IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Здравје > Исхрана и кулинарство
  Активни теми Активни теми RSS - Чоколадо
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Чоколадо

 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 45678 36>
Автор
Порака Обратен редослед
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Февруари.2011 во 10:31

Како се прави чоколадото?

 

Семките или зрната од какао дрво, кои растат блиску до екваторот, се основните состојки за правење на чоколадо.

Зрната се наоѓаат во мешунката од дрвото. Кога ќе созреат мешунките, се отвараат и се собираат зрната,  се редат на земја за да се исушат на соце.

Откако ќе се исушат, се транспортираат до производствени плантажи, каде што се чистат, се печат за да го добијат нивниот природен вкус и се лупат.

Излупените зрна се мелат за да се добие прав. Како резултат на топлината од мелењето, маснотиите од зрното, наречени какао путер, се ослободуваат и се мешаат со правот за да се добие чоколадна течност, богата, темна течност со јак мирис. Од оваа чоколадна течност подоцна се произведуваат чоколади за готвење.

Со мешање на оваа течност со млеко и шеќње се добива млечно чоколадо

Старите Ацтеки во Мексико ги употребувале какао зрната како пари

Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Февруари.2011 во 08:50
Темното чоколадо го регулира варењето на храната

Истражувањето кое што го спроведоа американските и германските научници покажа дека консумирањето на црно чоколадо може да ги намали дигестивните проблеми.

Истражувачите од Детската Болница и Истражувачкиот Центар во Оукленд во соработка со германските колеги од универзитетот Heinrich Haine открија дека флавоноидите од црното какао во тенкото црево го ограничуваат излачувањето на течности кои доведуваат до дијареја и до проблеми со варењето.

Според нивното мислење, флавоноидите би можеле да послужат како темел за производство на природни додатоци наменети за ублажување на симптомите на проливот.

Кон врв
Blue Scarlet Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Амазонка

Регистриран: 03.Ноември.2009
Статус: Офлајн
Поени: 9011
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Blue Scarlet Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Јануари.2011 во 01:47

Slabost mi e .... jbg ..... голема%20насмевка

Lupus non mordet lupum.

Vulneratus non victus!

Кон врв
zamislena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 03.Јануари.2010
Статус: Офлајн
Поени: 14571
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zamislena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Јануари.2011 во 22:36
...Сакам  ..чоколади .....да
 


Изменето од zamislena - 07.Јануари.2011 во 22:39
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Декември.2010 во 17:57
Чоколадо против кашлање?

Хемикалијата теобрoмин, која е состојка на какаото од кое што се прави чоколадото, наскоро би можела да биде искористена во производство на лек против кашлање, соопштија научниците.

Во тек се завршните клинички тестови на лекот кој содржи теобрoмин, a британските научници велат дека препаратот на пазарот може да се појави за две години, пренесува BBC.

Повеќето сегашни лекови против кашлање, како што се сирупите, се засновани на кодеун, кој спаѓа во наркотици.

Британските научници сметаат дека луѓето помлади од 18 години не би требало да ги земаат лековите засновани на кодеин, бидејќи ризиците ја надминуваат користа.

Истражувачите наведуваат дека ваков проблем не би требало да постои кај лечењето со теобрoмин, а бидејќи оваа супер супстанца нема вкус би можеле да ја земаат и луѓето кои не сакаат чоколадо.

Теобрoминот делува така што го блокира нервот вагус, кој ја има клучната улога во активирање на постојаното кашлање.

Приватната британска компанија SEEK во моментов ги спроведува завршните тестови на лекот со ознака BC1036.
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Ноември.2010 во 16:59

Чоколадо за убавина

* Какаото е една од најдобрите состојки за зајакнување на организмот со енергија.
* Содржи многу минерали како магнезиум и цинк, кои се поврзани со витамините Ц, А и Е и кои, секако, се неопходни за енергија.
* Зрната какао содржат теобромин, состојка слична на кофеинот, кој дејствува стимулативно на кожата.
* Мирисот на какаото опушта и предизвикува чувство на пријатност.
* Содржи каолин, кој има својство на внесување влага во длабинските слоеви на кожата, па така таа станува мека и негувана.

Чоколадна маска

Чоколадната леплива смеса се нанесува на стомакот, бутовите и на задникот. Потоа телото се замотува во фолија и се покрива со термодек. По 30 минути, маската станува гумена, а вашите вишок сантиметри ги снемува заедно со неа.

Масло за витост

По чоколадната маска, време е за масажа со масло за витост, чии состојки се ѓумбир, коморач, рузмарин, плодови на смрека и герани. Ова масло дејствува поттикнувачки и го стимулира протокот на крв во ткивото. Освен тоа, го поттикнува излачувањето на нечистотиите и ги разградува маснотиите на проблематичните телесни зони.

Кон врв
bijonse1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
bella Madonna

Регистриран: 14.Јануари.2009
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 16521
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај bijonse1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Ноември.2010 во 17:02

За едно дваесет години чоколадото скапо како  кавијар или злато????

За едно 10 години можно е да доживееме да биде чоколадата скапа како кавијар ,а за едно 20 години скапа како златото…

http://www.trdiyet.com/resimler/e5f11kakao-agaci.jpg  http://schoko-freun.de/wp-content/uploads/2009/12/Kakao-und-Schokolade.jpg  http://www.gurman.mk/wp/wp-content/uploads/2010/03/chokolado5.jpg   http://img.blesk.cz/img/1/gallery/251395_krasa-cokolada.jpg 

зашто?? е па од една страна имаме прекин на финансиското стимулирање од страна на гувернерот од земјите производители на какаото така да фармерите не им се исплаќа да одгледуваат какао оти треба мркотрпна работа и добри 5 години да настане првата берба да не речам првата реколта на какаото…исто проблем преставува подмладокот да не речам наследниците на фармерите од Африка нивните синови кои не сакаат да ги обработуваат плантажите со какао за мали бенифици велејчи дека векот на добро живеење веќе се намали и е само 50 години и така тие се повеќе решени да работаат во урбани средини …

и од другата страна поголемата потрошувачка да не речам консумирање на чоколадата во однос на производство на какаото и сето тоа сигнализирано од Tony Lass председател на Cocoa Research Association во минатомесечната конференција организирана од  Academy of Chocolate од Велика Британија….

 http://th01.deviantart.net/fs10/300W/i/2006/327/0/7/I_love_chocolate_by_ch3rrycreamshaken.jpg http://www.portalsudoestenews.com.br/_admin/_empresas/capas/Planet%20Chokolate%20%2810%29.jpg  http://ohar.webpark.cz/wp-content/cokolada_2.jpg   http://untiedmag.files.wordpress.com/2009/05/chocobacon.jpg  

http://www.romanceroundtable.com/wp-content/uploads/2009/02/chockydrip.gif http://blogs.laweekly.com/squidink/Padma%20Sexy%20Chocolate.jpg http://www.odlican.com/d/4317-3/volim-te-cokolada.jpg http://www.jatrgovac.com/usdocs/standard-cokolada.jpg

затоа луѓе навалите кркајте чоколади и све што е чоколадно…ти си моја чоколада !!!датрепкање



Изменето од bijonse1 - 11.Ноември.2010 во 17:11
Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Ноември.2010 во 00:51

Црното чоколадо здраво за пушачи

 Добра вест за пушачите и љубителите на слатки работи, црната чоколада е корисна за крвните садови и го спречува нивното стврднување предизвано од никотинот во цигарите. Станува збор за црното, горчливо чоколадо со 70 или повеќе проценти какао и количина од само неколку коцки на ден. На швајцарскиот Универзитет Хоспитал, научниците ги споредиле ефектите врз здравјето на човекот што го имаат светлото млечно чоколадо и темното, следејќи ја крвната слика на 20 машки пушачи.
Научниците ја следеле состојбата на крвните садови во текот на 24 часа и по прегледите со ултразвук констатирале дека црното чоколадо значително го подобрува протокот на крв низ артериите. Неколку коцки црно чоколадо имале ефект повеќе од осум часа. Во спротивно, кај испитаниците кои јаделе светло чоколадо не е забележана промена во состојбата на артериите.


Кон врв
Tiggy Vicious Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Consume. Be silent. Die.

Регистриран: 27.Октомври.2009
Статус: Офлајн
Поени: 6238
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tiggy Vicious Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Ноември.2010 во 23:05
Пубертет + ПМС + чоколадо = самоубиство у поим.
What the hell is going on?
-The cruelest dream, reality
Кон врв
ANITA11 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 04.Јануари.2009
Статус: Офлајн
Поени: 21488
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ANITA11 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Ноември.2010 во 13:56
millka so celi leshnici
Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Октомври.2010 во 12:28
Чоколадото ја намалува опасноста од рак

Според истражувањата, луѓето кои јадат од едно до три чоколатца дневно живеат подолго. Плунката што се создава во усната во текот на консумирањето чоколадото содржи големи количества хемикалии, кои може да ја намалат опасноста од повеќе видови на заболувања од рак.

Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Октомври.2010 во 19:07
Чоколадата - слатка утеха

Не треба да нè чуди што во кризните мометни посегнуваме по чоколадата. Истражувањата докажаа дека чоколадата содржи супстанции кои го поттикнуваат лачењето на хормонот на среќата, серотонин. Но, внимавајте со количеството бидејќи чоколадата содржи многу работи кои дебелеат - во 100 грама млечна чоколада има 536 калории и 33 грама масти, што е двојно повеќе отколку во исто количество месо. А чоколадите со разновидни додатоци содржат уште повеќе. Чоколадата предизвикува зависност - таа е како дрога: кога ќе почнеме, не можеме да престанеме. Доколу го поврземе тоа со доброто расположение кое ни го носи јадењето на чоколада, не е ни чудно што толку лесно се претвораме во слатки зависници.

Кон врв
annaja Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 21.Април.2010
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 531
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај annaja Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Октомври.2010 во 00:09
Еве рецепта за домашно (правено) чоколадо;
потребен материјал:
чоколадо за готвење
еурокрем и
дробени лешници или цели
ориз пахуљици
може и суво грозје
Начин на правење;
на пареа се топи чоколадото
се додава еурокремот
убаво се изедначува и се
меша со лешниците оризот и по желба кој што сака
така измешано се сипува во сад,може послужавник и одозгора се става решетка,да не биде равно има убав изглед како штангли кога ќе се сече.



Кон врв
BisernA Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор


Регистриран: 27.Јули.2008
Статус: Офлајн
Поени: 4662
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај BisernA Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Октомври.2010 во 22:52
Originally posted by Santijago Santijago напиша:

Банџи (лешник) ... уз коњак ... трепкање



какво беше тоа банџи... бре, сум заборавила

сакав со ориз,... па со бисквити... сега најмногу би едно со гоооолеми лешници
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 45678 36>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,188 секунди.