|
КАКОВ РАЈ ВЕТУВА АЛЛАХ |
Внеси реплика | страница <1 45678 9> |
Автор | |
Studentski Klub
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Регистриран: 07.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 272 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Бог вели во к*ранот: „И израдувај ги оние кои што веруваат и кои добри дела чинат: за нив има бавчи низ кои реки течат, навистина!“ (к*ран, 2: 25) „Натпреварувајте се едни со други во барање прошка од Господарот ваш, и во барање на Џенетот[1] кој што се простира колку што се простираат небесата и Земјата. Подготвен е за оние кои што веруваат во Алах и во веровесникот Негов.“ (к*ран, 57: 21) Веровесникот Мухамед, ни рекол дека човекот во најниското место во рајот, ќе има десет пати повеќе од целиот свет,[2] и ќе има сè што ќе посака, и десет пати повеќе.[3] Исто така Мухамед, нека е Божјиот мир над него, рекол: „Местото во рајот со големина на едно стапало, е подобро од целиот свет и сè она што е на него.“[4] Исто така рекол: „Во рајот има работи кои што ниедно човечко око не ги видело, ниту едно уво не ги чуло, ниту еден човечки ум не ги замислил.“[5] Исто така рекол: „Најсиромашниот човек на светот, кој што ќе влезе во рајот, ќе биде запрашан откако само ќе стапне во него: „О сине Адамов, дали некогаш си доживеал некаква болка? Дали некогаш ти било тешко?“ Тогаш тој ќе каже: „Не, Господару мој. Никогаш не сум почувствувал болка и никогаш не ми било тешко.“[6] Ако влеземе во рајот, ќе живееме многу среќен живот, без болести, тага, болка или смрт; Бог ќе биде задоволен со нас и ќе живееме таму вечно. Бог вели во к*ранот: „А оние кои што веруваат и кои што добри дела чинат Ние ќе ги внесеме во бавчите џенетски низ кои реки течат; во нив за навек ќе останат.“ (к*ран, 4: 57) [1] Рајот (заб. на прев.). [2] Забележано во Сахих Бухари 6571 и во Сахих Муслим 186. [3] Забележано во Сахих Муслим 188 и во Муснед Ахмед 10832. [4] Забележано во Сахих Бухари 6568 и во Муснед Ахмед 13368. [5] Забележано во Сахих Муслим 2825 и во Муснед Ахмед 8609. [6] Забележано во Сахих Муслим 2807 и во Муснед Ахмед 12699. |
|
Незнаењето е најголемиот непријател на луѓето!
|
|
hardcore
Сениор Регистриран: 20.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 268 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Daija bre bekrija,ne mozeme da se vidime na sudniot den;zosto
1.moze nekoj ke se javi po telefon i ke te razbudi oti si bil zaspan,pa ke treba da izvrsis dolznost
2.na sudniot den jas ke razgovaram so boga,a ti ke gledas oddolu od kaj sejtanot i ke mislis sto ne si me poslusal navreme.
|
|
DAIJA
Сениор Регистриран: 08.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 1668 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Na Sudniot Den, eh togas, koga kje ve zgrapcat angelite kaznuvaci.
Sami kje doznaete.
|
|
О следбеници на Книгата, дојдете да се собереме околу зборот нам и вам заеднички: никого освен Бог да не обожуваме и никого да не Му здружуваме!
|
|
rome
Сениор Регистриран: 10.Март.2007 Статус: Офлајн Поени: 492 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
ajde kazi koga ke odime na sudniot den koj vas ke ve brani od grevovite shto gi imate napraeno?nemoj da mi kazesh oti ne vi treba branenje.oh i ushte edno dali vervate oti gavolot postoi i ako da kade je a ako ne objasni oti.
|
|
Zaljubena vo Hristos nashiot Edinstven Spasitel
|
|
DAIJA
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Uzivaj vo zabludata!
Se gledame na Sudniot Den!
|
|
О следбеници на Книгата, дојдете да се собереме околу зборот нам и вам заеднички: никого освен Бог да не обожуваме и никого да не Му здружуваме!
|
|
hardcore
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
tisinata e majka na vistinata
|
|
hardcore
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
ZA ORTO;
Svati gi druze;sve sto im fali tuka
gi lazat deka gi ceka tamu.Ali vredi da gi ubeduvame deka toa e taka.Pobrzo ke zaminat.....
|
|
DAIJA
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
1. Вратата кон вечниот рај
(к*ран, 2: 25) (к*ран, 57: 21) =============================================================42 рекол: „Најсиромашниот човек на светот, кој што ќе влезе во рајот, ќе биде запрашан откако само ќе стапне во него: „О сине Адамов, дали некогаш си доживеал некаква болка? Дали некогаш ти било тешко?“ Тогаш тој ќе каже: „Не, Господару мој. Никогаш не сум почувствувал болка и никогаш не ми било тешко.“[6] Ако влеземе во рајот, ќе живееме многу среќен живот, без болести, тага, болка или смрт; Бог ќе биде задоволен со нас и ќе живееме таму вечно. Бог вели во к*ранот: 2. Спас од пеколот „Ниту од еден неверник кој што ќе умре како нверник навистина нема да му биде примено како откуп дури ни сето богатство на овој свет. Нив казна болна ги чека и никој нема да им помогне!“(Куран, 3: 91)
Овој живот е наша единствена шанса да го заработиме рајот, и да се спасиме од пеколот, затоа оној човек кој што ќе умре како неверник, тој нема да има друга шанса да се врати на овој свет и да биде верник. Тоа ни го потврдува и Бог во к*ранот, каде што ни објаснува што ќе се случи со неверниците на Судниот Ден: „Е, кога би ги видел исправени пред огнот како ќе зборуваат: ,Тешко нам. Е, кога би биле вратени, не би ги сметале за лажни ајетите од Господарот наш, и би биле меѓу верниците, секако!‘“ (к*ран, 6: 27) Но никој нема да има втора шанса. ==============================================================43 Пратеникот Мухамед, нека е Божјиот мир над него, рекол: „Човекот кој што на овој свет живеел многу среќен живот, кога на Судниот Ден, ќе му се пресуди да оди во пеколот, и само кога ќе го види пеколот, ќе биде запрашан: „О сине Адамов, дали некогаш ти било добро? Дали некогаш си доживеал среќни моменти?“ Тој ќе одговори: „Не Господару мој.“[7] Вистинската среќа и мир, можат да се пронајдат само во покорноста на наредбите на Создателот и Одржувачот на овој свет. „А срцата навистина се смируваат со спомнувањето на Алах!“ „А кој што ќе ја сврти главата од Книгата Моја,[8] тој со тежок живот ќе живее, а на Судниот Ден слеп ќе го проживееме.“ (к*ран, 20: 124) Од ова можеме да разбереме зошто некои луѓе извршуваат самоубиства, а ги уживаат сите материјални убавини. Како пример, ќе го наведеме животот на Кет Стивенс (сега Јусуф Ислам), поранешна поп ѕвезда, кој што заработувал по 150 000 долари за ноќ. Според него, откако го примил исламот ја доживеал вистинската среќа и мир, а која не можел да ја најде во материјалниот успех.[9] ==============================================================44 4. Простување за сите поранешни гревови Кога некој ќе го прими исламот, Бог му ги простува сите предходни гревови и лоши дела. „Човек кој што се викал Амр дошол кај Веровесникот Мухамед, и рекол: ,Дај ми ја твојата рака како би можел да ти се заколнам на лојалност.‘ Мухамед ја испружил својата десна рака. Тогаш Амр ја повлекол својата рака. Пратеникот рекол: ,Што ти се случува Амр?‘ Тој одговорил: ,Сакам да ти поставам еден услов.‘ Пратеникот му рекол: ,Кој услов сакаш да ми го поставиш?‘ Амр рекол: ,Бог да ми ги прости сите гревови.‘ Пратеникот му одговирил: ,Зарем не си знаел дека со примањето на исламот, Бог ги брише сите предходни гревови?‘“[10] По преоѓањето во исламот, личноста ќе биде наградувана или казнувана за своите дела, според следниот хадис од Пратеникот: „Твојот Бог, Кој што е Блажен и Возвишен, е Семилосен. Ако некој има намера да направи добро дело, а не го направи, сепак ќе му биде запишано едно добро дело. А ако го направи, неговата награда ќе биде од десет до седумстотини пати поголема, па дури и повеќе. А ако направи некое лошо дело ќе му се запише само како едно лошо дело, а ако не го направи ќе му биде запишано едно добро дело.“ Изменето од ACELERA - 07.Ноември.2007 во 15:14 |
|
|
|
DAIJA
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ispravno, spored македонскиот правопис е „Мухамед“.
|
|
|
|
Miralem1
Сениор Регистриран: 10.Март.2007 Статус: Офлајн Поени: 1548 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Anakin... dovolen bese zborot "rajot" ako neznaes kako e terminot spored Islamot. Ne nekoj mu lici na provokacija,navistina nekoj nemoze da razbere deka navistina NEZNAES.
|
|
Alija ra je rekao:Znanje je bolje od imetka.Znanje te cuva a ti cuvas imetak.Znanje je sudija,a bogatstvu se sudi,umrli su oni koji su gomilali bogadstvo,a ostali su oni koji su sakupljali znanje
|
|
anakin
Сениор Unidentified Flying Object Регистриран: 08.Август.2005 Локација: Machku Pichku Статус: Офлајн Поени: 18535 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
jas se sekjavam porano sto citav tuka
za rajot dzenna a bilo ubavo so mnogu devojki i sex no neznam dali tie postovi stojat no bese superb |
|
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
|
mirirazumlugje
Нов член Регистриран: 07.Мај.2007 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 1 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Zdravo na site vo ovoj forum,
(za zal ne ste mnogu na broj, i samata tema zabegala vo prepukuvanja i
dokazuvanja koj e koj i koj e podobar,..)
Bi sakal da napomenam deka svetite knigi od bilo koja religija, ne se
samata Vistina tuku samo pomagala koi ucat za Vistinata, Bog e samata
Vistina.
Ako se zadlabocite vo minato, ce moze da vidite deka Bozjoto providenie e
vsusnost covekovata istorija, ili potocno neprekinata konfrotacija na dobroto i
zloto. ... (nesto sto vsusnost Bog go vodi po nekoj k*rs-model, vo koj
covekovata uloga i ispolnuvanjeto na negovata odgovornost e klucen faktor).
Samiot toj fakt ni ukazuva deka Bog ocajno se obiduva da go vrati
covestvoto vo negovata originalna pozicija (pozicija koja ja imal covekot pred
da ja napravi greskata koja covekot ja napravil vo nekoe vreme, vo koe seuste ne
bil zrel i sovrsen...opisuvana vo religite i razni mitovi i poznata kako
covekoviot pad).
Vo razliciti vremenski periodi i oblasti se pojavile odredeni ucenja so
odredena tezina a so edinstvena cel da poducuva za vistinata, se so edna cel da
moze covestvoto da mu se vrati vo izvorna pozicija na Boga, izgraduvajci se i
temelejci gi svoite moralni i kulturni vrednosti. Bog e centarot i izvorot na
sekoe ucenje, ucenje na vistinska ljubov, vistinska sloboda...
Taka da mnogu e zalno ako nekoj zastanuva pozadi svojata religija i go
napaga drugiot, koj vsusnost e negoviot brat koj se rodil na drugo mesto i vo
drugo vreme....
Izvornata pozicija na Boga i covestvoto e pozicija na Roditel i dete, site
vie koi ste roditeli ova mozete lesno da go pocustvuaate. Veruvajte mi deka vo
ocite i srceto na Boga so ovakov stav samo mu pravite bolka, i go razgoruvata
pekolot vo koj se obiduvame da ziveeme.
Kako vo najgolemiot del od iskazite vo svetite knigi, se iskazani vo
paraboli i metafori, taka da ne se vrzuvajte bukvalno na ona sto e napisano,
...
i kako sto Isus kazal deka ce se vrati povtorno, da go izgradi nebesnoto
carstvo,... e dovolno da razmisluvate deka e potrebno da se pojavi nekoja nova
vistina koja ce ima sila, i da dade logicko objasnuvanje na ona sto dosega
svetite knigi go kazuvaa a na denesniov intelekt mu izgledase
nevistinito,...
Zivejte primeren zivot, ne se sramete da go prasate Boga za site vasi
prasanja. Odgovorot lesno ce vi dojde, ova e navistina vreme na posledni
denovi.
Mir za site, sreca i harmonija vo sekja edinka e preduslov za harmonicno
semejstvo, harmonicen rod, harmonicno opstestvo, harmonicen svet so centar na
Boga kako vistinski vertikalen Roditel....
Boga navistina zivee i postoi, samo treba da vistinski go posakame toa, i
toj ce se pojavi vo nasite srca, no ne zaboravajte deka vo ovie momenti ima
nesto sto go sprecuva toj slobodno da doagja i prestojuva vo sekogo od
nas,...
Mir, sreca i Bozji Blagoslov,
za site vas i vasite semejstva,
|
|
aladin
Сениор Регистриран: 30.Октомври.2006 Статус: Офлајн Поени: 2043 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
slikovit prikaz na muslimanski raj:
(i nemoj da ja trgas slikata bidejki nema navredliva sodrzina i e vo sklop na temata---- efendi beg) Изменето од aladin - 01.Март.2007 во 13:35 |
|
orto
Сениор Регистриран: 13.Октомври.2006 Статус: Офлајн Поени: 916 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ова со РАЈОТ муслимански многу е интересн.Од досега приложеново се е ЧИСТА логика,толку многу лесно сватливо со не мора да се замараш да тумачиш некои работи.....
Мене не мачи следново (Ако се најде некој добар муслиманин , а би ми било голема чест на ова да ми одговори мојот БРАТ Кхалеехан , доколку се уште ме чита)
КАКО ТОА СИТЕ ЖЕНИ ВО РАЈОТ КЕ БИДАТ ДЕВИЦИ И ТОА НА ИСТА ВОЗРАСТ -Еве на пример каде ке ви се мајките кои веќе родиле и сега не се девици? -Каде сестрите доколку и тие не се девици?-Во што ќе се преобразат вашите Жени?
|
|
(kоран 10, 94)
(аллах рече моамеду) Ako сумљаш у oно што ти oбљављујемо, упитај oне (Жидове и Кршчане) koji Читају Kњигу (БИБЛИЈУ), прије тебе објављену |
|
Внеси реплика | страница <1 45678 9> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |