IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Здравје > Исхрана и кулинарство
  Активни теми Активни теми RSS - Рецепти за торти и други благи работи
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Рецепти за торти и други благи работи

 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 5253545556>
Автор
Порака Обратен редослед
sara333 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор


Регистриран: 17.Јули.2007
Статус: Офлајн
Поени: 378
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sara333 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Октомври.2007 во 00:08
Ајде уште еднаш да замолам каде можам да купам мали корнети....Ајде помошшшшшшш дами и господа ....и плус каде можам да најдам ликер од кокос (Batida de Coco)
Благодарам....
Кон врв
sara333 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор


Регистриран: 17.Јули.2007
Статус: Офлајн
Поени: 378
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sara333 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Септември.2007 во 20:12
Полнети корнети или т.н. "Зимски сладоледи"

- 1 пакување мали корнети
- 250 гр суви урми
- 250 гр суви смокви
- 250 гр желе бонбони
- 250 гр суво грозје
- 100 шеќер
- 80-100 мл млеко
- 1 чоколада за готвење

- Во мал сад го ставаме шеќерот и ставаме од млекото колку да го прекрие шеќерот. Ставаме да се вари.
- Сувите продукти ги сечкаме ситно (гројзето може и цело али како јас не сакам цело зрно го сечка)
- Го додаваме свареното млеко и мешаме да се добие хомогена смеса
- Со лажица земаме од смесата и ги полниме корнетите
- Чоколадата ја топиме на пареа, и потоа секој корнет го валкаме во растопената чоколада
- Оставаме да се стегне чоколадата и Bon apetit.


п.с. Може мала помош. Не знам каде да најдам мали корнети. Може некој да ми каже каде можам да купам? Овие ги правев со големи корнети (пакување од 10 парчиња) , па некако ми беа преголеми. Однапред Благодарам.
Кон врв
MX-8441 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 10.Септември.2007
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 69
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај MX-8441 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Септември.2007 во 22:29
што ѓе ти се сите лекови се на приватно.
,,NEMA MIR DODEKA TERORISTITE SE SHEETAAT SLOBODNO,,
Кон врв
marco_antony Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 17.Јули.2006
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 11062
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај marco_antony Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Август.2007 во 12:05
mazite najpoveke padjaat na koh ...
                             PARADISE MACEDONIA
Кон врв
sara333 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор


Регистриран: 17.Јули.2007
Статус: Офлајн
Поени: 378
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sara333 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Август.2007 во 21:50
бидејќи сум си "зависна" од благото еве ви еден рецепт кој се вика Грета Гарбо....

Пандишпан
-5 белки се матат со 10 лажици шеќер, па се додава 1 лажица зејтин, 1 жолчка, 1 лажица брашно, 100 грама сечкани ореви, 50 грама сечкани смокви(урми), 1/3 прашок за пециво. Се печат вкупно 3 кори. (времето за печење прилагоди го на твојот шпорет)

Прелив
-300 грама чоколада, 125 грама путер(може и 100) и малце млеко. Со ова се премачкуваат корите.

Фил
-500 мл млеко се вари со 25 лажици шеќер(ако е многу благо за вас, намали шеќер).Во 250 мл млеко се раствораат 3 пакетчиња пудинг од ванила и се додаваат 12 изматени жолчки. (значи вкупно 750 мл млеко) Ова се вари во млекото како крем. Кога ќе се олади се додава еден изматен путер и се спојува со кремот. Се филува кора-фил, кора-фил, кора-фил и се декорира по желба.

НА ЗДРАВЈЕ со чаша добро вино и вашиот партнер!!!

Кон врв
La Ninja Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
She Hulk

Регистриран: 13.Јуни.2006
Статус: Офлајн
Поени: 1605
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај La Ninja Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Јули.2007 во 10:36
letna torta
6 kesi sl*g pena
800 ml kisela voda
400 gr iskrseni biskviti
250 gr rendana gotvecka cokolada
-matime 3 kesi sl*g pena so 400 ml k. voda, po dobienata gustina gi dodavame biskvitite i dobro promesuvame
vo drugata k. voda gi stavame drugite 3 kesi sl*g pena matime i dodavame 200 gr cokolada (rendanata)
prvo pravime krug na postolje od smesata so biskvitite pa potoa od drugata smesa...
50 gr rendano cokolado za ukrasuvanje...
na zdravje.Tongue
Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
Кон врв
Mindy Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Искрена, поискрена здравје

Регистриран: 14.Ноември.2005
Локација: United Arab Emirates
Статус: Офлајн
Поени: 14598
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Mindy Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Јуни.2007 во 16:31

LUKUMADES


Состојки

3/4 кг брашно
3/4 коцка квасец свеж
вода млака
1/2 лажиче сол

Сируп
2 шољи шекер
1 шоља мед
1 шоља вода
цимет

Со рака ги мешате брашното,солта и стасаниот квасец во 1 шоља вода.Го оставате покриено,на топло место додека не стаса односно додека не приметите меурчиња на површината на тестото.Земате со една рака од тестото и со раката формирате тупаница.Од горната страна на раката црпате со мало водено лажиче од тестото и ги спуштате во зејтинот.Ги пржите додека не добиат златно црвена боја.Ги вадиме и ги ставаме на салфета да го упие зејтинот.

Во друг лонец ги ставаме водата,шекерот и медот и ги вариме 10-15 мин.

Сирупот го сипаме врз крофничките и ги посипуваме со цимет.


Изменето од Mona Liza - 17.Јуни.2007 во 19:53
Кон врв
LAV Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 31.Октомври.2006
Локација: France
Статус: Офлајн
Поени: 241
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај LAV Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Јуни.2007 во 16:27

       Banana Split

  • 1 banana
  • 1/4 ananas
  • topka sladoled od kokosov orev
  • topka sladoled od vanila
  • 30g cokolado
  • bel rum od karibite

Gi vadite topkite od zamrznuvac,  bananata  ja stavate vo mikrobranova,stavate dve topki sladoled od vanila i edna topa sladoled od kokosov orev...mu dodavate edna golema lazica rum bel, ja secite bananata i ja pasirate, ananasot isto go secite na polovina i gi stavate zaedno vo kupot, rendate cokolado vrz kupot.

Dekoracija: polijte go vasiot kup so jus od climon zelen i malku seker
 
Eve spremno e , ni ostanuva uste samo da degustirameWink


Изменето од LAV* - 17.Јуни.2007 во 16:29
Кон врв
tuturutka Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 22.Април.2007
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 1131
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај tuturutka Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Јуни.2007 во 15:56
Што напрај ма . . . Многу рецепти . . . Кој ќе ги напрајт сиве . . . А ти си ги пробала сиве . . . LOL
STRUGA
Кон врв
Mindy Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Искрена, поискрена здравје

Регистриран: 14.Ноември.2005
Локација: United Arab Emirates
Статус: Офлајн
Поени: 14598
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Mindy Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Јуни.2007 во 15:54
ДАНСКИ БИСКВИТИ

Состојки
  • 500 гр брашно
  • 250 гр путер
  • 250 гр шекер
  • 2 јајца
  • малку сол 
  • 1 ванилин шекер 

Состојките се мешаат и се меси тесто.Тестото го делиме на два или три дела и во едниот дел ставаме пола лажиче цимет и пола лашиче какао.Во вториот дел ставаме пола кесичка кокосов орев а во третиот дел ставаме уште еден ванилин шекер или по ваш избор,  суво грозје,парченца од чоколадо...Тестото го отвараме со сукало  околу 1-1,5 цм дебелина.Со помала чаша или модла вадиме кругчиња или друг вид форми и ги редиме во тавче во кое предходно сме ставиле хартија за печење.Ги посипуваме со шекер и ги печеме бисквитите околу 10 мин на 200ºC.



Изменето од Mona Liza - 17.Јуни.2007 во 15:55
Кон врв
angied Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 21.Јануари.2007
Локација: United Kingdom
Статус: Офлајн
Поени: 471
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај angied Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Април.2007 во 22:48
GRANOLA OD OREVI

4 filgani oves
1 filgan orizovi snegulki
1 filgan susam
1/2 filgan suvi visni
1/2 filgan suvo grozje
1 filgan seckani orevi
1/4 filgan maslo
1/2 filgan javorov sirup
1/4 filgan med
1 lazice vanila

Zagrejte ja rernata na 120 C.Vo dlabok sad izmesajte go
ovesot,orizot,susamot,ovosjeto i orevite.Dodajte go
masloto mesajki.Stavete go sirupot,medot i vanilata vo smesata i mesajte dodeka ne se izednaci.Mesavinata treba
da bide ronliva i lepliva.Stavete ja mesavinata vo tavce
za pecenje i pecete ja 90 minuti,so povremeno mesanje na
sekoi 15 minuti za da se ispece podednakvo.Treba da se
pece dodeka smesata ne stane zlatnokafena i suva.Treba
dobro da se oladi i da se cuva vo zatvoren sad.
Кон врв
angied Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 21.Јануари.2007
Локација: United Kingdom
Статус: Офлајн
Поени: 471
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај angied Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Април.2007 во 17:02
da,moze i bez griz..
Кон врв
butel2 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 26.Јули.2005
Статус: Офлајн
Поени: 4138
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај butel2 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Април.2007 во 14:31
koh bez griz?
Кон врв
angied Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 21.Јануари.2007
Локација: United Kingdom
Статус: Офлајн
Поени: 471
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај angied Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Март.2007 во 14:50
eden brz recept za " KOH "

-6 jajca
-6 lazici seker
se matat so mikser i se dodava:
-6 lazici brasno (se mesa so lazica)

Se peci vo nabrasneto tavce br.28.
Vo meguvreme se vari 1 l mleko, se dodava
seker 300 gr.(po zelba) i 1 vanilin seker.

So zeskoto mleko se potura oladenata kora.
Ladniot KOH se sece na pogolemi kocki i moze da se ukrasi so sl*g.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 5253545556>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,281 секунди.