|
ЛУТ НА БОГ |
Внеси реплика | страница <1 45678> |
Автор | |||
KINGDAVID
Сениор Solomon's father Регистриран: 09.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 9420 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Sum doziveal mnogu ubavi no i mnogu teski momenti vo zivotot. Odgledan kako ateist, koga se soocuvav so nekoi teski situacii ne go obvinuvav Bog, bidejki mislev deka ne postoi, tuku go pcuev zivotot... No otkako ja nauciv vistinata za Bog i Negovata Beskrajna Milost i Dobrota, ni na kraj na pamet ne mi dojde da pohulam na Mojot Nebesen Tatko. Vo toa mi pomognaa(i pomagaat) slednite stihovi od Biblijata: "Drugo iskushenie vas ne ve postigna, osven coveckoto;no veren e Bog, Koj nema da pozvoli da bidete iskushavani poveke od silata vasa, a zaedno so oskushenieto ke vi dade i izlez, za da mozete da trpite" (1 Korintjanite 10:13) "Nieden, koga e vo iskusenie , da ne veli Bog me iskusava, bidejki Bog so zlo ne se iskushuva, i On nikogo ne iskushuva(Jakov 1:13). Znaci Bog dozvoluva da bideme iskushani, i iskushenijata najcesto doagaat od nasata nesovrsena priroda , od drugi lugje, nepredvidenite okolnosti, i od Gavolot. No kako sto veli Apostol Pavle do Korintjanite, Bog nema da dozvoli da bideme iskushani povekje od toa sto mozeme da izdrzime, a ako imame doverba vo Nego ke ni najde i izlez od problemite. AMIN! |
|||
Lithium
Сениор Регистриран: 01.Декември.2008 Статус: Офлајн Поени: 9407 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Ех, колку пати сум почуствувала слабост, омраза, лутина....и колку е лесно да ја префрлиш вината на друг, на Бог....само да се прашуваш: Со што го заслужив ова? Зошто баш мене ова да ми се случи....Колку пати само ќе потклекнеш... паѓаш.....го кривиш Бог...
Изменето од Lithium - 03.Јуни.2009 во 16:52 |
|||
You think you are perfect? Well, try walking on water...
|
|||
nikita
Сениор Регистриран: 29.Март.2008 Статус: Офлајн Поени: 1610 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
KE IZLAZAM AKO KAZAM DEKA SUM NEMALA TAKVI MOMENTI NA LUTINA,NO BRZO MI POMINUVALE......toa bile momenti na bes,ne znaes koj da obvinis dali sebesi ili bog za nesto loso sto ti se slu4ilo!
|
|||
She sells seashells by the seashore...
|
|||
svemirski_duh
Сениор Регистриран: 29.Февруари.2008 Статус: Офлајн Поени: 676 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Nekoj car imal sluga.Toj imal poveke slugi,no eden mu bil nerazdvoen sluga.Kade carot tamu i slugata. Slugata bil poslusen i pameten, nebi go ni odbral carot za negov nerazdvoen. Edno znaelo da go naluti na carot. Sto i da se slucelo,za se',slugata velel,toa e Allahova volja. Eden den carot zel nozici,da ja kastri ogradata, ama,ne vest vo toa,presekol eden malecok del od negoviot prst. Skoknale site slugi,koj da mu duva na prstot,koj da go prevrzuva,koj da go tesi.... Skoknal i negoviot nerazdvoen sluga, na sto rekol: Toa e Allahova volja. Carot na toj zbor i onaka znael da se naluti, sega i vo bolka,naredil slugata da se zatvori vo temnica. Drugiot den carot trgnal vo lov,sam prepusten sebesi. Ne ni znael kolku e ubavo ponekogas da bides sam. Od ubavina,zaspal vo sumata. Koga se razbudil videl divjaci okolu nego. Go vrzale i go odnele do nivnoto selo. Carot razbral deka imaat praznik na koj treba zrtva da mu prinesat na bogot na koj mu veruvaat. Drugiot den go soblekle gol,pa na kraj i negovite carski rakavici. Desnata,pa levata... koga gledaat zavoj. Mu go odvrzale zavojot i videle deka mu fali edno malo parcence meso. Koga toa go videle,divjacite izbegale po nova zrtva, taka carot svatil deka navistina toa bilo Allahova volja. Koga go svatil toa,pomislil na slugata a slugata vo temnica. Gi oblekol alistata i stignal vo dvorecot i naredil slugata da se nagradi. Slugata odbiva,vika deka veke e nagraden. Prasal carot: Kako ? Slugta rekol deka e nagraden so toa sto go stavil vo temniva. Kako ?! Povtorno prasal carot. Zatoa sto e se' Allahova volja.Rekol slugata. Ama KAKO !? Povtorno Carot besno. Rekol slugata: Jas ti bev nerazdvoen sluga. Ako ne me stavese vo temnica ke bev so tebe. A ako bev sotebe,nemase onie da baraat druga zrtva,mene ke me zrtvuvaa ! |
|||
dzem
Сениор Регистриран: 07.Март.2008 Статус: Офлајн Поени: 117 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Аллах да ти се смилува !!! и награди!!! |
|||
Euzu Billahi minessejtanirradzim Bismillahirrahmanirrahim ~ HasbunAllahu ve ni`mel vekil~
|
|||
maria_magdalena
Сениор trouble seeker Регистриран: 25.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8706 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Чудно, но во последно време се повеќе се сложувам со муслиманите. |
|||
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
|||
dzem
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Да Марија и затоа ние треба да ја имаме Таа верба во Бог и да не му дозволиме и на шејтанот (сатаната)кој ги користи тие моменти кај човекот да не поколеба да не одврати од таа вистина на верување во Бога . |
|||
Euzu Billahi minessejtanirradzim Bismillahirrahmanirrahim ~ HasbunAllahu ve ni`mel vekil~
|
|||
maria_magdalena
Сениор trouble seeker Регистриран: 25.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8706 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Токму за кризните моменти и за слабостите ми беше поентата. Во тие мигови знае на сцена да стапи малодушноста и грешењето. А Бог секако дека го посакува најдоброто за нас, иако ние и сами не сме свесни дека и лошите мигови се за наше добро. |
|||
|
|||
dzem
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Лутина на бог ма не апсолутно ! Бог дава само добро и сигурно добро ни посакува , Ние запаѓаме во кризни моменти само затоа што сами тоа сме го заслужеле ,затоа што сме склони кон грешењето ,склони кон страстите и уживањето сакаме само добро да ни биде , на тој начин што го прекршуваме Божјиот закон –да ги следиме Божјите принципи, и самите сме си криви за тоа,а забораваме дека на овој свет Бог не створил да би не искушал меѓусебе, затоа е и пролазен овој свет (гости на овој свет) да се покажеме кој ќе биде подобар ,кој ќе направи повеќе добри дела за да ни послужат на другиот вечен свет . Инаку да не беше така Бог ќе ни одредеше и сигурно ќе бевме сите во Рајот, без да не искушува . Во врска со ова би навел еден пример на познатиот Хасан Бастри: Dvije riječi donose svako dobro Estagfirullah – Oprosti mi Allahu Postoje riječi zbog kojih kiša pada i odlazi siromaštvo i ... i ... i ... a za to postoji dokaz - Hasanu Basriji dolazi čovjek i tuži se da kiša nije dugo pala, • Hasan mu reče: (استغفر الله ) Traži oprosta za grijehe - Dolazi mu drugi i tuži se neimaštinu • Hasan mu reče: (استغفر الله ) Traži oprosta za grijehe Dolazi mu treći i tuži se da mu je žena nerotkinja • Hasan mu reče: (استغفر الله ) • Traži oprosta za grijehe - Dolazi mu četvrti i tuži se da zemlja ništa ne rađa, • Hasan mu reče: (استغفر الله ) Traži oprosta za grijehe - Prisutni u čudu rekoše: “Kako si ti Hasane čudan! - Zar svakome ko ti se na nešto potuži samo kažeš: - (استغفر الله ) “Traži oprosta za grijehe”? Hasan im reče: “Zar nikada niste čitali ajete? “... i (Nuh je) govorio: ’Tražite od Gospodara svoga oprost jer On, doista, mnogo prašta; • On će vam kišu obilnu slati • i pomoći će vas imanjima i sinovima, • i daće vam bašće, i rijeke će vam dati.” (Nuh, 10-12) • Ako želite biti srećni i zadovoljni, recite (استغفر الله) • (estagfirullah) “Oprosti Allahu”, jer Allah kaže: “... od Gospodara svoga oprosta tražite i pokajte se, On će vam dati da do smrtnog časa lijepo proživite...” (Hud, 3) • Ako želite da se sačuvate od nesreća i katastrofa, recite: • (استغفر الله) (estagfirullah) “Oprosti Allahu”, jer Uzvišeni kaže: - Allah ih nije kaznio, jer si ti među njima bio; i Allah ih neće kazniti sve doke neki od njih mole da im se oprosti.” El-Enfal, 3 - Ako želite da oprost za grijehe, uvećanje dobrih djela i povećanje ugleda, recite: (استغفر الله) (estagfirullah) “Oprosti Allahu”, jer Uzvišeni kaže: - “... i recite: ’Oprosti’ – oprostićemo vam grijehe vaše, a onima koji čine dobra djela daćemo i više!” (El-Bekara, 58) - A ti, koga ophrvaše brige, tuga i nedaće, reci - (استغفر الله) (estagfirullah) “Oprosti Allahu”, - pa će istigfar odagnati oblake tuge i od tebe otklunuti svaku brigu!” - Istigfar (traženje oprosta za grijehe) - je lijek djelotvorana lijek za grijehe, neimaštinu, sušu, pa i za razne bolesti. - Zato nam je Allahov Poslanik, s.a.v.s., naredio da u svim prilikama izgovaramo: “estagfirullah”. - Govorio je: يا ايها الناس استغفروا الله وتوبوا اليه فانى استغفر الله واتوب اليه فى اليوم مائة مرة - “O ljudi, tražite od Allaha oprosta i pokajte mu se. - I ja oprost u svakom danu zatražim i po 100 puta” - Onaj ko druge potakne na dobro, kao da je i sam učinio to dobro! - I zamolite Allaha da i meni oprosti grijehe... |
|||
|
|||
maria_magdalena
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Кога чувствуваме некаков гнев поради ситуација која за момент ни изгледа неправедна, и кога лутината ја покажуваме кон Бог, прашувајќи Го “Зошто, Боже, зошто јас или зошто мене токму ова или она ми се случува“, ние сепак знаеме дека не сме во позиција да одлучуваме за некои работи.
И на Исус не му било лесно кога се молел во Гетсманиската градина “да го одмине чашата што следела“, но на крајот молитвата ја завршил со зборовите: “Нека биде Твојата волја...“ Понекогаш дури човек може и да не биде свесен за својот гнев. Но Бог не учи дека прво треба да се измириме и со своите ближни, за да бидеме во мир со Него. Дури ни вели дека ако сакаме да принесеме дар за Него, а претходно не сме се измириле со браќата свои, тоа да го сториме најпрвин. Мирот со ближните води до мир со Бог. Но животните лекции се учат токму преку најголемите болки низ кои минуваме. Животот може и да заболи. Ако детето од мало не научи да му верува на својот родител/родители-тоа ќе заглави во таа фаза и нема да има доверба во никого. Така е и во нашиот однос со Бог. И детето понекогаш се лути на својот родител, но на крајот знае дека родителот му го посакува најдоброто. Бог е наш небесен Татко, родител...Нему можеме да му веруваме дека секоја наша болка ќе ја претвори во скапоцен бисер. Јел тако |
|||
|
|||
maria_magdalena
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Како? Да продожам да бидам храбра? Нелицемерна? Јасно дека ќе продолжам... |
|||
|
|||
muhadzir
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Регистриран: 14.Март.2008 Локација: Germany Статус: Офлајн Поени: 740 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Prodolzi si ti samo taka........
|
|||
ISLAM VJERA ISTINE
|
|||
maria_magdalena
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Почитуван, мојот пост е знак на мојата искреност и храброст да го кажам она што мнозина го прават-а се плашат да го кажат |
|||
|
|||
Omer El Faruk
Сениор Регистриран: 31.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 997 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Тоа е знак дека сеуште не си начисто со верувањето,имаш сомнеж,сеуште трагаш по вистината. П.С. Сакаш ли јас најбрзо да те одведам до неа и да ти кажам каде е? |
|||
Внеси реплика | страница <1 45678> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |