IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - како да ја препознаеме вистинската религи
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

како да ја препознаеме вистинската религи

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 45678 10>
Автор
Порака Обратен редослед
trebo.r.a Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 24.Јануари.2008
Статус: Офлајн
Поени: 356
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај trebo.r.a Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Мај.2008 во 23:13
Originally posted by Azrael Azrael напиша:

Ma nemoj molim  te Isus ne bil praten za site?A zosto im veli odete i pravete OD SITE moi ucenici krstevajki gi vo imeto na...eve go stihotMATEJ 28 16Така одејќи, направете ги сите народи Мои ученици, крштавајќи ги во
името на Таткото и Синот и Светиот Дух! Учејќи ги да пазат сè што Сум
ви заповедал!Isus bil NAJPRVO praten za Izrael no i za celoto covestvo

Ќе бидеш ли искрен да го цитираш Библискиот пасус во кој им се забранува на Апостолите да проповедаат во Азија?

Ајде те молам не мачи ме мене,ти си махер за Библијата,па биди фер до крај и цитирај го тој пасус,па после елаборирај ми зшто на Апостолите им било забрането проповедање во Азија?-Баш ме интересира одговорот на ова прашање.
Кон врв
se7en Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член

Регистриран: 07.Мај.2008
Поени: 8
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај se7en Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Мај.2008 во 23:00
A i dadeno e mestoto:

Matthew (15:24)

Koga ko citirav dadeno bese.

Matthew, chapter 15, stih 24.

Кон врв
Azrael Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Јуни.2007
Поени: 382
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Azrael Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Мај.2008 во 23:00
Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

Азраел, зошто не му одговараш на поставеното прашање на севен? Odgovoriv.туку објаснуваш некој друг стих за кој он не те праша.A toa e?! Зошто матиш вода?М?Тој те прашува за првиот стих, а ти му одговараш на вториот.
И зошто него го прашуваш каде се наоѓа тој стих?Za da go pottiknam da procita Biblija Зарем тој (муслиман) треба тебе (христијанин) да ти кажува каде се наоѓаат стиховите во твојата света книга?Matej 15-24
хи,%20хи...
ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ !     
Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Мај.2008 во 22:49
Азраел, зошто не му одговараш на поставеното прашање на севен? туку објаснуваш некој друг стих за кој он не те праша. Зошто матиш вода? Тој те прашува за првиот стих, а ти му одговараш на вториот.
И зошто него го прашуваш каде се наоѓа тој стих? Зарем тој (муслиман) треба тебе (христијанин) да ти кажува каде се наоѓаат стиховите во твојата света книга?
хи,%20хи...

Изменето од EvAngelos - 12.Мај.2008 во 22:50
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
Нов член
Нов член

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај se7en Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Мај.2008 во 22:45
da najdam nekoj drug jazik na koj moze da razberesh, oti makedonskiov nitu angliskiov izgleda ne go baratash ...

"I am NOT sent BUT unto ..."

"Ne sum praten, OSVEN na izgubenite ovci ..."

Za da bide interpretiran ko ti sto sonuvash bi trebalo da zvuci vaka nekako:

"Jas sum praten za ovcite na Izrael, a ISTO i za ostanatite izgubeni ovci".

No kojznae, vo novata verzija sega sto ke ja izvadite od biblijata, ovie greski ke gi popravite

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Azrael Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Мај.2008 во 22:37
Citiraj go doslovno stihot. Evangelie glava i stih.
Isus E praten za Izrael,no i za sekoj koj ke poveruva vo Nego
Zosto inaku samiot Isus bi rekol Така одејќи, направете ги сите народи Мои ученици, крштавајќи ги во името на Таткото и Синот и Светиот Дух! Учејќи ги да пазат сè што Сум ви заповедал!

Pod poimot narodi se misli na ne-evrejski narodi. A ako nasata kniga ti e ismesana kako sto kaza, slobodno citaj si go 'bezgresniot' koran i site srekni i veseli.

Изменето од Azrael - 12.Мај.2008 во 23:01
ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ !     
Кон врв
Нов член
Нов член

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај se7en Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Мај.2008 во 22:26
epa toa e, izgleda treba nekoj cuden mozok da se razbira knigata vasa tamu. kontradikcija do kontradikcija, na edno mesto vaka, na drugo onaka ...

ajde ti objasni mi go vo toj slucaj toj stih deka Isus ne e praten na nikoj osven na ovcite izgubeni Izraelski ? ? ?

zosto toj stih ne mi go objasnuvash ?

pojasni rabota, ne prikrivaj so davanje kontradikcii

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Azrael Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Мај.2008 во 22:20
Aha, toa mu bilo misijata. A ona sto im go zapoveda na ucenicite, stihot pogore go vide? E sega na hristijanin ke mu ja tolkuvas Biblijata-isto ko ja na tebe da ti tolkuvam vasata kniga. Smeski.
I ne se pokazuvaj so surat si narekuvajki nekogo ovca
ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ !     
Кон врв
Нов член
Нов член

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај se7en Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Мај.2008 во 22:12
Originally posted by Azrael Azrael напиша:

Ma nemoj molim te Isus ne bil praten za site?A zosto im veli odete i pravete OD SITE moi ucenici krstevajki gi vo imeto na...eve go stihotMATEJ 28 16Така одејќи, направете ги сите народи Мои ученици, крштавајќи ги во
името на Таткото и Синот и Светиот Дух! Учејќи ги да пазат сè што Сум
ви заповедал!Isus bil NAJPRVO praten za Izrael no i za celoto covestvo

e zosto de, i jas toa se bunam ...
ke ti dadam uste pobukvalen prevod od prethodniot stih:
"jas NE sum praten OSVEN na izgubenite ovci od Izrael".

Logicki ako analizirash, vika deka toa mu e misija, ne e praten za NISTO osven za ovcite zagubeni izraelski.
dovolno rabota ima da im go pokaze stadoto na ovcite, za drugi ovci nema vreme. Ima drug za toa koj ke bide praten.

taka da ne bidi ovca izgubena, ne mi kazuvaj prikazni posle, pred toa, ne utre zadutre ...

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Azrael Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Мај.2008 во 22:03
P.S. Ako veke pravite takvi paraleli,toa ako go prasema denes Mojsej sto ke ni kazel sto veruval Pa prasajte bilo koj hristijanin i on ke vi kaze deka BOG E EDEN. Sto mislite deka jas i site veruvame deka ima 3 Boga.
ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ !     
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Azrael Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Мај.2008 во 22:01
Ma nemoj molim  te Isus ne bil praten za site?
A zosto im veli odete i pravete OD SITE moi ucenici krstevajki gi vo imeto na...
eve go stihot
MATEJ 28 16
Така одејќи, направете ги сите народи Мои ученици, крштавајќи ги во името на Таткото и Синот и Светиот Дух! Учејќи ги да пазат сè што Сум ви заповедал!
Isus bil NAJPRVO praten za Izrael no i za celoto covestvo
ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ !     
Кон врв
Нов член
Нов член

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај se7en Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Мај.2008 во 21:50
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Originally posted by trebo.r.a trebo.r.a напиша:

МНОГУ ЛЕСНО!-ПО НЕЈЗИНАТА ОСНОВА;ПО ЧИСТИОТ МОНОТЕИЗАМ КОЈ ГО ПРОПОВЕДА,ЕДНОСТАВЕН,ЈАСЕН И РАЗБРИЛИВ ЗА СЕКОГО:

"РЕЧИ:АЛЛАХ Е ЕДЕН!
АЛЛАХ Е ЗАСОЛНИШТЕ СЕКОМУ,
НЕ РОДИЛ,И НЕ Е РОДЕН,
И НЕМУ НИКОЈ НЕ МУ Е РАМЕН!"

(к*р,АН:АЛ-ИХЛАС,1-4)

Trebo, a shto velea evreite lijadnici godini pred muslimanite (da ne nabrojuvam i drugi religii koi ja tvrdat istata rabota) ?

Od kade Islamski ekskluzivitet na Boga, pa spored toa da se prepoznava vistinskata vera ?

Изменето од Messenger - од вчера во 06:14

НИТУ ЕВРЕИТЕ,НИТУ НЕКОЈ ДРУГ ИМА ЈАСНА И ВИСТИНСКА ПРЕДСТАВА ЗА МОНОТЕИЗМОТ КАКО МУСЛИМАНИТЕ.И ЕВРЕИТЕ МЕСЕНЏЕР СМЕТАЛЕ ДЕКА УЗЕЈР Е АЛЛАХОВ СИН,КАКО ШТО ХРИСТИЈАНИТЕ ТОА ГО ВЕЛАТ ЗА ИСУСА.

АЈДЕ БУЈРУМ ПОКАЖИ МИ КОЈА РЕЛИГИЈА ГО ТВРДИ ИСТОТО,ШТО ГО ТВРДИ ИСЛАМОТ?

Trebo, bez razlika dali tebe ti e jasna slikata ili ne, dali ti se slozhuvash so taa interpretacija ili ne, fakt e deka Islamot samo se nadovrzuva po Judaizmot i Hristijanstvoto vo monoteizmot, a ne go establira kako takov.

Toa e istorijski fakt i nema potreba od nikakvo folozofiranje ili ubeduvanje okolu toa.

Islam znaci "totalna potcinetost na eden Gospod".
Ako vo vremeto na judaistite ste otisle i ste go prasale na Mojsej "koja vera propovedas ?".
Bi ti odgovoril "verata koja bara totalno potcinuvanje i predavanje na eden Gospod". Ili pak arapski Islam.
Togas da si mu spomnel na Mojsej "judaizam" toj ne bi te razbral.
E sega sto se slucilo so verite kako se interpretirale, za kogo bile upateni, toa e druga rabota. Vo sushtina, Islamot postoel i pred Muhammed.

Matthew (15:24) But he answered and said, I am not sent but unto the lost sheep of the house of Israel.

"No toj odgovori i rece, jas sum praten na izgubenite ovci od kukjata na Izrael" (malku pobukvalen prevod).

Isus ne bil praten za celoto coveshtvo i za site vreminja, za razlika od Muhammed.
Muhammed e konecniot prorok. A verata e edna. Islam - totalno poctinuvanje na eden Gospod
Кон врв
aaaaaaaaaaaaa Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член

Регистриран: 14.Јануари.2008
Поени: 10
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај aaaaaaaaaaaaa Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Мај.2008 во 21:44
EDINSTVENO AKO BOG TOA VI GO DADE.
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Мај.2008 во 18:42

МНОГУ ЛЕСНО!-ПО НЕЈЗИНАТА ОСНОВА;ПО ЧИСТИОТ МОНОТЕИЗАМ КОЈ ГО ПРОПОВЕДА,ЕДНОСТАВЕН,ЈАСЕН И РАЗБРИЛИВ ЗА СЕКОГО:

"РЕЧИ:АЛЛАХ Е ЕДЕН!
АЛЛАХ Е ЗАСОЛНИШТЕ СЕКОМУ,
НЕ РОДИЛ,И НЕ Е РОДЕН,
И НЕМУ НИКОЈ НЕ МУ Е РАМЕН!"

(к*р,АН:АЛ-ИХЛАС,1-4)

Trebo, a shto velea evreite lijadnici godini pred muslimanite (da ne nabrojuvam i drugi religii koi ja tvrdat istata rabota) ?

Od kade Islamski ekskluzivitet na Boga, pa spored toa da se prepoznava vistinskata vera ?

Изменето од Messenger - од вчера во 06:14

НИТУ ЕВРЕИТЕ,НИТУ НЕКОЈ ДРУГ ИМА ЈАСНА И ВИСТИНСКА ПРЕДСТАВА ЗА МОНОТЕИЗМОТ КАКО МУСЛИМАНИТЕ.И ЕВРЕИТЕ МЕСЕНЏЕР СМЕТАЛЕ ДЕКА УЗЕЈР Е АЛЛАХОВ СИН,КАКО ШТО ХРИСТИЈАНИТЕ ТОА ГО ВЕЛАТ ЗА ИСУСА.

АЈДЕ БУЈРУМ ПОКАЖИ МИ КОЈА РЕЛИГИЈА ГО ТВРДИ ИСТОТО,ШТО ГО ТВРДИ ИСЛАМОТ?

Trebo, bez razlika dali tebe ti e jasna slikata ili ne, dali ti se slozhuvash so taa interpretacija ili ne, fakt e deka Islamot samo se nadovrzuva po Judaizmot i Hristijanstvoto vo monoteizmot, a ne go establira kako takov.

Toa e istorijski fakt i nema potreba od nikakvo folozofiranje ili ubeduvanje okolu toa.
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 45678 10>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,203 секунди.