![]() |
|
Да го разбудиме Вистинското Православие |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 45678 10> |
Автор | |||
ana_t ![]() Група ![]() ![]() Регистриран: 07.Декември.2008 Статус: Офлајн Поени: 72 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
||
Sega sakash da kazhesh deka si Vernik vo MPC i si pobornik za reformi???????
|
|||
![]() |
|||
Pravoslaven ![]() Сениор ![]() Регистриран: 09.Февруари.2008 Статус: Офлајн Поени: 705 |
||
А дали апостолите наплаќале за крштевање?
Ајде кажи ни која била нивната црковна такса?
![]()
Токму тука лежи проблемот, што православните свештеници му служат на доходовниот олтар, а не на Бог, што живеат од олтарот, а не од Бог.
Тие се спремни дури и да благословуваат пагански огнови, дури и да измислуваат разни легенди за да ги охристијанизираат овие паганштини само да не секне нивниот "олтар".
"Осветените" крстови, "осветените" водички, "осветените" икони, "осветените" бројаницик итн. куќните слави, ценовниците за крштевање, брак, погребување итн. се е ова во служба на доходовниот олтар на кого, свесни или несвесно (но сепак тажно) му служат православните свештеници!
Време е за реформа! Да го разбудиме вистинското православие! ![]() Изменето од Pravoslaven - 20.Јануари.2009 во 13:52 |
|||
Православен значи правилно да ја славиш верата. А критериумот за правилност е Божјиот Збор - Светото Писмо !
|
|||
![]() |
|||
ana_t ![]() Група ![]() ![]() Регистриран: 07.Декември.2008 Статус: Офлајн Поени: 72 |
||
Ne, ne treba da se plati za nego.
Ovde bash za toa diskutirame za site mozhnosti da se dobie bezplatno, so blagodat. |
|||
![]() |
|||
gospel ![]() Сениор ![]() Регистриран: 01.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 405 |
||
Зарем за да се добие печатот, кој што е света тајна, треба да се плати за него? Ајде молим те не треси глупости..... |
|||
![]() |
|||
||
Kako mozesh Krshtevanjeto da go sporeduvash so kupuvanje na lubenica na pazar.
Toa e sveta Tajna, dobivanje pechat na Svetiot Duh. |
|||
![]() |
|||
||
Dali si ti vernik, koj e del od MPC?
Ako ne si, shto te zasega toa, ili imash potreba postojano da bidesh Protiv,Protiv,Protiv..... I zoshto gi bunish i drugite od forumot,im objasnuvash raboti koi ne ti se poznati, a nekogash i sakash da reshish nekoj problem koj isto taka ne ti e dovolno poznat. Za kreshtevanjeto konkretno. Vo sekoj manastir toa e bezplatno, kako i sekoja druga treba.Toa go pishuva i vo posochenoto intervju,i na toj del se odnesuvaat i zborovite Bezplatno dobivte, bezplatno davajte. Vo crkvite vo gradovite, krshtevanjeto se naplaka, no zatoa Crkvata organizira grupni krshtevanja, vo Skopje toa se krshtevanjata na rekata Matka, koi se bezplatni i koi ne se naplakaat. Vo nash*te crkvi postojat crkovni taksi, i od tie crkovni taksi svshtenicite si gi izdrzhuvaat svoite semejstva, jas vo toa ne gledam nishto losho, sveshtenikot mu sluzhi na oltarot i od oltarot zhivee. Vo site drugi iljadnici nepravoslavni crkvi shto i kako se pravi ne me interesira, i ne se ni drznuvam da komentiram i napagam. |
|||
![]() |
|||
Pravoslaven ![]() Сениор ![]() Регистриран: 09.Февруари.2008 Статус: Офлајн Поени: 705 |
||
ana_t, ако МПЦ и понатаму не се откажува од нејзините омилени ценовници тогаш јас не знам за каква промена, не знам за какво "будење" станува тука збор?
Ако МПЦ и понатаму си наплатува за крштевање, тогаш јас воопшто не гледам промена кај неа. Единствено гледам промена кај некои луѓе кои се нудат да и платат на МПЦ за нечие друго крштевање. Тоа е исто како јас да те одведам на пазар и да ти купам една лубеница. Ти ќе ја добиеш бесплатно лубеницата, ама мојот џеп ќе знае дали таа навистина била бесплатно дадена, или пак тезгарџијата (МПЦ) ми ја наплатил мене
![]() Затоа реков дека Исусовите зборови "бесплатно добивте, бесплатно давајте" се тотално бесмислено цитирани од струмичкиот великодостојник кога МПЦ и понатаму си напраќа за своите услуги.
Точно е тоа дека оној кој се определил за полновремена служба за евангелието (знак прашање е тоа дали се однесува за МПЦ, ама ајде да не се расплинуваме) треба да живее од евангелието, ама не од изнудени пари и ценовници, туку од ДОБРОВОЛНИ ПРИЛОЗИ на верници како што тоа го прават скоро сите други илјадници неправославни цркви во светот!
А кој има постојана потреба да биде "Против, Против, Против..." прочитај на предходната страна
![]() |
|||
Православен значи правилно да ја славиш верата. А критериумот за правилност е Божјиот Збор - Светото Писмо !
|
|||
![]() |
|||
||
Ama si zbunet.
A tolku ednostavno kazano, deka vo manastirite krshtevanjeto e bezplatno, a vo crkvite kade sluzhat sveshtenici, koi patem i na oltarot sluzat i od oltarot ziveat, e za takvo krshtevanje vo ctkva, ke se koristat pari od toj Fond. Se e ednostavno, no nekoj ima postojana potreba da bide Protiv,Protiv,Protiv...... |
|||
![]() |
|||
||
За тие што ги мрзи да го читаат цел текст, еве ги двете главни точки околу кои дискутира тамошниот великодостојник
Ако Исус рекол "бесплатно добивте, бесплатно давајте", тогаш зошто потребата од финансиски фонд? Која е целта на фондот и каде ќе одат донираните пари од тој фонд?
![]() Сите добро знаеме дека водата што се користи при крштавање во православните цркви е обична бесплатна вода. Досега не сум видел некој поп да крштева со "Илина", "Добра Вода", "Пелистерка" и сл.
Јас сум збунет и нависитна не ми е јасно во кој контекст струмичкиот митрополит ги користи Исусовите зборови "бесплатно добивте, бесплатно давајте" кога цело време зборува за некаков (финансиски) фонд кој бил основан од некој негов деловен човек и кој сеуште ќе треба да биде дополнуван од, како што тој вели, "имотни и благородни луѓе".
![]() Зошто воопшто потребата од таков фонд за нешто за што црквата се фали дека ќе го прави бесплатно?
Каде е тука будењето?
|
|||
|
|||
![]() |
|||
zidarski ![]() Сениор ![]() Регистриран: 17.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4385 |
||
Зборувавме за промените...? Еве што прави Македонската Православна Црква, поточно Струмичката Епархија во врска со ова. Текстот е од денешен Дневник.
|
|||
Do what is right, come what may...
|
|||
![]() |
|||
zidarski ![]() Сениор ![]() Регистриран: 17.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4385 |
||
Мудри зборови... сите треба да се вслушаме во нив... |
|||
|
|||
![]() |
|||
||
Господ да те благослови за ова што го напиша брате gospel.
![]() Ме потсети на еден од моите омилени стихови од Библијата
Освети ги во Својата вистина, Твоето Слово е вистината. (Исус Христос)
|
|||
|
|||
![]() |
|||
||
Јас не сум ниту во повисоки ниту во внатрешни кругови... ниту пак се милиони други...
|
|||
|
|||
![]() |
|||
izvoren ![]() Сениор ![]() Регистриран: 12.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 700 |
||
Незнам што има неразбирливо во православието. Да не е некоја мистична , апстрактна организација што ја разбираат само тие од повисоките внатрешни кругови, а ние другите немаме можност да го разбереме православието? |
|||
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 45678 10> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |