IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - КОЈА РЕЛИГИЈА Е ВИСТИНСКА?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

КОЈА РЕЛИГИЈА Е ВИСТИНСКА?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 5152535455>
Автор
Порака Обратен редослед
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Статус: Офлајн
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Август.2007 во 12:37
goor, го читаш ли Аџија пред да поставиш следно прашање?
Читај и разбери: Злото не е создадено. Злото не е творба. Злото е изветоперено добро. Злото е злоупотреба на слободниот избор.
Еве ти неколку примери:

Дали секирата е зло? Се разбира не, нели? Таа ни служи за цепење дрва, значи за добри цели.
Но со истата таа секира човек може да расцепи и нечија глава нели? среќа
Па некој ќе рече сега дека секирата може да биде и зло.
Но ако подобро размислиме ќе видиме дека секирата не е ни добро, ни зло, туку тоа зависи од нашиот слободен избор за каква цел ние ќе ја искористиме неа.

Во овој глобален дефицит на енергија физиката измисли атомска енергија.
Човекто ја злоупотреби и си направи атомска бомба.

Медицината измисли наркотични лекови неопходни за некои лекувања.
Човекот ги злоупотреби комерцијално за уништување на здравите луѓе.

Дали динамитот е зло?
Рударите го користат за полесно навлегување во земјата, а терористите за бомбардирање на објекти.

Дали оганот е зло?
Некој си распалува скара со него, а некој подметнува пожари.

Итн.

Изменето од EvAngelos - 26.Август.2007 во 12:39
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
goor Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 08.Јуни.2007
Поени: 844
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај goor Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Август.2007 во 11:15
a ako e taka od kade dosla ljubomorata kaj lucifer kako takva odnosno kako suvstvo koga pred adam i eva nemalo grevovi znaci svetot do togas bi trebalo da bide sovrsen kako sto bi bil po vtoroto doaganje na isus ako ne se lazam....sto znaci vo svetot sozdaden od bog bez stradanja grevovi i zlo na pocetokot se javuva LJUBOMORA kaj eden od negovite angeli
Od kade ljubomorata koja sto sega mu se prepisuva na lucifer kako odgovoren za toa cuvstvo kako se pojavila sama od sebe ili ???????

Ако не го создал Луцифер слободен, тогаш тоа би значело дека не го создал совршен, т.е. дека го создал со хендикеп. Вака Бог има чисти раце, бидејќи го создаде за врвни можности и слободен да избира дали ќе посегне по нив, или не.

Adzijo ne e jasno barem mene ne mi e sto trebalo lucifer da bira.....kako postoelo zloto i pred nego ...... zosto logicki postoelo pa toj go odbral ...?????????

end off days 15...14...13....
Кон врв
аџија Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 25.Октомври.2006
Поени: 5474
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Август.2007 во 02:33
Јас зборувам онтолошки дека не постојат термини како темнина, топлина, итн. Злото е само отстапување од доброто. Тоа не е категорија која може да постои независно од доброто (додека доброто може да постои и без зло).

Но како и да е. Прашуваш за Луцифер, а не си размислил ли дека веќе ти одговорив!? Злото не е создадено, тоа е нормална појава која може да се јави секаде каде што има добра креативна енергија, т.е. секое добро дело може да биде срушено.

Користиш термини, кои ми се чини ни самиот не си ги промислил. велиш Бог го создаде Луцифер совршен. ШТо значи совршен?

Дали е совршен роботот или е совршен човекот? (гледам дека си по филмоите, ја памтиш ли желбата на Дејта (Data) од Стар Трек да добие чувства?)

Човекот! Затоа што има една категорија НАД роботот (барем една важна за оваа тема). А тоа е слободата. Ако не го создал Луцифер слободен, тогаш тоа би значело дека не го создал совршен, т.е. дека го создал со хендикеп. Вака Бог има чисти раце, бидејќи го создаде за врвни можности и слободен да избира дали ќе посегне по нив, или не.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај goor Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Август.2007 во 02:13
adzijo vaka sega
ako ne postoi eve da receme temninata kako nokta eve da ja zememe nokta celovreme ke bide svetlina...sto znaci ako ne postoi nokta nikogas nema da ja cenime svetlinata....
isto taka ako ne postoi losoto nikogas nema da znaeme da go cenime dobroto toa mi bese poentata
znaci ne e deka nemoze zloto bez dobroto tuku ni ednoto nebi postoelo bez drugoto.........
uste eden primer
nema nikogas da znaeme i d naucime da go cenime zivotot ako ne postela smrtta
sega celta mi bese da kazam ili da ve prasam kako nastanal gavolot ako bog sozdal rozov svet bez bolesti i taga i bez zlo......koe sto doaga podocna so proteruvanjeto na lucifer........
znaci od kade taa ljubomora kako maana da receme kaj angelot ako bog go sozdal kako sovrsen........

KAKO?????
ZOSTO????
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Август.2007 во 01:45
Originally posted by goor goor напиша:

a znaes li deka ako ne postoel lucifer(t,e zloto) na ovaa zemja nemalo da postoi ni dobroto.........
kako lucifer stanal gavol koga vo toa vreme nemalo grevovi pred da ima neli gavol od kade kaj nego se javila taa ljubomora koga bog nego go sozdal tolku sovrsen a da spomnam samo deka nemalo gavol da ja donese ljubomorata kako grev i cuvstvo.....
so ova doagame do zaklucok deka ili ne postoi nitu eden od tie dvajca ili bog e diktator koj go sozdal duri i gavolot samo za da lugeto mu sluzat
znaci brza e vo pravo
ili pa ne e?????????

Грешка.

Ако не постоело ДОБРОТО, не би постоело ни злото. Злото само по себе не постои. Тоа е едно големо ништо. Како што не постои темнина, туку отсуство на светлина, како што не постои студенило, туку отсуство на топлина, така не постои ни зло, туку постои отсуство (или отстапување) од доброто.

Братот Августин ќе каже дека злото е нужна последица на доброто. Затоа секаде каде што постои креативна енергија преточена во дело, постои можноста некој или нешто таа креативна и добра енергија да ја корумпира, да ја растури, да ја сруши.

Банален пример е кула од карти. Не може да се сруши кула од карти, што не постои. Ова „зло“ дело може да се изврши САМО АКО претходно некој уредно ја дизајнирал и создал кулата од карти (т.е. Доброто).

p.s. гоор, онолку време пишуваш на форумов, а ниту една работа од своето размислување не си променил. Што ти е поентата? Да се инаетиш со сите нас? МИслам ако пристапиш со отворен ум, дека нема да имаш многу против ова што го кажав горе, затоа не си го земај како нешто кажано ПРОТИВ тебе, туку нешто кажано ЗА тебе, за да сите ние меѓусебно се изградиме во знаење. Корисно е некогаш и да се прифати туѓото размислување како свое. Тоа е доблесно и благородно нешто.

Поздрав.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај goor Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Август.2007 во 01:39
a znaes li deka ako ne postoel lucifer(t,e zloto) na ovaa zemja nemalo da postoi ni dobroto.........
kako lucifer stanal gavol koga vo toa vreme nemalo grevovi pred da ima neli gavol od kade kaj nego se javila taa ljubomora koga bog nego go sozdal tolku sovrsen a da spomnam samo deka nemalo gavol da ja donese ljubomorata kako grev i cuvstvo.....
so ova doagame do zaklucok deka ili ne postoi nitu eden od tie dvajca ili bog e diktator koj go sozdal duri i gavolot samo za da lugeto mu sluzat
znaci brza e vo pravo
ili pa ne e?????????
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Август.2007 во 01:33
Не ме интересира Луцифер. Знам дека без изворот на една река, НЕМА РЕКА.

Така без изворот на животот, на убавината, на добрината, на љубовта, НЕМА живот, НЕМА убавина, НЕМА добрина, НЕМА љубов.

Ете така ЗНАМ (а не верувам) намигнување
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај goor Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Август.2007 во 01:27
Od kade znaes.....sto saka lucifer i sto ke napravi????
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Август.2007 во 01:26
Ако луцифер владееше со се, и Бог беше „мртов“, тогаш ќе немаше убавина, ќе немаше добрина, ќе немаше љубов, ќе немаше практично ниту една добра причина заради која вреди да се живее.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај goor Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Август.2007 во 01:21
e a sto ako bog e mrtov...........???????
a sto ako lucifer go ubil i sega toj vladee na neboto......

heheheheh
od ova ke ispadne interesen film.....
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Август.2007 во 01:12
Originally posted by khaleefah khaleefah напиша:

Zasto be se  fakas  za krokodilot ? Pa imame mnogu podobar ziv primer
vo Hrista. Covek koj naednas stana Bog голема%20насмевка

Мала исправка:

Бог кој наеднаш стана човек. хи,%20хи...
Кон врв
khaleefah Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
"The Khilafah is Coming..."

Регистриран: 25.Септември.2006
Поени: 1115
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај khaleefah Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Август.2007 во 00:03
Zasto be se  fakas  za krokodilot ? Pa imame mnogu podobar ziv primer
vo Hrista. Covek koj naednas stana Bog голема%20насмевка

Aj vo Egipetskata mitologija veruvale vo gluposti ,ama vo 21 vek da
veruvas deka covek e Bog i stvoritel na sve e  Absolutely inexplicable голема%20насмевка
Кон врв
Isis Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

CATALYST

Регистриран: 19.Јануари.2007
Поени: 5871
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Isis Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Август.2007 во 22:16
јеп..има во египетска митологија среќа
а има и ‘богови‘ кои си ги измислиле луѓе, на пр. за некои крокодилот бил Бог...
Кон врв
butel2 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 26.Јули.2005
Поени: 4138
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај butel2 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Август.2007 во 22:10
zar ima i mrtvi bogovi?
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 5152535455>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,203 секунди.