IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Поучни случки
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Поучни случки

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 45678 23>
Автор
Порака Обратен редослед
spiros Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Јули.2008
Локација: На пат
Статус: Офлајн
Поени: 4490
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Декември.2010 во 20:27
Originally posted by vanesa vanesa напиша:

Eden den Bog se izmoril od lugjeto. Neprekinato mu dosaduvale barajkji od Nego se i sehto.
Zatoa reshil da se sokrie na nekoe vreme.
Gi sobral site svoi sovetnici i gi prashal:
„Kade da se skrijam? Koe e najdobro mesto?"
Eden mu odgovoril: „Na vrvot na najvisokata planina na svetot",
Vtoriot: „Na dnoto na okeanot, tamu nikoj nema da te pronajde",
Tretiot „Najdobro e da se skriesh na temnata strana na Mesechinata toa e najdobro mesto, koj kje te pronajde tamu?
Na krajot, Bog mu se obratil na svojot najumen angjel „Kade da se skrijam?" Angjelot se nasmevnal i mu odgovoril:
„ Skrij se vo chovechkoto srce. Toa e izgleda mestoto kade nikogash nema da te baraat ".

33,3...%

Го познаваш ли бисерот т.н. Кападокијски Тросветол Танц на Единствениот, кој датира од најраните времиња по Отелотворението Христово?

Ова што ти погоре го постираше е *Тајната за Милоста на БОЖЈОТО СЛОВО (вториот ипостас) - Мудроста БОЖЈА (Христос) во нас. Или поточно: во срцата на верниците!

Пред некоја година за Велигден бев само на неколку стотици километри југозападно од Кападокија, в Иконија.

Таму ГОСПОД сакаше да ја посетам џамијата каде што е закопан Руми. Сликањето е забрането и има луѓе кои се грижат да не се сликува внатре, но Живиот ГОСПОД на чудесен начин не дозволи никој да ме спречи при сликањето!

Подолу ќе ја прикачам сликата на која се гледа трокраката купола в Мевлана. Обрни внимание на длабокото значење на орнаментиката од куполата и на бројот од “мојата“ слика!      

http://img100.imageshack.us/img100/1894/mevlanapict3332.jpg

п.с. Како може очите да не ми солзат? Како може да не се чудам на Милоста БОЖЈА? Како може да обожавам друг БОГ освен Живиот?
ХалелуЈАХ !

Само што го коригирав овој пост во 20:33 часот, кај мене дома ѕвони телефонот. На дисплејот се појавува еден непознат број во кој само една позитивна бројка (тројка) се повторува, а на другата страна од “жицата“ еден мој турски колега со кого работам!

п.п.с Погледни го те молам бројот на мојот прв вечерашен пост!     
http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=23640&PID=2481333#2481333

Изменето од spiros - 22.Декември.2010 во 20:53
Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free,
in Time & Eternity!

БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...!

Кон врв
vanesa Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 19.Јуни.2007
Поени: 1588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај vanesa Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Декември.2010 во 20:10
Eden magjionichar posakuval da ima posebna mokj za so nea do ja zaokruzhi svojata rabota.
Doshol kaj svojot guru i mu ja soopshtil svojata zhelba.
Guruto nekoe vreme se mislel za toa, i mu dal na
magjionicharot specijalna mantra so pomosh na koja se povikuva duh.
Shtom magjionicharot se vratil doma ja izgovoril mantrata i se pojavil demon.
"Sega gospodine", rekol demonot, "zatoa shto ti si mojot gospodar,te molam kazhi mi shto da rabotam "

"Vo red, izgradi mi ashram" ,naredil magjionicharot.
Demonot imal natprirodna mokj, i ashramot istiot moment se pojavil pred magjionicharot.
"Gotovo", rekol demonot, "Shto e slednoto?"

"Izgradi pa se do gornata   kapija " ,odgovoril magjionicharot.
" Gotovo ",rekol demonot, "Sega shto da rabotam? "

"Napravi gradina so ograda okolu nea", naredil magjionicharot i vo istiot moment toa bilo napraveno.

Na toj nachin, demonot prodolzhil da gi ispolnuva zhelbite
se dodeka na magjionicharot mu snemalo idei. Taka, koga demonot pobaral druga zadacha, magjionicarot vekje
ne mozhel da smisli shto da mu zadade. Vo toj moment, demonot podivel.

"Dokolku ne mi dadesh odma neshto da rabotam", svikal, " kje te ubijam." Magjionicharot bil prestrashen,
pa istrchal kaj svojot guru da pobara pomosh.

"Ne grizhi se", mu rekol ovoj, "kje ti pokazham kako da vladeesh so nego. Ona shto treba da go napravish e
da podignish eden mazen, drven stolb visok otprilika shest metri. A potoa naredi mu na demonot da se kachi
na vrvot na stolbot i da se simne dole. Shtom kje se spushti niz stolbot, rechi mu da se kachi povtorno.
Taka magjionicharot si otishol doma i mu gi prenel na demonot instrukciite na svojot guru koj odma preminal
na rabota. Na toj nachin magjionicharot go zaposlil demonot za da ne mu dodeva.

NARAVOUCHENIE:So demoni zaebancii nema, mozhe uchitelot da ne se pojavi koga e najpotreben.

Кон врв
KINGDAVID Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Регистриран: 09.Октомври.2008
Поени: 9420
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Декември.2010 во 19:33

EVANGELINA

Najubavata poema na amerikanskiot poet Henri Longfelo( Henry Longfellow 1807-1882) vo pocetokot na 19-ot vek e " Evangelina ".

Prikaznata odi vaka :

Evangelina i Dzordz se sakaat, no na nivnata vencavka  seloto go napagjaat Indijanci i zaedno so drugi beli zarobenici ja zemaat so sebe i Evangelina.

Dzordz trgnuva da ja bara.

Doznava deka Indijancite se porazeni od belcite vo edna bitka  i trgnuva da ja bara Evangelina po tecenieto na rekata Misisipi.

Pominale godina, dve, pet, dvaeset... no Dzordz se' uste ne ja nasol Evangelina.

Na krajot, iscrpen i bolen od baranje Dzordz zavrsuva vo edna bolnica kade vo sekoj moment ocekuvaat toj da umre.

Evangelina slucajno se zadrzuva vo toj grad kako nadgleduvacka na bolni lugje.

Eden den i soopstuvaat deka eden covek na umiranje postojano go povtoruva nejzinoto ime.

Taa odi pri nego i vo propadnatiot i vekje pobelen covek go prepoznava svojot Dzordz.

" Evangelina, Evangelina"- prosepotile negovite usni.

Taa ja prilepila svojata usta do negovoto uvo i mu sepnala:" Dzordz, jas sum tuka".

Od toj moment, Dzordz pocnal brzo da zakrepnuva.

Na sekoj koj vleguval vo sobata, bolniot gi otvoral svoite oci.

Nasmevnatata nad nego bila negovata Evangelina.

" Sega ne sakam da umram! Dali me slusate doktore? "

Nivnata prva ljubov pobedila. Gi pobedila duri i napadite na smrtta.

SOLI DEO GLORIA
Кон врв
alf Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 15.Септември.2009
Поени: 631
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај alf Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Декември.2010 во 19:17
.

Изменето од alf - 19.Септември.2011 во 10:27
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај vanesa Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Декември.2010 во 01:35
Eden den Bog se izmoril od lugjeto. Neprekinato mu dosaduvale barajkji od Nego se i sehto.
Zatoa reshil da se sokrie na nekoe vreme.
Gi sobral site svoi sovetnici i gi prashal:
„Kade da se skrijam? Koe e najdobro mesto?"
Eden mu odgovoril: „Na vrvot na najvisokata planina na svetot",
Vtoriot: „Na dnoto na okeanot, tamu nikoj nema da te pronajde",
Tretiot „Najdobro e da se skriesh na temnata strana na Mesechinata toa e najdobro mesto, koj kje te pronajde tamu?
Na krajot, Bog mu se obratil na svojot najumen angjel „Kade da se skrijam?" Angjelot se nasmevnal i mu odgovoril:
„ Skrij se vo chovechkoto srce. Toa e izgleda mestoto kade nikogash nema da te baraat ".
Кон врв
spiros Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Јули.2008
Локација: На пат
Поени: 4490
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Декември.2010 во 19:03
Originally posted by vanesa vanesa напиша:

Pred povekje godini Bono(U2) sretnal mudar
chovek koj mu go promenil zhivotot.Imeno toj postojano
baral Bozhji blagoslov vo se shto rabotel.
Sam si zboruval:
"Imam nova pesna , pazi na nea....imam semejstvo,
te molam grizhi se za niv...ja imam ovaa luda ideja..."
A toj mudar chovek mu rekol:
"STOP!!Prestani da barash Bog da go blagoslovuva seto
ona shto go rabotish.Vkluchi se vo ona shto Bog go
raboti bidejkji toa e vekje blagosloveno."

Od ova popouchno zdravje Bozhe!

Ако малку подлабоко човек размисли, засигурно ќе увиди дека јас воопошто не треба да се вклучува туку да се исклучува, така да БОЖЈИОТ Прамудар План, БОЖЈИОТ Прамудар Спас (Христос во нас) безпречно се’ работи!

Можеби следниов стих и слика ќе ти појасни што мислам!?

Поздрав   

... јас веќе не живеам (нити работам), туку Христос живее (и работи) во мене.    (Галат. 2:20)

п.с. Во кој дел од живото човекот најповеќе напреднува и зошто?    

Изменето од spiros - 17.Декември.2010 во 19:08
Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free,
in Time & Eternity!

БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...!

Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Декември.2010 во 00:15
Pa, taka kje mu dojde.

Jas imam obichaj da kazham "Bozhjiot plan raboti, a chovekoviot ne!"
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај vanesa Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Декември.2010 во 21:02
Pred povekje godini Bono(U2) sretnal mudar
chovek koj mu go promenil zhivotot.Imeno toj postojano
baral Bozhji blagoslov vo se shto rabotel.
Sam si zboruval:
"Imam nova pesna , pazi na nea....imam semejstvo,
te molam grizhi se za niv...ja imam ovaa luda ideja..."
A toj mudar chovek mu rekol:
"STOP!!Prestani da barash Bog da go blagoslovuva seto
ona shto go rabotish.Vkluchi se vo ona shto Bog go
raboti bidejkji toa e vekje blagosloveno."

Od ova popouchno zdravje Bozhe!

Изменето од vanesa - 16.Декември.2010 во 21:03
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Декември.2010 во 22:02
Milerapa otishol do eden duhovnik, da mu se predade celosno i potpolno....

Ovoj mu rekol:

- Morash da mi se predadesh bez somenie i bez ostatok, za da mozhesh da sledish s'e shto kje ti kazham. pa taka da ti pomognam da ja spasish svojata dudha.

Milerapa bil mnogu chesen chovek, so golem integritet.

- Vo red, se predavam. - mu odgovoril na duhovnikot.

No mnogumina od lugjeto koi bile so istiot duhovnik bile ljubomorni na Milerapa i na negovite chovechki kvaliteti... oti toj ne bil obichen chovek. Poradi negovite kvaliteti postojano se chuvstvuvalo nekakva magija okolu nego, nekakva magnetna sila koja ukazhuvala deka toj eden den kje go nasledi stariot duhovnik namesto bilo koj od drugite sledbenici.

- Ovoj chovek e lazhen, toj go sledi gjavolot, samo se pravi deka ti se predal, no toa e golema izmama - mu rekle drugite na duhovnikot.

- Kako mozheme da go ispitame ova shto go velite za nego? - prashal duhovnikot.

- Kazhi mi da skokne od karpava - mu odgovorile dodeka sedele na nejziniot vrv.

- Milerapa, ako navistina se predade kako shto velish, skokni sega od karpava dolu - rekol duhovnikot, pritisnat od svoite uchenici.

Milearap, bez da kazhe zbor, stanal i vednash skoknal vo ambisot.

Site ste stchale udolu da go vidat zdrobenoto Milerapovo telo, koga tamu go zdogledale kako sedi pod nekoe drvo so presrekjen izraz na liceto!

- Ova mora da e nekakva koincidencija - mu tvrdele drugite na duhovnikot.

Duhovnikot isto bil potpolno zbunet od toa shto go videl

- Dobro Milerapa, shto stori, kako se sluchi ovaa rabota shto te gledame vaka samo so nekolkiu ogrebotinki i tolku srekjno lice posle onoa pagjanje vo provalijava?

- Koga ti se predadov povekje nemashe nikakvo prashanje ili izbor za nekoe MOE pravenje ili deluvanje... sigurno ti napravi neshto okolu seto ova koga mi reche da skoknam.

Duhovnikot znael deka nema nishto storeno, no si premolchal... i pod pritisik na drugite uchenici reshil da napravi ushte edne test.

Koga edna kukja se zapalila mu rekol na Milerapa da vleze vo nea i da ne izleze dodeka ognot samiot ne se izgasne.

Baz da kazhe zbor, Milerapa se vturnal vo zapalenata kukja i stoel tamu s'e dodeka ne se izgasnalo i poslenoto plamencha i kukjata ne se storila prav i pepel.

Koga duhovnikot i uchenicite go pobarale vo ostatocite, go nashle zdar i zhiv.

- Uchitele, ti pravish chuda! - radosno izvikal Milerapa baknuvajkji mu gi nozete na duhovnikot.

- Navistina teshko e da se pretpostavi deka i ova e nekakva koincidencija - im se obratil duhovnikot na uchenicite.

- Mora da e koincidencija ili nepobiten dokaz deka toj e rakovoden od gjavolot! Ajde probaj ushte ednash, neli najmalu tri pati treba da se proba neshto.

Denovite minuvale i vednash koga trebalo grupata da ja mine rekata videle deka po nekoja prichina brodot od drugata strana ne doagja na nivniot breg.

- Milerapa - rekol duhovnikot - brodov go nema, a sopstvenikot ni veti deka kje ne cheka tuka. Ajde mini na drugiot breg, odejki po voda, pa vikni go sopstvenikot na brodot.

Milarapa stanal do zemjata, i pochnal da odi po voda... do drugiot breg... i se vratil so brodot i brodarot nazad.

- Milerapa, kako go napavi toa ??? - se stapisal uchitelot, ne veruvajkji im na sopstvenite ochi.

- Jas samo go zemav tvoeto ime uchitele i pojdov... s'e e vo tvoeto ime uchitele, nema nishto do mene. Verata vo tvoeto ime i tvojot zbor pravi chuda uchetele moj!

Uchitelot se zamislil... "breeee... majkata, ako moeto ime pomagalo tolku mnogu..."

I toj izlegol od brodot i zachekoril po vodata... no vednash propadnal i se udavil. Od togash nikoj povekje ne slushnal za nego.

Изменето од Messenger - 17.Декември.2010 во 00:13
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
el_kevser Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Ноември.2009
Поени: 832
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај el_kevser Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Декември.2010 во 21:22
Еден мудрец, патувајќи со своите ученици, дошол до едно место, каде што наишол на една фамилија, каде што луѓето луто викале едни на други. Се свртел кон учениците и насмеано ги прашал:

“Што мислите, зошто луѓето викаат едни на други, кога се лути?“

Учениците размислувале некое време, и еден од нив рекол:
“Викаме, затоа што го губиме својот мир.“

“Но, зошто треба да викате кога другата личност стои покрај вас?! Можете да им кажете тоа што имате да им го кажете на понежен начин.“- рекол мудрецот.

Учениците дале уште неколку одговори, но мудрецот не бил задоволен.

На крај им објаснил:
“Кога двајца луѓе се лутат еден на друг, нивните срца многу се раздалечуваат. За да ја покријат таа раздалеченост мораат да викаат еден на друг. Колку се полути, мораат посилно да викаат за да се слушнат и да ја покријат таа голема раздалеченост.

Што се случува со двајца луѓе кој се сакаат?! Не викаат еден на друг, туку зборуваат нежно, затоа што нивните срца се многу блиску. Разликата помеѓу нив не постои или е многу мала...“

Мудрецот продолжил:
“Кога се сакаат уште повеќе, што се случува? Тие не зборуваат, туку шепотат и уште повеќе се приближуваат меѓусебно во својата љубов. На крај не треба веќе ни да шепотат, само се гледаат и тоа е се. Толку се блиску две личности една до друга кога се сакаат.“

За крај им го кажал ова:
„Значи, кога се карате, не дозволувајте вашите срца да се одалечат. Не изговарајте зборови кој меѓусебно ќе ве одалечуаат, затоа што ќе дојде ден кога раздалеченоста ќе стане толку голема и нема да го најдете патот да се вратите.
kazuvajte ja vistinata kolku i da im e gorcliva na lugeto
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај vanesa Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Декември.2010 во 19:22
Shto pravi stravot

Vo edna zemja vo koja imalo vojna, vladeel strashen surov kral.So voenite zarobenici postapuval vaka: Gi zatvoral vo edna golema prostorija vo koja na ednata strana imalo cheta so strelci, a na drugata strana vrata prekriena so sliki na mrtvi i krvavi zatvorenici.
Gi postavuval zatvorenicite vo krug i im vikal:"Mozhete da birate: ili da umrete izbodeni so streli od moite vojnici ili da pominete niz ovaa vrata i tamu da ostanete zatvoreni zasekogash."
Sekogash   birale da umrat od streli.
Koga vojnata zavrshila, eden vojnik koj dolgo sluzhel kaj kralot go prashal: "Shto ima zad ovaa strashna vrata?"
"Otvori i vidi!", odgovoril kralot.
Vojnikot sobral hrabrost i so teshka maka ja otvoril vratata, a togas go osvetlil zrak sonce i mu zasvetil vo ochite. Koga uspeal da ja otvori, iznenaden, se uveril deka taa vrata vodela do SLOBODATA!!!
Vojnikot, so neveruvanje, go poglednal kralot i rekol: "Sekogash na zarobenicite im ostavavte mozhnost za izbor, no tie povekje sakaa da umrat otkolku da rizikuvaat da ja otvorat ovaa vrata!"

Kolku pati se plashime da rizikuvame? Kolku pati umirame zaradi nash*te grizhi, od strav da ja otvorime vratata; vratata na nash*te sonishta, vratata na nashiot spas, vratata koja vodi kon vistinskata sloboda?

Nepoznat avtor
Кон врв
KINGDAVID Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Регистриран: 09.Октомври.2008
Поени: 9420
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Декември.2010 во 23:28
Originally posted by Schatzii Schatzii напиша:

Колку вистина има во сите овие поучни случки, прекрасни се.да
Каде ги наоѓате?
Еден ден ќе си одвојам време само за нив, мора да ги прочитам
и останатите 16 страни, вреди,среќа

Sto se odnesuva licno do mene poucnite slucki gi citam od razni mesta , od spisanija, od internet ... ne gi baram namerno, no koga kje procitam nekoja slucka ponekogas  ja zapisuvam ovde .

ISUS isto taka kazuval dlaboki vistini vo prikazni, toa ne e nova metoda .

Obicno gi zapomnuvam onie prikazni  sto mi ostavaat vpecatok i sto sodrzat dlaboka pouka среќа

Изменето од KINGDAVID - 09.Декември.2010 во 23:29
   SOLI DEO GLORIA
Кон врв
Schatzii Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 04.Мај.2010
Локација: Germany
Поени: 10600
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Schatzii Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Декември.2010 во 22:33
Колку вистина има во сите овие поучни случки, прекрасни се.да
Каде ги наоѓате?
Еден ден ќе си одвојам време само за нив, мора да ги прочитам
и останатите 16 страни, вреди,среќа
Dream what you want to dream;
Go where you want to go;
Be what you want to be,
because you have only one life and one chance to do all the things you want to do.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај vanesa Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Декември.2010 во 22:16
INTERVJU SO BOG

Sonuvav deka imam intervju so Bog.
- Ti znachi sakash,da me intervjuirash, reche Bog.
- Ako imash vremen, rekov.
- Moeto vreme e vechnost. Shto sakahe da me prashash?
- Shto najmnogu te iznenaduva kaj lugjeto?

Bog odgovori:
Me iznenaduva toa shto mislat so strav za idninata i so toa ja zaboravaat segashnosta. Taka ne zhiveat nitu vo segashnosta nitu vo idninata.
Toa shto zhiveat kako da nikogash nema da umrat, a potoa umiraat kako nikogash da ne zhiveele.
Toa shto detstvoto im e dosadno. Brzaat da porasnat, a potoa povtorno sakaat da bidat deca.
Toa shto go troshat zdravjeto za da steknat bogatstvo, a potoa go troshat bogatstvoto za da go vratat zdravjeto.

Bog ja zema mojata raka vo svojata. Ostanavme na moment vo tishina.
Togash go prashav: "Kako roditel, koi zhivotni poraki bi im gi dal na svoite deca?"

Nasmevnuvajkji se Bog odgovori:
- Da nauchat deka ne mozhat drugite da gi nauchat da gi sakaat. Mozhat samo da im dopushtat da gi sakaat.
Da nauchat deka ne e najvredno vo zhivotot ona shto go imaat, tuku koi se.
Da nauchat deka ne e dobro da se sporeduvaat so drugite.
Da nauchat deka ne e bogat onoj koj najmnogu ima, tuku onoj na koj najmalku mu treba.
Da nauchat deka se dovolni samo nekolku sekundi da i zadadat dlaboki rani na sakanata lichnost, a potoa se potrebni godini za da se zalechat.
Da nauchat da prostuvaat taka shto kje si prostuvaat sebe si.
Da nauchat kako postojat lichnosti koi nezhno gi sakaat, ama ednostavno ne znaat kako toa da go izrazat ili kako da gi pokazhat svoite chuvstva.
Da nauchat kako dve lichnosti mozhat da posmatraat edna ista rabota, a da ja vidat razlicno.
Da nauchat kako ne e sekogas dovolno drugite da im prostat. Moraat i samite sebe da si     prostat.

I DA NAUCHAT DEKA JAS SUM TUKA - SEKOGASH!
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 45678 23>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,172 секунди.