начин.
Пилешкото месо сварете го, одвојте го од коските и исецкајте го на коцки. Обарете го грашокот и морковот и зачинете. Измешајте го месото со зеленчукот, мајонезот, исецканите краставички и павлака. Со овој фил премачкајте ги палачинките и завиткајте ги. Потоа извалкајте ги во брашно, јајца, лебни трошки и пржете ги во врело масло. Изменето од Valerija - 17.Февруари.2015 во 08:59 |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Паличинки од сирење со печурки и целерПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
КРАТОК ТЕКСТ:Паличинки од сирење со печурки и целер ПОДГОТОВКА:
Врз масна хартија ставете малку пармезан правејќи
круг со дијаметар од 15 цм. Посипете го со малку брашно и ставете го со
се хартијата во загреана рерна сè додека не се растопи. Потоа отстранете
ја хартијата и палачинките завиткајте ги како цилиндер за да ја задржат
формата кога ќе се оладат. На истиот начин подгответе уште 5 цилиндри.
Целерот исечете го на тенки стапчиња, а печурките на парчиња. Зачинете ги со сос подготвен на следниот начин: изматете ги пиперчето, магодоносот, жолчките, сокот од лимон маслото и малку сол. Наполнете ги цилиндрите со подготвената смеса. Изменето од Valerija - 17.Февруари.2015 во 08:58 |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Гратенирани палачинки со спанаќПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
КРАТОК ТЕКСТ:
Калоричната вредност на спанаќот не е голема - 22
kcal, затоа што во себе содржат малку белковини, јаглехидрати и масти.
Тоа го вбројува во редот на продукти кои може обилно да се користат без
штетни последици. Но, поради присуството на оксалната киселина не смеат
да го земаат бубрежно болните лица. ПОДГОТОВКА:
Изматете ги јајцата, па помешајте ги со малку сол и брашно.
На смесата додајте и млеко, да добиете ретко тесто како за палачинки. Оставете го тестото да се одмора половина час. Потоа на врело масло испржете ги палачинките и ставете ги да стојат на топло. Кромидот исчистете го и ситно исецкајте. Сланината исечете ја на ситни коцки. Спанаќот исчистете го, па измијте. Рерната вклучете ја на 200 степени. На малку загреано пропржете ги кромидот и сланината да станат "стаклени". Додајте го спанаќот, насолете, додајте црн пипер и морско оревче. Долијте малку супа, оставете бргу да зоврие. Филот од спанаќ распоредете го на палачинките, па завиткајте ги. Палачинките ставете ги во намрсена тава, наросете со сирење и запечете додека сирењето не се растопи. Изменето од Valerija - 17.Февруари.2015 во 09:00 |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Американски палачинкиПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
КРАТОК ТЕКСТ:Американски палачинки ПОДГОТОВКА:
Сите состојки ги ставате на куп во сад и мешате
додека не се изедначи смесата. Смесата треба да биде густа (скоро како
пудинг) не како за класични палачинки. Палачинката не треба да биде
подебела од 1 центиметар бидејќи ако е внатрешноста нема да се испече
доволно.
Се пече на средна температура (не појако бидејќи многу брзо ќе изгори надворешноста, а внатрешноста ќе остане жива) во тава и пред секое ставање на смесата се става по некоја капка зејтин. Печете од една страна, па од друга. Најдобро оди во комбинација со нутела, јаворов сируп, џем од јагоди, или со путер и некое парче овошје (јагоди, малини, боровинки, итн) Изменето од Valerija - 17.Февруари.2015 во 09:00 |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Палачинки со фил од јаболкиПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
КРАТОК ТЕКСТ:
Дури и да не навлегуваме во многу научни детали за
корисноста на јаболкото, доволно е да се набројат само неколку од нив.
Јаболката содржат повеќе од 100 вредни биолошки активни соединенија.
Меѓу нив, многу се важни витамините Ц и П, бета каротин, железо,
етерични масла и органски киселини. Пектинот од јаболката ги зајакнува
клетките, го намалува нивото на холестеролот во крвта и го блокира
влијанието на некои микроби и отровни соединенија. ПОДГОТОВКА:
Тесто: изматете ги состојките, па тестото оставете го да стои поливина час.
Фил: Јаболките излупете, исчистете и исечете ги на тенки кришки. Пржете ги на маргаринот, посипете со шеќер и динстајте додека добиете своевиден карамел. Додајте ванилин шеќер и цимет, по вкус. Палачинките испржете ги на малку масло на стандарден начин, па филувајте ги со јаболките и палачинките диплете на четири дела. Изменето од Valerija - 17.Февруари.2015 во 09:00 |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Креп палачинкиПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
КРАТОК ТЕКСТ:
Заради специфичниот пријатен вкус, кајсиите се вбројуваат во најквалитетното овошје. ПОДГОТОВКА:
Изматете ги жолчките и 4 лажички шеќер во пенеста маса, па постепено додавајте брашно и млеко.
Масата добро изматете ја со жица за матење, за да нема грутки. Од белките изматете цврст снег (додадете малку сол), па измешајте во жолтото тесто. Во тавче ставете лажичка масло за да се загрее, па со кутлача разлијте ја масата за палачинки и печете ги само од едната страна. Секоја испечена палачинка посипете ја со мешавина од мелени ореви шеќер и ванилин шеќер, па така до крајот ставајте ги палачинките една преку друга и филувајте ги додека има материјал, така што ќе се добие облик на торта. Потоа со компотот од кајсиите посипете и наредете на последната палачинка, па ставете ги во рерна да се запечат малку, исечете ги во облик на парче торта и послужете ги. Изменето од Valerija - 17.Февруари.2015 во 09:00 |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Поховани палачинкиПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
КРАТОК ТЕКСТ:Секој народ има свој вид на палачинки, но на сите им е заедничко што се пржат на ист начин, што тестото има речиси ист состав, со сосема мали разлики. Добрите мајстори на ова јадење, што подеднакво го сакаат и најмалите и постарите, се согласуваат дека палачинки најдобро е да се прават од два дела млеко и еден дел вода, малку сол, 2 јајца, 2-3 лажици шеќер, доколку се приготвуваат слатки палачинки, брашно - за да се добие потребната густина и кора од лимон. ПОДГОТОВКА:
Палачинките испечете ги на стандарден начин.
Павлаката и ренданото сирење помешајте ги. На секоја палачинка ставајте по еден лист шунка и сирење и по една мала лажичка павлака, изролајте ги во мали ролати. Извалкајте ги во брашно изматено со јајце и презла, па пржете ги во врело масло додека да добијат златно-жолта боја. Извадете ги на кујнска хартија за да се упие вишокот маснотија. По желба послужете со мајонез или некој друг сос. Изменето од Valerija - 17.Февруари.2015 во 09:00 |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Палачинки со овошје и шлагПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
КРАТОК ТЕКСТ:Палачинки со овошје и шлаг ПОДГОТОВКА:
Секоја палачинка се филува, се превиткува левата и
десната страна и се прави како пирошка. Така направени се редат во
чинија, се посипуваат со шеќер во прав во кој има ванилин шеќер. Над
секоја од палачинките се става шлаг и се украсува со овошје.
За филот: праските се лупат и сечат во коцки, се додава дињата сечена исто така на коцкички, потоа сувото грозје што стоело во топла вода да набабри (исцедено), сечената банана и шеќерот во прав. Исто така се додаваат неколку лажици шлаг за овошјето да се соедини. Изменето од Valerija - 19.Септември.2013 во 17:13 |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
laki_bu
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Лидер Регистриран: 30.Ноември.2008 Локација: Germanija Статус: Офлајн Поени: 32100 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
E togas aj utre , sega ke si legnam...
|
|
Без разлика колку страници прочитал учениот човек, никогаш не треба да заборави дека се уште не ни стигнал до првата страна....
|
|
Внеси реплика | страница <1 45678 20> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |